Defensie-experts: extra geld van kabinet is niet genoeg

Er wordt netto nog altijd bezuinigd op Defensie.

Het was gisteren groot ingestoken bij de krant: Defensie zou er dankzij VVD en PvdA honderden miljoenen bij krijgen de komende jaren. Meteen zeiden verschillende Defensie-experts al dat dat geld niet genoeg is. Rob de Wijk twitterde bijvoorbeeld dat er een miljard euro nodig was om de gaten te dichten.

Nu zijn er meer mensen uit de wereld van de krijgsmacht die zich aansluiten bij de kritiek dat het allemaal veel te weinig is:

Ook binnen de krijgsmacht wordt de toezegging van de 250 miljoen euro, die later oploopt tot 375 miljoen structureel, te karig geacht. “Om de boel weer écht aan de gang te krijgen is minimaal een half miljard euro eenmalig nodig, en daarna een structureel hoger bedrag,” zo melden hoge militairen van de verscheidene krijgsmachtdelen. Namens de koepel van marineofficieren KVMO voorspelt Marc de Natris dat door het te lage bedrag nieuwe reorganisaties en inkrimping nodig zijn.

Officieren wijzen er op dat de mogelijkheden voor ons land om internationaal een rol van betekenis te spelen, door dit ‘douceurtje’ niet groeien. “Denk nou niet dat we straks wél een fregat kunnen sturen naar de Middellandse Zee om de vluchtelingenstroom in te perken. Of dat we een langdurige missie zoals in Uruzgan kunnen draaien,” zo klinkt het vanuit de Kromhoutkazerne, waar het hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht zetelt.

We hebben Defensie jarenlang uitgekleed. Het is nu tijd dat er écht wordt geïnvesteerd in de veiligheid van ons land, de regio en andere gebieden waar Nederland er belang bij heeft dat het rustig blijft of rustig wordt. Met een paar honderd miljoen euro kom je er niet.

Waarom slaan de gedoogpartijen niet eens een keer met de vuist op tafel om serieuze investeringen mogelijk te maken? Als de coalitie het niet doet, moeten zij het maar afdwingen. Of willen ook zij liever niet dat er genoeg geld naar Defensie gaat?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. van Urk

  Ons leger heeft maar een grote zeer gevaarlijke vijand en dat is onze eigen regering! Als je in de plaats staat van de top 20 als economisch macht dan verwacht je ook een degelijk leger te hebben om die belangen te gaan beschermen. Een regering dat zijn volk zijn veiligheid niet kan waarborgen is gewoon waardeloos waar zelfs een rechtszaak voor gespannen zou horen te moeten gaan worden!

 2. cmsuijkerbuijk

  Die druppel is al lang verdampt, voor ‘ie ook maar de gloeiende plaat geraakt heeft!
  Eigenlijk zou er gewoon gevangenisstraf moeten staan op het verkwanselen van onze veiligheid!

 3. Nico

  Defensie is een van de basistaken van een staat. Gezien de herbewapening van Rusland en de opkomst van China en India (De islamitische wereld stelt militair niks voor) is het belangrijk dat het Westen ook adequaat uitgerust is. Nederland zou flink moeten investeren in de marine (en het Korps mariniers) en eventueel weer een dienstplicht moeten invoeren voor mannen en vrouwen om de landmacht op peil te houden.

 4. Daniel

  Als Korps Mariniers zou ik werven onder de reageerders van DDS, dapperder en slimmer zijn er niet.

  1. cmsuijkerbuijk

   @Daniel
   21 mei 2015 at 16:51
   Vanwaar dat cynisme?

 5. tonzwart

  Ddat zgn doseurtje van € 250 is slechts iets minder bezuinigen. De reeds opgelegde bezuiniging van meer dan een miljard gaan gewoon door.
  De roverheid stelt nu eenmaal de prioriteiten vast.
  Blijkbaar is het op peil houden van de geheime vermogens van Afrikaanse dictators belangrijker. Daar gaat geen cent af.

  1. cmsuijkerbuijk

   @tonzwart
   21 mei 2015 at 17:11
   Je moet er toch niet aan denken, dat Mugabe c.s. hun wagenpark niet meer zouden kunnen vernieuwen! Stel je voor, een Mercedes van een half jaar oud. Daar wil elke zichzelf respecterende dictator toch niet meer in gezien worden zeker? En dan die hongerloontjes in Brussel. Ik snap wérkelijk niet, hoe die mensen de touwtjes aan elkaar geknoopt krijgen. Gelukkig maar, dat Nederland er miljarden naar toe stuurt.
   Het is ten hemel schreiend!

 6. Marcel101

  Waarschuwing van de gemiddelde DDS lezer aan de legerleiding is om vooral niet te werven onder het DDS publiek. Als je dat soort lui onder de wapenen gaat roepen zou het er maar zo op uit kunnen draaien dat we in de oorlog tegen Poetin die zij zo graag uit willen lokken we de politiek verantwoordelijken wel eens in de llopgraven zouden kunnen dwingen. Krijgt van Baalen, Hennis-Plasgootje, en Rutte een helm, uniform, kogelvrij vest en een stel laarzen.

  Knokken maar !!!
  En dan niet terugdeinzen voor de gevolgen van het eigen handelen. Als dat soort halfzachten dat doet dan komt de kogel niet van links, niet van rechts, maar van achteren.

 7. van Urk

  Marcel101 praat niet zo dom! Ben zelf militair geweest en ik weet hoe treurig ons leger ervoor staat. We zijn niet om te knokken maar pleiten om onze veiligheid te waarborgen mocht er juist legers van dictators als Poetin of andere gevaren plotseling voor onze deur komen te staan. En onze belangen zitten ook in het buitenland die net zo goed verdedigt horen te worden.

  1. Marcel101

   Geachte van Urk, ik sluit nooit uit dat mijn reageersel onnadenkend is of zelfs dom. Mooi dat uzelf militair bent geweest, zelf bracht ik het niet verder als dienstplichtige. Maar u als beroeps bent dus van mening dat militairen er niet zijn om te knokken ?
   Het is me werkelijk een raadsel waarom ze dan zouden bestaan, om Hansje Brinkers onder een hoop zandzakken te storten misschien ? Wellicht is het een goed idee dat u als gewezen militair plaats neemt in een klankbordgroep en een begripvolle dialoog begint met onze minister van defensie. Een oefening zeg maar, in de nieuwe strijdmethode waarmee we onze vijanden af gaan weren. Kopje thee erbij ?
   Volgens deze DDS reageerder is Poetin niet eens onze vijand en hebben wij niets van hem te vrezen. De ware vijand staat al in ons midden. Het zijn er twee overigens, meervoud, vijanden. Maar goed, dat zal wel weer een minderheidsstandpunt zijn. Niet representatief voor de mensen in Nederland en ook niet voor de DDS lezers. Maar het is toch zoals ik de situatie zie.

   1. van Urk

    Ik begrijp uw mening beste Marcel. Wat ik bedoelde is dat wij geen op hol geslagen cowboy,s zijn die zo graag zo nodig willen gaan schieten. Alleen als het noodzakelijk is. Jammer genoeg heeft ons land daar niet de hoeveelheid manschappen en materieel meer voor. Het belangrijkste is dat we ook afhankelijk horen te zijn aan reservecapaciteiten. Zelfs het grotere Duitse leger heeft geen reservecapaciteiten om het lang te kunnen gaan volhouden in een langdurige strijd wegens gebrek aan reservematerieel en manschappen.

 8. V.K.

  -Kom zo op z’n tijd met schip(Koopvaardij) in risico gebieden handel afleveren of halen, of er gewoon door vaart, geen marinier te bekennen dankzij dit geweldige moralistisch hoogstaande kabinet welke als klap op de vuurpijl mij verbied om zelf voor je veiligheid te zorgen.
  -In plaats van op deze site reaguurders aan te speken, zo je beter eens je mond kunnen opentrekken tegen die Haagse wereldverbeteraars, de Pvda voorop.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.