Feuilleton vader en dochter Le Pen

De afgelopen weken nam de feuilleton van de familie Le Pen ongekende proporties aan. De politieke machtsstrijd tussen vader Jean-Marie en dochter Marine werd in het openbaar uitgevochten. Het eind van het liedje was dat de 86-jarige mede-oprichter van FN voorlopig is geschorst, totdat een bijzonder partijcongres over zijn lot heeft geoordeeld.

Nadat de oude Le Pen al over de schreef was gegaan in enkele rechtsradicale bladen en daar zijn verderfelijke opvatting over de Holocaust als “détail van de geschiedenis” nog eens herhaalde, presteerde hij het om, gestoken in een felrode jas, als een duveltje uit een doosje de 1-mei toespraak van zijn dochter te verstoren. Daarmee was de maat vol voor Marine.

Zoals ik al eerder schreef, is dit vaderconflict een bedreiging, maar ook een kans voor Marine Le Pen en haar adjudant Florian Philippot. Door het conflict goed te “managen” en de verleiding te weerstaan terug te gooien met modder richting Jean-Marie, kunnen zij de partij verlossen van het extreem-rechtse stigma. Dat laatste zal niet makkelijk zijn, want we zien bij de Franse media en elite dezelfde taktiek van demonisering die wij in Nederland meemaakten bij de opkomst van de dertien jaar geleden vermoordde Pim Fortuyn.

Wie is Florian Philippot?
De rol van vice-president van FN en spindoctor Florian Philippot is cruciaal. Le Pen senior richt dan ook bijna al zijn rechtsradicale pijlen op hem. Florian Philippot is 33 jaar, komt uit een onderwijzersgezin in de omgeving van Lille, heeft een goede opleiding (HEC, ENA) en hoewel hij ooit een uitstapje maakte naar de presidentscampagne van de socialist Jean-Pierre Chevènement, moeten we hem eerder zien als een neo-gaullist met een sociale inslag. Generaal De Gaulle is voor Philippot “het absolute referentiepunt”, een gevoelig punt voor Jean-Marie Le Pen, die een hekel had aan De Gaulle. Het roddelblad Closer onthulde vorig jaar dat Philippot een relatie heeft met een man.

Philippot heeft wel eens verteld dat hij voor zijn ontmoeting met Marine Le Pen in 2009 geen lid was van Front National en zelfs niet overwoog om op die partij te stemmen. Hij voelde zich wel aangesproken door de sociale ideëen van Marine, die als alleenstaande moeder van drie kinderen het één en ander heeft meegemaakt en meer empathie heeft voor de “gewone Fransen” dan haar vader. Zo startte Philippot omstreeks 2009 als anonieme PR-medewerker van Marine achter de schermen, om een bliksemcarrière te maken en snel uit te groeien tot de nummer twee van de partij.

Strategie van dediabolisering
Samen met Marine Le Pen is Florian Philippot de grote roerganger achter de strategie van dediabolisering van de partij. Hoewel FN nog altijd stevige standpunten inneemt, met name als het gaat om immigratie, integratie, bestrijding jihadisme, veiligheid (voorstander doodstraf) en EU (zij willen het Schengen-akkoord opzeggen), waakt Philippot zorgvuldig over de politieke lijn van de partij en zorgt ervoor dat rechtsradicale ontsporingen vermeden worden.

Natuurlijk kun je een dergelijke partij niet van de ene dag op de andere veranderen. Een deel van de aanhang zal nog op de extreem-rechtse lijn van Jean-Marie zitten. Toch moeten we niet vergeten, dat de partij op basis van de koers van Marine Le Pen en Florian Philippot al gegroeid is van 20.000 naar 80.000 leden en in toenemende mate gesteund wordt door de Franse jeugd. Ik denk daarom dat het grootste deel van de FN-aanhang eieren voor zijn geld zal kiezen en loyaal blijft aan Marine, hoewel Jean-Marie op alle mogelijke manieren zijn provocaties zal voortzetten, zolang hij nog leeft. Een vos verliest immers wel zijn haren, maar niet zijn streken.

In het gunstigste geval ontwikkelt FN zich tot een brede nationale of patriottische beweging met een linker- en een rechtervleugel, die in balans worden gehouden door een kundige leiding. Zoals vroeger bij ons het CDA met een linker- en rechtervleugel decennialang de politiek domineerde, zou FN dat in Frankrijk kunnen doen, met als hoofddoel een reset van Frankrijk, dat in de ogen van veel Fransen is afgezakt tot een provincie van een EU die staat voor globalisatie, verarming en massa-imigratie.

Hoe het zal aflopen met FN is moeilijk te voorspellen. Ik vind het economisch programma van de partij (sterk op protectionisme gebaseerd) nog steeds niet erg overtuigend, maar de partij heeft zeker ook goede punten en is een interessante uitdager van het establishment. Het is overigens opvallend dat Nicolas Sarkozy heeft besloten de naam van zijn partij UMP te veranderen in Les Républicains, in wat lijkt op een poging om van zijn neoliberale imago af te komen en aantrekkelijker te worden voor potentiële FN-stemmers, die voor een deel voormalige socialisten of zelfs communisten zijn. Er vinden grote politieke verschuivingen plaats in Frankrijk. De concurrentie tussen Marine Le Pen en Nicolas Sarkozy is groot. Zullen ze elkaar treffen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van 2017?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Jan

  Afgelopen tijd namen de meeste reageerders het steeds op voor de oude Le Pen. Benieuwd of ze hem nu ook laten vallen.

  Overigens maakte de laatste departementale verkiezingen in Frankrijk wel weer duidelijke dat Marine Le Pen nog steeds kansloos is bij presidentsverkiezingen. Ondanks een redelijke uitslag werd geen enkele van de ruim 100 departementen gewonnen.

  1. toetssteen

   @Jan
   Die ouwe bracht krantjes rond op zijn zestiende voor het verzet! De rest van de gutmenschen heulden met het Vichy-bewind!
   Die ouwe is een vreselijke lompe kerel die beter petanque kan gaan spelen, maar als ik een fransman zou zijn, zou ik zonder aarzelen op Marine le Penn stemmen. Beter een lompe ouwe held dan een huichelachtige Sarkozy.

 2. Simon Brouwenstein

  Door dit gedoe zal FN electoraal verzwakken en dat is een verheugende zaak. Een groot deel van de aanhang van de FN is rechts-extremistisch en antisemitisch. Die aanhangers zullen niet meer op de FN stemmen.
  FN kan een poging wagen zich van haar bruine verleden te ontdoen maar ik betwijfel of dat zal lukken. De kiezer zal het FN altijd blijven associëren met zijn bedenkelijke geschiedenis en de meer fatsoenlijke kant van rechts is Sarkozy wel toevertrouwd.

  FN, UKIP, PVV, FPÖ, Lega Nord, het blijven bedenkelijke marginale groeperingen die in Europa nergens een politieke vuist van enige betekenis kunnen maken. We geven er veel teveel aandacht aan.

  1. Wachteres

   Afgelopen tijd namen de meeste reageerders het steeds op voor de oude Le Pen.

   Heb je hier zitten dromen? of fantaseer je?

   1. -Harry

    Denk dat het weer gewoon liegen is , Wachteres .
    Als je daar eenmaal mee begonnen bent wordt het steeds lastiger om er mee te stoppen , want dan stort zijn hele , zorgvuldig opgebouwde kaartenhuis in elkaar .

    Is links niet synoniem met liegen , stelen , bedreigen , bedriegen en zelfs moorden , niks is ze te dol .

    Jacobus is nog maar een heel klein radertje in het tandwielenstelsel .
    Maar met het zelfde effect als die andere Goebbels .
    Maar deze , is wel een hele irritante .

   2. Jan

    Toen Wilders met Le Pen ging samenwerken heb ik hier talloze reacties gezien die de uitspraken van Le Pen m.b.t . Ebola en m.b.t. de Holocaust meende te moeten nuanceren.

    1. Wachteres

     Ja hoor Jan, je hebt groot gelijk ….. niet ….

   3. Beukman

    @Simon
    Hoewel ik Simons toekomstvoorspelling niet deel, heeft hij wel degelijk gelijk wat de oude le Pen betreft. Hier onder andere wordt diens uitspraak over ebola wel degelijk met wat moeite gedownplayed. Hetzelfde gebeurde met een andere van zijn uitspraken.
    De spagaat kwam op het moment dat Marine afscheid nam van de oude zak.

    1. toetssteen

     @Beukman
     Die ouwe houwdegen stelde op zijn eigen lompe wijze (ja hij is lomp, maar wat wil je van een meermalen onderscheiden oud strijder?) dat er iets moet gebeuren aan de enorme bevolkingstoename van Afrika voor gruwelijke ziekten dat gaan reguleren.
     En nou kun je het daar niet mee eens zijn natuurlijk, maar de waarheid grijnst je recht in je gezicht!

     1. Beukman

      @steen
      Jij bent ook lomp, steen.

  2. toetssteen

   @Brouwenstein
   Bruin verleden? Wat bent u toch een hardleers figuur! Studeert u liever op de aanhanger van het Vichy regime in plaats van de man zwart te maken die daar een apert tegenstander van was! Hij was te jong voor het verzet (16) dus mocht slecht (was al gevaarlijk zat) verzetskrantjes rondbrengen. De rest heulde dik met het Naziregime fijne jongen die u er bent!

 3. jonathan

  Ik steun Marine Le Pen en haar FN en vind dat die waanzinnige vader voor goed zijn mond moet houden over de holocaust en wat daar mee samen hangt. Ergelijk zijn uitspraken. Maar de partij komt in ieder geval op voor haar erfgoed en vrijheden die door islamfascisme en ongebreidelde immigratie bedreigd wordt. Hoop dat de partij nog eens de president levert. Hollande is waardeloos.

 4. Wachteres

  Irritant dat hier nog steeds iemand rondloopt die maar blijft proberen zijn opvatting als een algemeen geldende waarheid te verkondigen.

  Sarkozy en fatsoenlijk rechts ….. laat me niet lachen.

  En helaas stemmen veel kiezers op de EU, omdat zij geen idee hebben waar het over gaat.

  Zolang ‘boer zoekt vrouw’ nog belangrijker voor veel mensen is dan de politiek zullen we dat blijven houden.

  Of zoals een Israëlische professor in de anti-terreur het formuleerde:

  “De meeste mensen zitten liever met een biertje aan het strand, dan dat ze moeten nadenken”.

  Net als voor de Tweede Wereldoorlog zullen de ogen open gaan als de werkelijkheid voor hun neus zichtbaar wordt.

  Maar dan zijn ze het grootste deel van hun pensioen kwijt, de EU heeft daar al grote plannen voor, ben je of oud of kun je om een andere reden niet werken dan moet je je maar redden.

  De binnenstromers zullen niet alleen blijvend royaal geholpen worden, ze zullen steeds meer gaan eisen en de onvrede zal zich op den duur gewelddadig een uitweg zoeken.

  Om maar niet te denken aan de IS en andere fundamentalistische groeperingen die zich hier onbeperkt uitbreiden en hun tijd afwachten.

  Precies zoals dat in het Midden-Oosten is gebeurd.

  IS zat in die landen allang voordat hij aanviel.

  Zelfs Merkel verwacht al dat er uiteindelijk een burgeroorlog komt.

  Ik heb geen greintje medelijden met dit klootjesvolk.

  Gelukkig blijkt uit een artikel hier dat het leger doorkrijgt hoe de situatie zich ontwikkelt en dat we hoe dan ook in verzet moeten komen.

  Geen wonder dat de EU de landelijke/regionale legers wil opheffen.

  1. Simon Brouwenstein

   De redenering van Wachteres is ondemocratisch: ze meent namelijk dat dit klootjesvolk te dom is om zelfstandig een stem te kunnen uitbrengen.
   Ik prijs God dat er in dit land slechts een kleine minderheid is die de extremistische opvattingen van Wachteres deelt en op grond daarvan op de PVV stemt. Maar dat zal Wachteres dan wel weer reuzedom vinden.

   1. Wachteres

    Ach ja, Simon iedereen die de opvattingen van links niet deelt is extremistisch.

    Je bent nog vergeten om fascistisch en racistisch te noemen.

    En als God voor de islam is, dan wil ik niets met hem te maken hebben.

    Gelukkig weet ik wel beter. Hij was ongetwijfeld ook niet voor de nazi’s.

    Daarom was het ook gerechtvaardigd om tegen hen het leger in te zetten.

   2. Wachteres

    Weer een van jouw fantasietjes. Jodocus.

    Lees nog maar eens goed wat ik echt zeg en trek niet een eigen conclusie.

    Niks ondemocratisch aan mijn opmerking.

 5. hans-e-pans

  Eerlijk gezegd en gezwegen betwijfel ik of een deel van het klootjesvolk het echt wel ziet als het vlak voor hun neus gebeurt.

  Ze zitten dan met een versnapering in de hand te kijken en denken dat het op hun grootbeeld tv gebeurt en dan nog wel in real 3D.

  Velen denken nu als ik er maar niet aan denk dan gebeurt het ook niet, het ozo bekende stuisvogelgedrag.

 6. JanvanEechoud

  “détail van de geschiedenis”
  READ MY F*** LIPS:
  Een ‘detail’ betekent NIET een KLEIN detail!

  Kut argumenten.

  Ik kan die idioot (alle idioten) ook niet uitstaan, maar de ARGUMENTEN kloppen niet!

  1. Simon Brouwenstein

   Vindt Jan de uitspraak van Le Pen over de Holocaust niet problematisch?

   1. JanvanEechoud

    Nee, Moron.
    Een detail is een detail.
    Zoals jij een detail hier bent.
    Helaas een veel te groot detail, dankzij de andere idioten die jou nu al maanden serieus nemen en niet het zelfvertrouwen hebben je volkomen te negéren.
    Je plaatst consequent debiele commentaren alleen om te provoceren en de zwakken van geest kunnen de verleiding niet weerstaan om hun ego’s te strelen door serieus op je achterlijke uitspraken in te gaan.
    Gegroet. Áf!

    1. Simon Brouwenstein

     Meneer van Eechoud, u toont zich te licht voor de inhoudelijke discussie en tracht dit met deerniswekkend gekijf te maskeren.
     Dat is niet sterk.

     1. toetssteen

      @Brouwenstein
      De totale tol aan doden in WO!! was meer dan 100 miljoen. Ja dan is hoe gruwelijk ook 6 miljoen een gruwelijk detail! En dan kunt u dat uit blijven melken (wat bizar is want het lot van de joden kan u geen ene moer schelen), maar het is cijfermatig de gruwelijke waarheid. WOII was een wereldoorlog Brouwenstein, het ging over meer dan alleen het Westen! In het Osten waren de Japanners bezig met hun gruwelen! Maar och, dat hoort er niet bij hè Brouwenstein? Toch?

   2. Wachteres

    Zeur toch niet man, zijn dochter heeft hem terecht uit de partij gegooid.

    Met hoeveel echt vieze partijtjes konkelt links wel niet in de EU?

    Maar natuurlijk hoor ik je daar niet over.

    1. Simon Brouwenstein

     Ik ben het met je eens, Wachteres, de oude Le Pen was een vieze antisemiet die er terecht werd uitgegooid. Ik vind dat ook een goede beslissing en hij heeft als bijkomend positief effect dat het FN erdoor verzwakt zal raken omdat een groot deel van de aanhang racistisch en antisemitisch is.

     Ik juich versnippering van extreem-rechts altijd toe.

  2. Beukman

   @Jan
   Oude Pen noemde de Holocause een detail in de wereldgeschiedenis.
   Jij reageert op die uitspraak als een orthodoxe imam op de koran.
   Oude Pen heeft gelijk, letterlijk gesproken. Er is immers nog wel meer gebeurd de afgelopen tig duizend jaar, dan de Holocaust. Toch kan je zo’n uitspraak niet maken, en is het een doodddoener.
   Stel je voor dat ik na ieder hysterisch berichtje op DDS over de koppensnellers van de IS schreef: “Ach, het is maar een detail uit de wereldgeschiedenis.”
   Jij zou toch op den duur gaan schuimbekken van woede om zulke reacties?

   Wat Oude Pen heeft gezegd is fout, not done, en kwetsend voor iedere jood die er nog rondwandelt. Als je dat niet begrijpt, ben je óf dom, óf slecht.

 7. Seneca

  @Simon
  Sinds wanneer is een redenatie ‘ondemocratisch’. Een redenering is terecht of onterecht (afhankelijk wat iemands overtuiging is). Een beslissing op bestuurlijk niveau is democratisch of ondmocratisch. Daar u blijkbaar heilig gelooft in de democratie zoals die in NL wordt toegepast moet ik u teleurstellen. Democratie in NL bestaat niet. Natuurlijk bent u het niet met mij eens maar daar ik met u geen discussie wens te voeren, wordtbuw reactie niet gewaardeerd.

  1. Simon Brouwenstein

   Een verward betoogje, Seneca. Het komt goed uit dat je liever geen reactie wilt, er is namelijk geen touw aan vast te knopen.

   1. toetssteen

    @Brouwenstein
    Uw antwoord geeft al aan dat u maar wat zwatelt omdat u niet snapt dat een ondemocratische redenatie, door uzelf geuit op 13:07 een kul argument is. Redenaties zijn helemaal nooit ondemocratisch, sterker redeneren heeft niets van doen met democratie.

    1. Simon Brouwenstein

     Daar heeft u gelijk in, heer Toetssteen, ik had beter kunnen zeggen dat het betoog een ondemocratische strekking heeft. Volgens mij begreep u dat ook wel en was het voor de discussie interessanter geweest als u daarop was ingegaan.

 8. Wachteres

  En dat wordt gezegd, Toets, door iemand die nooit op een discussie ingaat, maar altijd een onbeduidend dingetje eruit haalt dat hem goed uitkomt en daar eindeloos over doorzeurt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.