Goed nieuws voor niet-ingecheckte OV-reiziger: geen boete meer als je een abonnement hebt

Alleen maar logisch.

Tot nu toe was het zo: wie een abonnement op de trein heeft maar vergeet in te checken, kan een boete krijgen wegens zwartrijden. Dan heb je dus al betaald voor je treinreis, maar omdat je toevallig een keer vergeet je portemonnee tegen een paaltje te houden – omdat je haast hebt of omdat je even niet zit op te letten – zou je keihard kunnen worden gestraft door de NS. Compleet belachelijk natuurlijk. Gelukkig gaat dat veranderen als het aan de Tweede Kamer ligt. Via het AD:

Treinreizigers met een OV-abonnement mogen geen fikse boete meer krijgen als ze vergeten in te checken. Dat vinden regeringspartijen VVD en PvdA. De NS-conducteurs moeten deze trouwe klanten niet langer als zwartreizigers behandelen, maar hen in de trein alsnog handmatig aanmelden.

Momenteel gebeurt het nog wel eens dat reizigers die gebruikmaken van een afgekocht reisrecht (een geldig abonnement) bij de conducteur van dienst tegen een prent aanlopen omdat ze niet hebben ingecheckt vóór aanvang van hun reis.

“Dat is belachelijk en totaal niet uit te leggen,” zegt VVD’er Betty de Boer. “Je hebt al betaald! De trouwe klant zou koning moeten zijn, maar trekt nu nogal eens aan het kortste eind. Als je de reiziger het OV uit wil jagen, is dit echt dé manier.”

Volgens reizigersvereniging Rover en de Consumentenbond houdt een boete uitdelen aan abonnementhouders omdat ze niet hebben ingecheckt juridisch geen stand: “Uit een juridische analyse blijkt dat een afgekocht reisrecht altijd toereikend is voor de te maken reis. Bij een aantal abonnementen staat de geldigheid van het vervoersbewijs zodanig buiten kijf, dat wij een boete voor de vergeten incheck onrechtmatig achten.”

De NS beweert dat er bij de invoering van de chipkaart is afgesproken dat er altijd moet worden ingecheckt, maar: “in de praktijk zullen wij reizigers met een OV-jaarabonnement nooit beboeten.” Ja, ja, maar het gebeurt kennelijk nog wel. Stop er dus mee, NS. We betalen al zoveel voor onze treinkaartjes en abonnementen, een extra boete voor vergeetachtigheid of haast past daar niet bij.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

1 reactie

  1. Dinkydau

    Als er wordt besloten dat niet inchecken geen consequenties meer heeft voor mensen met een abonnement check ik nooit meer in. Ik heb er een hekel aan dat ik onnodig gevolgd word. Ik heb een abonnement, dus inchecken is voor mij de grootste onzin. Elke conducteur kan in de trein zien dat ik een abonnement heb. Zo was het vroeger ook, maar sinds de ov-chipkaart werd opgedrongen willen ze zelfs van mensen met een abonnement nog weten hoe ze precies reizen. De smoes dat het “handig is” wordt daarmee gelijk ontkracht. Het is gewoon een spionagemiddel.

    (Ik geloof echter best dat de NS de verzamelde gegevens daadwerkelijk gebruikt om de dienstregeling te optimaliseren.)

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.