Waarschuwing door NVWA: kankerverwekkende inkt veel gebruikt voor tatoeages

Er zitten grote risico’s aan tatoeages, blijkt nu.

Zelf heb ik geen tatoeages, vooral omdat ik ze niet mooi vind en niet bij mij vind passen. Maar ik heb nóg een reden gevonden om geen tatoeage te laten zetten: in ongeveer een derde van alle inkt die in Nederland wordt gebruikt voor tatoeages zitten stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn. Dat is behoorlijk heftig als je het mij vraagt.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt vandaag voor de risico’s van tatoeages, óók bij tattooshops met een vergunning en alles erop en eraan. Via RTL Nieuws:

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft verschillende importeurs en leveranciers een waarschuwing of boete gegeven omdat hun inkt niet in orde was. De voedselwaakhond onderzocht tussen 2008 en 2013 701 monsters van gekleurde tatoeage-inkt. Daarvan voldeden 206 monsters niet aan de Nederlandse regels, die overigens strenger zijn dan in andere europese landen. Bij zwarte inkt bleek 41 procent van de 37 monsters niet in orde. De NVWA weet niet of er iemand is overleden door het gebruik van verkeerde inkt.

Zoals Metro-columnist en Tweep des Vaderlands Jan Dijkgraaf opmerkt:

https://twitter.com/jndkgrf/status/588589753647247360

Iedereen die een tatoeage wil laten zetten, moet dat vooral blijven doen. Dat is je eigen keuze, en als je het mooi vindt, is er niks op tegen. Maar besef wel dat er risico’s aankleven en dat er misschien met inkt wordt gewerkt die in een latere fase van je leven op een heel vervelende manier terugkomt in de vorm van kanker. Aan de andere kant kun je denken: je gaat toch een keer dood aan iets, en hoe erg is het nou als je één tatoeage laat zetten? Wat vind jij?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.