Soennitische coalitie neemt Jemenitische havenstad Aden onder vuur

De oorlog van Saoedi-Arabië tegen de sjiitische opstandelingen in Jemen wordt met de dag heviger.

Het geweld in Jemen blijft maar doorgaan. Sterker nog, de soennitische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië valt steeds meer sjiitische doelen aan:

De Jemenitische havenstad Aden ligt nu ook vanaf zee onder vuur. Dat melden althans bewoners van de stad. Zij zeiden maandag dat een buitenlands oorlogsschip posities van de Houthi-rebellen beschiet. Al bijna twee weken voert een voornamelijk Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië bombardementen uit op Houthi-doelen.

De rebellen – die gesteund worden door Iran – proberen president Abd-Rabbu Mansour Hadi definitief te verdrijven. Aangezien Hadi soennitisch is, net als de meeste Arabieren, willen Saoedi-Arabië en co. dat niet accepteren. Zij doen dus hun best om Jemen in hun invloedssfeer te houden terwijl Iran haar eigen sjiitische invloedssfeer juist ten koste van hen wil vergroten.

Het gevolg is dat we nu feitelijk te maken hebben met een sjiitische-soennitische oorlog. Andere media en ook regeringsleiders hebben de moed nog niet om het zo te noemen, maar dat is het wel. Het is een oorlog tussen moslims onderling. En dan niet zomaar een stel moslims, maar fundamentalisten die stuk voor stuk radicaal tot op het bot zijn en er buitengewoon nare denkbeelden op nahouden.

Tot voor kort werd Saoedi-Arabië behandeld als een bondgenoot van het Westen, tegenwoordig – dankzij Obama! – is Iran opeens het lievelingetje. In beide gevallen geldt, helaas, dat het Westen zichzelf te kort doet en een daadwerkelijk barbaars regime steunt.

Dat gezegd hebbende is het ene kwaad soms echt groter dan het andere. Op dit moment geldt dat Iran niet alleen bezig is om een eigen sjiitisch kalifaat op te richten (dat hadden ze al, maar nu proberen ze het kalifaat flink te vergroten), maar dat het ook nog eens druk doende is met het ontwikkelen van een atoombom. Saoedi-Arabië is vreselijk, maar Iran is gevaarlijker.

Daarom moeten we de soennitische Arabieren nu maar een handje helpen om de Houthis en dus ook Iran terug te dringen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

16 reacties

 1. Primo

  We krijgen het nog druk, IS verslaan, Boka Haram in de pan hakken, de Europese straten vrijwaren van islamitisch terrorisme en dan ook nog eens alle vluchtelingen uit die contreien herbergen, je komt gewoon niet meer aan werken toe zo……..daar gaat de economie….

 2. carthago

  Een typische traditionele moslimoorlog, gebaseerd op uitbreiding van tirannie, onderdrukking en genocide.
  Het westen heeft helemaal geen “bondgenoten “aldaar, de genocide plegers hebben juist” bondgenoten “hier in het westen.

 3. CJD

  Ga maar ISIS steunen !! Lijkt me een geweldige plan

 4. CJD

  Zo kennen we het westen weer

 5. Two Ravens Black Kettle

  Kan iemand mij een voorbeeld noemen van sjiitische aanslagen in Europa ?

  De soennieten zijn onze vijand, Saoedi Arabië en Qatar voorop.

  1. CJD

   Niet een!! Saoedi Arabië en Qatar zijn een van de grootste financiële donors aan en die wil micheal gewoon steunen tegen Iran!? Tot zover zijn overtuigende betogen om ISIS uit te roeien

  2. van Urk

   Kan mij nog wel iets herinneren van een pro Iraans terreurbeweging genaamd Fouad Ali Saleh die in 1985 tot 1986 Frankrijk demoniseerde met verschillende aanslagen.

 6. aquarius

  Lekker laten doen daar . Moslims versus moslims .
  Hek erom !

 7. Koos_Koets

  Ik vind dat we Iran moeten steunen. Een land met een atoombom kan men maar beter te vriend houden!
  Bovendien kan onze relatie met de Russen dan wat ontspannener worden. En ook onze vriend Assad is bondgenoot van Iran.
  Nu Obama eindelijk een beetje gezond verstand toont, moeten we doorpakken.
  Alleen Israel moet nog worden omgeturnd.Wie neemt dat op zich?

 8. van Urk

  We moeten niks steunen! Soennieten of sjiieten allemaal een pot islamitische nat! Deze religieuze aartsvijanden zitten momenteel bezig hun religieuze machtspositie in het midden oosten te versterken! De sjiitische minderheid is bezig om de soennieten te verdrijven en die deal met Obama om de sancties op Iran geleidelijk af te bouwen klonk als muziek in hun oren zodat zij hun legers weer kunnen gaan versterken en moderniseren!

 9. LantR.fant

  Moslims vs moslims. Niet mee bemoeien. We horen op een mooie dag wel wie er gewonnen heeft. Moge Satan allah op deze manier veel van zijn volgelingen opruimen.

 10. yoko oen

  Wie zullen we steunen..?? Sjiieten of Soennieten.
  Ik dacht, géén van beiden, ’t zijn moslims met wat verschillende agenda’s. Nét zo als de talloze zgn Christelijke stromingen hier.
  Welke moslim in NL moeten we dan steunen, als we gaan kiezen/helpen in ’t Midden-Oosten.
  Wat ik al eerder dacht vermeld te hebben, laten ze elkaar maar afmaken, ze verrekken van de dollars, munitie en grote bekken.
  Gewoon als Egypte en “Israel” doen, effe aan de zijlijn blijven, trouwens wat kunnen wij vandaagdedag nog aan munitie leveren???

  1. AJGRaalte

   Waarom zet jij Israel tussen aanhalingstekens?

   Overigens, Egypte werkt in Yemen wel degelijk samen met de Saoedi’s tegen Iran.

 11. Nicky

  @YokoOen, NET als Christenen hier, wat bedoel je eigenlijk? Ga geen dingen afzwakke bij die barbaren, en ga geen dingen oproepen die er niet zo zijn. En heb een eigen mening graag.

  Tweede vraag; waarom Israel tussen aanhalingstekens gezet?

 12. _Mediaevist_

  Zou geen van beide partijen steunen en mooi afzijdig blijven, het zijn allemaal criminelen. Je kunt alleen minder worden van die slangenkuil en de Saudi’s lossen het zelf maar mooi op. Ze hebben middelen zat. Die boeven zijn toch stinkend rijk omdat ze toevallig bovenop een berg met olie zitten. Anders was het gewoon een derde wereldland gebleven.

 13. Nicky

  Het kwade vernietigd zichzelf.
  Muslims tegen Muslims.

  Nu ook SArabia tegen Rusland; de Russische luchtbrug voorkomen, en nu zelfs hun Ambassade in Aden bombarderen. Want spionnen houden we niet van. BAMMM.
  http://app.debka.com/p/

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.