Jesse Klaver (GroenLinks) wil een grotere overheid en meer belastingen

Geen categoriemei 16 2015, 8:00
Wat verrassend.
Je kunt in de politiek twee kanten op: of je bewandelt de moeilijke weg en zoekt altijd naar mogelijkheden om de lasten te verlagen en de overheid kleiner te maken - wat altijd het streven zou moeten zijn van vrijheidslievende mensen - of je bewandelt de makkelijke weg en besluit al je (linkse) hobby's te financieren met belastingverhogingen en dus een grotere overheid.
Drie keer raden wat de nieuwe partijleider van GroenLinks Jesse Klaver van plan is. Inderdaad, hij wil een nog grotere rol voor de overheid in de Nederlandse samenleving. Gelukkig is hij er wel eerlijk over in een interview in de Volkskrant. Hij zegt letterlijk dat de overheid "activistischer en sturender" moet worden. "Je moet als gemeenschap benoemen wat je van waarde vindt en daarin investeren."
Dat laatste is een eufemisme voor het groter laten worden van de overheid door de overheid meer van jouw en mijn geld uit te laten geven. Klaver geeft dan ook toe dat 'we' de staatsinkomsten kan "laten groeien" om zijn plannen voor meer overheidssturing te financieren, bijvoorbeeld door vermogens zwaarder te belasten. Dat je hard hebt gewerkt voor alles dat je bezit, omdat de overheid al bij iedere stap op weg naar een aardig vermogen steeds een graai doet in je portemonnee, doet er niet toe in de wereld van GroenLinks. Citaat uit de krant:
De overheid rekent voor dit jaar op meevallers ter hoogte van 4 miljard euro. Klaver stelt voor dat bedrag niet alleen aan belastingverlaging uit te geven. De helft ervan moet worden besteed om publieke armoede te bestrijden. Als voorbeeld noemt hij de 'sluipende privatisering van het onderwijs'.
Bah, privatisering! Alles moet 100 procent door de staat worden geregeld. Pas dan zijn we van alle armoede in de wereld af. Kijk maar naar Noord-Korea. Oh, wacht. Maar goed, nogmaals, de nieuwe leider van GroenLinks is er tenminste eerlijk over. Iedereen weet dus heel goed wat ze krijgen als ze op Klaver stemmen: meer overheid, hogere belastingen, minder vrijheid. Het is maar wat je leuk vindt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten