Kabinet wil alcoholslot laten opnemen in strafrecht

Dronken achter het stuur stappen maakt meer kapot dan je lief is. Inclusief belangrijke grondrechten, blijkbaar.

Het kabinet wil automobilisten die betrapt worden met te veel alcohol voortaan graag harder aanpakken. Hoe? Nee, niet door ze een fikse boete of zelfs een celstraf te geven, maar:

Het kabinet komt nog voor de zomer met een voorstel om het alcoholslot voor automobilisten die betrapt zijn met te veel alcohol, te laten opnemen in het strafrecht. De ministers Schultz van Infrastructuur en Milieu en Van der Steur van Veiligheid en Justitie bekijken of de rechter zo’n alcoholslot kan opleggen. Met zo’n slot start de auto niet als de bestuurder te veel op heeft.

In zo’n geval zou de automobilist dus een deel van zijn grondrechten moeten inleveren. De auto is zijn eigendom. Hij dient te bepalen wat erin komt. Zeg maar dag met je handje tegen het eigendomsrecht als dit plan erdoor komt.

Daar komt bij dat een alcoholslot een flinke aantasting is van de privacy van automobilisten. De staat dwingt je om elke keer een test te ondergaan… Je voelt je de hele tijd bekeken.

Tenslotte hoort niemand met drank op achter het stuur te stappen, maar je dient dit niet van tevoren te controleren door middel van wat voor slot dan ook. Pas als iemand daadwerkelijk in beschonken toestand rijdt kun je hem benaderen, controleren en vervolgens bestraffen.

Toch is het belangrijk dat er iets gedaan wordt tegen dronken chauffeurs. Wat dat betreft kan ik dus zeker sympathiseren met het kabinet. Dat moet dan alleen wel op een andere manier gebeuren; op een manier die de grondrechten van automobilisten respecteert en de macht van de staat niet onredelijk vergroot.

Dé oplossing? Gewoon harder straffen. Mensen moeten begrijpen dat ze, als ze gepakt worden, kunnen rekenen op een flinke gevangenisstraf. Dat is prima uit te leggen omdat dronken of aangeschoten automobilisten andere weggebruikers in groot gevaar brengen. Het is meer dan logisch dat ze daar hard voor worden bestraft.

Als dat stelselmatig gebeurt zal het aantal beschonken chauffeurs ongetwijfeld flink afnemen. Daar hoef je verder niemands rechten voor aan te tasten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. nakkie123

    prima, wat mij betreft zo een alcohol slot, vraag me alleen af hoe zo een slot gaat controleren wie er werkelijk in het slot heeft geblazen ?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.