‘Rot maar op’ van burgemeester Aboutaleb mist substantie

Ik ben niet onder de indruk van de opmerkingen van de PvdA-burgemeester.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb oogstte wereldwijd bewondering voor zijn krachtdadig overkomende “dan rot je maar op”-uitspraken aan het adres van jihadisten, kort na de aanslagen in Parijs. Zelf ben ik niet echt onder de indruk. Natuurlijk, het klinkt mooi; een burgemeester die zelf moslim-immigrant is en radicalen onverbloemd voor de keuze stelt: als je de westerse normen en waarden niet accepteert, dan gá je maar. Aboutaleb oogstte er wereldwijd bewondering mee. Inhoudelijk is er ook weinig op aan te merken.

Hoewel ik de mens Aboutaleb wel weet te waarderen – ik ontmoette hem ooit kort op een receptie in Amsterdam toen hij daar wethouder was – is er toch iets dat mij hindert bij al die loftuitingen. Misschien is het dat Aboutaleb soortgelijke uitspraken ook deed na de moord op Theo van Gogh in 2004, maar in al die jaren bij mijn weten nooit de daad bij het woord voegde en geradicaliseerde jongeren begeleidde naar de grens, na inname van hun Nederlandse paspoort uiteraard.

Misschien is hetgeen mij hindert ook de sociaal-democratische braafheid die schuilgaat achter de stoerdoenerij van Aboutaleb, of het gebrek aan psychologisch inzicht als het gaat om radicaliserende jongeren. Want die melden zich echt niet aan voor een goed gesprek op het Stadhuis, als ze eenmaal radicaliseren. Daar komt bij dat Aboutaleb na zijn “rot maar op”-uitspraken in één adem ook pleitte voor ruimhartige opvang van mensen uit islamitische landen en daarmee dus blijk geeft vrij kritiekloos te staan tegenover het concept van massa-immigratie.

Doordat immigratie in de EU is gekoppeld aan juridische concepten als gezinshereniging en asielrecht vindt er geen selectie plaats aan de poort, wat bij een Green Card of Australisch puntensysteem wél het geval is. Het is deze ongecontroleerde massa-immigratie die ons – al zijn er gelukkig ook veel immigranten die het prima doen – voor onoplosbare problemen stelt, omdat we simpelweg niet in staat zijn zulke grote groepen te integreren. Niet in de arbeidsmarkt en ook niet in onze normen-en-waarden huishouding. Dat laatste blijkt wel uit het onderzoek van professor Ruud Koopmans. Met de erkenning van dit probleem, begint iedere structurele oplossing.

Radicalisering is volgens mij niet een proces dat lineair plaatsvindt. Het is niet zo dat jongeren de koran bestuderen, op de verkeerde alinea blijven hangen en vervolgens als bij toverslag anti-westerse, homohatende jihadi’s worden. Ik denk dat het heel anders in zijn werk gaat en dat juist ogenschijnlijk geïntegreerde immigranten van de tweede en derde generatie vatbaar zijn voor radicalisering. Ze staan los van de waarden van hun ouders, maar hebben van de westerse waarden alleen het materialisme geïnternaliseerd. Daardoor slaat de vervreemding toe. Een deel van de immigranten heeft het gevoel er niet bij te horen, wat overigens vaak ook te maken heeft met hun eigen gedrag en met etnische, culturele en religieuze verschillen, die ook na drie of vier generaties nog overeind staan.

De westerse samenleving, door een overmaat aan tolerantie en zelfopgelegd schulgevoel over het koloniaal verleden is nauwelijks in staat om radicaliserende jongeren tot de orde te roepen. En ineens gaat het dan fout, eisen vervreemding of gevoelens van rancune hun tol en kan die wietrokende pizzakoerier of kleine crimineel plotseling een geradicaliseerde, extreem-gelovige moordmachine worden, wanneer jihadistische ronselaars, soms via het internet, hun kans grijpen. De Frans-Tunesische Kouachi-broers zijn een voorbeeld van die trieste gang van zaken.

Dit alles kan een ieder analyseren, maar het probleem oplossen is weer andere koek. Het is makkelijk om cynisch te zijn over de Nederlandse aanpak van sociale begeleiding voor teruggekeerde jihadi’s, die de maatschappij ook nog eens voor absurde kosten stellen, aangezien ze jarenlang gevolgd moeten worden door de AIVD. Ik ben daar ook negatief over. Maar wie een meer daadkrachtige oplossing oppert zoals Aboutaleb, moet daar vervolgens wel handen en voeten aan geven.

Hoe zou een concreet plan van aanpak eruit kunnen zien? Hoe breng je deze jongeren weer op het juiste spoor? En als het toch fout gaat, hoe pak je de nationaliteit af van jihadi’s? Als je je verdiept in de juridische apecten, blijkt ook hier dat Europese regels bindend zijn. Volgens het Europees Nationaliteitsverdrag is het deelnemen aan een buitenlandse krijgsmacht wel een reden om de nationaliteit af te nemen, maar terroristische groeperingen vallen daar buiten. In 2013 diende Fred Teeven een motie in om dat te veranderen. De exacte status van die motie ken ik niet, maar mij zijn geen concrete gevallen bekend van Nederlandse jihadisten van wie de Nederlandse nationaliteit is afgenomen.

Inmiddels is de VVD via het (toen nog) Kamerlid Ard van der Steur met een nieuw initiatief gekomen: het statenloos maken van jihadi’s. Het zijn fraaie plannen, net als het asielplan van de VVD’er Azmani, maar in de praktijk blijken al deze plannen, moties en initiatieven overruled te worden door een woud van EU- en VN-regels, die over het algemeen weinig heel laten van dergelijke initiatieven.

Een politicus die kan uitleggen hoe we de wet zo kunnen inrichten dat iedere jihadist of would-be jihadist daadwerkelijk de nationaliteit wordt afgenomen en die dit in praktijk weet te brengen, zou onmiddellijk mijn stem krijgen. Ik vind echter niet dat je die jihadisten vervolgens zomaar naar het Midden-Oosten kunt laten vertrekken. Misschien moeten ze eerst een tijdje ondergebracht worden in deradicaliseringskampen, want deze mensen zijn levensgevaarlijk. Een alternatief kan zijn het land van bestemming te waarschuwen, zodat die ze bij aankomst kunnen oppakken. Uiteindelijk zullen ze toch uitgezet moeten worden, als eenmaal het besluit is genomen de nationaliteit af te nemen.

Langs deze lijnen zou je naar concrete oplossingen kunnen streven, in plaats van holle kretologie, zoals het “rot maar op” van Aboutaleb. We blijven steken in de bureaucratische aanpak van het kabinet, dat teruggekeerde jihadisten begroet met een meldplicht, een urgentieverklaring en een sociaal begeleidingstraject. Er zal veel en veel meer moeten gebeuren om van ons land weer een veilige plaats te maken, waar burgers, kritische opiniemakers, cartoonisten en politici zonder angst over straat kunnen gaan. Ooit waren we zo’n land!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

22 reacties

 1. JanvanEechoud

  Er IS maar één oplossing.
  Harder optreden en de grenzen dicht voor immigranten uit islamitische landen.
  Criminelen indien mogelijk uitzetten. Zie de fantastische resultaten in Noorwegen!

  1. Wachteres

   Dat zal niet gebeuren, @Jan, zolang we in de EU zitten. Voor de EU zijn de ‘vluchtelingen’ een godsgeschenk.

   Nog veel meer instroom dan in jaren al het geval is.

   En na vijf jaar zouden die teruggaan? Laat me niet lachen! Leugenaars!

   Merkwaardig toch, dat de meeste ‘vluchtelingen’ moslims zijn.

   En niemand, behalve links, wil toch dat de islam hier uiteindelijk, ook getalsmatig. de overhand krijgt?

   En dat gaat gebeuren, dat is al wel zeker.

   Als we tenminste aan de macht en invloed van links geen halt toeroepen.

   1. Ronald Zomer

    Links is NSB.
    EU is NAZI.

    Zij verraden ons land, aan de vijand (Islam).
    Zij deporteren volkeren uit Afrika naar Europa. Deportatie is NAZI.

    We hoeven niet meer te denken dat Links alleen maar naief is. Ze zijn misdadig. Ze verraden ons land. Ze zijn volkerendeportatie bevorderend bezig.

