Krakers Amsterdam richten voor twee ton schade aan, en dat is niet eens het meest schokkende van dit verhaal

Geen categorieapr 04 2015, 13:00
Wetteloosheid in de hoofdstad.
Het is inmiddels anderhalve week geleden dat krakers zich ernstig hebben misdragen in de Spuistraat in Amsterdam. Nu is bekend hoeveel schade ze hebben aangericht door de boel in de fik te zetten en bakstenen de straat op te gooien: ongeveer 200.000 euro. En dan worden de kosten voor de massale politie-inzet niet eens meegerekend. Via AT5:
De roemruchte Tabakspanden aan de Spuistraat werden vorige week ontruimd. Dat gebeurde eerder dan gepland omdat er een plotselinge herkraak was geweest van het Slangenpand. Van der Laan: 'Het was allemaal voorbereid voor afgelopen woensdag, 1 april, maar het moest daardoor eerder. Daarom kostte het ook een uur of 5/6 voordat de actie kon beginnen.'
In die nacht werd er brand gesticht in de Spuistraat, barricades opgeworpen, klinkers uit de straat gehaald en ook tijdens de ontruiming is het nodige vernield. Van der Laan: 'Wij hebben ook schade als gemeente. Anderhalf tot twee ton heb ik begrepen. Dat zijn niet de kosten van de politie. Dat zijn vernielingen aan de inrichting van de straat. '
Het schokkende aan dit verhaal is dat burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) niet van plan is de schade te verhalen op de 19 krakers die zijn opgepakt. "Als je allerlei juridische zaken begint tegen mensen die toch niets kunnen ophoesten, dan is dat ook geen goed besteed belastinggeld." Maar o wee als je de auto even parkeert zonder een kaartje te kopen. Dan moet je diep in de buidel tasten.
Deze krakers moeten gewoon alle schade zie ze hebben gemaakt tot de laatste cent terugbetalen, inclusief de kosten die zijn gemaakt voor de politie-inzet. Desnoods werken ze tien jaar als schoonmaker in de stad voordat ze alles hebben afbetaald. Hoe kan de burgemeester deze wetteloosheid in zijn stad accepteren? Als je 0 euro op de rekening hebt staan, kun je kennelijk alles vernielen wat je wil, en je krijgt er nog een gratis overnachting in de politiecel bij ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten