Klimaatsceptici naar Vaticaan

Aardse versus hemelse influisteringen.

Paus Franciscus doet niet moeilijk over de scheiding van kerk en staat. Hij bemoeit zich royaal met aardse zaken. Er zijn geruchten dat de Paus achter de schermen een rol zou hebben gespeeld in de toenadering tussen Cuba en de VS. En hij heeft de moord op bijna een miljoen Armeniërs honderd jaar geleden genocide genoemd. Velen, waaronder ik, zullen zich daaraan niet storen. Integendeel! Datzelfde geldt echter niet voor de bemoeienissen van de Paus met het klimaat. Volgens betrouwbare berichten zou de Paus mede met het oog op de klimaattop in Parijs in december, een encycliek voorbereiden, waarin hij zijn kudde oproept om het officiële klimaatbeleid te steunen.

Dit is aanleiding geweest voor een groep klimaatsceptici, gesponsord door het Heartland Institute, om het plan op te vatten om naar Rome af te reizen om aldaar het Vaticaan te informeren over de argumenten die tegen AGW (‘Anthropogenic Global Warming’) pleiten.

Onder de titel, ‘Climate Skeptics Descend on Vatican – Seek to Influence Pope on ‘Global Warming’, rapporteerde Marc Morano daarover op zijn website. Ik pik er een aantal elementen uit.

Morano: ‘Instead of entering into an invalid Marriage with climate fear promoters — a marriage that is destined for an annulment – Pope Francis should administer last rites to the promotion of man-made climate fears and their so-called solutions. This unholy alliance must be prevented.’

‘The Pope has been misled on climate science and his promotion of the UN agenda will only mean the poor will be the biggest victims of Climate Change policies — just as the global warming narrative has weakened.’

Climate Depot publisher Marc Morano will be part of a high level skeptical delegation with the Heartland Institute, traveling to Rome to offer alternative voices to the Vatican and Pope Francis on global warming. The skeptical delegation will hold counter events during Pope Francis’ climate summit on April 28 at the Vatican. ….

Morano will join skeptical scientists from NASA and elsewhere, to lay out a detailed case explaining why climate science does not justify the Vatican putting its faith in the work of the United Nations’ Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) or the UN climate agenda.

Morano’s key points to Pope Francis and Vatican officials will be as follows:

“The Pope’s claim that “It is man who has slapped nature in the face” needs to be weighed against the fact that fossil fuels have allowed mankind to stop nature from slapping man in the face. The more we develop with fossil fuels and increase our wealth and standard of living, the more we can inoculate ourselves from the ravages of nature.

Fossil fuel use is the moral choice to make. Sadly, the Pope is aligning himself with a UN agenda that will limit development for billions of the world’s desperately poor residents. …

If Pope Francis goes ahead with his climate encyclical and uses it to essentially lobby nations to commit to a development-limiting UN climate treaty, it will be unprecedented action and massively misguided. And to now have the Pope jump on that bandwagon would sow confusion among Catholics.

Instead of entering into an invalid Marriage with climate fear promoters — a marriage that is destined for an annulment – Pope Francis should administer last rites to the promotion of man-made climate fears and their so-called solutions. This unholy alliance must be prevented.

The Pope has been misled on climate science and his promotion of the UN agenda will only mean the poor will be the biggest victims of Climate Change policies.

The Pope has picked a contentious scientific issue in which — now going on almost two decades of no global warming, sea ice recovering, sea level rise rates stable to even decelerating, on almost every metric from polar bears on down – the global warming narrative has weakened.

If Pope Francis embraces the Climate Change agenda, he will be aligning himself with the biggest enemies of the Church and of Catholic moral principles.  They are the enemies of traditional Catholic moral principles. These activists are pro–population control and have bought into “population bomb” hype. ….

Heartland’s experts will send this message to Pope Francis: Please do not put the enormous weight of your moral authority behind the discredited and scandal-prone United Nations’ Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Instead, speak out for the poor and disadvantaged of the world who need affordable and reliable energy to escape grinding poverty. …

Etc. etc.

Zie verder hier.

Zou deze actie het Vaticaan tot rede kunnen brengen? Waarschijnlijk niet. Niettemin zijn er ook binnen de Rooms-Katholieke Kerk mensen, die kritisch staan ten opzichte van AGW (‘Anthropogenic Global Warming’). Een daarvan is kardinaal George Pell. In een lezing voor de ‘Global Warming Policy Foundation’ (GWPF) verklaarde hij:

We can only attempt to identify the causes of climate change through science and these causes need to be clearly established after full debates, validated comprehensively, before expensive remedies are imposed on industries and communities. I first became interested in the question in the 1990s when studying the anti-human claims of the “deep greens”. Mine is not an appeal to the authority of any religious truth in the face of contrary scientific evidence. Neither is it even remotely tinged by a postmodernist hostility to rationality. My appeal is to reason and evidence, and in my view the evidence is insufficient to achieve practical certainty on many of these scientific issues. The immense financial costs true believers would impose on economies can be compared with the sacrifices offered traditionally in religion, and the sale of carbon credits with the pre-Reformation practice of selling indulgences.

Cardinal George Pell, 2011 Annual GWPF Lecture, Westminister Cathedral Hall, London 26 October 2011.

Maar ja, een miljoen lemmingen kunnen natuurlijk geen ongelijk hebben.

Voor mijn eerdere DDS–bijdragen zie hier.

 

Laatste nieuws

Met dank aan JWR. Zie hier.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Ni28

  Klimaatsceptici, God heeft gesproken via de paus, dus stribbel niet tegen. Waarvan akte!

  1. rekenk4mer

   Wat een onzin Ni28.
   God schiep Hemel en Aarde.
   Als geen ander weet hij hoe het klimaat werkelijk in elkaar zit. Daar heeft hij de Paus echt niet voor nodig.

  2. Moose

   Gelukkig zijn de klimaatrealisten (oude naam sceptici) geen gelovigen.

 2. Hetzler

  @rekenk4mer Dit is de spijker op de kop …mits God bestaat natuurlijk. in dat geval is de paus bovendien maar een gewoon mens als ieder ander en is zijn stem evenveel waard als die van ieder ander.

 3. Dennis_WSPK

  Tja, met een rode paus was dat te voorzien.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.