    Mijn conclusie is dat linkse mensen erger zijn dan IS. Erger dan Islam. Erger dan de NAZI’s. Erger dan Facisten. LINKS is LEVENSGEVAARLIJK.

    Als straks definitief het nationale verzet acties gaat uitvoeren staan linkse elite mensen aan de top op de lijst van op te pakken verraders.

    Ik ken LINKSE mensen die zeggen dat Fortuyn schuldig was en is aan zijn eigen moord, omdat hij erom vroeg.

    Ik ken LINKSE mensen die zeggen dat Europa kapot gaat aan de immigratie en dat dat goed is, omdat Europa rijk geworden is aan de slavernij en uitbuiting van Afrika. (sinds wij westerlingen, uit Afrika weg zijn, is het daar een groot huttu tutsie boko haram slachtpartij feest!!!)

    LINKS is VERRAAD
    LINKS is MOORD
    LINKS is MISDAAD

  2. Pjotter

   JanvanEechoud 11.12

   Nieuw voor mij, wat zijn de Noorse resultaten Jan ?

   1. Paul

 2. Thoth

  Islam als sekte verbieden. Voorts, “rot maar op”, dat kan. Maar misschien is het een ‘taqiyya’. En voor de rest, immigratie in de EU opzeggen. Geen nieuwe moslims meer hier. Anders blijven we bezig…
  .

 3. Ad

  Voor mij komt het hierop neer:

  “Het zijn fraaie plannen, net als het asielplan van de VVD’er Azmani, maar in de praktijk blijken al deze plannen, moties en initiatieven overruled te worden door een woud van EU- en VN-regels, die over het algemeen weinig heel laten van dergelijke initiatieven.”

  Vervolgens vraagt de schrijver om een politicus die would-be jihadist zijn nationaliteit kan ontnemen…….

  Ik ben geen juridicus of politicus maar ik zie het niet gebeuren.

  We moeten denk ik onder die eu en vn regels uit.

 4. Swieber

  Naar mijn mening neemt Aboutaleb soms een pagina uit het boek van Geert Wilders omdat hij weet dat zo’n uitspraak het goed doet en hem veel publiciteit geeft.

  Van Geert Wilders weten we dat hij het echt meent; van Aboutaleb ben ik er niet zo zeker van dat hij het echt meent. Concrete voorstellen heeft Aboutaleb nooit gedaan in die richting.

  Als we kijken naar de praktijk praat Aboutaeb met een dubbele tong.

  Laten we niet vergeten hoe Aboutaleb tekeer ging tegen Pim Fortuyn.

  En ,zoals het artikel ook zegt, pleit Aboutaleb voor een ruimhartige opvang van mensen uit islamitische landen.

  En het is juist die massa immigratie uit moslim landen die de bron vormt van veel problemen.

  Immers als die massa immigratie uit moslim landen zo door gaat zal de demografische veranderingen die voortvloeien uit massa immigratie Europa verder islamiseren.

  Voor die demografische veranderingen heb je geen Jihadisten nodig; wat je alleen nodig hebt is massa immigratie.

  Massa immigratie als wapen om een samenleving fundamenteel te veranderen.

  Miljoenen moslims staan klaar om de oversteek te maken naar Europa.

  Mensen waarvan de meeste nooit werk zullen vinden en onderhouden moeten worden door de belastingbetaler en waarvan de meeste zullen weigeren te integreren.

  Misschien gokt Aboutaleb daarop. Want de praktijk leert dat islam en integratie niet samengaan. Dat weet Aboutaleb natuurlijk ook.

  De eerste en meest belangrijke stap die genomen moet worden is een immigratiestop uit moslim landen.

  Alle andere maatregelen zijn doekjes voor het bloedden.

  Het is een onaangename waarheid: talloze moslims die profiteren van de westerse welvaart keren zich later tegen seculiere wetten.

  De stopzetting van immigratie uit islamitische landen is de eerste noodzakelijke stap.
  http://www.elsevier.nl/Buitenland/blogs/2015/3/Schokkend-hoeveel-westerse-moslims-het-fundamentalisme-steunen-1716213W/

 5. van Urk

  Ach, dat zijn we toch hier gewend van onze politici en burgervaders? Beetje populistisch rond toeteren en blazen wat iedere Nederlander trouwens kan, maar de daad bij het woord aan te willen gaan pakken is weer een beetje te hoog gegrepen voor ze en wat zeer vermoeiend kan zijn en dat ten slot van het liedje weer met een kopje thee opgelost gaat worden.

 6. Giny

  Swieber

  Ben het helemaal met u eens, daarom begriip
  ik Joost Eerdmans ook niet!

  Die heeft het er altijd over dat hij handelt
  in de geest van Pim!
  Ondertussen loopt hij als een hondje
  achter Aboutaleb aan!

 7. hendrikush

  Wie kan er goede redenen geven waarom mohammedanen op hun woord geloofd kunnen worden als ze tegen kafir’s en dhimmy’ s spreken?

 8. Bob Fleumer

  Zolang Aboutaleb moslim blijft vertrouw ik hem voor geen ene cent. Het is alles of niets bij de islam en als hij ondanks alles wat er gebeurt in naam van de islam toch lid blijft van die club is hij geen loyaal burger van dit land want dat gaat niet samen.

 9. Mar

  Beste Jan,

  U zou prima passen in politiek Den Haag. U denkt ook geen stap verder.

  “Een politicus die kan uitleggen hoe we de wet zo kunnen inrichten dat iedere jihadist of would-be jihadist daadwerkelijk de nationaliteit wordt afgenomen en die dit in praktijk weet te brengen, zou onmiddellijk mijn stem krijgen.”

  En dan? Wat gaat er gebeuren met iemand die stateloos is gemaakt? Hoe kom je van die persoon af, waar stuur je hem/haar heen?

  U begrijpt toch hopelijk wel dat andere landen er niet zomaar van gediend zijn dat Nederland daar mensen dropt omdat men ze hier niet meer wil hebben.

  Voor het terugnemen van asielzoekers zijn en moeten er ook afspraken worden gemaakt met andere landen.
  En niet elk land werkt gewillig mee omdat Nederland dat vraagt.

  1. Primo

   De meeste hebben dubbele paspoorten dus daar kan je er gemakkelijk èèn van intrekken, en bekeerde Nederlanders die de jihadist willen uithangen kunnen gewoon jaren het gevang in, en liefst verplichte dwangarbeid geven zodat zij hun eigen kost en inwoning kunnen betalen.

   1. Mar

    En dan is het heel logisch van een aantal partijen om stevig aan te dringen op totale afschaffing van dubbele nationaliteit.

    Lekker doordacht.

  2. Paul

   U begrijpt toch hopelijk wel dat andere landen er niet zomaar van gediend zijn dat Nederland daar mensen dropt omdat men ze hier niet meer wil hebben.

   Voor het terugnemen van asielzoekers zijn en moeten er ook afspraken worden gemaakt met andere landen.

   En niet elk land werkt gewillig mee omdat Nederland dat vraagt.
   __________

   Wij moeten dus wel toelaten dat hier iedereen ‘gedropt’ wordt.

   Zijn er afspraken gemaakt met de landen waar ze vandaan kwamen?

   Is ons gevraagd om uit die landen asielzoekers op te nemen??

   Omdat wij het hier zo goed hebben zeker?

   Het staat buiten kijf dat vluchtelingen geholpen moeten worden, ….. in de regio, met hulp van ons (omdat wij het goed hebben -nog wel- ), zodat de mensen geen last hebben van een cultuurshock , ….en wij ook niet !

  3. -Harry

   Mar ,

   je hebt toch ook talent …………………….

   Heel veel “asielzoekers” komen hier zonder papieren .
   Dan mogen ze hier dus ook niet zijn , maar ze worden helaas wél opgevangen .
   Met dank aan de linkse idioten die het verschil niet kennen tussen legaal en illegaal .

   Wat kan er dan op tegen zijn om ze zonder papieren terug te sturen ?
   Als ik in een vliegtuig wil stappen zonder papieren , kom ik er niet in .
   Die lui hebben dus wél papieren als ze inchecken .
   En waarom zou je ze als ze twee paspoorten hebben niet het Nederlandse af kunnen pakken ?

   Vraag me wel eens af hoeveel verder je zelf denkt .

   1. Mar

    Terug naar waar, Harry?

    Ik zou u wel eens willen horen als andere landen hun ongewenste vreemdelingen in Nederland dumpen zonder enig bewijs dat ze daarvandaan kwamen.

    1. -Harry

     Wederom een buitengewoon onnozele reactie , Mar !!!
     Je kunt er haast wel patent op aanvragen .

     Als een zwerm van die Somaliërs hierheen komen , dan kun je ze ook daarheen terug-exporteren . Je kunt het aan hun smoelen zien , waar ze vandaan komen .

     Nigerianen , Kenianen , Mocro’s , al dat soort mensen is te identificeren , zeker door lui uit hun eigen land , een Nigeriaan herkent een Nigeriaan , een Keniaan herkent een Keniaan .
     Als je ze gevangen zet vallen ze zeker door de mand .

     “Ik zou u wel eens willen horen als andere landen hun ongewenste vreemdelingen in Nederland dumpen …..”
     Als dat Nederlanders zijn , is dat geen enkel probleem ! Als ze crimineel zijn , dan sluiten we ze hier wel op .

     Maar we zitten niet te wachten op nóg meer van die k*tmoslims of negers .
     Uitbuiters cum laude .

     1. Mar

      Harry, het helpt als u alles leest.

      Men heeft ook afpakken van de Nederlandse nationaliteit van een geboren en getogen Nederlanders/Nederlandse voor ogen, van een autochtoon dus.. Iemand statenloos maken.

      Wat gaat men met die persoon doen?
      In Nederland laten blijven kan niet of die persoon zou een verblijfsvergunning moeten aanvragen en krijgen, maar als men strikt de regels hanteert, krijgt die persoon die niet.

      Het land uitzetten is een optie, maar zitten andere landen te wachten op een dergelijk persoon?

      Iemand statenloos maken lijkt heel wat, maar als men verder kijkt dan de neus lang is, dan zie je de symboliek van een dergelijke straf.
      Nederland is niet één, twee, drie af van iemand die ze statenloos hebben gemaakt.

 10. LantR.fant

  Europese en VN regels hebben slechts waarde voor die landen die ze respecteren. Landen die schijt aan die regels hebben komen er praktisch per definitie mee weg, of ze moeten het wel heel bont maken.
  Maar dan praat je over oorlogssituaties met extreem veel geweld.

  Dit jaar moeten er 20.000 huizen worden gebouwd om asielzoekers op te vangen. Die zullen voorlopig een uitkering krijgen, met alle subsidies erbij € 20.000, = per huis, dan kunt u wel uittellen wat dit de belastingbetaler kost.
  Worden ze uitgezet, dan zijn er de advocaten -op rekening van, jawel, de belastingbetaler en als ze blijven moeten ze alsnog weer worden opgevangen.

  Intussen is de belastingdruk op arbeid zo hoog dat zelfs heel links dat spontaan begint te roepen. En de belasting op consumptie is zo hoog dat men stopt met consumeren, of hiervoor naar het buitenland uitwijkt.

  Wederom volgens EU regels zit er een plafond aan de uitgaven van de NL staat, dus moet er elders 400 miljoen op worden bezuinigd.

  Kortom, mede met dit asielbeleid blazen we onze economie op.
  Als we nog erger willen voorkomen, dan moeten we nieuwe asielzoekers in de regio gaan opvangen. Dan kunnen we ze met 4 miljoen een passende schuilplaats bieden voor een wat langere termijn.
  Laten we daar nou eens mee beginnen om de nieuwe instroom in te dammen.

 11. Ni28

  Goede artikel, veel zeggen voor de bühne maar weinig doen dat schiet niet op. Deze massa immigratie lijkt steeds meer op een bezetting door anders denkenden. Dit kan nooit goed aflopen, West Europa wordt zo langzaam overgenomen door de islam cultuur die zoals wij al merken weinig goeds inbrengt en Europa verzwakt. En de immigranten vinden bovendien de westerse waarden helemaal niets en op den duur zullen zij deze bestrijden. Kebab mag wel lekker zijn maar als je geen hoofd meer hebt wordt het problematisch. Ik hoop van harte dat ik het fout heb.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.