Nee, Filip Dewinter, ‘racist’ is géén eretitel. Echt niet

De racismekaart wordt te vaak getrokken, maar dat betekent niet dat je er trots op moet zijn als je een racist wordt genoemd.

Het gezicht van het Vlaams Belang twitterde vanochtend iets doms, en het was niet bedoeld als 1-aprilgrap. Hij schreef dat de term ‘racist’ voor hem geen scheldwoord meer is, maar een eretitel. “Kritiek op immigratie-invasie/islam/multicul=#racisme… #ikbenracistendaarbenikfierop”.

filipdewinter_twitter

Een uur later reageerde Europarlementariër van het Vlaams Belang Gerolf Annemans afkeurend op Dewinters tweet (deze tweet is inmiddels verwijderd, maar De Standaard had op tijd een screenshot gemaakt):

gannemans

Annemans is degene die hier gelijk heeft en Dewinter wist het, want vlak daarna verwijderde hij de tweet. Want ieder mens weet: ‘racist’ is geen geuzennaam waar je trots op bent, ook al wordt het te pas en te onpas gebruikt door linkse figuren die iedere criticus van multiculturalisme en open grenzen de mond willen snoeren.

Even later stuurde Dewinter, waarschijnlijk na intern overleg met zijn communicatieteam wat de beste reactie zou zijn op de ophef om zijn tweet, een nieuwe tweet eruit. Het was allemaal maar een grapje, een ‘boutade’ (lees: spitsvondige uitspraak), bedoeld om debat uit te lokken. Ja, ja. Dat is vast ook de reden waarom de eerste tweet werd verwijderd.

Hier is mijn advies. Als je serieus wil worden genomen als een fatsoenlijke rechtse partij, dan moet je niet zeggen dat je er trots op bent dat je racist wordt genoemd. Zeg dan gewoon: linkse mensen misbruiken de term voor politieke doeleinden; ze willen hun tegenstander monddood maken. Dát is namelijk waar. En wat ook waar is: racisme is hartstikke fout, en daar wil je ver van blijven. Zo simpel is het.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

34 reacties

 1. Nicky

  Zeg dan: ik hou van discriminatie.

  Is van oorsprong een gezond woord, maar is alleen negatief geworden de loop der jaren.

  Er moet meer gediscrimineerd worden.

  1. HenkieAltea

   Een prachtige geuzen naam,” Ik ben een racist “.
   Dat hoor ik liever dan al die linkse goed mensen die mij en ons land naar de verdommenis lijden.

 2. halo1

  Het is natuurlijk niet leuk voor ze om te horen. maar ik denk toch dat blanken in veel opzichten beter scoren dan niet-blanken…qua arbeidsethos, huwelijkstrouw, criminaliteit, niet-opstandigheid enz maar geef ook toe dat die dan weer meestal beter kunnen dansen. Om de hete brei heen draaien ..zoals links.. is het domst wat je kan doen.. maar die hebben ook het buskruit niet uitgevonden.

  1. toetssteen

   @Halo
   In Singapore gaat het ook redelijk enne, niet blank ofschoon die dames van alles proberen om blank te zijn . Ik vind het bizar, maar ja, zo rolt het,

 3. toetssteen

  @Frank
  Krentenweger die je bent! Hele interview gezien en gehoord, de Winter was rustig, beheerst, dus doe me een plezier.
  Waarom ageert uitgerend rechts gebral nu zo tegen de vrije markt en lage belasting? Is dat een tik oid?

 4. toetssteen

  uitgerekend dom ding!

 5. van Urk

  Je kan ook zeggen dat hij hiermee er eerlijk over uit komt wat trouwens meer mensen en politici moeten gaan doen door eerlijk te zijn, Dan weet iedereen in ieder geval waar ze aan toe zijn als het over betrouwbaarheid gaat!

 6. Antidotum

  Racist is voor mij een geuzennaam, met trots te dragen. 🙂

 7. Gielah

  Ik heb hier vanochtend nog met meneer de Winter over getwitterd.
  Ik stelde dat liefde voor het eigen vaderland en de eigen cultuur ( in mijn ogen dus deugden..) door vele gestoorden.. en ook door de EU.. als racisme wordt bestempeld.

  Ergo: als je het etiket ‘racisme’ opgeplakt krijgt als en omdat je je dusdanig opstelt, dat men je in álle eeuwen hiervoor en in alle culturen om je houding geprézen zou hebben..
  wordt de uitdrukking ‘racist’ dan niet áutomatisch een soort geuzennaam?

  Het zijn de ons ten ónrechte ‘racisten’-noemers die ons… vanwege hun idiote opstelling.. op het idee brengen de term ‘racist’ ( die op zich best negatief is… maar die in deze tijd voor góede mensen wordt gebruikt..) diezelfde omkeer-techniek op onze beurt óók te gebruiken.

  Wie een goed mens een racist noemt… die geeft aan het woord racist zélf een positieve lading.

  Dat omdraaien van alles is een rare hobby van de polcor-club.
  Zo handelen de zogenaamde anti-fascisten (AFA) in feite fascistischer dan wié dan ook.
  Zo was de meute, die met een ‘Je suis Charly’ button op interessanterig liep te doen tijdens die demo in Parijs, voor wat aangaat de politici onder hen ábsoluut NIET voor de vrijheid van meningsuiting.
  Zo ligt het woord ‘democratie’ zo’n beetje in de mond van voorstanders van de dictatuur bestorven.
  Zo noemt men boeven eufemistisch ‘jongeren’ en terroristen ‘verwarde mensen’.

  Met dat soort trucjes gaan inderdaad alle woorden iets anders betekenen, hun oorspronkelijke waarde verliezen en hele andere inhouden krijgen.
  Laat ons goed beseffen dat dit een vorm van LIEGEN is… en dat het geen gek idee is om de beledigingen, die onterecht aan ons toegevoegd worden, in eretitels en complimenten om te zetten…
  gewoon omdat de zwartmakers slechte mensen zijn en we van hen geen valse etiketten accepteren.

 8. Wachteres

  Ik begrijp Filip DeWinter heel goed!

  Al jarenlang maken de linksen IN HEEL EUROPA diegenen die hun politiek-correcte opvattingen niet delen uit voor racist, fascist en zelfs nazi komt uit de oude doos tevoorschijn. [ Gezamenlijke afspraak? Ik denk het!]

  Natuurlijk komt dat schelden voort uit een gebrek aan argumenten om hun misdadige waanideeën, die zij in Europa erdoor willen drukken, te rechtvaardigen.:

  Wat ze willen is een nieuwe multiculti-maatschappij opbouwen, weg met ons, en wee diegenen die dat niet zien zitten. Deze strategie is simpelweg een andere, aan de tijd aangepaste vorm van communistische smeerlapperij en dictatuur.

  En helaas werkt hun strategie bij een groot deel van het ‘gewone’ volk.

  De nazi’s wisten ook al, als je een leugen maar lang genoeg verkondigt, dan wordt die vanzelf voor het volk geloofwaardig.

  Blijkbaar hebben de linksen zelf meer met de nazi’s en hun praktijken gemeen dan zij vermoeden.

  Hoe dat werkt? De leugen blijft hangen en de mensen gaan denken dat er wel iets van waarheid in zal zitten.

  In NL opperde de VVD vlak voor de verkiezingen dat de EU-buitengrenzen gesloten moeten worden.

  Natuurlijk wist de partij best dat de EU nooit accoord zal gaan met dit voorstel. Maar het volk denkt: “Zie je wel, de VVD wil ook dat …..”

  In GB zie je hetzelfde verschijnsel. UKIP wordt ook daar beschuldigd van nazi-praktijken en zelfs Labour roept momenteel hard dat zij iets wil doen aan de instroom van immigranten, want dat kan zo niet doorgaan.

  Natuurlijk meent Labour daar geen donder van, maar de mensen leren blijkbaar niet en de vuile spelletjes werken in haar voordeel.

  Filip DeWinter en zijn partij zijn al jaren op die manier het slachtoffer van smerig links.

  Op den duur zijn die scheldwoorden een geuzennaam geworden en kun je er trots op zijn dat je die etiketten door smerig tuig opgeplakt krijgt, omdat je heel goed beseft dat jij niet degene bent met nazi-praktijken, maar diegenen die hun tegenstanders daarvan beschuldigen.

  De geuzen gingen destijds zover dat zij het scheldwoord [bedelaars] als een eretitel gingen gebruiken.

  “Het historische voorbeeld waaraan de term ten grondslag ligt, is het woord ‘geus’, van het Franse gueux, “bedelaar”. Met de woorden N’ayez pas peur Madame, ce ne sont que des gueux (“Wees niet bang mevrouw, het zijn slechts bedelaars”) zou Charles de Berlaymont, adviseur van Margaretha van Parma, in 1566 de lage edelen hebben aangeduid die het “Smeekschrift der Edelen” aanboden. Drie dagen later hief een van die edelen, Hendrik van Brederode, tijdens een feestmaal de volgende woorden aan: J’ai bu à la santé des Gueux! Vive le Gueux! (“Ik heb op de gezondheid van de bedelaars gedronken! Leve de bedelaar!”). Het gewone volk vernederlandste dit woord tot “geus”.

  1. Wachteres

   Gielah, opmerkelijk! Ik had jouw schrijven niet gelezen, ik lees dat nu pas.

   1. Gielah

    Twee zielen.. één gedachte..?

    1. -Harry

     Als ik misschien mee mag doen , Dames ?
     Drie zielen , één gedachte .

     Maar niet met álles hoor !

     1. Gielah

      You´re welcome..!

     2. Wachteres

      Harry ook??? 😉

     3. JanvanEechoud

      Harry…. ook gij? 🙂

   2. nick

    Ik ook en ik wil me graag ook aansluiten!

 9. van Urk

  Ach, zo is het toch ook! Als je vind dat moslims niet deugen of dat je graag van Zwarte piet houdt dan weet je automatisch hoe zij over je denken vanuit de linkerkant!

 10. Baksteen

  Een racist, iemand die achter de Joods-christelijk humanistische waarden staat.
  “I am racist”
  Paul Weston
  https://www.youtube.com/watch?v=t2kKnzW4d8w

 11. W.H.J. Reiss

  Voor je Eigen Volk opkomen is dus Racisme !
  Dan is het opkomen voor vreemden niet racistisch.
  Vreemden zijn dus immigranten en die komen met de massa naar de EU en/of Nederland. Je kunt een Euro maar 1x uitgeven. Dus hoe meer immigranten hoe minder men kan uitgeven aan de Eigen Bevolking !
  Niet racisten laten dus hun moeder in de Pis zitten !
  Niet racisten laten veel bejaarden voor het raam zitten de gehele dag, want bejaardentehuizen zijn er niet meer !
  Niet racisten zijn dus verantwoordelijk voor de afbouw van de sociale zorg !
  Niet racisten zorgen dus voor belastingverhogingen om de immigratie onzin te betalen !
  Niet racisten hebben er voor zorg gedragen, dat de AOW leeftijd met 2 jaar is opgeschroefd !
  .
  Niet racisten teren dus op een berg Goodwill van de racisten, die alles mogen betalen !
  Als Racisme wil zeggen opkomen voor je Eigen Volk, dan is dit een geuzennaam !
  Je suis racist !

  1. -Harry

   Goeie bijdrage , Reiss !
   Leuke invalshoek .
   En helemaal mee eens .

   1. Wachteres

    Helemaal eens, Harry

    Voor deze keer …

 12. Wilhelmson

  Luchtfietserij van politici. Antiracistische organisaties hebben hun bestaan en verrijking dankzij het te vaak voorwerpen van de racistische beschuldiging. Racistische principes horen thuis bij het telen van koeien , katten , honden en kiezers. Waarom zouden mensen uitzonderingen zijn op een sociobiologisch gegeven. Bezoek de eerste beste dierentuin en aanzie racisme. Een vis in het water en een kameel in de woestijn . Elk heeft zo niet zijn biologische beperkingen , dan toch wel zijn sociologische en psychologische comfortzone. Waarom zou deze als vrijwillige wens slecht zijn ?

  1. Mar

   Wilhelmson:

   Een vis kan niet voortplanten met een kameel.

   1. -Harry

    Daar weet jij helemaal niks van , Mar .

    Je weet toch wel dat ze moslims soms heel oneerbiedig geitenneukers noemen , nu weet je waarschijnlijk ook wel dat die lui nogal eens copuleren met geiten , schapen en ezels , bij gebrek aan een hoerrrrr , dus ze blijven het wel proberen .

    En eerlijk gezegd , als je een heleboel van die Marokkanen aankijkt , dan kun je je niet aan de indruk onttrekken , dat dat nog gelukt is ook !

 13. Theo345

  Wat is er eigenlijk fout aan racisme?
  Racisme is, volgens mij, onderscheid maken tussen mensen van verschillende rassen.
  Nu zijn we tegenwoordig de zaak behoorlijk aan het vermengen, maar je kan nog steeds duidelijk onderscheid maken tussen negers, chinezen, japanners, blanken.
  Als je wat scherper kijkt kan je aan iemands gedrag zelfs inschatten uit welk land hij komt.
  Dat onderscheiden, daar is toch niks mis mee?

  Waar komt de factor in beeld die het afkeurenswaardig maakt?

 14. Mar

  Vandaag de dag ben je of een racist of een dhimmi.
  Meer smaken zijn er niet.

  1. Maaike

   Voor mij wel hoor Mar. Maar ik ben dan ook niet zo Standaard hier, geloof ik.

 15. Maaike

  Ik snap wat de Winter bedoeld. Als je kritiek hebt op de normen en waarden van andere culturen word je al gauw uitgemaakt voor racist. Als het woord te pas en te onpas wordt gebruikt heeft het geen waarde meer, en, belangrijker nog, er kan geen debat worden gevoerd! Vergelijk het ook maar eens met kritiek op Israel. Volgens sommige mensen ben je dan ook gelijk een antisemiet.

 16. Stevie

  Op zijn NEEderlands gezegd het zal me aan mijn r**t roesten hoe het landverradende goedvolk ons PVV stemmers noemt … racist..tokkie..xenofoob ..fascist noem ze maar op …Ik ben Nederlander en hou van mijn Vaderland en onze cultuur … ik sta voor alles wat Westers en Democratisch is en veracht de zandbakken mentaliteit met hun inteelt voortbrengsels …wij hebben de genoegens van de moslim barbaren ondervonden … noem mij wat je wilt …het zijn ondertussen voor velen van ons Geuzen namen geworden .

  1. nick

   hear hear!

 17. Nicky

  Als ik drie mannen op een rij zie, twee negers en een blanke, dan zeg ik toch echt ‘die blanke’ als mij gevraagd wordt wie ik bedoel.
  Als voorbeeld.

  Maar oau als je dat zo zegt, dan zit je helemaal fout en meteen gebrandmerkt! Maar ik zal t blijven zeggen ook al dreigen ze me mat wat dan ook!

  Enne, ik ben niet verantwoordelijk voor wat zij denken over mij, stinkin thinkin vaak….
  Ik ben alleen verantwoordelijk voor wat ik denk over de ander!

 18. Wilhelmson

  Het verengt natuurlijk de gedachte. In de USSR was iedereen die geen communist was een nazi. In Duitsland iedereen die geen nazi was, een jood. In USA iedereen een communist. Dat draait lekker rond , maar je komt er nooit uit. Hersenverlamming zou de oorzaak zijn, ten gevolge van een overdosis aan macht en geld.

 19. HenkieAltea

  Ik ben een racist,en kan iemand mij uitleggen dat hij/zij dat niet is?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.