Hartverwarmend. Groep Nederlanders start petitie: kinderen met een Downsyndroom zijn niet minder dan andere kinderen

Geen categorieapr 16 2015, 10:00
"In Nederland zou niemand zich moeten verdedigen om wie hij is."
Dit is nu al het goed-nieuws-bericht van de dag. Een groep Nederlanders is een petitie begonnen om iedereen ervan te overtuigen dat kinderen met het Downsyndroom weliswaar anders zijn dan andere kinderen, maar niet minder. Ze vinden dat kinderen met het syndroom van Down "'gewoon' moeten blijven in Nederland".
Ze willen de petitie straks aanbieden aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Zoals de petitie stelt, wil Schippers binnenkort een besluit nemen of de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) voortaan wordt aangeboden aan alle vrouwen. Dat betekent dat kinderen met het Downsyndroom kunnen worden opgespoord, met in 90 procent van de gevallen als gevolg het afbreken van de zwangerschap. Dit staat er in de petitie:
Een besluit tot invoering van de NIPT is een sterk signaal naar de samenleving dat het leven van mensen met Downsyndroom lager wordt gewaardeerd dan dat van anderen.
Alsof kinderen (en volwassenen) met het Downsyndroom niet gelukkig kunnen zijn in Nederland. Dat is gewoon niet waar, zeker niet anno 2015.
Mensen met Downsyndroom hebben altijd deel uitgemaakt van onze samenleving. Routinematige screening tijdens de zwangerschap op Downsyndroom is gebaseerd op negatieve beeldvorming. Het correspondeert niet met de realiteit van leven met Downsyndroom anno 2015. Kinderen met Downsyndroom weg-selecteren past niet in een gezonde samenleving die uitgaat van goede zorg, liefde en inclusie. In Nederland zou niemand zich moeten verdedigen om wie hij is. Mensen met Downsyndroom zijn #Andersnietminder.
Zoals journalist Rob Goossens opmerkt: het is jammer dat eigenlijk alleen christelijke instellingen zich zorgen maken om deze stap waarbij we als Nederland in feite zeggen dat we kinderen met het Downsyndroom het liefst niet meer willen hebben.
https://twitter.com/GoosR/status/588605993170276352
Eigenlijk zou iedereen deze petitie moeten ondertekenen. Het is onwenselijk én onmenselijk om te doen alsof het ene kind minder waard is dan het andere kind omdat de één een chromosoompje te veel heeft. Ieder kind heeft goede zorg en liefde nodig, óók kinderen met Down. Ja, toch? Wat vind jij?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten