Peiling toont maar weer eens aan: positie PvdA is en blijft erg zwak

Geen categorieapr 12 2015, 9:45
Het is weer huilen met de pet op met de PvdA.
Linkse kunstjes voor de bühne werken al lang niet meer voor de sociaal-democraten. Volgens de nieuwste peiling van Maurice de Hond verliest de PvdA weer een zetel vergeleken met vorige week en staat de partij op 13 zetels, slechts 3 zetels meer dan GroenLinks. Een verlies van 25 zetels ten opzichte van de verkiezingen in 2012. D66 (18), PVV (21), CDA (22), SP (23) en VVD (25) zijn allemaal groter dan de PvdA. Dit is de volledige peiling met alle zetelaantallen:
mauricedehond
Volgens De Hond is de positie van de PvdA structureel zwak:
De kiezers die nu (nog) wel PvdA een kans geven hebben gemiddeld een duidelijk hogere opleiding dan degenen die voorheen PvdA kozen. Die laatste groep stemt nu vooral SP of PVV. Daarmee is de PvdA een groot deel van haar traditionele aanhang kwijt geraakt. 84% van de vroegere kiezers van de PvdA weten niet meer waarvoor de PvdA staat. Onder degenen die nog wel de PvdA een kans geven is dat trouwens ook nog 42%.
En dan is er ook nog de kwestie-Samsom. 55 procent van alle kiezers vindt dat het tijd is dat Samsom opstapt als partijleider. Maar interessanter zijn de cijfers uit de hoek van de voormalige PvdA-kiezers. Van die groep, en die groep is heel groot, vindt 67 procent dat Samsom weg moet wezen. Zelfs mensen die nu nog PvdA stemmen of overwegen te stemmen zijn lang niet allemaal optimistisch over de partijleider. Pijnlijk.
mauricedehond1
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten