Internetaangifte kan voortaan al in 10 minuten worden geregeld

Het doen van aangifte via het internet wordt steeds gemakkelijker.

Een bijzonder goede ontwikkeling in Den Haag:

De politie heeft het landelijke systeem van internetaangifte volledig omgegooid. Er waren te veel klachten over het taalgebruik, de dubbele vragen en de veel te lange teksten. De nieuwe, overzichtelijke website gaat morgen online. „Aangifte doen kost voortaan nog maar tien minuten”, belooft Ruud Paulusse, projectleider van Politie.nl.

De website is ook meteen geoptimaliseerd voor mobieltjes en tablets. Dat had natuurlijk al veel eerder moeten gebeuren, zeker gezien het feit dat de meest Nederlanders tegenwoordig ‘mobiel’ online zijn en de tijd niet meer nemen om achter een desktop computer te gaan zitten, maar goed, beter laat dan nooit.

De site werkt vanaf morgen optimaal. Geen herhaling van vragen meer, niet het gevoel dat je van hot naar her wordt gestuurd zonder te weten waar de uitgang nou eigenlijk is. “Voorheen raakten mensen gefrustreerd. Ze hadden het gevoel dat ze in cirkeltjes werkten. En je wilt juist voorkomen dat mensen afhaken,” aldus Paulusse.

Dat lijkt me ook. Tenzij je natuurlijk wilt dat de politie zo weinig mogelijk te doen heeft. In dat geval is het juist heel slim om een zo gecompliceerd mogelijke website te bouwen.

Hoe dan ook, het mooie aan de nieuwe aanpak is eerst en vooral dat mensen voortaan beginnen met een uitleg over wat er precies gebeurd is. In het verleden was dat pas de vierde vraag, waardoor mensen nog steeds vol emoties (woede en verdriet). Sterker nog, die gevoelens namen alleen maar toe omdat ze zich eerst ook nog eens door allerlei belachelijke vragen moesten heen worstelen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Dennis_WSPK

  Als er nu ook nog iets met de aangiften gedaan wordt, zou het nóg mooier zijn. Velen zien niet af van aangifte omdat het ingewikkeld is, maar omdat het zinloos is.

  Allereerst vindt al een schifting plaats op het politiebureau. Daar moet gezien de enorme bezuinigingen al veel terzijde gelegd worden. Wat er nog wel doorheen komt gaat naar het OM en wordt daar voor een groot deel alsnog geseponeerd.
  Wat wél voor de rechter komt, leidt tot taakstrafjes of gevangenisstraf van zeer korte duur.

 2. Antidotum

  Precies Dennis.

  En dan zijn ze verbaasd als de burger, op den duur, voor eigen rechter zal gaan spelen.
  Ze werken deze ontwikkeling zelf in de hand.
  Maar o wee, dan is de verdediger de boeman en de dader gaat vrij uit.

  Hoe krom wil je het hebben?

 3. Zander

  Er is veel te weinig opsporings-capaciteit. Nadat er aangifte is gedaan word er gekeken of er enige opsporings-indicatie is. Dat wil zeggen dat men kijkt of er verdachten of sporen naar mogelijke verdachten in de aangifte zitten. Zo niet gaat je aangifte op de stapel sorry maar helaas…….

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.