Het gaat los: links wil zich verenigen

Geen categorieapr 10 2015, 20:00
"Tegen het grootkapitaal."
De linkse partijen in de Tweede Kamer hebben het he-le-gaar gehad met de dominantie van rechts bij de verkiezingen van de afgelopen jaren. Daarom willen ze vanaf nu samen een blok vormen:
'De linkse partijen moeten gaan samenwerken. Laten we alle kinnesinne opzijzetten en de krachten bundelen tegen het grootkapitaal,' zegt PvdA-voorzitter vrijdag in NRC Handelsblad. Spekman is niet de enige die publiekelijk flirt met het idee van een grote linkse samenwerking. 'Ik zie PvdA en GroenLinks steeds dichter bij elkaar komen. Er is een noodzaak elkaar te vinden,' zegt GroenLinks-prominent Maarten van Poelgeest.
Femke Halsema - u weet wel, de oud-leidster van GroenLinks - vindt ook dat het tijd wordt om de linkse krachten te bundelen. Zij wil dat er in ieder geval een "linkse lijstverbinding" moet komen. Samen kan links dan, denkt zij, de strijd aangaan met rechts; VVD, PVV, CDA, SGP... en zelfs D66 en CU.
'Als we als progressieve partijen zo versnipperd blijven, sterven we in schoonheid,' zegt PvdA-wethouder in Eindhoven Staf Depla. 'Links moet een gemeenschappelijke agenda vormen'. Volgens PvdA-Kamerlid Mei Li Vos 'verspillen de linkse partijen te veel tijd met het elkaar bestrijden op details'.
Hoewel dit leuk bedacht is geloof ik er niets van dat het gaat werken. Het probleem van links is niet dat het onderling verdeeld is, maar dat de oude sociaaldemocratische ideologie niet meer aansluit bij de tijdsgeest. Nederland is de afgelopen jaren rechtser geworden, rechtse politieke partijen profiteren daarvan.
Als links daar iets aan wil doen moet het moderniseren en moderne problemen op creatieve wijze aanpakken. De oude methodes werken niet meer - en hebben eigenlijk ook nooit gewerkt.
Samsom, Halsema en al die andere linkse 'prominenten' begrijpen dat blijkbaar nog steeds niet - wat natuurlijk geweldig nieuws is voor de nominaal rechtse partijen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten