De politieke partijen konkelfoezen wat af voor een extra Eerste Kamerzetel

Alle landelijke partijen blijken elkaar flink aan het aftroeven om nog een extra zetel te bemachtigen in de Senaat.

Op dinsdag 26 mei is het weer zover. De provinciale vertegenwoordigers van alle politieke partijen slijpen hun rode potlood (en D66 pakt een balpen) en mogen voor ons een nieuwe Eerste Kamer kiezen. En alhoewel dat proces redelijk eenvoudig lijkt (75 zetels, enkele kieslijsten en 12 provincies), komt er behoorlijk wat meer bij kijken.

Het blijkt namelijk dat ook dit jaar weer alle partijen meedoen aan het favoriete vierjaarlijkse gezelschapsspel: het proberen te stelen van elkaars restzetels, door onafhankelijke provinciale politici voor je te winnen met een charme-offensief, of een buurpartij lief aan te kijken:

Uit een rondgang van het AD blijkt dat alle landelijke partijen meedoen aan de stemmenjacht. Vooral VVD, CDA en ChristenUnie zouden er flink aan trekken. De liberalen hopen via de achterkamer alsnog een werkbare meerderheid voor het kabinet uit het vuur te slepen.

Het CDA doet er juist alles aan om zijn twaalfde senaatszetel te behouden. De ChristenUnie kan met een paar strategische stemmen extra – bijvoorbeeld van SGP-Statenleden – juist die restzetel van de christendemocraten afsnoepen.

Het AD maakt gewag van allerlei politici uit Brabant, Groningen, Noord-Holland en Zeeland die door vertegenwoordigers van landelijke partijen zijn benaderd. Of ze toch stiekem landelijk voor VVD, PvdA, CDA, ChristenUnie of toch D66 wilden stemmen..

Het schimmige gedoe maakt het voor ons nog een beetje spannend 26 mei: met alleen de verkozenen van de Provinciale Staten die stemrecht hebben, zijn de marges waarbinnen de uitslag kan variëren van de peilingen bijzonder smal. Maar toch is niet iedereen – begrijpelijkerwijs – blij met de achterkamertjes. Ook in de politiek niet:

Het stiekeme gedoe is de SGP een doorn in het oog. ,,De achterkamertjespolitiek is nog nooit zo erg geweest als nu,” stelt de woordvoerder van leider Kees van der Staaij.

En daar heeft Van der Staaij zonder meer gelijk in. Maar wie zonder zonden is, werpe de eerste steen.. zelfs de SGP maakt zich schuldig aan dit gedrag.

Kortom: het wordt tijd om de Eerste Kamer anders te verkiezen. Misschien rechtstreeks en via een districtenstelsel, net als in Amerika? Dat lijkt me persoonlijk wel wat.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. econoom

    Het wordt de hoogste tijd dat de 1e Kamer direct door de kiezers wordt gekozen en niet meer via het uit de19e eeuw stammende ondemokratische systeem van indirecte verkiezingen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.