Goed nieuws: steeds meer huizen niet langer onder water

Geen categorieapr 30 2015, 9:00
Kijk eens aan!
Wat een geweldig nieuws om de dag mee te beginnen: dankzij de (lichte) stijging van de huizenprijzen, het massaal extra aflossen van de hypotheken en belastingvoordelen staan de woningen van maar liefst 165.000 Nederlanders niet meer onder water. Oftewel, bij al die mensen is de hoogte van de hypotheek niet hoger dan de waarde van de woning. Citaat via het AD:
Woningmarktdeskundige Pieter van Dalen van het Economisch Bureau van de Rabobank spreekt van een duidelijke trendbreuk. (...)
Van Dalen: "We danken die ontwikkeling enerzijds aan de stijging van de huizenprijzen, maar ook aan het recordaantal extra hypotheekaflossingen. Alleen al bij de Rabobank was dat vorig jaar 4 miljard euro."
Vorig jaar was het mogelijk om tot 100.000 euro te schenken en dat geld blijkt massaal gebruikt te zijn voor de aflossing van het huis. Begin vorig jaar stonden nog 1,1 miljoen huishoudens 'onder water'. Nu zijn dat er om en nabij 900.000.
Volgens de Rabobank komen dit jaar nog eens 139.000 huishoudens boven water, en in het jaar daarop 134.000. Langzaam maar zeker hoeven steeds meer mensen zich minder grote zorgen te maken over hun huis en hypotheek. Ze hebben bij een eventuele verkoop van het huis geen restschuld meer van tienduizenden euro's.
En dat is weer goed nieuws voor de huizenmarkt volgens de bank. "We weten dat van die 165.000 mensen zo'n 40 procent binnen nu en 2 jaar wil verhuizen. Als zij doorstromen, is dat goed voor de huizenmarkt én voor de economie." En het gaat al een stuk beter met de Nederlandse economie. Als we zo doorgaan, gaan we vast nog een keer een gouden eeuw tegemoet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten