Het hachje van Kamervoorzitter Van Miltenburg lijkt gered

Glas, plas…
De Haagse politiek met haar geheel eigen logica is onnavolgbaar. Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zat gisteren nog op de schopstoel, en vandaag ook zo ongeveer de hele dag, maar ze is er toch in geslaagd het vertrouwen te herwinnen van de Tweede Kamer. Ze hoeft dus nog niet weg. Via NU.nl:

Het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, heeft na overleg besloten dat de positie van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg niet ter discussie staat.

Dat zei CDA-Kamerlid en lid van het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, Raymond Knops na het overleg met Van Miltenburg.

Het is vrij ingewikkeld, maar hier komt het op neer: het presidium (lees: het bestuur van de Tweede Kamer) is akkoord gegaan met een algemene aangifte tegen het lek dat de namen van de Nationale Ombudsman naar de pers lekte, en had niemand specifiek op het oog, dus ook niet GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. Dat haar naam als verdachte toch lekte naar de pers is volgens het presidium niet de schuld van Van Miltenburg (die als enige kon weten dat hij het onderwerp was van een onderzoek).

“Het betrof geen schending van het ambtsgeheim en geen aangifte tegen u als persoon”, schrijft het presidium in de verklaring. Dat Voortman uiteindelijk onderwerp van onderzoek werd, was een keuze van de Rijksrecherche, aldus het presidium.

Voor het presidium is daarmee de kous af. Van Miltenburg mag blijven zitten waar ze zit. En het lek is nog altijd niet boven. Wie er dan wél heeft zitten lekken? Op die vraag krijgen we misschien wel nooit een antwoord. Politiek Den Haag mag in ieder geval nog even wat langer genieten van een klungelende Kamervoorzitter. Leuk hoor.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.