Het gaat los: links wil zich verenigen

“Tegen het grootkapitaal.”

De linkse partijen in de Tweede Kamer hebben het he-le-gaar gehad met de dominantie van rechts bij de verkiezingen van de afgelopen jaren. Daarom willen ze vanaf nu samen een blok vormen:

‘De linkse partijen moeten gaan samenwerken. Laten we alle kinnesinne opzijzetten en de krachten bundelen tegen het grootkapitaal,’ zegt PvdA-voorzitter vrijdag in NRC Handelsblad. Spekman is niet de enige die publiekelijk flirt met het idee van een grote linkse samenwerking. ‘Ik zie PvdA en GroenLinks steeds dichter bij elkaar komen. Er is een noodzaak elkaar te vinden,’ zegt GroenLinks-prominent Maarten van Poelgeest.

Femke Halsema – u weet wel, de oud-leidster van GroenLinks – vindt ook dat het tijd wordt om de linkse krachten te bundelen. Zij wil dat er in ieder geval een “linkse lijstverbinding” moet komen. Samen kan links dan, denkt zij, de strijd aangaan met rechts; VVD, PVV, CDA, SGP… en zelfs D66 en CU.

‘Als we als progressieve partijen zo versnipperd blijven, sterven we in schoonheid,’ zegt PvdA-wethouder in Eindhoven Staf Depla. ‘Links moet een gemeenschappelijke agenda vormen’. Volgens PvdA-Kamerlid Mei Li Vos ‘verspillen de linkse partijen te veel tijd met het elkaar bestrijden op details’.

Hoewel dit leuk bedacht is geloof ik er niets van dat het gaat werken. Het probleem van links is niet dat het onderling verdeeld is, maar dat de oude sociaaldemocratische ideologie niet meer aansluit bij de tijdsgeest. Nederland is de afgelopen jaren rechtser geworden, rechtse politieke partijen profiteren daarvan.

Als links daar iets aan wil doen moet het moderniseren en moderne problemen op creatieve wijze aanpakken. De oude methodes werken niet meer – en hebben eigenlijk ook nooit gewerkt.

Samsom, Halsema en al die andere linkse ‘prominenten’ begrijpen dat blijkbaar nog steeds niet – wat natuurlijk geweldig nieuws is voor de nominaal rechtse partijen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

41 reacties

 1. tonzwart

  Laat hen het maar proberen. Dan kunnen we eens echt zien hoe de links rechts verhoudingen in dit land zijn.

 2. Simon Brouwenstein

  Ik vind dit wel een logische stelling: links is erg verdeeld in dit land (SP, PvdA, GL, CU en D66) en zou wel gebaat zijn bij meer samenwerking. Met name PvdA en GL liggen politiek zo dicht bij elkaar dat fusie heel logisch zou zijn.
  SP ligt er buiten en dat lijkt me ook beter, de partij is te populistisch om echt te kunnen regeren.

  1. Moose

   Er zijn redenen waarom links ooit zo uit elkaar is gevallen. Het leuke is dat ze dat nu als excuus aanwenden om weer ‘bij elkaar’ te komen.
   Hilarisch.

 3. Primo

  De links-rechts tegenstelling bestaat niet meer, het is nu pro EU en multicultishit, of anti EU en multicultishit…

  1. lanex

   Ik vrees dat we het tegen de pro EU/pro multiculti kiezers gaan verliezen, het is het overgrote gedeelte van de kiezers die blind hun socialistische “partijleider” volgen, denken dus zelf helemaal niet na.
   Dit land is gedoemd!

 4. Wachteres

  https://www.youtube.com/watch?v=4EYX8WxpmJw

  Een linkse groene griezel uit GB.

  Daar zou je door geregeerd worden.

  God sta ons bij.

 5. Jasterke

  Wij hangen in de balie, maar de spoeling wordt knap dun,
  waar is de tijd gebleven van 1 doel en niks dan fun ?
  waar is de tijd gebleven van slechts broeders en 1 front ?
  de meesten zijn verloren, dus nu ruiken we knap lont…
  laat ons weer ‘t vaandel heffen…haal het uit de mottenballen
  want zonder grote woorden sta je voor Jan L. te brallen !!!
  .
  eh.toch ?

 6. _Mediaevist_

  Lijkt me helemaal kansloos. Een reactie hier om de SP er maar buiten te laten is trouwens wel weer typerende PvdA-praat. Zo wordt het nooit wat. Moeten we er rouwig om zijn? Nee dat moeten wij niet. Het probleem is dat die grenzen maar niet dichtgaan en er belachelijk veel verkwanseld wordt door een hele boel partijen. De weg-met-ons mentaliteit is voor een deel ook naar rechts doorgesijpeld – evenals het aangeprate schuldgevoel dat we het hier te goed hebben en we dus maar iedereen daar een stukje van geven, liefst in ons land. Met als gevolg dat ouderen mogen waden in pis. Met de integriteit is het echt zowel links als rechts zeer bedenkelijk gesteld. De politieknuppel mag ook eerder worden gehanteerd.

 7. Swieber

  De tijdsgeest is niet meer links en rechts zoals het vroeger was. (in de zin van tegen het grootkapitaal en dat soort dingen)

  Het gaat tegenwoordig veel meer over vraagstukken als immigratie; islam , integratie, Europa, etc.

  Overigens doen veel z.g linkse partijen water in hun ideologische wijn om moslims te behagen en tegemoet te komen.

  Vooral veel lokale bestuursleden van b.v de PvdA hebben weinig met de linkse ideologie te maken en veel meer met het behartigen van de belangen van hun (islamitische) achterban.

 8. moreno

  Links Nederland is niet links van 30 jaar geleden er is geen samenhang,
  pvda is met de jaren te veel naar rechts geschoven zodat je amper van ern linkse partij kunt spreken en dat geldt ook voor groenlinks.
  De enige linkse partij in NL is de SP hoewel deze ook een beetje opgeschoven is.
  Wat wij in NL nodig hebben is een sterke linkse partij met een aansprekende leider ” nodig die over sterke leiderschap beschikt met al zijn eigenschappen een type leider die jeugd aanspreekt want de jeugd heeft de toekomst .Een soort Che Guevara of Jan Schaefer eigenlijk dan ben ik van overtuigd dat links heel groot wordt in NL

  1. _Mediaevist_

   Vreemd dat Tito en Nasser nog niet genoemd zijn.

  2. toetssteen

   @Moreno
   Kan massamoordenaar El Che nou eens naar daar waar hij hoort?

   Fiets op met het rode vaandel volgen wij gedachtengoed! Nog nergens heeft het socialisme sec, enig goeds gebracht.
   Geld uitdelen herverdelen, name it, leidt tot totale armoede, burgeroorlog en malaise.
   U toeter communistische begrippen alsof het pepernoten zijn, maar u heeft niet een begin van een idee wie dan moet gaan zorgen voor al die mooie Marxistische luchtballonnen.

  3. lanex

   Om dan nog meer van de normaal werkende te roven, om de linkse plannetjes van nog meer nivelleren uit te voeren?
   God sta me bij (ben niet gelovig) dat deze linkse rovers aan de macht komen!

 9. CJD

  @Moreno

  Helemaal gelijk heb je hierin. Links is de afgelopen jaren (tientallen jaren) zo slecht, corrupt en afgedwaald geraakt dat ik de haat en verachting wat er hier heerst tegen een partij als de PvdA helemaal kan begrijpen, sterker nog, ik deel die haatgevoelens. Ook al ben ik in hart en nieren socialist heb ik een (bijna) nog sterkere afkeer tegen de PvdA dan tegen de PVV aangezien het verraders zijn van de arbeidersklasse. Deze oproep om samenwerking tussen de linkse partijen slaat bij deze ook helemaal nergens op want die is door de zelfde PvdA die hiervoor zit te pleiten onmogelijk gemaakt en geen zinnige partij met eerlijk en oprechte ideologische standpunten zou hiermee geïdentificeerd willen worden

  1. toetssteen

   @CJD
   De arbeiders? Ow my, ik ben geen PvdA man, maar zels Samsom heeft begrepen dat hij zijn doelgroep die zich inmiddels in het middensegment bevindt terug moet zien te winnen.
   Deal er maar mee CJD, zo rolt de wereld van deze tijd en als het tempo te hoog ligt, gaat u maar truien breien.

   1. CJD

    Toets, volgens mij is het juist de PvdA die het grootste deel van de achterban kwijt is en ik denk niet dat dit komt doordat ze te links zijn geweest

    1. toetssteen

     @CJD
     Waarom denkt u nu dat D’66 zo is gegroeid?

     1. CJD

      Alsof de Vvd nogsteeds 41 zetels heeft

     2. toetssteen

      CJD
      Ik stel de vraag anders: hoe is het mogelijk dat de combi SP/PvdA/Groen links, almaar meer stemmen verliest.
      Ja ik weet, in de gemeenteraad heeft men in mijn woonplaats alles bij elkaar geschoven om de VVD (waar ik en net iets minder dan de helft van mijn gemeente voor stemde) erbuiten te laten. Nou, dat is een daverend succes!!! De schulden lopen op, op, op.

 10. moreno

  @toetssteen
  El jefe commandante Ernesto Guevara was geen massa moordenaar dat is slechts extreem rechtse propaganda.
  Er zijn wel doden gevallen maar het was een overlevingsoorlog daarwaar El Che zich moest verdedigen tegen verraders en spionnen.
  Zo zijn ook in NL na 2e W.O ook spionnen geexecuteerd.
  El Che wijde ze hele leven aan minder bedeelden over de hele wereld deze kanjer leefde somber hoewel hij een hoge post binnen de Cubaanse
  regering dat weet u
  ook. El Che heeft ze leven voor gegeven voor de vrijheid rijkdom interesseerde hem niet .Zulke kanjers zijn zeer dun gezaaid zoals de heldin Tanja Nijmeijer die huis en haard heeft verlaten voor een goede zaak. Voor zulke kanjers kan je alleen veel respect hebben.

  1. toetssteen

   @Moreno
   Tuurlijk joh en Bandera was een heilige.
   Hier kijk, lees en griezel;

   justice4poland.com/2014/07/10/the-volyn-massacre-of-poles/

   Dat Moreno, zijn die prachtige rooie massamoordenaars van u! Babi Yar was ook zo’n heldendaad.
   Gelijk een Pol Pot en meer van dat soort rooie massamoordenaars.

  2. toetssteen

   @Moreno
   Nijmeijer hoort thuis in een cachot en Chuevara :

   http://www.collegiatetimes.com/opinion/article_7392ebfe-329b-5736-881e-d37e10ce733f.html

 11. moreno

  @Toetssteen
  Dat is allemaal propaganda van zijn tegenstanders , natuurlijk vielen over en weer doden.
  El Che had ook te maken met spionnen van de gringos en de gehate Batista.
  Ik weet nog dat machthebbers in Chile ons verbodrn hadden on kleding, petten etc met afbeelding van El Commandante terwijl hij al10 jaar dood was.
  Men was bang voor zijn inspiratie.
  Tanja Nijmeijer is een kanjer ze heeft alles achtergelaten al die luxe on in middle of jungle mensen te helpen die in nood zitten.
  Voor zulke helden kan je alleen diepe buiging maken

  1. toetssteen

   @Moreno
   Tuurlijk, de miljoenen doden waren er niet, echt niet . Pol Pot was een koorknaap en Mao de hogepriester en de rest eromheen is noooit gebeurd.
   Slaapt dat nou lekker in zo’ n bed vol leugens Moreno?

   1. Wachteres

    Er zijn zelfs mensen die beweren dat Hitler een heilige was.

    Maar een paar Joden omgebracht en dat was hun eigen schuld.

    1. van Urk

     Hitler was trouwens ook tegen het grootkapitaal, maar wist zich zelf wel aardig te redden door iedere keer de belastingdienst te ontwijken!

 12. Dennis_WSPK

  De sociaal democratie past prima bij deze tijdgeest.
  Het probleem was echter dat er géén sociaal-democratische partijen meer bestonden sinds de jaren 70.
  De PvdA werd in de jaren 70 gekaapt door Nieuw Links, dat niets met sociaal-democratie had. Wim Kok schudde de laatste “veren” af in de jaren 90 en maakte van de PvdA een liberale partij.

  Groen Links is een one-issuepartij die zich alleen inzet voor de milieumaffia en de SP was tot de jaren 90 een maoïstische protestpartij en heeft nu het probleem geen charismatische lijsttrekker te hebben.

  Het gevolg van dit alles wat dat de rechtse(re) partijen als VVD en CDA lange tijd de macht hadden/hebben en kans zagen de verworvenheden van de sociaal-democratie (dus van vóór de jaren 70 !!) kapot te maken.
  Bij gebrek aan echte sociaal-democratische partijen werd dat wangedrag helaas niet gecorrigeerd.
  De enige partij die dit afbraakbeleid één keer een halt heeft toegeroepen was de PVV door de stekker uit het zeer asociale kabinet Rutte I te trekken. Daarmee bewees de PVV de sociaal-democratie beslist een grote dienst.

  Nederland is niet rechtser geworden. De VVD heeft amper 20 % van de stemmen in de peilingen (het huidige zetelaantal gaan ze nooit meer halen).
  Logisch ook, want de VVD behartigt slechts de belangen van een kleine, rijke achterban en 80 % van de VVD-kieziers heeft geen enkele heil van deze partij te verwachten. Het is te hopen dat mensen die ook inzien en in 2017 niet massaal op VVD of CDA stemmen maar op de PVV en de SP, de enige partijen die zich écht iets aan de gewone mensen gelegen laten.

  1. Simon Brouwenstein

   Nederland is niet rechtser geworden. de balans tussen mensen die zich links of rechts noemen is al heel lang onveranderd. Wel zijn de grenzen tussen links en rechts minder scherp geworden. Veel partijen zitten in het midden: VVD,D66,CDA,PvdA. je moet heel goed kijken waar de verscillen nog zitten. Echt links en rechts zie je bij PVV en SP, hoewel die partijen gek genoeg qua sociaal programma ook weer erg op elkaar lijken. Die partijen doen echter niet mee aan het bestuur, het zijn populistische partijen die alleen maar in de oppositie kunnen gedijen.

   Ik denk dat fusies in de politiek onvermijdelijk zijn en het hangt van de grootheid van politici af of ze daartoe in staat zijn. Ik vond de oproep van Halsema en Spekman deze week wel erg verstandig. Dit land wordt onbestuurbaar met 6 bijna even grote partijen.

   1. Primo

    Als er èèn populistische partij bestaat is het de PVDA, iedereen een Opel Kadett destijds, verwoordt door den Uyl.

    Over populisme gesproken….

 13. Primo

  En dan Dennis_WSPK , een kabinet met de PVV en SP kan je wel op je buik schrijven, dit gaat helaas nooit gebeuren daar de SP net als de rest ook zo allochtonen/moslim geil is.

 14. Gielah

  Ja… en de SP wil de EU van binnenúit een beetje bijschaven… dat gaat VAST ( niet) lukken…. met die ontzéttend democratische, niet-door-de-burgers-gekozenen in Brussel!

  Bovendien lopen er mij in die SP véél te veel antisemieten rond… die de beste brave Roemer rustig in de partij laat zitten, tot zelfs op hoge posten toe.
  Slechte reclame voor zo’n partij!

  Terwijl iedere linkse loser in dit land zijn stinkende best doet om toch voorál maar de PVV het NSB-kamp binnen te liegen en te suggereren…. zitten de Jodenhaters ( waar de NSB van zou zijn gaan KWIJLEN indertijd…) toch écht bij SP en PvdA en aanverwante clubs.

  Wilders zou nóóit met zulke misgeboortes samen gaan werken!
  Een man van zijn karakterkwaliteit kúipt niet samen met het vuil der aarde!

  En Roemer…. ach… die gaat ook nooit met meneer Wilders samenwerken, want die Joris Goedbloed schurkt véél te graag tegen andere zogenaamd constructieve partijen aan… hij wil ‘er’ bij horen…. zo ongeveer als Arie Slob….. die er ook vreemde sympathieën en antipathieën op nahoudt….en onze Emile zou véél te bang zijn dat een cordon sanitair ook hém trof.
  Een held is het namelijk niet.
  Roemer is een áánpasser.

 15. Primo

  Links gelul in De Balie

  http://joostniemoller.nl/2015/04/links-gelul-in-de-balie/#comments

  Een prima artikel van Joost Niemoller!

 16. Twan 21

  Welke rechtse partijen?

  CDA: Rechts van het midden
  VVD: Links van het midden
  D’666: Linkser, links van het midden
  SGP: Rechts van het midden maar te extreem
  VNL: Wie?

  Maar rechts? Ik zie ze niet!

  1. van Urk

   SGP te extreem? Hun achterban met hun orthodoxe gewoontes misschien, Maar de partij zelf heeft gewoon als enigste en oudste partij van Nederland normale rechtse programma,s die gewoon het beste aansluiten met die van de PVV,CDA,VNL en Christenunie voor een goede evenwicht.

 17. Mart

  Wat en wie jullie ook stemmen,het is òp naar de WORLDORDEN,eerst EUSSR,dan BigBrother, met hulp van islamisatie, chips en drones, alles wijst er op,zelfs de Bijbel voorspellingen.Het gaat zo het gepland is….door WIE??

 18. HenryJoseph

  Vader Drees dacht daar heel anders over. Hij zegde zijn lidmaatschap op toen de PvdA via Nieuw Links, onder leiding van de ’s werelds grootste socialistische kapitalist Marcel van Dam en andere goedbetaalde kameraden, ook vond dat de PvdA niet links genoeg was.

 19. Bes Tolen

  Het midden waarover wordt gesproken is een statistisch midden. In werkelijkheid is het midden van vroeger verschoven omdat de grootste macht vroeger bij de confessionele partijen en dan in het bijzonder bij de KVP lag en later nog enige tijd bij het CDA. Het statistische midden heeft zich verbreed. Dat komt doordat politieke correctheid is ontstaan en nog op Anglo Amerikaanse basis ook. Die is dominant en overheerst alle politiek. Daarmee kan men niet zo maar zeggen dat de politiek minder links is geworden en meer rechts. Het is propagandapraat om van minder links te spreken en te stellen dat het rechtser is geworden. Het is dan nog eerder dat het zowel minder links en minder rechts is geworden. Er is anders wel heel veel links zichtbaar geworden in de ”maatschappij”. Maar dat is dan wel een heel speciale keuze. Dat is die voor internationaal, voor een vrijwel ongelimiteerde verzorgingsstaat, dito rechtsstaat, voor een steeds meer uitkleden van opgebouwde rechten inclusief privé bezit voor een grote massa wat gelijk staat aan uitbuiting. Uitbuiting, die door links wordt gedragen terwijl er geen rechts protest in de politiek doordringt. Dat doet ook het idee post vatten dat vrijwel alle politiek links is. Wel een heel merkwaardig links. Maar was de Sovjet unie anders? Die ongelimiteerde verzorgingsstaat en rechtsstaat geldt niet voor iedereen maar is discriminatoir. Die is er namelijk op gericht om wereldburgers van een ieder te maken waarbij verondersteld wordt dat bepaalde groepen wel tegen zullen zijn. Het is een neo marxisme. Het is gemeen en vals. De bepaalde groepen waarvan verondersteld wordt dat die tegen zijn, mogen dan gewoon uitgebuit worden, is de mening. Laten die bepaalde groepen nu juist de belangrijke delen van westerse bevolking betreffen waarop altijd de democratie berustte. Maar waar berust de huidige politiek dan wel op? Wel op onder meer de allerrijkste kapitalisten waaronder de paar grootbanken, die de financiële politiek van het westen nu beheersen. Het zijn niet de heel rijke kapitalisten, die door hun uitvindingen en organisatie op technologisch gebied zo rijk zijn geworden, die de politieke macht in handen hebben. Zij brengen tenminste nog economische vooruitgang. Deze kapitalisten zijn trouwens geen kliek. Wie dat wel zijn, zijn de met uitgebreide manipulatie en macht ook rijker geworden financiële kapitalisten. Zij, die mogen op financieel terrein wat anderen, de kleinere potentiële concurrenten, is verboden. Soms met terugwerkende kracht is verboden en hoge boetes en nieuwe dubieuze voorschriften om te decimeren en dus uit te schakelen. Zij steunen al lang op de staatsmacht van een aantal grotere landen. Zij hebben de manipulatietechnieken al lang in huis. Zij hebben nu de kans gezien veel meer macht naar zich toe te trekken. Met alle instemming van de politieke wereldfederalisten. Maar laten die nu juist door middel van de linkse politiek hun doelen bereiken. Aantoonbaar maakten ze de dienst uit de de zo in de pers geroemde ”linkse” regering Clinton. De Democratische Partij. Wat leert dat? Wel dat die linkse partijen dus ook in Nederland, er met hun hedendaagse opvattingen over kapitalisten helemaal naast zitten. Uitbuiting en ondermijning van het maatschappelijk bestaan van mensen is het politieke gevolg van de huidige linkse politiek.

 20. moreno

  @Primo
  Mijn broer zakt van het lachen dat u Joost Niemoller als bron bij haalt.
  Deze geboren leugenaar en onruststoker is zo vaak ontmaskerd zoals met zijn rassenleer wat een gemiddelde nazi doet verbleeken,
  Google eens maar op zijn naam en hij is niets voor niets bij de NCRV programma eruit gedonderd ha ha ha.

  1. Primo

   Joh zakt je broer van het lachen Moreno, dat is niet prettig voor hem…

   whoehahahaha….

  2. Wachteres

   Iedereen waar links kritiek op heeft, hoort bij de helden van deze tijd.

   Moreno, je kunt niet in de schaduw van Joost staan.

   Of: wat stampen we toch hard, zei de muis tegen de olifant toen zij samen op de brug liepen.

 21. van Urk

  Het ideaal van links is; Sloop wat er is en ga dan klagen dat alles kapot is!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.