Iran organiseert cartoonwedstrijd om ISIS te bespotten, maar inzendingen nemen vooral Israël en Amerika op de korrel

Geen categoriemei 28 2015, 17:00
Iran heeft al een geruime tijd geleden de wapens opgenomen tegen ISIS. Deze week nam het ook de pen en de kwast op tegen de terroristen.
Al sinds de cartoonrellen uit 2005 zijn islamitisch-geïnspireerd terrorisme en spotprenten met elkaar verbonden. Niet alleen in Denemarken, Nederland of Frankrijk. Nee, ook in Iran. Aangezien Teheran evenals het Westen in oorlog is met ISIS, probeert het de strijd niet alleen op het slagveld, maar ook in de publiciteit te voeren. Een onderdeel daarvan is een cartoonwedstrijd die door het regime is uitgeroepen:
Earlier this week the Islamic Republic created a cartoon contest that ultimately ended in an exhibition displayed in Tehran. Iran says there's been no shortage of submissions — the country claims a competitive process, with only 280 of the 400 submissions from all over the world chosen for display.
The contest's executive secretary, Mohammad Habibi, told Iran's Press TV he wanted artists to raise public awareness on the militant group.
De spotprenten gaan allemaal over ISIS, maar kiezen niet altijd dezelfde invalshoek. Zo komt de grote kunstsloop (momenteel aan de gang in Palmyra) aan de orde:
image description
Maar het thema 'ISIS' werd door veel tekenaars breed opgevat. Zo bevatten enkele cartoons ook antisemitische tendensen:
iran-daesh-cartoon-contest-israel
Eén cartoon bespot de Charlie Hebdo-moorden in Parijs afgelopen januari, waarbij de loop van het geweer van één van de moordenaars wordt vastgehouden door de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu:
iran-daesh-us-israel-cartoon-contest
En ook de Verenigde Staten moet het ontgelden. Het Vrijheidsbeeld heeft deelgenomen aan de talloze onthoofdingen, aldus de tekenaar van deze spotprent:
iran-daesh-us-cartoon-contest
De vier cartoons maken deel uit van een verzameling van 280 en zullen worden tentoongesteld in Teheran. Voor wie niet kan wachten of geen zin heeft om af te reizen naar het Midden-Oosten, kan de Iraanse tekeningen alvast hier zien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten