Rutte kwaad over Russisch inreisverbod voor Nederlandse parlementariërs

Geen categoriemei 29 2015, 15:08
Premier Rutte heeft zich uitgesproken tegen het Russische besluit dat drie Nederlandse parlementariërs Rusland niet meer in mogen.
Donderdag maakte het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Nederlandse ambassade in Moskou bekend dat drie Nederlandse parlementariërs persona non grata zijn in Rusland. Het zou gaan om twee kamerleden en één europarlementariër. Één van de kamerleden die niet meer naar Rusland mag reizen is Louis Bontes van de Groep Bontes-Van Klaveren/VNL.
Bontes staat bekend als een kamerlid dat zeer kritisch is jegens de Russische president Poetin. Zo riep hij het kabinet vorig jaar op om Poetin ter verantwoording te roepen voor de Russische rol in de crash van de MH-17. Ook vond hij dat Nederland troepen moest sturen naar het door pro-Russische rebellen bezette rampgebied om slachtoffers veilig te stellen. Bontes noemde Poetin zelfs een 'KGB-schurk'.
Kennelijk is dit voor de Russische overheid aanleiding geweest om het kamerlid tot ongewenst persoon te verklaren. Wie de andere twee parlementariërs zijn is nog niet bekend.
Premier Rutte heeft vandaag na de ministerraad zijn ongenoegen uitgesproken over het Russische reisverbod:
''De lijst ontbeert iedere fundering, is niet transparant en niet aanvechtbaar. We verwerpen de daden van Moskou en hebben dat ook laten weten. Ze krijgen dit van ons in blokletters te horen''
Rusland noemt de lijst een gerechtvaardigde reactie op de sanctielijst die de EU heeft ingesteld na de Russische annexatie van de Krim.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten