Een Duitse vrouw plakt gele stickers op Israëlische scholieren tijdens bezoek aan Auschwitz. Ze begrijpen niet waarom, maar dan legt de vrouw uit waarom ze het doet

Geen categorieapr 30 2015, 10:00
"Ik kom dit vanuit Duitsland brengen met liefde."
Toen een groep studenten uit Israël het voormalige concentratiekamp in Auschwitz in Polen bezochten, kwamen ze een Duitse vrouw tegen die tegen ze zei dat ze voor iedereen een kaart met een gele rechthoekige sticker had meegenomen vanuit Duitsland. De scholieren wisten niet zo goed wat ze ermee moesten.
Ze begrepen pas wat er gebeurde toen de vrouw de stickers eraf begon te halen en ze begon te plakken op de kleding van de scholieren. "Mijn mensen hebben jullie gebrandmerkt met gele sterren en ik kom dit vanuit Duitsland brengen met liefde," aldus de vrouw tegen de scholieren. In de andere hand houdt ze al die tijd een roos vast, allemaal terwijl ze haar baby bij zich draagt.
"Ik kan jullie niet vragen om vergeving voor wat mijn mensen jullie hebben aangedaan, maar als een teken van liefde en een uitgestoken hand wil ik een hart plaatsen op de plek waar mijn voorouders een gele ster hebben geplaatst," zegt ze dan. Ze ziet het als haar plicht om haar excuses aan te bieden aan Joodse bezoekers van Auschwitz.
Terwijl de vrouw in Auschwitz is, zijn haar vier andere kinderen thuis met haar man in Duitsland. Een van de scholieren zegt: "Ik ben ontroerd. Dit is me nog nooit eerder overkomen. Misschien dat haar grootvader heeft meegedaan in de oorlog... maar waarom is zij verantwoordelijk?"
De docent van de scholieren filmde de inspirerende gebeurtenis zonder een idee te hebben wat er gebeurde toen de vrouw de gele stickers erbij pakte. Bekijk de video:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten