Iran organiseert cartoonwedstrijd om ISIS te bespotten, maar inzendingen nemen vooral Israël en Amerika op de korrel

Iran heeft al een geruime tijd geleden de wapens opgenomen tegen ISIS. Deze week nam het ook de pen en de kwast op tegen de terroristen.

Al sinds de cartoonrellen uit 2005 zijn islamitisch-geïnspireerd terrorisme en spotprenten met elkaar verbonden. Niet alleen in Denemarken, Nederland of Frankrijk. Nee, ook in Iran. Aangezien Teheran evenals het Westen in oorlog is met ISIS, probeert het de strijd niet alleen op het slagveld, maar ook in de publiciteit te voeren. Een onderdeel daarvan is een cartoonwedstrijd die door het regime is uitgeroepen:

Earlier this week the Islamic Republic created a cartoon contest that ultimately ended in an exhibition displayed in Tehran. Iran says there’s been no shortage of submissions — the country claims a competitive process, with only 280 of the 400 submissions from all over the world chosen for display.

The contest’s executive secretary, Mohammad Habibi, told Iran’s Press TV he wanted artists to raise public awareness on the militant group.

De spotprenten gaan allemaal over ISIS, maar kiezen niet altijd dezelfde invalshoek. Zo komt de grote kunstsloop (momenteel aan de gang in Palmyra) aan de orde:

image description

Maar het thema ‘ISIS’ werd door veel tekenaars breed opgevat. Zo bevatten enkele cartoons ook antisemitische tendensen:

iran-daesh-cartoon-contest-israel

Eén cartoon bespot de Charlie Hebdo-moorden in Parijs afgelopen januari, waarbij de loop van het geweer van één van de moordenaars wordt vastgehouden door de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu:

iran-daesh-us-israel-cartoon-contest

En ook de Verenigde Staten moet het ontgelden. Het Vrijheidsbeeld heeft deelgenomen aan de talloze onthoofdingen, aldus de tekenaar van deze spotprent:

iran-daesh-us-cartoon-contest

De vier cartoons maken deel uit van een verzameling van 280 en zullen worden tentoongesteld in Teheran. Voor wie niet kan wachten of geen zin heeft om af te reizen naar het Midden-Oosten, kan de Iraanse tekeningen alvast hier zien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Teun

  We zitten volgens een van de prentjes in Parijs. Een duidelijker symbool dan de Eiffeltoren is er niet. En dan toch nog die Franse driekleur op die muur en dan op zo’n vreemde plek en ook nog van zo’n raar formaat. Wel een beetje onnozel, vind ik. Er is weinig dat gevat is aan het extra ‘vatten'(op z’n Brabants gezegd) van een geweerloop.
  Het plaatje met de vandaal is mooi, maar zegt verder helemaal niets, doet verder niets met de realiteit, voegt niets toe, is niet lachwekkend….niets van dat al. Gewoon een mooi uitgewerkt plaatje.
  Dat met de liggende figuur in de Davidsster is niet grappig, maar eerder gebaseerd op de humorloze roddels dat Amerika en Israël, Isis mogelijk hebben gemaakt en gefaciliteerd (klopt het verhaal dat Isis-strijders in Israëlische ziekenhuizen worden opgelapt?)
  Ik vind islamitische cartoons vaak nietszeggend en te aangedikt, leuk op de Amerikaanse lach-of-ik-schiet manier. Moslims kunnen uitvoerige dichterlijke teksten schrijven, maar hun plaatjes gaan niet zo diep. Daar is een westerse doordenkwijze voor nodig. Met een abstractie zoals bijvoorbeeld een plaatje met daarop Mohammed in plaats van de pijp van Margitte met daaraan toegevoegd de tekst: Ceci n’est pas un prophète, kunnen moslims helemaal niets. Daarvan raken ze meteen ver boven hun theewater, want dat is echt de profeet, die daar afgebeeld is.
  Er ontbreekt aan hun cartoons het groteske en daardoor lachwekkende, wat westerse cartoonisten wel in hun plaatjes kunnen leggen.
  Die van het vrijheidsbeeld komt nog het dichtst in de buurt van wat een westerse cartoonist had kunnen verzinnen.

  1. CJD

   Oh wat zijn we toch weer zuur!

 2. W.H.J. Reiss

  @Teun
  Ik ben het niet met je eens !
  Cartoons hebben in deze een functie om aanstoot te geven of op een bedekte manier de waarheid te vertellen !
  De cartoon van het Vrijheidsbeeld vind ik boekdelen spreken. De U.S. of Achterlijkheid gaf en geeft ISIS nog steeds wapens. De U.S. of Achterlijkheid steunt ISIS nog steeds tegen Assad en Syrie !
  Ze geven wapens en training aan anti Syrie troepen, die vervolgens overlopen naar ISIS. Of deze anti Syrie troepen verkopen hun wapens rechtstreeks aan ISIS, Of ze geven wapens aan Al Nusra die er Syrie mee bestookt alsook er vele Christenen mee dood ! Die tekening “IS” nog te mild !!!

  1. Bromsnor

   @W.H.J. Reiss

   De VS geeft geen wapens aan ISIS.

   Wel is het zo dat Obama niet hard en effectief optreed tegen ISIS en een beleid voor dat Jihadisten zoals ISIS en het Moslim Broederschap weinig in de weg legt. Daar word in de VS veel kritiek op geleverd.

   Je moet een onderscheid maken tussen de VS en het Obama beleid.

   Juist door het Obama beleid staat nu het Midden-Oosten in brand.

   Obama’s Transformed Middle East Burns
   http://www.breitbart.com/national-security/2015/02/03/obamas-transformed-middle-east-burns/

   Overigens is de strijd tussen Sjiieten en Soennieten die nu speelt al eeuwenlang bezig en zal voorlopig nog wel even doorgaan. Ongeacht wat het westen doet blijven deze twee groepen elkaar naar het leven staan.

   1. CJD

    Onzin! Het is niet alleen het beleid van Obama maar van vrijwel alle Amerikaanse politici om de Syrische oppositie te steunen. Was het niet Mc Cain die zo graag wilde dat Obama troepen naar Syrie zou sturen om met Bashar Al Assad af te rekenen? Is je geheugen nu al zo selectief?

    1. Bromsnor

     Obama heeft de Jihadisten alle ruimte gegeven waardoor de Jihadisten veel terrein winst hebben geboekt.

     Ambassador: Obama admin warned about ISIS, they did nothing
     http://video.foxnews.com/v/3865835775001/ambassador-obama-admin-warned-about-isis-they-did-nothing/?#sp=show-clips

     Onder Bush was Irak gestabiliseerd en het leiderschap van Al Qaida uitgeschakeld en het was vrij rustig in Irak, Syrië, Jemen,etc. En de relatie met Rusland was goed.

     Onder Obama staat het Midden-Oosten in brand. En niet alleen dat. De relatie met Rusland heeft een dieptepunt bereikt onder Obama.

 3. Bromsnor

  Ook het Iraanse regime is een sharia-regime; de Sjiitische tegenhanger van het Soennitische kalifaat van ISIS.

  Iran is een jihadistische staat die al sinds de oprichting terroristische groepen steunt en achter veel aanslagen zit.

  Strategisch gezien is Iran een groter gevaar dan ISIS; vooral nu Iran door de (zeer slechte) deal die Obama gaat afsluiten over een aantal jaren een nucleaire macht zal worden.

  Dat kunnen de soennieten natuurlijk niet over zich heen laten gaan en willen nu ook kernwapens om zich te verdedigen tegen de sjiitische dreiging.

  Saudi Arabia Promises to Match Iran in Nuclear Capability
  http://www.nytimes.com/2015/05/14/world/middleeast/saudi-arabia-promises-to-match-iran-in-nuclear-capability.html?_r=0

  Met andere woorden er zal door de deal die Obama met Iran wil sluiten een nucleaire wapenwedloop ontstaan in die regio.

 4. carthago

  De cartoonoorlog is dus ook al in de islam losgebarsten,Geweld- ig. En gejat van het “vrije “westen”.

 5. Gielah

  Aan moslims in het algemeen ontbreekt ieder gevoel voor humor.
  Dat komt omdat hun inspiratiebron niet echt een lachebek is.

  1. Simon Brouwenstein

   .. sprak ons lachebekje.

 6. Maaike

  Heel goed dat Iran spotprenten toestaat. Wie weet een begin van wat meer vrijheid. Dat ook Israel en de V.S. worden bespot,hoort bij de functie van de cartoon. Cartoons zijn er namelijk om dingen aan de kaak te stellen,ook al is dat kwetsend voor sommige mensen/groepen.

  1. Bromsnor

   Iran heeft de leugen verspreid dat ISIS is opgezet door Israël. Dat zie je ook in de cartoons terug.

   De bedoeling van de cartoons is het linken van VS & Israël aan ISIS.

   Dat heeft niets met “bespotten” te maken maar met valse beschuldigingen en onverbloemde Jodenhaat.

   Daarbij is het ten zotte dat het fundamentalistische Iran kritiek levert op ISIS terwijl ze min of meer hetzelfde doen. Zoals b.v het ophangen van homo’s.

   https://www.google.nl/search?q=gay+hanging+iran&client=ubuntu&hs=fB3&channel=fs&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=1klnVfvoCqGV7AbBt4HwCw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1625&bih=921

   1. van Urk

    Daarom ook een reden dat Iraanse cartoonisten bewust hun korrel richten op de VS en Israel. Als zij IS echt serieus aan de kaak willen gaan stellen met spottende cartoons dan zou de korrel automatisch hun eigen kant op gaan wijzen en dat zou bij de jury in het verkeerde keelgat steken.

    1. CJD

     De VS heeft veel meer bloed op hun handen en bijdrage aan het bestaansrecht van IS dan Iran.

   2. CJD

    Misschien is het mij ontgaan maar ik denk niet dat Iran een directe bedreiging vormt voor ons in tegenstelling tot ISIS

  2. Theo345

   Nou, toestaat… Ze organiseren het juist.
   Ik denk niet dat de deelnemende tekenaars de vrijheid hebben om te bespotten wie ze willen.
   Een plaatje van Mohammed zal niet voorkomen.

   Dat maakt iedere vergelijking met een cartoonwedstrijd in het westen onjuist.

 7. W.H.J. Reiss

  @Brommertje
  Bombama bepaalt wat er gebeurt en geen enkele andere. Die kunnen/mogen slechts kritiek leveren !
  .
  En de VS hebben wel degelijk wapens aan ISIS gegeven. En nu nog ! Boven al uitgelegd. Net als bij je verhaal van Al Qaida zit je er ook hier weer naast te kleunen !! Nogmaals de TIP: Minder het NOS journaal bekijken.

  1. van Urk

   Het feit is dat John Mc Cain al in 2013 als afgezant van Obama, een geheime ontmoeting had met de leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi om te praten over de levering van wapens,training en geld aan de “rebellen” . Volgens een geloofwaardige bron uit de kring van de invloedrijke Saudische-Libanese miljardair en voormalige premier van Libanon Saad Hariri heeft de Atlantische raad, een denktank van de VS en de NAVO, op 22 en 23 november 2013 op een conferentie in Istanbul achter gesloten deuren besloten groen licht aan ISIS gegeven om een “heilige oorlog” te beginnen in Irak. De bron onthulde tevens dat de Amerikaanse ambassadeur in Turkije, Francis Riccardione, de belangrijkste coordinator van de militaire opmars van Daaisch, de Arabische afkorting voor ISIS was. Steven Kelly een voormalige CIA medewerker, verklaarde op 28 augustus 2014 dat IS een volledig “kunstmatig geschapen” vijand is. De financiering is compleet afkomstig uit de VS en zijn bondgenoten, en het voorstel van veel mensen dat deze vijand in Syrie en Irak moet worden aangevallen is een farce, ”want wij hebben deze vijand duidelijk zelf gecreerd . Wij controleren hen, en nu lijken we het onaangenaam te vinden deze groep als legitieme vijand aan te vallen” .

   1. CJD

    @v Urk,

    “Het feit is dat John Mc Cain al in 2013 als afgezant van Obama, een geheime ontmoeting had met de leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi om te praten over de levering van wapens,training en geld aan de “rebellen” .

    En wat kun je bij deze vaststellen? Amerika kan wel zijn handen wassen in onschuld als het om ISIS gaat maar de feiten bewijzen de tegengestelde, en vandaar ook dat het onterecht is om Obama volledig te demoniseren. Uiteraard heeft hij en zijn regering heel foute beslissingen gemaakt i.vm zijn buitenlands beleid, maar hij staat daar absoluut niet alleen voor. Zijn ‘tegenstanders’, de republikeinen zijn wat dat betreft nog veel erger.

    Als het aan Mc Cain lag, hadden we nu oorlog met Rusland

 8. Beukman

  Hier staan ze allemaal:
  http://goo.gl/tL46X5

  Er zitten leuke bij.
  Inderdaad: de invalshoek van de VS als schepper van het Monster is in het westen wat minder gangbaar, maar beslist niet uit de lucht gegrepen.

 9. V.K.

  -Prentjes vol haat gemaakt onder toezicht van de staat zijn geen spotprentjes maar propagandaplaatjes.

  1. Beukman

   @V.K. is de inzending van pak hem beet die Belg (2e rij helemaal links) ook een propagandaplaatje?

 10. V.K.

  -Sorry Beuk, weet niet wat je bedoeld, maar deze zal ongetwijfeld ”Ayathollah” approved zijn.

  1. Beukman

   @V.K.
   Ik vrees dat ik je gelijk moet geven. Ik ben alle 800 cartoons aan het doorploegen, maar ben er nog niet één tegengekomen die een direct verband legt tussen ISIS en de islam.

   1. V.K.

    -@Beuk,
    -ISis wordt geassocieerd met het kwade uit de koran

 11. Maaike

  Ik vind het heel positief dat Iran spotprenten toestaat. En natuurlijk wordt er daar anders tegen Amerika aangekeken dan hier,en natuurlijk zal er niet de spot worden gedreven met de Islam. Dat is teveel gevraagd, maar heel misschien is dit een piepklein beginnetje.

  Beukman,dank voor de link,er zitten inderdaad leuke tussen.

  1. Theo345

   Ik kan er het positieve niet van inzien, Maaike.
   Het is net als boeken toestaan zolang ze door de ayatollahs worden goedgekeurd, en dat dan als vrijheid van publicatie proberen te sluiten.
   De nazi’s vonden ook alle boeken akkoord, zolang ze maar niet door joden geschreven waren of de zaak van de joden bepleitten.

   En een begin van vrijheid? De islam is juist bezig met het steeds meer verspreiden van onvrijheid.

  2. Bromsnor

   Spot drijven is iets anders dan leugens verspreidden.

   De cartoons willen de VS en Israël linken met ISIS.

   Iran heeft de leugen verspreid dat Israël achter de oprichting van ISIS zit. De cartoons moeten deze leugen verspreidden.

   Daarbij is het Iraanse regime ook een sharia-regime; de Sjiitische tegenhanger van het Soennitische kalifaat van ISIS.

   Aan wreedheid doen ze niet onder aan ISIS. Ook in Iran worden b.v homo’s opgehangen en dat soort dingen.

   https://www.google.nl/search?q=gay+hanging+iran&client=ubuntu&hs=t5u&channel=fs&biw=1625&bih=923&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=oAZoVYCoDbKS7Aaa8YGgDA&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ

 12. CJD

  Prachtige spotprenten van Iran, en helemaal correct (zeker het spotje van het vrijheidsbeeld van Amerika). Ik weet dat er op deze site wat struisvogels hier rondlopen die niet (willen) inzien dat ISIS een product is van onze vrijheid lievende Amerikanen. Wordt wakker! Zonder de oorlog in Iraq die gevoerd is op basis van leugens had ISIS nooit een kans gehad om te ontstaan. Deze oorlog hebben we aan Bush te danken.

  1. Maaike

   Dat is inderdaad wat vele spotprenten laten zien,Amerika als kwade genius.Dat is hoe Iran er tegen aan kijkt.

  2. van Urk

   De Iraanse terreurleider Ahmadinejad belde George W Bush en vertelde hem; Bush, “ik bel jouw omdat ik een droom heb gehad.” Bush; “Waar ging die droom over” ? Ahmadinejad; ” Ik droomde dat de V.S. weer was herbouwd en dat er een vlag wapperde op ieder huis”. Bush; ” En wat stond er op die vlag” ? Ahmadinejad; ” Allah is groot,Allah is machtig” ! Bush; ” Weet je wat Ahmadinejad, het is goed dat je mij even belt want ik heb namelijk ook een droom gehad”. In mijn droom was Teheran herbouwd en op de top van ieder gebouw wapperde ook een vlag. Ahmadinejad; Wat stond er op die vlag!? Bush; Dat weet ik niet, want ik ken geen Hebreeuws!!!

 13. V.K.

  -@ Maaike,
  -Hoezo natuurlijk wordt er niet de spot gedreven met de islam…Heb je iets gemist sinds Salmon Rushdie of Rudie Carell, welke overigens niet de spot dreef met de islam.

  1. Maaike

   Nee, V.K. dat kun je ook niet verwachten in een land als Iran. Hoe lang heeft het in Europa geduurd voordat hier het christendom ter discussie werd gesteld en bespot?

   1. carthago

    Indirect beaam je dus dat moslims nog in de middeleeuwen leven, moordend om zich heen de vrije mens terroriseren,uit afgunst en frustratie hun morbide gedachtegoed te moeten opgeven .

 14. V.K.

  -@Maaike,

  -Zoiets als een Herman Van Veen welke z’n teksten van te voren voorlegt aan de Stasi en zich er achteraf over verbaast wat hij al dan niet mocht voordragen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.