Schokkend: antisemitisme in Nederland vorig jaar met 71 procent gestegen

Schokkend: antisemitisme in Nederland vorig jaar met 71 procent gestegen

Scheldpartijen, lastigvallen, fysiek geweld: Nederlandse Joden hebben er steeds meer mee te maken.

Na alle 'Gaza'-demonstraties afgelopen zomer, waarbij Israël werd vergeleken met nazi-Duitsland (zie foto hierboven) en radicale moslims in de Schilderswijk riepen dat de "vuile Joden uit de riolen" dood moesten, had ik niets anders verwacht dan dat de antisemitisme-cijfers over 2014 flink zouden toenemen vergeleken met een jaar ervoor.

En inderdaad, dat is het geval. Jodenhaat is terug van nooit weggeweest. Maar niet alleen de scheldpartijen en ongepaste vergelijkingen namen toe, ook fysiek geweld tegen Joden verdubbelde vorig jaar, alsdus de CIDI Monitor antisemitische incidenten:

Vooral mensen die door bijvoorbeeld een keppel als Jood herkenbaar zijn, waren doelwit van veel directe confrontaties: scheldpartijen en lastigvallen op straat stegen met 90% (40 incidenten in 2014, tegen 21 in 2013). Het aantal incidenten met fysiek geweld verdubbelde (van 3 naar 6).

Zoals CIDI stelt hebben veel antisemitische incidenten te maken met de Gaza-oorlog afgelopen zomer, waarbij Israël zich verdedigde tegen de raketten en terreurtunnels van Hamas, maar militaire acties van een land kunnen nooit een reden zijn voor Jodenhaat:

Circa de helft van de incidenten speelde zich af tijdens de Gaza-oorlog in de zomer van 2014. Het is een bekend verschijnsel dat antisemitische gedragingen en uitingen toenemen bij grote militaire acties van Israel. Maar gewelddadigheden in het Midden-Oosten kunnen nimmer een rechtvaardiging zijn voor racistische en antisemitische gedragingen hier.

Antisemitisme komt in alle lagen van de samenleving voor (autochtoon en allochtoon, gelovig en niet-gelovig) en bestaat al heel lang, maar anno 2015 is het antisemitisme in Europa vergelijkbaar met de jaren 30 dankzij radicale moslims. Sommige Joden durven niet 'herkenbaar' (dat wil zeggen: met keppeltje) de straat op, omdat ze dan worden lastiggevallen. Het is ongelofelijk.

Het CIDI wil dat er serieuzer wordt opgetreden door agenten bij evidente gevallen van antisemitisme. Dat gebeurt nu nog lang niet altijd. En ze doen nog een interessant voorstel:

Voorts beveelt CIDI aan de pakkans bij incidenten op straat te vergroten door regelmatig undercover agenten mee te laten lopen met herkenbare Joden.

Dat lijkt me verstandig, al is het maar om de agenten te kunnen laten zien wat er precies gebeurt als je als een herkenbare Jood door de straten van de grote steden loopt. Er moet sneller worden ingegrepen. Het antisemitisme moet de kop in worden gedrukt. Daar zijn meer maatregelen voor nodig, maar allereerst is het van essentieel belang dat we (lees: de Nederlandse overheid en de samenleving) erkennen dat er sprake is van antisemitisme en dat het keihard moet worden aangepakt om erger te voorkomen.

Lees meer over:
CIDI Antisemitisme Gaza jodenhaat

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer