Goed nieuws: steeds meer huizen niet langer onder water

Kijk eens aan!

Wat een geweldig nieuws om de dag mee te beginnen: dankzij de (lichte) stijging van de huizenprijzen, het massaal extra aflossen van de hypotheken en belastingvoordelen staan de woningen van maar liefst 165.000 Nederlanders niet meer onder water. Oftewel, bij al die mensen is de hoogte van de hypotheek niet hoger dan de waarde van de woning. Citaat via het AD:

Woningmarktdeskundige Pieter van Dalen van het Economisch Bureau van de Rabobank spreekt van een duidelijke trendbreuk. (…)

Van Dalen: “We danken die ontwikkeling enerzijds aan de stijging van de huizenprijzen, maar ook aan het recordaantal extra hypotheekaflossingen. Alleen al bij de Rabobank was dat vorig jaar 4 miljard euro.”

Vorig jaar was het mogelijk om tot 100.000 euro te schenken en dat geld blijkt massaal gebruikt te zijn voor de aflossing van het huis. Begin vorig jaar stonden nog 1,1 miljoen huishoudens ‘onder water’. Nu zijn dat er om en nabij 900.000.

Volgens de Rabobank komen dit jaar nog eens 139.000 huishoudens boven water, en in het jaar daarop 134.000. Langzaam maar zeker hoeven steeds meer mensen zich minder grote zorgen te maken over hun huis en hypotheek. Ze hebben bij een eventuele verkoop van het huis geen restschuld meer van tienduizenden euro’s.

En dat is weer goed nieuws voor de huizenmarkt volgens de bank. “We weten dat van die 165.000 mensen zo’n 40 procent binnen nu en 2 jaar wil verhuizen. Als zij doorstromen, is dat goed voor de huizenmarkt én voor de economie.” En het gaat al een stuk beter met de Nederlandse economie. Als we zo doorgaan, gaan we vast nog een keer een gouden eeuw tegemoet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. keffelq

  Nog meer goed nieuws!

  uit de reacties blijkt wel dat de reaguurdertjes in shock verkeren.

  Het blijkt in ieder geval weer dat het kabinetsbeleid zijn vruchten begint af te werpen.

  Ik verwacht de komende tijd nog veel meer hoera-berichten op DDS.

 2. W.H.J. Reiss

  Als het om hypotheken en huisprijzen gaat ziet men de Rabobank steeds en steeds weer opspringen ? Waarom doen zij dat ?
  Nou, simpel ! Bij ‘onderwater’ staan van de hypotheek is het onderpand (het huis) dus onvoldoende. De bank dient dan een voorziening te treffen, die ten koste van de Winst en dus ook ten koste van het Eigen Vermogen (Kapitaal) gaat ! Deze voorziening is dusdanig groot, dat de Rabobank met haar Bis ratio dan onder de 8% (minimum) zou komen ! Het aantrekken van Vreemd vermogen wordt dan duurder en voorts zal DNB een herstelplan eisen (Eigen Vermogen aantrekken). Om kort te zijn in feite was deze bank Failliet (!), maar DNB kneep een oogje dicht !
  Dat oogje dichtknijpen hebben ze ook bij Legio Lease (Dexia) gedaan. Het gevolg hier was, 240.000 gezinnen zwaar de dupe zijn geworden van niet alleen incompetentie, maar ook van frauduleus handelen van DNB/AFM. Deze laatste heeft een gemanipuleerd rapport geschreven over aandelen lease.
  Ik hoop op korte termijn (middels derden) de Nederlandse Staat aansprakelijk te kunnen stellen voor de schade bij betrokkenen. Voorts is het mijn wens om degenen die hierbij gefaciliteerd hebben (de ‘Top’ van Nederland) ook aan te pakken !!!

 3. 4Duwertje3

  De hoera berichten over het herstel van de huizenmarkt gelden in hoofdzaak voor de grote steden in de randstad, want in andere regio’s is de verkoop wel iets aangetrokken, maar blijft ver achter en waarbij de prijzen van de huizen in deze gebieden nog steeds zo’n 20 tot 25% en in vele gevallen nog meer gedaald zijn t.o.v. 2009.

 4. Pietje Precies

  DDS overtikmedium. dit hosannaverhaal slaat nergens op. mensen die hun huis onder water hebben doorgaans geen cash, anders hadden ze niet zoveel verhypothekerd, dus alleen mensen die wel geld hebben lossen af. (zoals ik) omdat de spaarrente nul is en die schuld toch ooit een keer moet worden afgelost.
  alleen die mensen die erin trappen omdat het maandbedrag laag is door de extreem lage rente kopen nu een huis. Dat drijft de prijs iets op. Wacht tot de rente stijgt, dan gaan daar weer klappen vallen.

 5. The Fox

  De 100,000 is een eenmalig groot effect. Net als tijdelijk minder belasting op hybride en electrische auto’s. En dus is het wonderlijk dat een econoom van de Rabobank daar geen kanttekeningen bij zet. Hij zal wel weer verrast zijn.

  Wat bewust(?) over het hoofd gezien wordt is dat de fiscale behandeling van een hypotheek sterk zal veranderen in het nadeel van de huizenbezitter. En dus minder aftrek zal de economie minder laten groeien. Bovendien lijkt er trend om huurwaardeforfait en gemeentelijke belastingen verder te verhogen. Kortom het zal allemaal niet helpen om huizenprijzen te herstellen. De overheid heeft nog steeds ongelimiteerd geld nodig om zichzelf en EU in stand te houden.

  De Rabobank zit stevig in de hypotheken en probeert met dit soort verhalen tijdelijk de markt te pimpen en komt niet verder dan wat onzin.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.