Kabinet is er bijna uit: akkoord over opvang illegale asielzoekers 'moet kunnen'

Geen categorieapr 21 2015, 19:00
Was het dan toch één grote profileringsshow?
Nou, ze zijn er bijna uit, hoor. Volgens "bronnen rond de coalitie" hebben VVD en PvdA bijna een akkoord gesloten over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers die eigenlijk het land zouden moeten worden uitgezet, aldus het ANP. Ik citeer:
"De hoofdlijnen staan, het gaat nu nog om de uitwerking", aldus een bron. "We zijn optimistisch over de kansen dat er woensdag een akkoord ligt. Komt er een kinkje in de kabel dan duurt het iets langer".
Natuurlijk vertelt het persbureau er niet bij om welke bronnen het gaat. Misschien heeft een van de partijen er wel baat bij om op deze manier druk te zetten op de andere partij. Soms kan dat helpen, en soms werkt dat averechts. We gaan het meemaken.
Zoals het persbureau ook meldt:
Maandag en dinsdag is in goede sfeer aanzienlijke vooruitgang geboekt. VVD en PvdA houden echter naast al het optimisme nog wel een slag om de arm: de kans dát het misloopt is niet groot meer, maar het kan nog steeds.
Het zou alleen nog gaan "om de puntjes op de i". De partijen onderhandelen nu al een week over wat ze moeten doen met de illegalen die het land niet uit willen en niet meewerken aan hun uitzetting. Het werd hoog tijd, zou je denken.
Als ze er samen uitkomen en het kabinet niet valt, dan verliest in ieder geval één partij sowieso: de VVD. Er zal hoe dan ook worden ingeleverd op het voorheen strenge beleid om asielzoekers die hier niet thuishoren gewoon terug te sturen. Bij de PvdA wrijven ze intussen ongetwijfeld verlekkerd in hun handen. Hebben ze weer mooi voor elkaar gekregen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten