“De eurocrisis is een chronische ziekte geworden”

“De ECB, die zichzelf als de redder van Europa ziet, heeft de financiële markten volkomen verziekt en een instabiele, dus onhoudbare situatie gecreëerd.”

Telegraaf-columnist Jaan van Duijn heeft een bijzonder interessante column geschreven over de Europese schuldencrisis en bijbehorende economische problemen.

In zijn stuk legt hij uit dat banken massaal de schuld hebben gekregen voor de kredietcrisis, die op zijn beurt gezien wordt als de oorzaak van de depressie waar Europa jarenlang onder gebukt gaat, maar dat die theorie eigenlijk niet klopt. Ja, banken zijn te ver gegaan en hebben de economie in de problemen gebracht door hun wangedrag waarbij veel te grote risico’s werden genomen, maar dat verklaart niet alles.

Nee, andere mensen en organisaties zijn minstens medeverantwoordelijk:

In Europa veroorzaakte de lage eurorente een huizenzeepbel in landen als Spanje en Ierland. Krediet was te goedkoop en op een beperking van de hoeveelheid krediet werd niet gestuurd. De basis voor de latere problemen met Griekenland werd ook in de jaren voor het uitbreken van de crisis al gelegd. Vanaf het moment dat Griekenland in 2001 de euro invoerde, liep het al fout. De Griekse lonen schoten omhoog, de overheidsbestedingen werden flink opgevoerd en het Griekse handelsbalanstekort liep op naar 17% van het bbp, maar Europa greep niet in.

Van Duijn legt uit dat dit een nogal dure grap was, die ons honderden miljoenen eur’s heeft gekost

“De noodsteun van meer dan €200 miljard aan Griekenland was niet nodig geweest als het land niet tot de eurozone was toegelaten en in ieder geval veel geringer geweest als Europa eerder had ingegrepen. De eurocrisis is een door de EU zelf veroorzaakte crisis.”

Het meest problematische aan dit verhaal is, aldus Van Duijn, dat Europese staten er niets van hebben geleerd. Als dat wél zo was zouden de rentes bijvoorbeeld verhoogd zijn. In plaats daarvan heeft de Europese Centrale Bank ze continu laag gehouden.

Daar komt bij dat individuele lidstaten geen lagere, maar hogere schulden hebben dan een aantal jaren geleden. Niemand betaalt zijn schulden af. De enige ‘maar’ is dat sommige landen ervoor zorgen dat de staatsschuld minder snel groter wordt, maar dat is niet voldoende om de Europese economie in staat te stellen om zich te herstellen.

Van Duijns conclusie is dan ook dat de eurozone nog altijd in groot economisch gevaar is en dat de ECB, die zichzelf als dé grote redden van Europa presenteert, de hele Europese economie in gevaar brengt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Lieftinck

  Ik las net op een wetenschappelijke site dat de big bang het instorten van een ster tot een zwart gat is, in een parallel universum.

  Ik vind dat een mooie filosofische gedachte. Na het instorten van de Euro zal iets moois tevoorschijn komen, zullen we dus maar zeggen.

  Volgens Martin Armstrong staat het lot van de Euro vast, dit lot kan hooguit nog wat uitgesteld worden op kosten van de belastingbetaler. Uiteindelijk zullen de oranje hesjes tevoorschijn komen.

  http://www.welt.de/finanzen/article140453591/US-Finanzprophet-Armstrong-sagt-Ende-des-Euro-voraus.html

 2. cmsuijkerbuijk

  @Lieftinck
  9 mei 2015 at 17:11
  “Uiteindelijk zullen de oranje hesjes tevoorschijn komen.”
  Maar hopelijk ook de zwart-wit gestreepte “maatpakken” met rugnummer en bestand tegen langdurig zwaar lichamelijk werk, zoals kolen hakken in de dan heropende Limburgse mijnen!

 3. carthago

  De eurocrisis is dus een enorme schuldenberg en de top ervan is nog lang niet in zicht.De noordelijke burger betaalt zich blauw aan geldtransfers naar onrendabele economieën in het zuiden die nog nooit rendabel zijn geweest. De nieuwe Eussr is daar en 90 procent vind het prima in slavernij door te gaan en blijven trouw op de slavendrijvers stemmen, een echte federale bananenrepubliek.

 4. Lieftinck

  Mei 2016, aankondiging Eurobonds
  Journaal 20.00 uur
  Econoom Boot, te gast bij Nieuwsuur zegt dat Nederland op termijn vele miljarden kan besparen met de Eurobonds. ‘Met de komst van de Eurobonds kunnen alle staatsschulden gefinancierd worden tegen dezelfde rente. Daarmee kopen we stabiliteit en hoeven we niet verder te gaan met de transferunie’

  Tevens werd het besluit genomen tot de Europese belastingen. Mark Rutte:
  ‘Vanaf nu is het afgelopen met de aanslagen van de EU, zoals we dat de afgelopen jaren gezien hebben, telkens als de Nederlandse economie sneller groeide dan gedacht. Hiermee worden de kosten van de EU transparant gemaakt voor de burgers, en dat is een goede zaak’
  Rutte ontkende dat Nederland meer moet betalen:
  Rutte:
  ‘Door de maatregelen van de Eurobonds en de Europese belasting komt er meer rust. Dat zal ervoor zorgen dat de economie sneller gaat groeien. Uiteindelijk wordt iedereen er beter van!’

  Verhofstadt heeft gezegd dat het jammer was dat deze maatregelen niet veel eerder genomen zijn.

  De Grieken blijven in de Eurozone en zullen tijdelijk geen rente hoeven te betalen voor het financieren van hun staatsschuld met de Eurobonds.

  Wilders noemde de maatregelen Bagger.

  Overig nieuws.

  De EU heeft een wet aangenomen die het verbiedt de profeet te beledigen…

  1. toetssteen

   @Lieftinck
   Boots en Verhofstadt zijn even gek. Mooi inzichtelijk stuk van Jean Wanningen vorig jaar:

   http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/03/na-de-bankenunie-volgen-eurobonds/

 5. Nicky

  @Lieftinck, hoe gaat dat, wat zijn Eurobonds? Als u zo vriendelijk wil zijn mij dat uit te leggen?

  1. Lieftinck

   Eurobonds, zoals thans gedefinieerd, is een uitvinding van Guy Verhofstadt, hetgeen eigenlijk al genoeg zegt.
   Het houdt in dat er Nederlander noch Griek is als het gaat om het financieren van de staatsschuld. Iedereen betaalt dezelfde rente. De aanbieders van obligaties weet niet wie de obligatie koopt, alleen dat dit gebeurd door de EU.

   Dat komt omdat alle schulden op één hoop zijn gegooid. Op lange termijn gaat dat de Nederlandse schatkist honderden miljarden kosten.

   Het is een grote stap op weg naar de politieke unie.

   Uiteraard heb ik het journaal van mei 2016 uit mijn duim gezogen, maar dit journaal zal er vroeg of laat komen, als Rutte c.s. doorgaat zich als horige slaven te gebruiken.

 6. Nicky

  @Lieftinc, dat is weer rot nieuws, als dat waar is.
  DE profeet? Wie claimt dat?

  Moham heeft nog nooit gezegd, zoals Jezus op niet mis te verstane wijze zei:
  “Ik ben DE weg, DE waarheid en HET leven, noemand komt naar God dan door Mij”.

 7. Wachteres

  “De EU heeft een wet aangenomen die het verbiedt de profeet te beledigen” Lieftinck

  Als ik het niet dacht … Zweden is ermee begonnen …en ik wist het … de EU had ook al plannetjes.

  Mag Jezus nu ook niet beledigd worden?

  De islamisering gaat gestaag door …

 8. yoko oen

  Ik houd het maar op de Big Bang van de EU in het parallelle universum, asap aub, krijgen we
  een negatieve Euro+negativieve EU economie
  én negatieve stemmingen in de EUssr lid
  staten. Dan blijft alléén nog de niet-geinte
  greerde EU moslim over, die een negatief geladen barrel of crude oil in de EY probeert te verkopen.
  Ik hoop tegen die tijd een elektrische auto te hebben, de batterij te laden door onze eindeloze
  subsidie steun van onze negatieve NL regering
  aan windturbines, die dan soms nog even zullen
  draaien. Allez negative future,allez, allez..!!

 9. Nicky

  @dhr Lieftinck, voor mij geheel duidelijk nu, hartelijk dank. Ja misschien heeft u profetische gaven, we kijken wel spoedig… Jaja het zal wel mooi gebracht worden; ‘We gaan stabiliteit kopen’.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.