Amerikanen willen al op Schiphol reizigers kunnen controleren

Ergens wel begrijpelijk.

De VS wil voortaan alle reizigers al op Schiphol controleren in plaats van op een van de vliegvelden in het land zelf:

Wie naar de Verenigde Staten vliegt, krijgt binnenkort mogelijk te maken met Amerikaanse grenscontroles op Nederlands grondgebied. De VS wil al op Schiphol reizigers en goederen controleren en heeft Nederland daarvoor om toestemming gevraagd.

Volgens de minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur wordt er nu onderzocht wat de gevolgen zijn van dat voorstel voor zowel Schiphol als de Nederlandse overheid. Er zijn namelijk twee duidelijke nadelen: de wachttijden op Schiphol worden waarschijnlijk langer en het gaat de Nederlandse overheid meer geld kosten.

Het heeft ook zo z’n voordelen:

Eenmaal aangekomen in de VS heeft het voor reizigers voordelen: ze hoeven niet uren in de rij te staan maar kunnen meteen doorlopen. Overstappen op een binnenlandse vlucht kan zonder uitgebreide bagagecheck.

Iedereen die weleens naar de VS is afgereisd weet hoe lang het soms kan duren om door de controles heen te komen. Vooral bij een overstap is dat vervelend. De kans bestaat dat je dan je volgende vliegtuig niet haalt. Vanuit dat oogpunt is het dus zeer begrijpelijk dat de VS hier al reizigers wil gaan controleren.

De Nederlandse overheid moet er niet mee akkoord gaan dat alles straks op ons bordje wordt gelegd en dat wij in feite opdraaien voor het nieuwe systeem. Als de Amerikanen gewoon meebetalen aan de nieuwe vorm van controle lijkt me er overigens helemaal niets mee. Sneller door Amerika, een van de mooiste landen in de wereld, reizen is wel zo prettig.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Gielah

  De Israëli’s doen dat alláng op Schiphol!
  Een en ander geeft mij altijd een heel veilig gevoel, want ik zit niet graag naast terroristen en ander gespuis in een El-Al toestel… of in een vliegtuig van een andere maatschappij… als ik richting Jeruzalem ga.

  Een en ander houdt wél in dat je altijd 3 uur voor vertrek op de luchthaven moet zijn en dat je na controle niét meer mag rond winkelen, maar dat je een trap af moet en daar met je medereizigers in een zaal zonder ramen hebt te wachten tot het toestel vertrekt.

  Zo af en toe worden ook dáár nog weer koffers gecontroleerd.

  En op de terugweg, in Tel-Aviv, moet je ook weer heel vroeg aanwezig zijn.
  In de hal, waarin je wacht tot je toestel vertrekt, komen er steevast dames en heren langs, die je komen vragen wat je in Israël gedaan hebt, met wie je contact gehad hebt, met wie je getelefoneerd hebt, enzovoort.
  Persoonlijk juich ik dat alleen maar toe.
  Ook van mij hebben ze weleens gecontroleerd of de telefoongesprekken, die ik noemde, nog weer even nagetrokken werden.
  Dat is toch prima, als je eerlijk bent en niets te verbergen hebt?

  1. lic

   Nee, dat is niet prima. Ik heb namelijk vanalles te verbergen. Dat soort controles doen ze maar bij misdadigers, maar niet bij mij.

   Daarbij weten ze al wat ik gedaan heb en met wie ik gebeld heb.

 2. lic

  Meebetalen? Lijkt me logischer als ze alles betalen. Nog logischer lijkt het mij als ze vooral lekker in de VS blijven controleren. Voor de reiziger maakt het natuurlijk niet zoveel uit of je nu hier staat te wachten, of daar.

  Ik stel wel voor dat we dit geweldige idee toepassen op alle vluchten naar Nederland, vooral die vanuit Afrika en andere gebieden waar asielzoekers vandaan komen. Misschien dat er dan wat minder paspoorten zoek raken onderweg.

 3. Philippine

  Ik kan de wereldwijde politiestaat niet tegenhouden hoor.

 4. Epimenides

  Nou, dan maar even ruim baan voor al die geweldenaars die niets e verbergen hebben.
  Bij deze nodig ik u dan ook uit om met de blote bips aan het internet te gaan hangen.

  O Ja, die controles zijn die nou ergens het gevolg van?
  Van iets wat we maar niet aanpakken en voor wegkijken.

 5. Nicky

  In Tel Aviv op Lod, als je daar aankomt zijn alle taxichaufeurs van de Mossad. Jaja als je nog steeds in oorlog bent met de meest gekke, gevaarlijke (maar gelukkig vaak erg domme) haatjihadigeitesikken al die jaren dan moet je wel…

 6. Seneca

  Wat betreft de kosten: alle luchtvaartmijen betalen de kosten der grenscontrole bij aankomst in de VS. Als de VS zonodig in NL willen controleren m.a.w. hun ongelooflijke bemoeizucht uitbreiden, dan zeg ik ‘oprotten’. Nog even en wij hebben naast het vervloekte Bruusel ook te maken met het vervloekte Washington DC
  @Gielah
  Ik heb veel respect voor uw reacties en de overtuiging die daarachter schuilhoudt. Maar uw reactie om de controles die de VS in NL wil uitvoeren, is niet te vergelijken met de controles die Israël voor vertrek uitvoert. Wat betreft de controle die men op Lod voor vertrekkende passagiers uitvoert, daar klopt ook niets van. Ik ben eenmaal in Israël geweest en mij werden bij vertrek ook deze vragen gesteld. Mijn antwoord was: ‘gaat u niets aan en als u zich daarmee niet kunt verenigen, dan arresteert u mij maar. Wel de reden tot vastneming vertellen opdat ik mij via een advocaat kan verdedigen’. Het resultaat: men droop af.
  Ik word zo ziek van al die controles die zogenaamd voor mijn eigen bestwil zouden zijn en ook u – gezien uw vrije geest – zou zich hiertegen moeten verzetten.

 7. papa charlie

  Goed plan!

 8. JanKorneeldeWit

  Op het eiland Aruba gebeurt dit al vele jaren. De VS heeft een hele eigen afdeling voor de vluchten van AA naar de USA.

 9. V.K.

  -Nou, dan moet NL dit eindelijk ook maar eens invoeren. Genoeg reizigers aan de bali welke hun paspoort bij aankomst kwijt zijn, door het toilet gespoeld.Dat Schiphol er als transit airport er altijd zo gemakkelijk er vanaf kwam heeft mij altijd al verbaast.

  -Zie ook PVV filmpjes waar Wilders preekt met op de achtergrond Schiphol.

 10. Philippine

  De Amerikanen willen ook dat Griekenland in de EU blijft.
  En wie moet dat betalen?

 11. Robierts

  Ik verwacht paranoide gejammer van met name de D66ers . Toen de eerste cameras op straat verschenen schoten ze ook in een kramp want daar ging onze privacy!! En big brother loerde overal mee . Nu willen de Amerikanen op Schiphol de reizigers die met Amerikaanse vliegtuigen vertrekken controleren , en gelijk hebben ze . Hoe meer controle hoe veiliger ik me voel als ik aan boord stap . Het clubje College Bescherming Persoonsgegevens zal wel weer een of andere rechtzaak beginnen , en met de D66-rechters van annonu zal er wel een voorlopig verbod uitrollen . In hoger beroep zal het toch gebeuren , maar dan hebben ze de zaak weer even lekker getreineerd .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.