Hartverwarmend. Groep Nederlanders start petitie: kinderen met een Downsyndroom zijn niet minder dan andere kinderen

Hartverwarmend. Groep Nederlanders start petitie: kinderen met een Downsyndroom zijn niet minder dan andere kinderen

"In Nederland zou niemand zich moeten verdedigen om wie hij is."

Dit is nu al het goed-nieuws-bericht van de dag. Een groep Nederlanders is een petitie begonnen om iedereen ervan te overtuigen dat kinderen met het Downsyndroom weliswaar anders zijn dan andere kinderen, maar niet minder. Ze vinden dat kinderen met het syndroom van Down "'gewoon' moeten blijven in Nederland".

Ze willen de petitie straks aanbieden aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Zoals de petitie stelt, wil Schippers binnenkort een besluit nemen of de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) voortaan wordt aangeboden aan alle vrouwen. Dat betekent dat kinderen met het Downsyndroom kunnen worden opgespoord, met in 90 procent van de gevallen als gevolg het afbreken van de zwangerschap. Dit staat er in de petitie:

Een besluit tot invoering van de NIPT is een sterk signaal naar de samenleving dat het leven van mensen met Downsyndroom lager wordt gewaardeerd dan dat van anderen.

Alsof kinderen (en volwassenen) met het Downsyndroom niet gelukkig kunnen zijn in Nederland. Dat is gewoon niet waar, zeker niet anno 2015.

Mensen met Downsyndroom hebben altijd deel uitgemaakt van onze samenleving. Routinematige screening tijdens de zwangerschap op Downsyndroom is gebaseerd op negatieve beeldvorming. Het correspondeert niet met de realiteit van leven met Downsyndroom anno 2015. Kinderen met Downsyndroom weg-selecteren past niet in een gezonde samenleving die uitgaat van goede zorg, liefde en inclusie. In Nederland zou niemand zich moeten verdedigen om wie hij is. Mensen met Downsyndroom zijn #Andersnietminder.

Zoals journalist Rob Goossens opmerkt: het is jammer dat eigenlijk alleen christelijke instellingen zich zorgen maken om deze stap waarbij we als Nederland in feite zeggen dat we kinderen met het Downsyndroom het liefst niet meer willen hebben.

Eigenlijk zou iedereen deze petitie moeten ondertekenen. Het is onwenselijk én onmenselijk om te doen alsof het ene kind minder waard is dan het andere kind omdat de één een chromosoompje te veel heeft. Ieder kind heeft goede zorg en liefde nodig, óók kinderen met Down. Ja, toch? Wat vind jij?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer