Koerden hebben nieuwe heldin in strijd tegen ISIS. Haar leeftijd zal je verbazen

De Koerden zien de strijd tegen ISIS duidelijk als een oorlog om te overleven.

Hoe anders te verklaren dat de Koerdische YPG onlangs deze video online heeft gezet van een jong meisje die met een mitrailleur oefent om zoveel mogelijk ISIS-terroristen te doden?

Screen Shot 2015-04-17 at 15.36.01

In the video, a young Kurdish girl, adorned in a pink top, who appears to be no older than 7 or 8, is shown firing the heavy weapon into the desert from atop a ridge. It’s unclear in the video if the girl was firing at a target, or if her bullets actually hit anything.

Het meisje oefent niet alleen, ze praat ook met de man achter de camera die haar een aantal vragen stelt. Op een gegeven moment steekt het meisje vier vingers op, waarop ze zegt dat ze al “400 ISIS-terroristen” heeft gedood. Natuurlijk is dat bijzonder onwaarschijnlijk, maar het zegt wel het één en ander over haar instelling én over die van de andere leden van de YPG.

Mij doet dit – ironisch genoeg, mijn Turkse vrienden zullen me het ongetwijfeld kwalijk nemen, maar helaas, de vergelijking gaat zeker op – over verhalen over de Turkse onafhankelijkheidsoorlog. Aan het einde van het Ottomaanse Rijk, en dus tijdens een na de Eerste Wereldoorlog, wilde de Westerse machten en Rusland het Ottomaanse Rijk onderling verdelen, waardoor er maar een bijzonder klein leefgebied zou overblijven voor de Turken. Niet geheel onlogisch waren zij daar niet van gediend – ze vochten dus terug.

En hoe.

De hele natie vocht uiteindelijk mee: mannen, bejaarden, maar ook moeders en zelfs kinderen werden ingezet om de Turkse gebieden terug te veroveren dan wel te verdedigen. Aan de grootte van het huidige Turkije kun je zien dat dit ze aardig gelukt is.

Waarom al die mensen erbij betrokken waren? Simpel: de Turken hadden het terechte gevoel dat ze voor hun overleving vochten. In normale oorlogen willen we natuurlijk nooit kinderen en hoogbejaarden inzetten om te vechten, maar als je hele cultuur op het punt van omvallen staat veranderen die regels.

Het moge duidelijk zijn dat de Koerden de strijd tegen ISIS op die manier ervaren, wat natuurlijk niet zo gek is gezien de vele misdaden die ISIS gepleegd heeft de afgelopen maanden.

Een vraag aan onze lezers: wat vinden jullie ervan dat de Koerden dit soort filmpjes maken en kinderen dus inzetten als, op zijn minst, propagandamiddelen, en mogelijk zelfs als strijders (hoewel me dat, nogmaals, hogelijk zou verbazen)? Hebben jullie begrip voor de situatie of gaat dit in jullie ogen toch echt te ver? Of is het maken van dit soort propaganda wel oké, maar het daadwerkelijk inzetten van kindstrijders niet?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Primo

  Kinderen behoren niet te worden ingezet in oorlogen, aan welke kant dan ook.

 2. Joop Klepzijkert

  Goh wat geweldig, nou ik sta te twijfelen of het kinder arbeid is of de daden van een gehersenspoeld kind.

 3. henk vintage

  Ook wij zullen in de toekomst kinderen en bejaarden nodig hebben om onze cultuur te heroveren.

 4. Vinque

  Jammer dat de Grieken Istanbul niet hebben veroverd. Alle middelen zijn geoorloofd om IS te bestrijden. Of dit nu echt bevordelijk is voor de toekomst van het meisje is wel de vraag. Laat de Koeden dat zelf maar uitzoeken.

 5. Likoednl

  Kindsoldaten zijn ook algemeen bij moslimfundamentalisten, ook bij Hamas.

  Dat hoor je echter nooit, dan wordt gerapporteerd dat Israel kinderen dood. Blijken dat dus bij nader onderzoek altijd jongens te zijn in de tienerleeftijd.

 6. Maaike

  Mijn dochter speelde op die leeftijd met playmobile. En zo hoort dat ook.

 7. Gerardsbroer

  Eerlijk gezegd valt het mij tegen van de Koerden dat zij een kind (kinderen) inzetten voor propagandadoeleinden. Dit had ik van hen, een m.i. ethisch en moreel hoogstaand volk binnen het barbaarse Midden oosten, niet verwacht. Te meer daar ook hun vrouwen op gelijke voet met de mannen meevechten tegen de mohammedaanse terreur van IS en vooral voor hun Koerdische autonomie, dat op zich al prima propaganda oplevert. Zeker in het ‘vrije’ westen.

  1. toetssteen

   @Gerardsbroer
   Ik schud ook mijn hoofd, maar hoe denkt u met hoogstaande ethiek staande te houden te midden van barbarisme. Dat klinkt als de bekende kalkoen en twee disgenoten die wel weten wat het menu is.

   1. Gerardsbroer

    Die Koerden houden tot nog toe stand. Sterker, ze veroveren steeds meer terrein op de fascisten van IS.
    Ik denk niet dat de Koerden de kalkoen zijn.

 8. LantR.fant

  1 meisje met 9 jaar zwanger, een ander met 7 jaar oorlogsheld. Dan komen ze zeker rond hun 28e in de overgang?

 9. V.K.

  -Triest natuurlijk wanneer je dit ziet, alleen vraag ik me af of dit filmpje is gemaakt voor propaganda doeleinden.

  -Na ja, ik ga er maar vanuit dat dit meisje nou niet bepaald met haar ouders naar het front is afgereisd om dit filmpje te maken, op Hilversumse familie drama’s zal dit meisje ook wel niet zitten te wachten.

 10. V.K.

  -En ach, wanneer het gaat over mijn en dein, dat kind is volgens mij niet speciaal de ouders achterna gereisd om een oorlog uit te vechten.

  -Lees het door oa Balkenende geroemde boek ”Reis door de nacht” er maar eens opna, kinderen zijn er trots op wanneer pa met een effectieve tik met de Toyota krik zo’n rottige ongewenste allochtoon uit bijvoorbeeld Den-Haag naar een andere wereld helpt.

 11. Kwast

  Koerden zijn een soort moslim. Een van de eerste hoofddoekjes in Nederland. Sigh… It all started with muslims.

 12. Harrybr

  In de 70-, 80- en 90-er jaren stond heel Links NL te juichen bij iedere daad van een links-communistisch – dictatoriale vrijheidsstrijder. Nu hoor ik niemand uit die hoek. Zeker omdat die vrijheidsstrijders nu klop geven aan (andere) moslims ?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.