Koerden hebben nieuwe heldin in strijd tegen ISIS. Haar leeftijd zal je verbazen

Geen categorieapr 17 2015, 16:00
De Koerden zien de strijd tegen ISIS duidelijk als een oorlog om te overleven.
Hoe anders te verklaren dat de Koerdische YPG onlangs deze video online heeft gezet van een jong meisje die met een mitrailleur oefent om zoveel mogelijk ISIS-terroristen te doden?
Screen Shot 2015-04-17 at 15.36.01
In the video, a young Kurdish girl, adorned in a pink top, who appears to be no older than 7 or 8, is shown firing the heavy weapon into the desert from atop a ridge. It’s unclear in the video if the girl was firing at a target, or if her bullets actually hit anything.
Het meisje oefent niet alleen, ze praat ook met de man achter de camera die haar een aantal vragen stelt. Op een gegeven moment steekt het meisje vier vingers op, waarop ze zegt dat ze al "400 ISIS-terroristen" heeft gedood. Natuurlijk is dat bijzonder onwaarschijnlijk, maar het zegt wel het één en ander over haar instelling én over die van de andere leden van de YPG.
Mij doet dit - ironisch genoeg, mijn Turkse vrienden zullen me het ongetwijfeld kwalijk nemen, maar helaas, de vergelijking gaat zeker op - over verhalen over de Turkse onafhankelijkheidsoorlog. Aan het einde van het Ottomaanse Rijk, en dus tijdens een na de Eerste Wereldoorlog, wilde de Westerse machten en Rusland het Ottomaanse Rijk onderling verdelen, waardoor er maar een bijzonder klein leefgebied zou overblijven voor de Turken. Niet geheel onlogisch waren zij daar niet van gediend - ze vochten dus terug.
En hoe.
De hele natie vocht uiteindelijk mee: mannen, bejaarden, maar ook moeders en zelfs kinderen werden ingezet om de Turkse gebieden terug te veroveren dan wel te verdedigen. Aan de grootte van het huidige Turkije kun je zien dat dit ze aardig gelukt is.
Waarom al die mensen erbij betrokken waren? Simpel: de Turken hadden het terechte gevoel dat ze voor hun overleving vochten. In normale oorlogen willen we natuurlijk nooit kinderen en hoogbejaarden inzetten om te vechten, maar als je hele cultuur op het punt van omvallen staat veranderen die regels.
Het moge duidelijk zijn dat de Koerden de strijd tegen ISIS op die manier ervaren, wat natuurlijk niet zo gek is gezien de vele misdaden die ISIS gepleegd heeft de afgelopen maanden.
Een vraag aan onze lezers: wat vinden jullie ervan dat de Koerden dit soort filmpjes maken en kinderen dus inzetten als, op zijn minst, propagandamiddelen, en mogelijk zelfs als strijders (hoewel me dat, nogmaals, hogelijk zou verbazen)? Hebben jullie begrip voor de situatie of gaat dit in jullie ogen toch echt te ver? Of is het maken van dit soort propaganda wel oké, maar het daadwerkelijk inzetten van kindstrijders niet?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten