Iraanse president: 'Vrijheid en islam zijn niet tegenstrijdig'

Geen categoriemei 05 2015, 12:00
"Vrijheid is geen westers fenomeen."
Wie denkt aan de islam, denkt niet meteen aan vrijheid. Sterker nog, het is waarschijnlijker dat je meteen moet denken aan de onvrijheden in de islamitische wereld. Kijk maar naar Iran, waar een speciale zedenpolitie het kledingvoorschrift handhaaft dat vrouwen zich altijd moeten bedekken als ze buitenshuis zijn.
Dat heeft niets met vrijheid te maken, maar wel alles met de islam. Daar denkt de 'gematigde' Iraanse president Hassan Rohani (die eerder zei dat de politie er niet moet zijn voor de naleving van de islam) anders over als hij het heeft over meer vrijheid voor de jeugd in Iran. Citaat:
De Iraanse president Hassan Rohani heeft meer vrijheid voor de jeugd in Iran gevorderd. 'De jongeren enkel beperkingen opleggen, is niet echt grote kunst', zei Rohani in een ontmoeting met een groep leerkrachten.
'Je kan jongeren toch niet opsluiten, zeker niet in dit internettijdperk, om hun nationale en religieuze nationaliteit te vrijwaren. De instelling, dat vrijheid en islam tegenstrijdig zijn, is verkeerd. Vrijheid is 'geen Westers fenomeen', aldus nog de president.
Het is goed om te zien dat de Iraanse president de Iraniërs tenminste een klein beetje beweegruimte geeft, maar dat betekent niet dat hij 1. dat ook echt voor elkaar krijgt in zijn land en 2. dat vrijheid en islam niet tegenstrijdig zijn.
Op het moment is het gewoon de keiharde realiteit: hoe orthodoxer de aanhangers van de islam, des te minder vrijheid. Christenen worden vervolgd, vrouwen worden onderdrukt en homo's worden van daken gegooid in de islamitische wereld. Nee, vrijheid is absoluut wél een westers fenomeen, en ik ben blij dat ik hier woon, en niet daar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten