Foodwatch en Voedingscentrum blijven klagen over brood met pindakaas en hagelslag voor kinderen

Geen categorieapr 22 2015, 20:00
Daar gaan we weer.
In Nederland eten veel kinderen brood met pindakaas en/of hagelslag voor ontbijt. Een prima start van de dag, zou je zeggen, zeker met een glas melk erbij en een banaan of appel. Maar daar is lang niet iedereen het mee eens.
Vorig jaar opende lobbyclub Foodwatch al de aanval op de hagelslag op de schoolontbijtjes tijdens het Nationaal Schoolontbijt, en nu heeft de organisatie die voortkomt uit Greenpeace ook zijn pijlen gericht op het Koningsontbijt op vrijdag aanstaande, waar meer dan één miljoen basisschoolleerlingen aan meedoen:
Consumentenorganisatie foodwatch blijft problemen houden met het Koningsontbijt. Dit ontbijt waar vrijdag ruim een miljoen basisschoolleerlingen aan meedoen, bevat veel ongezonde producten. "Bedrijven bepalen wat zogenaamd gezond en goed is voor de kinderen", zegt foodwatch-directeur Hilde Anna de Vries. Ook over de sluikreclames heeft de organisatie grote zorgen.
En Foodwatch is niet de enige die klaagt. Het Voedingscentrum bemoeit zich er ook al langer tegenaan omdat het ontbijt ongezond zou zijn en daarom moet worden aangepast:
Het Koningsontbijt wordt aanstaande vrijdag op veel basisscholen geserveerd voorafgaand aan de Koningsspelen. Vorig jaar was er ophef over omdat kinderen eten voorgeschoteld kregen dat vol zat met suiker.
(...)
Dit jaar is er volgens de instantie een aantal verbeteringen aangebracht aan het ontbijt, maar het Voedingscentrum is er nog steeds niet erg over te spreken. "De pindakaas is eruit gehaald, maar het is nog steeds geen gezond ontbijt", zei een woordvoerster vorige maand.
Waar komt al dat gezeur en die wens om controle uit te oefenen op het ontbijt van kinderen op die ene dag dat er een feestelijk nationaal ontbijt is toch vandaan? Er staan namelijk ook allerlei producten op die hartstikke verantwoord zijn, zelfs in de ogen van deze twee clubs. Denk aan melk, sinaasappelsap en appels.
Kortom, zeur niet zo en laat de kinderen toch een mooie dag hebben straks tijdens het Koningsontbijt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten