Pakistan mengt zich niet in oorlog Jemen

Islamabad wil neutraal blijven.

Blijkbaar heeft Pakistan geen trek in problemen met Iran:

Pakistan gaat trouwe bondgenoot Saoedi-Arabië niet ondersteunen in het conflict in Jemen. Het parlement keurde na een debat van vijf dagen in de hoofdstad Islamabad een resolutie in die zin goed.

‘Pakistan moet in het conflict neutraal blijven’, luidt het in de resolutie. Het land staat echter aan de zijde van Saoedi-Arabië, mocht de territoriale integriteit van dat koninkrijk bedreigd worden.

Aangezien de resolutie unaniem werd aangenomen kunnen we ervan uitgaan dat de regering doet wat het parlement wil. Je moet als president immers wel bijzonder veel lef hebben om in dit soort zaken – van oorlog en vrede – in te gaan tegen de denkbeelden van de volksvertegenwoordiging. Als het dan anders gaat als je wilde is het einde van je carriere bijzonder snel in zicht.

De reden dat Pakistan niets doet? Saoedi-Arabië heeft haar bondgenoot om soldaten, gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen gevraagd, maar Iran liet de afgelopen week juist weten dat het bijzonder op prijs zou worden gesteld – ahem, kuch, denk erom – als Islamabad zich er niet mee bemoeit. Hoewel Pakistan een soennitisch land is zijn regeringsfunctionarissen daar blijkbaar zo van onder de indruk dat ze het niet aandurven om in te gaan tegen de wensen van de islamistische dictator Ayatollah Khamenei.

Ondertussen gaan de gevechten stug door in Jemen. De Verenigde Naties zeggen al dat men meer tijd nodig heeft om de lokale bevolking te helpen Het is dan aan Saoedi-Arabië en haar Arabische bondgenoten om de aanvallen tijdelijk te staken zodat er voedsel, medicijnen, etc. naar Jemen kan worden gebracht.

Pakistans reactie op het verzoek van Saoedi-Arabië en het dreigement van Iran (want dat was het), bewijst maar weer eens dat de politiek in het Midden-Oosten bijzonder gecompliceerd is. Het ene moment is het ene land een bondgenoot van het andere, een dag later is alles anders. En dat gaat jaar in, jaar uit zo door.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

8 reacties

 1. Nicky

  Michael besluit heel juist met: “Het ene moment is het ene (Islamitisch) land een bondgenoot van het andere, een dag later is alles anders. En dat gaat jaar in, jaar uit zo door.”

  En dat begrijp je helemaal beter als je elke dag muslims om je heen hebt.

  Je ziet dat het denken zich geheel geworteld heeft in (de gigantische corruptie van) de politiek en het alledaagse leven, in werk (opdrachten geven enz) en in vrije tijd. Zij kennen bijv. het begrip ‘eerlijkheid’ of ‘democratie’ best anders als wij, van Joods-Christelijke achtergrond.

 2. carthago

  Ik heb reacties geplaatst, maar zie niets terug.

 3. Nicky

  Ik bedoel ook, men is vriendelijk, maar van binnen is het zeer onstabiel. Je bent vriend in hun gezicht, maar als je je omkeert dan kan het heel anders zijn.

  Persoonlijke omgang of groepsgevoel is heel belangrijk, en kan gewoon erg verschillen, ook wat de ‘waarheid’ betreft.

  Grillig, onbetrouwbaar eigenlijk, niet ‘stevig’.
  Boeren zullen zeggen, waaibomenhout.
  Hoe leg ik dat uit. Ik denk dat u aanvoelt wat ik bedoel.

 4. toetssteen

  Groot gelijk die Paki’s. Genoeg ellende in eigen land door drone bama.

 5. Nicky

  @Carthago, dat had ik ook. Foetsie alles.
  Nu zie ik het toch verschijnen… (nadat ik bij ‘contact’ heb geprotesteerd?).

  1. carthago

   Ook na contactvraag nog geen plaatsing mogelijk. Moderating?? ?

 6. yoko oen

  Pakistani weten wél hoe ze met tientallen, of anders met honderden, weerloze vrouwen kunnen verkrachten en/of dood stenigen, meisjes die onderwijs willen geven een kogel door hun bast proberen te krijgen, ’t zijn nét mensen, toch ..???
  Ben een aantal keren in Jemen(dus ook Sanaa) geweest, altijd, toen al, beschermd door lijfwachten met grote geweren en dolkmessen.
  De meeste jemenieten kauwen de hele dag qat
  wat meer energie zou geven, maar niet op het erotische vlak, en naar diverse uren kauwen liggen ze liever horizontaal dan werken.

  Maar Saudi-Arabie is ook geen aardig land, dus
  vind het niet erg als ze elkaar lekker afmaken, ’t scheelt Kenia dan wel in de qat export, maar dat kunnen ze terugverdienen door die Somaliërs aan te pakken.
  En ik hoop, dat de Indiers nou eens oprukken naar dat Pakistan.

  1. toetssteen

   @Yoko Oen
   Wie dacht u nou dat er bestookt worden door drone Bama?
   Domme vaag, u kent het antwoord.
   India, ja graag, maar eerder zullen er champignons verrijzen. Made in the USA.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.