Foodwatch en Voedingscentrum blijven klagen over brood met pindakaas en hagelslag voor kinderen

Daar gaan we weer.

In Nederland eten veel kinderen brood met pindakaas en/of hagelslag voor ontbijt. Een prima start van de dag, zou je zeggen, zeker met een glas melk erbij en een banaan of appel. Maar daar is lang niet iedereen het mee eens.

Vorig jaar opende lobbyclub Foodwatch al de aanval op de hagelslag op de schoolontbijtjes tijdens het Nationaal Schoolontbijt, en nu heeft de organisatie die voortkomt uit Greenpeace ook zijn pijlen gericht op het Koningsontbijt op vrijdag aanstaande, waar meer dan één miljoen basisschoolleerlingen aan meedoen:

Consumentenorganisatie foodwatch blijft problemen houden met het Koningsontbijt. Dit ontbijt waar vrijdag ruim een miljoen basisschoolleerlingen aan meedoen, bevat veel ongezonde producten. “Bedrijven bepalen wat zogenaamd gezond en goed is voor de kinderen”, zegt foodwatch-directeur Hilde Anna de Vries. Ook over de sluikreclames heeft de organisatie grote zorgen.

En Foodwatch is niet de enige die klaagt. Het Voedingscentrum bemoeit zich er ook al langer tegenaan omdat het ontbijt ongezond zou zijn en daarom moet worden aangepast:

Het Koningsontbijt wordt aanstaande vrijdag op veel basisscholen geserveerd voorafgaand aan de Koningsspelen. Vorig jaar was er ophef over omdat kinderen eten voorgeschoteld kregen dat vol zat met suiker.

(…)

Dit jaar is er volgens de instantie een aantal verbeteringen aangebracht aan het ontbijt, maar het Voedingscentrum is er nog steeds niet erg over te spreken. “De pindakaas is eruit gehaald, maar het is nog steeds geen gezond ontbijt”, zei een woordvoerster vorige maand.

Waar komt al dat gezeur en die wens om controle uit te oefenen op het ontbijt van kinderen op die ene dag dat er een feestelijk nationaal ontbijt is toch vandaan? Er staan namelijk ook allerlei producten op die hartstikke verantwoord zijn, zelfs in de ogen van deze twee clubs. Denk aan melk, sinaasappelsap en appels.

Kortom, zeur niet zo en laat de kinderen toch een mooie dag hebben straks tijdens het Koningsontbijt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Dinkydau

  Pindakaas is hartstikke gezond, maar natuurlijk alleen als je pure pindakaas neemt. Supermarkten verkopen die bijna nooit, maar natuurvoedingswinkels wel. Jori, Horizon en Krekeltje zijn merken van gezonde, pure pindakaas.

  1. Dinkydau

   (Hint: pinda’s zijn gewoon noten, natuurlijker wordt het niet.)

   1. Jantje

    Pinda’s zijn zeker geen noten. Noten groeien aan een boom. Pinda’s zijn eerst een soort peulen die zich daarna in de grond boren om zich verder te ontwikkelen. Een zeer interessante plant en zeker gezond.Zeker voor kinderen zijn al die gezonde plantaardige vetten goed voor hun ontwikkeling. Maar dat willen die tofu-knagers waarschijnlijk niet geloven.

  2. Moose

   Precies.. de meeste potten zit minstens 10% suiker in. Puur gif.

 2. toetssteen

  Kinderen moeten met hun handen van frisdrank afblijven, en de chips en al die andere gefrituurde troep!
  Niks mis met boterhammen met pindakaas of extra pure hagelslag.

  1. Moose

   Boterhammen… een bak granen bewerkte koolhydraten die je op weg helpen naar diabetes 2.
   Eet smakelijk!

 3. Teun

  Let op mijn slogan hieronder, die is bedoeld voor sukkels, die niet meegaan met nieuwe inzichten.

  MARGARINE GEZOND? HELAAS PINDAKAAS.
  of
  WIL JE NOG EEN PLAQUEje KAUWGOM? JA, DOE MAAR, SMEER DE MARGARINE MAAR DIK OP MIJN BAMMETJE.

  Wat is er ruim anderhalve eeuw namelijk het geval? Dat er propaganda wordt gemaakt voor het gebruik van margarine, waaraan door de overheid de voorkeur wordt gegeven boven dierlijke vetten, die als ongezond worden beschouwd. En aan die misvatting houdt die overheid nog steeds hardnekkig vast. Als een pittbull terrier. Hersenloos. Vanuit de onderbuik.
  Sinds enige tijd weet ieder alu-hoedje en ook veel ´gewone´ mensen, met uitzondering van de herkauwers van het Voedingscentrum, dat door het proces om die margarine smeerbaar te maken er een stof ontstaat, die in de bloedvaten als een taaie plaque wordt afgezet dus als kauwgom als het ware.
  Kijk, en DAAR zou dat voedingscentrum zich nu eens druk om moeten maken. Niet eens een keer, maar alle keren dat miljoenen mensen dat vele malen op hun brood smeren.
  DAT is veel verstandiger. Zich druk maken om transvetten die werkelijk iedere dag door ieder mens als een dunne of dikke laag op de boterham gesmeerd worden. Zal ik het een derde keer herhalen.
  Nee. Het dringt toch nooit tot die botte hersens door. Hersencellen dichtgeslibd door teveel margarine. Het is zinloos, want alles is politiek tegenwoordig.
  Niet ieder kind eet iedere dag pindakaas, maar ieder kind eet wel iedere dag margarine en transvetten.
  MARGARINE IS PLASTIC. Pindakaas niet. MARGARINE wordt ELKE DAG gcconsumeerd. Pindakaas niet.
  ZIJN MENSEN ROBOTS? Nee, mensen leren. Overheden niet. Pinokkio is een robot, die leert. Die leert steeds beter liegen. Althans dat denkt Pinokkio.
  Kritische mensen zijn slim. Die mensen stemmen bijvoorbeeld PVV en lezen veel, waardoor ze niet snel geneigd zijn met de onderbuik te denken. Die mensen verruimen hun kennis. De overheid niet. De overheid is dom. Brave mensen die bij de overheid in het gevlei willen komen zijn ook dom. Soort zoekt soort. Nazi zoekt nazi? Dit was een vraag. Brave beste jongetjes en meisjes van de klas kletsen ook maar wat uit hun nek over pindakaas. Dus het Voedingscentrum is ook dom.
  Stompzinnige drammers met een grote bek winnen het altijd.

  1. GerardMarinus

   Op al het verpakte vlees van AH staat: bakken in margarine en/of olijfolie. Misschien krijgen ze daar geld voor van Unilever, maar waarschijnlijk willen ze als braafste jongetje in de klas het Voedingscentrum ter wille zijn.

   Verder weet ik als postbezorger precies waar een kindje is geboren. Binnen een paar weken ontvangt het een welkomspakketje van Blue Band. En ik maar denken dat alleen kindjes in de 50-er jaren opgroeide met Blue Band omdat voor veel mensen boter (echte boter!) te duur was….

   1. toetssteen

    @GerardMarinus
    Vroeger kochten we dat per kilo bij een hal in de Leidsestraat in Woerden (toen ik daar woonde althans), werd het gewoon uit een ton gehaald en in een bakje gestopt. Het was niet duurder dan becel. Maar ja, op een zeker moment mocht het niet meer. Onhygiënisch oid. Nou in mijn huis geen wagensmeer!
    Goede olijfolie dan weer wel, maar dan voor het bakken en braden en dan gaat er eigenlijk altijd nog wat boter bij.

 4. toetssteen

  @Teun
  Margarine komt er hier niet in. Nou kan pindakaas zo op de bam, maar voor de rest een lik gewone roomboter.

 5. Maaike

  Tjongejonge….ga je binnenkort ook promotie maken voor borstvoeding, beste Frank?

  1. toetssteen

   @Maaike
   En wat is daar tegen?

   http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/moedermelk.aspx

   Me dunkt dat dat het overdenken waard is.

 6. lauwebal

  Die linkse maffiaclubjes moeten opgeheven worden. Subsidie stopzetten, dan is het heel gauw afgelopen. Er kunnen nog miljarden bezuinigd worden in dit land, waarbij het land er ook nog beter van wordt. Hoe minder van dit soort clubjes, hoe beter.

 7. Baksteen

  Blijkbaar gaan de ecofascisten van Greenpeace de focus verleggen omdat de mensen beginnen in te zien hoe fout die lui zijn. Dat vet-verhaal begint goed om zich heen te grijpen zie ik ook hier. Voor de tijdhebbers, kijk de presentatie op youtube over dit onderwerp “The oiling of America”. Unilever heeft haar vet devisie gesepareerd van de rest van het bedrijf, verkoopklaar gemaakt voor een exit. Als je dat hoort komt de gedachte bij je op dat als dat fout-vet verhaal bewezen zou worden er nog wat claims zouden kunnen volgen en dan kun je het maar beter kwijt zijn.

  1. GerardMarinus

   The oiling of America is inderdaad een buitengewoon boeiende lezing: https://www.youtube.com/watch?v=fvKdYUCUca8

   Ook de moeite waard (en vol humor) is de reactie van Tom Naughton op “Super Size Me”: https://www.youtube.com/watch?v=evcNPfZlrZs

 8. Baksteen

  Wel toevallig weer, hagelslag, pindakaas, koningsdag, en straks weer zwarte piet, wie of wat volgt? Hoe noemen ze dat ook al weer als je dit soort dingen bij herhaling wilt verbieden bij een specifieke etnische groep.

 9. Baksteen

  En waarom zijn het specifiek zaken die bij herhaling op de kinderen zijn gericht. en welk soort ideologieën zijn daar altijd al op gefocussed geweest, het is allemaal zo doorzichtig. NPO kom er maar weer in met een dagvullend programma!

 10. Bart

  Op zich kan het geen kwaad als kinderen wat minder suiker binnen krijgen, al die kant en klaar dingen uit de supermarkt zitten vol met suiker.
  Dat is een belangrijke reden voor steeds meer voorkomen van overgewicht bij kinderen.
  Maar ik sluit me ook graag aan bij eerder genoemde reacties over margarine, dat is gewoon troep waar je met een grote boog omheen moet lopen.

  1. Moose

   Precies.. gewoon roomboter en je eten smaakt een stuk beter.
   Suiker en geraffineerde koolhydraten (brood, pasta’s) overslaan en je lichaam is je er dankbaar voor.

 11. josef kuijpers

  Als je toch met dit soort flauwekul je kost kunt verdienen, dan snap je toch niet dat er mensen op de armoedegrens moeten leven.
  Wegwezen met die clubjes en doodzwijgen, vooral doodzwijgen.

 12. Ada1

  Heerlijk toch een sneetje brood met roomboter pindakaas..
  Dood gaan we allemaal

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.