Krakers Amsterdam richten voor twee ton schade aan, en dat is niet eens het meest schokkende van dit verhaal

Wetteloosheid in de hoofdstad.

Het is inmiddels anderhalve week geleden dat krakers zich ernstig hebben misdragen in de Spuistraat in Amsterdam. Nu is bekend hoeveel schade ze hebben aangericht door de boel in de fik te zetten en bakstenen de straat op te gooien: ongeveer 200.000 euro. En dan worden de kosten voor de massale politie-inzet niet eens meegerekend. Via AT5:

De roemruchte Tabakspanden aan de Spuistraat werden vorige week ontruimd. Dat gebeurde eerder dan gepland omdat er een plotselinge herkraak was geweest van het Slangenpand. Van der Laan: ‘Het was allemaal voorbereid voor afgelopen woensdag, 1 april,  maar het moest daardoor eerder. Daarom kostte het ook een uur of 5/6 voordat de actie kon beginnen.’

In die nacht werd er brand gesticht in de Spuistraat, barricades opgeworpen, klinkers uit de straat gehaald en ook tijdens de ontruiming is het nodige vernield. Van der Laan: ‘Wij hebben ook schade als gemeente. Anderhalf tot twee ton heb ik begrepen. Dat zijn niet de kosten van de politie. Dat zijn vernielingen aan de inrichting van de straat. ‘

Het schokkende aan dit verhaal is dat burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) niet van plan is de schade te verhalen op de 19 krakers die zijn opgepakt. “Als je allerlei juridische zaken begint tegen mensen die toch niets kunnen ophoesten, dan is dat ook geen goed besteed belastinggeld.” Maar o wee als je de auto even parkeert zonder een kaartje te kopen. Dan moet je diep in de buidel tasten.

Deze krakers moeten gewoon alle schade zie ze hebben gemaakt tot de laatste cent terugbetalen, inclusief de kosten die zijn gemaakt voor de politie-inzet. Desnoods werken ze tien jaar als schoonmaker in de stad voordat ze alles hebben afbetaald. Hoe kan de burgemeester deze wetteloosheid in zijn stad accepteren? Als je 0 euro op de rekening hebt staan, kun je kennelijk alles vernielen wat je wil, en je krijgt er nog een gratis overnachting in de politiecel bij ook.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

17 reacties

 1. Willie.F

  Van de Laan geeft aan dat ze schade niet willen verhalen op dat tuig ,want van een kale kip kan men niet plukken.
  Dit is totale onzin ,je moet de schade wel in de rechtbank verhalen, want als de rechter de schade toewijst en de dader betaalt niet wordt dit omgezet in gevangenis straf. Ongeveer 1 dag zitten voor 60 Euro niet betaalde schade.

 2. lanex

  Bovenstaande foto lijkt wel genomen in een sloppenwijk van Bangladesh!

  1. van Urk

   @Ianex, Het resultaat van luie socialistische randdebielen die van een moderne stad er een vuilnisbelt van maken!

 3. van Urk

  Zet dan dat tuig gewoon dwangmatig aan het werk om de schade te herstellen in zijn originele staat.

 4. Primo

  Ik zou van het woord schande in de titel toch schade maken Frank.

 5. Gielah

  Achterstallige huur van krakers eisen lijkt me ook helemaal logisch…. aangezien zij toch in een pand gezeten hebben ( zonder toestelling ook nog eens… dus daar mag ook nog wel een opslag bij…) dat van een ander is.
  En alle schade in dat pand en buiten op straat vergoeden.
  Dat werkt ook preventief naar andere potentiële niet-van-andermans-spullen-af-kunnen blijvers toe.

 6. cmsuijkerbuijk

  Heropen de mijnen in Limburg. Laat ze maar kolen hakken daar beneden!

  1. van Urk

   De mijnen zijn dan ook de geschiktste onderkomen voor deze holbewoners i.p.v een nette woning!

  2. Willz

   De Limburgse mijnsluitingen m.a.w. Joop den Uyl creërde zijn eigen stemvee.
   We waren verbijsterd toen dit gebeurde.

   De mijnsluiting in de Nederlandse provincie Limburg in de jaren 1960 en 1970 begon met een historische toespraak van de toenmalige minister van Economische Zaken Joop den Uyl in de Stadsschouwburg van Heerlen op 17 december 1965.

   De minister (Joop den Uyl), gesteund door gouverneur Charles van Rooy en Frans Dohmen, voorzitter van de Nederlandse Katholieke Mijnwerkersbond (NKMB), gaf in deze toelichting aan dat de Limburgse mijnen -zowel de staatsmijnen als de particuliere mijnen- binnen tien jaar allemaal zouden worden gesloten. De minister deed hierbij de belofte dat geen sluitingen zonder vervangende werkgelegenheid zou volgen. Desondanks vervielen door het sluiten van de mijnen op den duur 45.000 directe, en zo’n 30.000 indirecte, arbeidsplaatsen .

   Mvg

 7. Dennis_WSPK

  @ Willy F.
  Dat is niet zo. De schadevordering is een civiele vordering die alleen op het vermogen van de schuldenaar verhaald kan worden.
  De vervangende hechtenis geldt alleen ingeval van bepaalde boetes en dit betreft dus een strafrechtelijk circuit.

  Wat wél mogelijk is, is om beslag te leggen op de uitkering van de krakers, als ze die hebben. Dat levert maandelijks slechts een klein bedragje op, maar tóch moet dat gebeuren vind ik.

  Veel krakers uit de jaren 80 kregen later een “keurig” links burgerbestaan, dus met vaak hoge salarissen.
  Vroeg of laat komt er een dag dat de vordering verhaalbaar is, met alle tot dat moment gekweekte rente en kosten. Kwestie van geduld.

  Helaas durft men in Nederland de veroorzaker van schade zelden of nooit aan te pakken. Je ziet dat ook bij jongeren die de boel vernielen (oa Project X en een soortgelijk geval in Hoorn). Men durft de ouders niet aan te spreken (of de jongere zelf) omdat men dat “zielig” vindt of “keihard”. Ook sociale onrust is vaak een drijfveer om van aansprakelijkstelling af te zien.

  Vreemd genoeg vindt men het dus geen probleem dat de schade wordt afgewenteld op de burger (gemeente en/of rijk) en dat dáár veel maatschappelijke verontwaardiging over ontstaat.

  We zijn een laf, zwak en triest land geworden. Bang en veel te voorzichtig. We pakken liever mensen die niks terugdoen of zelfs niets gedaan hebben (uitkeringstrekkers die één keer een foutje maken in een formulier op torenhoge boetes trakteren bijvoorbeeld).

  1. Willie.F

   Ik ga er van uit dat deze criminelen voor het strafgerecht komen. Daar kan wel degelijk een schadevergoeding geseisd worden (voegen)door de gemeente als benadeelde partij , die indien toegewezen wordt door incassobureau justitie geint worden.Meestal spreekt de rechter dan ook uit indien de dader deze verplichting niet nakomt dat daar gevangenisstraf of werkstraf tegenover staat. De rechter kan ook zeggen het is te ingewikkeld, doe het maar civiel dan komt jouw gezegde in werking.
   Ook als de dader niet betaald en zijn straf daar voor uit gezeten heeft moet de benadeeld het zelf civiel daarna halen.

 8. van Urk

  {Veel krakers kregen later een “‘keurig”” linkse burgerbestaan met hoge salarissen} inderdaad Dennis, net als die studentjes die nog niet in staat zijn om hun studentenkamer tip en top schoon te houden uit gemakzucht en luiheid! En het mooiste van de bak is, dat zij later als werkgever of topman opeens wel even mooi kunnen vertellen tegen een hard loyaal werkend mens hoe zij hun werk even moeten gaan doen!

 9. -Harry

  Die Amsterdammers zijn toch ook stapelgek dat ze dat pikken !
  Heb zelf eens een huis dat van mijn vader was en gekraakt , in m’n eentje leeg geslagen .
  De krakers hebben de hele nacht op het politiebureau zitten bibberen . Die waren goed genezen !

  Jaren van links bestuur hebben de geesten helemaal kapot gemaakt .

  Ik ken een gek op deze site waarvan ik dacht dat dat de grootste was , maar misschien zijn ze wel haast allemaal zo verknipt in 020 .

  En zo’n burgemeester , al een verademing ten opzichte van Job Cohen , maar ook nog zwaar onder de maat voor een burgemeester , wat heb je aan zo’n doedel ?

  1. Maaike

   Wauw Harry, wat ben jij stoer zeg! Meld je aan bij de ME, voor volk en vaderland!

   1. -Harry

    Op min 66e nog ?
    Wat een domme reacties plaats je toch Maaike , je had het kunnen weten .
    Maar ja links hé ?
    Ziende blind en horende doof !

    Heb je sympathie voor het krakerstuig ?

    Bovendien heb je niks aan de overheid , teveel politiek correct . ( = links )
    Als er tegenwoordig wat is schakel ik de “Harley Davidson boys ” in , is alles binnen enkele uren opgelost .
    Geef die gasten een paar honderd euro en al je problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon !

 10. lanex

  Als de burgemeester zo reageert dan is Amsterdam als stad een anarchistische bolwerk met bestuurders die niet capabel zijn om dit tuig aan te pakken. Wat een afgang!

 11. Teun

  Wij hebben dit verdiend, want wij hebben dit Spaanse krakerstuig zwaar onderdrukt door teveel geld aan ze te lenen, waardoor hun land in de ellende terecht is gekomen. Ze moesten wel hierheen komen om te boel uit te kunnen wonen in Amsterdam en daarmee wraak te nemen. Ze hebben er recht op. Linkse mensen hebben overal recht op.
  De politiek-correcte burgemeesters steunen dit soort socialisten natuurlijk heimelijk.
  De wereld moet goed kunnen zien wat voor een vieze onderbuikgevoelens er leven bij degenen die hiertegen protesteren.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.