ISIS gebruikt imams als spionnen

Geen categorieapr 18 2015, 17:00
ISIS bereidde de aanval op Syrië lange tijd voor. Hoe? Door gebruik te maken van spionnen.
De spionnen waar het om gaat waren over het algemeen, aldus Nu.nl, imams. Met andere woorden: islamitische predikers. Deze imams werden gebruikt om potentiële tegenstanders van ISIS in de gaten te houden en, waar nodig, uit te schakelen.
Dit blijkt allemaal uit documenten die de Duitse krant Der Spiegel in handen heeft gekregen.
In de documenten, die met de hand zijn geschreven, staat wie het bij IS voor het zeggen heeft en welke taken leden hebben gekregen. Volgens Der Spiegel gebruikte IS ''methoden van een zeer ingewikkelde inlichtingenstaat'' met grootschalige spionage, surveillance en moord.
Voordat het kalifaat werd uitgeroepen door de extremist Abu Bakr al-Baghdadi werden tegenstanders van het Radicale Islamitische gedachtegoed massaal ontvoerd en geëxecuteerd. Op die manier werd alle mogelijke oppositie dus uitgeschakeld voordat ISIS écht in actie kwam, wat het natuurlijk nogal gemakkelijk maakte om de macht over te nemen in grote delen van Syrië. Dat gebeurde vervolgens voornamelijk doordat zogenaamde sleeper cells geactiveerd werden. Dat zijn groepen terroristen die zich gedeisd houden tot ze van hun leiders het bevel krijgen om in actie te komen.
Als je deze strategie bestudeert kun je niet anders dan concluderen dat ISIS van het begin af aan buitengewoon professioneel georganiseerd was. Dit betekent dat de organisatie onmiddellijk geleid werd door terroristen die wisten waar ze mee bezig waren - en die hoogst waarschijnlijk bijzonder veel militaire ervaring hadden.
Logischerwijs moeten we daaruit concluderen dat de kans ook zeer groot is dat ISIS voorbereid is op grootschalige acties van het Westen en zijn bondgenoten. Dat blijkt ook wel uit de beperkte schade die luchtaanvallen en dergelijke veroorzaken: de islamisten hadden daar rekening mee gehouden en zijn over het algemeen in staat om zich te verschuilen als er aanvallen worden uitgevoerd. Nadien verzamelen ze zich vervolgens weer, waarna ze deze of gene stad proberen in te nemen, wat nu het geval is met Ramallah, Irak.
Er zit dus maar één ding op: ISIS kan alleen vernietigd worden door een professionele, grootschalige militaire actie van Amerika. Als president Obama niets doet moeten we ervan uitgaan dat de terroristen nog jarenlang een factor van formaat zullen blijven in Irak en Syrië... en misschien zelfs een groter gebied zullen veroveren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten