Jesse Klaver (GroenLinks) wil een grotere overheid en meer belastingen

Wat verrassend.

Je kunt in de politiek twee kanten op: of je bewandelt de moeilijke weg en zoekt altijd naar mogelijkheden om de lasten te verlagen en de overheid kleiner te maken – wat altijd het streven zou moeten zijn van vrijheidslievende mensen – of je bewandelt de makkelijke weg en besluit al je (linkse) hobby’s te financieren met belastingverhogingen en dus een grotere overheid.

Drie keer raden wat de nieuwe partijleider van GroenLinks Jesse Klaver van plan is. Inderdaad, hij wil een nog grotere rol voor de overheid in de Nederlandse samenleving. Gelukkig is hij er wel eerlijk over in een interview in de Volkskrant. Hij zegt letterlijk dat de overheid “activistischer en sturender” moet worden. “Je moet als gemeenschap benoemen wat je van waarde vindt en daarin investeren.”

Dat laatste is een eufemisme voor het groter laten worden van de overheid door de overheid meer van jouw en mijn geld uit te laten geven. Klaver geeft dan ook toe dat ‘we’ de staatsinkomsten kan “laten groeien” om zijn plannen voor meer overheidssturing te financieren, bijvoorbeeld door vermogens zwaarder te belasten. Dat je hard hebt gewerkt voor alles dat je bezit, omdat de overheid al bij iedere stap op weg naar een aardig vermogen steeds een graai doet in je portemonnee, doet er niet toe in de wereld van GroenLinks. Citaat uit de krant:

De overheid rekent voor dit jaar op meevallers ter hoogte van 4 miljard euro. Klaver stelt voor dat bedrag niet alleen aan belastingverlaging uit te geven. De helft ervan moet worden besteed om publieke armoede te bestrijden. Als voorbeeld noemt hij de ‘sluipende privatisering van het onderwijs’.

Bah, privatisering! Alles moet 100 procent door de staat worden geregeld. Pas dan zijn we van alle armoede in de wereld af. Kijk maar naar Noord-Korea. Oh, wacht. Maar goed, nogmaals, de nieuwe leider van GroenLinks is er tenminste eerlijk over. Iedereen weet dus heel goed wat ze krijgen als ze op Klaver stemmen: meer overheid, hogere belastingen, minder vrijheid. Het is maar wat je leuk vindt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

140 reacties

 1. LantR.fant

  Dat zijn wel zo een beetje de kroonjuwelen van links. Maar goed, laat GL met Jesse K. 2 a 3 zeteltjes groeien, dan stelt het nog weinig voor.
  En met een jaar of 4 is er binnen GL wel weer een hyena die Jesse K. een mes in de rug zet.

  Overigens is links altijd aardig bezig met belasten. Als je geld verdient moet je daarvan zo’n 40% afgeven aan de overheid.
  Als je van het restant gaat sparen, dan moet je daar nog eens geld van afgeven aan de overheid en als er na je dood nog geld overblijft, dan moet je wederom…….

  1. -Harry

   Hopelijk haalt Klaver zijn halfbroer Tofik Dibi weer terug , LantRfant .
   Dat waren nog eens leuke tijden .

   De inteelt straalt van allebei die smoelen af en dat schept ook een band .

   Vraag me ineens af of die snotneus zich middels Sap naar binnen gelikt heeft of via die Halsematrut .

   1. Maaike

    Zozo Harry, je bent gewoon jaloers dat jij als blanke man op jouw leeftijd niet hebt bereikt wat deze jongeman heeft bereikt. Deze jongeman heeft ideeën die zo ver buiten jouw gedachtenwereld liggen dat het enige wat jouw rest, het enige wat je kunt, je paranoïde denkbeelden er op los laten. Bovendien draag je de rassenleer zo dusdanig uit dat Hitler er een puntje aan zou kunnen zuigen.

    1. van Urk

     Het zijn meestal de “”dromers”” die aan het roer staan Maaike! De realistische denker houdt zich op de achtergrond!

     1. Mowdes

      Tja, van Urk, gij mag je rijk rekenen!!

     2. AnnieJansz

      Het zijn meestal de doeners die aan het roer staan, die realisten van jou en daar reken je jezelf natuurlijk ook bij, zitten te klagen op een marginale website als DDS.

      Droom verder suikerbuikje

    2. Mowdes

     Tja Maaike inderdaad, ook een aap en zijn soortgenoten kunnen meer dan ik, ben ik even blij.
     Geef nu niet aan dat ik Klaver een aap zou vinden, het is een vergelijking op jou reactie niets meer maar ook niet minder.

    3. Theo345

     Maaike, je aanmerkingen op Harry’s uitingen deel ik wel.
     Maar je zou jouw verwijzing naar Harry’s huidkleur er beter uit kunnen laten.
     Niet alleen maak je je daarmee aan eenzelfde fout schuldig, ook ga je er aan voorbij dat in GroenLinks kringen een allochtoon altijd een streepje voor heeft.

     En over wat Klaver nu bereikt heeft zou je over een paar maanden nog eens moeten kijken. Ik vermoed dat zijn positie dan heel anders zal ogen.

    4. -Harry

     Nou , bikbil ,

     heb nooit de ambitie gehad om de politiek in te gaan . Werk liever solo .

     Heb wél altijd de behoefte gehad om tot de besten in mijn vakgebied te behoren .

     Er zijn véél jongemannen die ideeën hebben die buiten mijn gedachtenwereld liggen , inderdaad , helaas zijn dat bij jonge mensen op een of andere manier haast altijd linkse ideeën .
     Als je op jouw leeftijd nog steeds linkse ideeën hebt , is dat een bewijs dat je verstand stil is blijven staan in het verleden .
     En , nee , daar ben ik niet jaloers op .

     En waar ik al helemaal niet dol op ben is dat mannelijke figuren ergens aan zuigen .
     En al zeker een socialist niet !
     Zelfs de super-socialist Hitler niet !

     Maar daar zal je het wel weer niet met me eens zijn .

  2. Mowdes

   Wees blij dat je nog iets kunt sparen, er zijn mensen de niet kunnen sparen omdat ze geen geld over houden. En kom nu niet met uitspraken van iedereen moet keuze maken.
   Als je zit te tobben bij de supermarkt over een brood van 1,35 € of een brood van 1,85 maakt toch het verschil tussen een VW en een Ferrari.

   1. -Harry

    Mowdes ,

    Je hebt gelijk , er zijn mensen die het heel zwaar hebben en niets kunnen sparen .
    Velen kunnen er ook niks aan doen .
    Ik heb zo ook een aantal mensen in mijn kennissenkring en degenen die niet links zijn help ik dan ook een beetje . Daar gaat een deel van mijn zaterdagmiddag aan op .

    “Ondanks” rechts , wel sociaal .

    Maar ik ken ook een heleboel mensen die liever lui dan moe zijn , vinden dat je van het leven moet genieten en dan gaan zitten griepen dat ze het zo arm hebben .

    Wat hebben ze gedaan om zich te bekwamen in hun vak ? Of iets anders te leren ? Motivatie ?

    Geen behoefte om die lui te matsen .
    Zo als daar zijn de alcoholisten , de wietrokers , de feestnummers .
    Heb er ook eens een op proef gehad op het werk , die óf stond te roken óf op z’n mobiele telefoon stond te vingeren en dan kijken ze je gek aan als je na drie dagen zegt dat ze op kunnen hoepelen omdat je daar niet voor wenst te betalen .
    Of degenen die de hele week op hun werk rondhangen , wachtend op het moment dat ze weer naar huis mogen , voor wie werken een noodzakelijk kwaad is .
    En dan om vijf uur naar huis ,op de bank zitten in een onderhemd , met voor duizenden euro’s aan tatoeages zichtbaar , glas bier en een sjekkie .

    Ik vind het niet zo erg dat die laatste categorieën zich niet wentelen in de weelde .

 2. Ikora

  Nergens is de belastingdruk hoger dan in Nederland – behalve in Denemarken – en nergens krijg je er minder voor terug. De maatschappij heeft een infarctus van onnodige banen, commissies, stuurgroepen opgelopen, en een komplete aanvullende bestuurslaag vanuit Brussel verhoogt de kosten nog verder. En dan komt die snotterbel ons vertellen dat er wel wat meer gestolen kan worden?

  1. Mowdes

   Tja, er is geen verschil met eeuwen terug, toen had de edelen, die niets uitvraten en de geestelijken, die vraten alleen maar en de burgers, de gegoede burgers, die steelden alleen maar. De laagste laag was het gepeupel, de landarbeider, de timmerman en ga zo maar door. Deze werkten als de zon op kwam en tot de zon onder ging. En dit voor en schraal loontje, ten behoeve van de boven lagen.
   Net zoals een textiel baron in Oldenzaal zei tegen mijnheer Pastoor,: Hoe jij ze maar dom, dan hou ik ze wel arm”.

   Nu heb heb je ook lagen, de eerste is de ambtenaren van de overheid en semi overheid. En dan bedoel ik niet de plantsoenmedewerker, baliemedewerker en de lagere ambtenaar. Nee diegene die topsalarissen beurt al als generaal inspecteur, burgemeester, commissaris van de Koning, enz.

   Trouwens waarom is een burgemeester een ambtenaar met wachtgeld en de gemeenteraad niet?

   Waarom heeft een beambte recht op een terugkeer garantie, als hij in een van de raadden zit en een burger niet??

   Het enigste waar een burger recht op had was, toen de dienstplicht nog bestond, dat hij na vervulling van zijn dienstplicht op zijn vorige baan/job.

   De tweede laag zijn de burgers met macht/geld, werkgevers, zij bepalen wat er in ons land gebeurd en zij hebben ook een natte vinger in de politiek/parlement.

   Kijk maar waar de heren en vrouwen proletariërs na hun diensttijd naar uit waaieren in het hogere bedrijfsleven.

   Je hebt geen één keer zien uit waaieren naar het MKB, toch wel zou je zeggen, ja dat is waar als voorzitter van zo’n club met een vet salaris.

   En de derde laag zijn de zwoegers, die in een vijf ploegen dienst of continu werken, de lagere beambten, zoals de politieagent die voor 19.00 € in de maand zijn rondje trekt om de toren, zijn baas heeft het tienvoudige en trekt alleen een rondje om zijn bureau
   Dat zijn de bouwvakkers, als die geen reisuren, toeslagen, enz. hadden ook het minimumloon zouden verdienen.

   1. AnnieJansz

    “Trouwens waarom is een burgemeester een ambtenaar met wachtgeld en de gemeenteraad niet?”

    raadslid is een “baantje erbij” en wethouder is slechts 4 jaar verzekerd van een redelijk salaris, daarvoor moet deze wethouder zijn baan opzeggen en alle zekerheden laten vallen, daarvoor in de plaats alleen wachtgeld.
    Voor de burgemeester is het een stuk dubieuzer, maar hij/zij heeft “slechts” baangarantie voor 6 jaar.

 3. Simon Brouwenstein

  Deze snotneus heeft in de gaten dat de grote onvrede in de samenleving gericht is tegen het rechtse neo-liberalisme dat de economische crisis veroorzaakte en een enorme publieke armoede veroorzaakte.
  Als de PvdA het niet doet zal GL op dat thema springen en zullen we ontdekken dat niet rechts maar links de komende decennia de richting van de politieke golfbeweging al zijn.
  Zelf rechtse populisten als Wilders hebben het door: wil je electoraal enige kansen hebben onder grote groepen kiezers zul je aandacht moeten vragen voor de publieke zaak (en dus de rol van de overheid moeten versterken ten koste van het roofkapitalisme) en de schrijnende inkomensongelijkheid moeten corrigeren.

  1. CJD

   Helemaal juist Simon! Alleen heb ik mijn twijfels of dit Jesse Klaver echt zal lukken. Ik zie dit eerder als populariteit stunt om GL weer hoog op de peilingen te krijgen. Persoonlijk mag ik hem niet maar lukt het hem om de zetels van D66 en PvdA af te snoepen heeft hij mijn zegen. Ergens ben ik bang dat hij die zetels eerder van de SP en Partij voor de Dieren weg haalt

   1. lic

    Naar mijn idee gaat het hem slechts om populariteit, zoals zo vele politici. Kijken naar wat kiezers zal aanspreken en daar je visie op aanpassen, in plaats van kiezer proberen te overtuigen met een visie die iets toevoegt. Vandaar ook dat verkiezingsbeloften na de verkiezingen zo vaak slechts nog uitruilpunten zijn.

  2. LantR.fant

   Het liberalisme is de oorzaak? Arbeid wordt zo zwaar belast dat zelfs het hele linkse blok dat toegeeft. Daardoor verdwijnen banen naar het buitenland en wordt enorm veel arbeid geautomatiseerd.
   Verder is een de massa-immigratie, die ons werkelijk een Godsvermogen kost. En niets oplevert dan ellende en criminaliteit. Liberalisme? Dacht het niet. Dat is die linkse overheid die niet verder komt dan: “Anders is het zielagh foor die mensen”.
   Of de EU, waar uitgerekend links zo een fanatiek voorstander van is. Kost ons een vermogen.
   Maar Simon, droom lekker verder.

   1. Mowdes

    Nee hoor, het liberalisme is niet de oorzaak, het is onder de mom van liberalisme die de oorzaak zijn. Kijk naar de graaiers in de Zorg en het bankwezen en kijk naar de heren werkgevers, de goeien daar gelaten.
    Als ze de zogenaamde liberalen deden wat P.W.A Cort van de Linden voor ogen hadden we nu anders tijden.
    Het is begonnen na 1970 met de Ras graaier van de VVD Wiegel,met Ikke Ikke en de Rest kan stikken.
    Wat heeft de zogenaamde liberaal en velen met met hem nu gepresteerd dan alleen het gemeenschap geld te cacheren. Geef eens aan zijn toegevoegde waarde voor de samenleving, trouwens dat geld niet alleen voor de zogenaamde rechtse rakkers, de zogenaamde linkse gabbers zijn door het zelfde sop over goten. Diegene die zowel rechts als links zich in wilden zetten voor onze maatschappij werden door deze rakkers en gabbers terstond op de zij lijn gezet.

    1. LantR.fant

     Eind jaren ’70 was Nederland economisch en moreel failliet. Levenslange ww met 80% van je laatstgenoten salaris etc.

     Wiegel en van Agt begonnen een hersteloperatie onder de naam “bestek 81”. Met het akkoord van Wassenaar in 1982 gingen ook de vakbonden akkoord met een aantal bezuinigingen.

     Dat beleid hielp Nederland uit de toenmalige grote economische crisis en heeft bijgedragen aan een ongekende welvaartsgroei voor de hele bevolking.

     Schreeuwen is één, Mowdes, maar zonder behoorlijke onderbouwing zit u achter uw toetsenbord uit uw nek te lullen.

   2. AnnieJansz

    Arbeid wordt te zwaar belast, vermogen helaas niet.

    dat is ook een uitwas van het klassiek liberalisme dat de rijken altijd een hand boven het hoofd houdt.

    partijen als de VVD, CDA en zelfs PVV durven daar hun vingers niet aan te branden.

    1. LantR.fant

     Moet vermogen dan ook te zwaar worden belast?
     Moetje 3x belasting betalen over één en het zelfde?
     Inkomen, vermogen,erfrecht?

     Of is de links graaibrigade gewoon wat te ver doorgeschoten?

  3. zomaar

   hoe kom jij op het rechtse neoliberalisme?, daar juist de partijen op de linkerflank , voorstander zijn van het nivelleren van de inkomsten , en fel gekant zijn tegen ieder die met werken iets meer bezit, dan de lam lul ( lam lullen), die vinden dat zij rechten hebben op de inkomsten van de werkende.

   de kleine MKB’er is bij links al de gebeten hond , hij verdient immers meer dan de bijstand uittrekker , omdat hij/zij 60 tot 80 uur per week met zijn bedrijfje bezig is , en de uitkering trekker deze tijd op de bank voor de buis doorbrengt .

   juist door de gedachten (afgunst) van de linkse partijen en aanhang , gaat onze samenleving te onder , en dat is gebleken in de afgelopen 50 jaar , is er schuld over schuld opgebouwd om hen die geen bijdragen willen leveren , te voorzien van riante uitkeringen , zelfs importeren deze partijen mensen die hier gratis en voor niks uit de ruif vreten .

   1. AnnieJansz

    Je geeft weinig blijk van kennis van de verkiezingsprogramma’s.

    Als kleine zelfstandige kun je nog steeds het beste stemmen op de PvdA en SP. een redelijk alternatief is GL of PVV voor deze groep.

    de rest van je uitspraken is geen feitelijk touw aan vast te knopen, doe nog eens je best ipv je maaginhoud over het internet uit te storten.

  4. Mowdes

   Tja Simon, vroeger hadden kinderen snotneuzen, nu hebben snotneuzen kinderen, het kan verkeren.

  5. toetssteen

   @Brouwenstein

   http://www.trouw.nl/tr/nl/12684/Patrick-van-Schie/article/detail/3744448/2014/09/08/Neoliberalisme-is-een-nonsenswoord.dhtml

   Op de Joop doet die term het erg goed, maar het is een nonsenswoord.

   Overigens behoort Nederland tot de meest genivelleerde landen ter wereld.

   1. AnnieJansz

    Dat klopt, daarom is het ook een zeer welvarend land waar iedereen een kans heeft.

    1. LantR.fant

     Desondanks. Er is een bestand aan mensen dat nog steeds bereid is om een stel profiteurs de kost te geven.
     Bij de snelle groei van het aantal profiteurs, zoals nu bij de massa immigratie gebeurt komt het moment dat dit niet meer werkt.

     1. -Harry

      Goed gezien , LanRfant !

      Dat is het grote probleem , de Jacobussen en de A-J ’s van de samenleving .

      En nóg verzetten ze zich hevig om die waanzin in stand te houden!

 4. lic

  Mensen met meer geld hebben er harder voor gewerkt? Vast niet allemaal. Zeg maar de meesten niet. En waarom Noord-Korea erbij halen als we aan Nederland ook al een mooi voorbeeld hebben van hoe het niet moet?

  Verder zit er dus geen licht tussen Rutte en die andere snotneus.

  1. Simon Brouwenstein

   In de samenleving ontstaat het brede besef dat het rechtse kapitalisme de publieke zaak heeft geschaad. De tijd van privatiseringen is voorbij en we zullen publieke taken als sociale woningbouw, gezondheidszorg, openbaar vervoer en het bankwezen weer strak in handen moeten geven van de overheid. Deze correctie zal de Kl ende jaren linksom moeten plaatsvinden. Klaver snapt dat en bij de PvdA zaten ze te slapen.

   1. LantR.fant

    Bankwezen een publieke taak? Dat is het nooit geweest. En als OV in staatshanden was gebleven waren er alleen nog intercityverbindingen over. Want dat was wat de NS wilde en uitvoerde.
    En de NS -met als enig aandeelhouder de overheid- is bevoordeeld geweest met de Fyra en heeft dat compleet laten mislukken

    1. Simon Brouwenstein

     Het publieke karakter van het bankwezen werd helder zichtbaar toen de banken omvielen: de belastingbetaler mocht opdraaien voor deze kennelijk publieke zaak.

     1. Mowdes

      Simon, je kunt je afvragen waar de belangen liggen. Kijk even terug naar de affaire DSB bank van Dirk Scheringa, die was de enigste aandeelhouder en dit figuur paste niet in het plaatje van de heren, landgraaiers.
      Vervolgens gaan de heren van de VVD er heen, Van Linschoten, de Graaf en Zalm. Deze heren zitten nu nog steeds op het pluche en hebben niets te duchten. Zalm graait zelf in een grote ruif en deelt zich zelf 800.000 € toe.
      Deze heren die een periode bij het DSB werkzaam waren worden niets eens genoemd in de Wikipedia van Dirk Scheringa. Nee, kon hun schaden.Lees en onderzoek de gang van de graaiers van welke partij ook.

     2. AnnieJansz

      mmm, daar zegt Mowdes wat.

      Hoe dan ook, de VVD wordt er tot op de dag van vandaag electoraal voor beloond.

   2. lic

    De huidige situatie heeft meer met fascisme dan met kapitalisme te maken.

   3. Maaike

    Er ia inderdaad iets moois opgebouwd, namelijk dat onderwijs en medische hulp voor iedereen bereikbaar is. Dat werknemers niet onder dreiging van baanverlies moeten werken. Zo langzamerhand lijkt dat af te brokkelen. Eigenlijk zou de PvdA dat moeten oppakken en nu springt Groen Links behendig in dat gat

    1. Simon Brouwenstein

     Precies, Maaike, en daarom is de kandidatuur van Klaver interessant. De man zit precies op de goede agenda: links, duurzaam en het corrigeren van de rechts-neoliberale verloedering van de publieke zaak.

     1. Terzo

      Jacobus houdt de moed erin, de aandoenlijke trol.

     2. Maaike

      Zeker interessant. En nog een leuk uitziende jongeman ook!

    2. Mowdes

     Maaike, GroenLinks kan en doet ook niets, zolang als ik leef en dat is al 74 jaar en met me 14 jaar begonnen met werken, is er niets veranderd in de tijden, het is allemaal lokke brood en het wordt tegenwoordig anders verpakt. In mijn jeugd zat de melk in een fles en nu in een pak. Mijn vader zei vroeger, “Iedereen probeert je een poot uit te draaien, maar zolang het geen pijn doet valt het nog wel mee”,

   4. toetssteen

    @Brouwenstein
    Privatiseringen? De overheid is grootaandeelhouder in al die zogenaamde privatiseringen! Dat is nou net de ellende in Nederland, er is geen private markt!

    1. AnnieJansz

     die private markt is nu net het probleem, je neemt wel hele grote stappen om je gelijk te halen.

     1. toetssteen

      @AJ
      En nu uw uithaal onderbouwen. De NS is voor 100% nog steeds in handen van de staat. Privatiseren betekent niet dat de overheid alle aandelen in handen heeft!
      Kijk naar de constant falende ICT projecten van de overheid. De markt? Was het maar waar!
      In een door de markt geleide economie zouden dit soort faalhazen keihard worden afgestraft, nu trekt men gewoon nog wat meer geld uit de zak van de burger.

      Groen Links AJ, ik mag toch aannemen dat ook u weet dat de oude CPN daar een onderdeel van vormt. U mag me één socialistische staat wijzen waar die formule ooit heeft gewerkt.

  2. CJD

   Het kapitalisme is een systeem dat zich uiteindelijk de nek omdraait. De vrije markt kan zich uiteindelijk niet onderhouden en als dit ergens aan duidelijk geworden is dan absoluut aan de bankencrisis van 2008 waar banken de vrijheid hadden om te gokken met andermans geld waardoor de hele financiële systeem als kaartenhuis in elkaar donderde, en als gevolg de banken gebailout moesten worden met geld van de overheid (de hardwerkende belasting betalers dus) waardoo r de vrijmarkt per definitie gefaald heeft. Daarnaast is er de afgelopen jaren alleen sprake geweest van liberalisering in de zorg. Zijn wij daar beter van geworden. Het tij moet om. Wordt wakker, kapitalisme is een destructieve systeem

   1. lic

    Dat alles inelkaar donderde, betekende juist dat de markt wel werkte. Dat de overheid het nodig vond om banken te redden, betekent dat de markt niet vrij is. Dat er geen bankiers en politici in de gevangenis zitten, betekent dat er geen sprake is van een vrije markt.

    1. AnnieJansz

     dat is wel een heel creatief antwoord, vind je het vreemd dat me dat weinig kan overtuigen

     1. toetssteen

      @AJ
      Lic heeft gewoon gelijk.
      In IJsland trapten ze het stel boeven het kot in. Wisser erover, uithuilen en opnieuw beginnen.

   2. toetssteen

    @CJD
    In een vrije markt hadden die banken gewoon om moeten donderen!

  3. Mowdes

   Nee hoor, ik verwijs je naar de uitspraken van minister-president P.W.A Cort van der Linde, dat was een liberaal.
   Kijk en vergelijk met de liberalen van nu.

 5. Terzo

  Links is terecht volkomen passé, daar gaat die halve Marokkaan Jesse Klaver geheten echt geen verandering in brengen.

  GL is een marginaal clubje luchtfietsers en dit zal altijd zo blijven, links terrorisme en schrijftafel moorden (Fortuyn) daar zijn zij goed in.

 6. -Harry

  Als je dat figuur op de foto gadeslaat , is het een kruising tussen een marokkaan en een enge homo ,
  ik voorspel dat daar niks goeds uit voortkomt .

  En dan die blik , alsof ie net zelf een geslaagde onthoofding heeft uitgevoerd .
  Diezelfde blije uitstraling zie je bij moslims als ze net weer een schaap de keel hebben doorgesneden !
  Walgelijk !

  1. CJD

   ‘kruising tussen een Marrokaan en een enge homo’ ik dacht dat moslims per definitie homohaters zijn? Jouw opmerkingen komen ook niet al te homovriendelijk over 😉

  2. Daniel

   Vergeet niet die kromme haakneus van hem Harry, dat duidt op gierige, inhalige, onbetrouwbare trekjes.

  3. Gielah

   Om eerlijk te zijn lijkt het mij best een aardige jongen… met de nadruk op jongen… maar dat gaat met de jaren vanzelf voorbij.
   Zijn gebrek aan opleiding lijkt me een groter bezwaar!
   Ik heb nog nooit een briefje of tweet van hem onder ogen gehad, maar als deze jongen, met VMBO, in staat is om alle ´d´s en ´t´s en ´dt´s op de juiste plaats neer te zetten… dan is het wel zo´n beetje de enige VMBO-er die dat kan.

   Nog gewichtiger: wat heeft hij bij de geschiedenislessen aan die school voorgeschoteld gekregen?
   Ik heb in de afgelopen 30 jaar vele geschiedenisboeken aan mij zien voorbijgaan en geloof me… die van het VMBO waren oppervlakkiger dan oppervlakkig… érger nog dan die voor de HAVO en hoger.
   Nergens in die boeken werd de hele geschiedenis behandeld… het waren altijd van die los van elkaar staande blókken… en behalve feiten en jaartallen hadden de leerlingen dan met name veel te leren over de kleding ( in de Middeleeuwen en de Franse tijd, bijvoorbeeld), de eetgewoonten, hoe het op de scholen toeging, de vervoersmiddelen enz. enz., wat onevenredig veel aandacht kreeg, want deze kids moeten nu eenmaal met allerlei lapmiddelen geboeid en geïnteresseerd gehouden worden.
   Hoe kan zo’n Jesse met dié achtergrond in een Tweede Kámer terecht gekomen zijn?

   Dat hij ook nog eens half Marokkaans is, ach….dat lees ik hier eigenlijk voor het eerst, maar ook zónder dat …. laat opblijven, veel op straat, dus nauwelijks tijd voor huiswerk…macho-cultuur, géén hekel aan de koran… (eufemisme…),
   is dat gebrek aan opleiding al nijpend genoeg, meen ik.

   Mogen degenen, die ons land besturen, alstublieft méér dan een beetje erudiet zijn?

   1. Simon Brouwenstein

    Gielah is niet geïnteresseerd in de inhoudelijke opvattingen van Klaver (en dat was toch het onderwerp van de draad maar wel in de persoon en dat leidt tot trollerige ad hominem speculaties over zijn opleiding en zijn etnische achtergrond.

    Zo worden op dit blog de inhoudelijke discussies verziekt.

   2. Simon Brouwenstein

    ” Mogen degenen, die ons land besturen, alstublieft méér dan een beetje erudiet zijn?”

    Dit pleidooi van Gielah zal wel verklaren waarom ze hier een en andermaal oproept op de Havist Wilders te stemmen.

   3. Beukman

    Gielah
    Lijkt me een vooroordeel. Ik citeer uit een interview van vandaag:

    “‘Opa heeft een huis vol boeken: metafysica, filosofen, economie, architectuur, kunst. Hij heeft alleen lagere technische school, is autodidact, las alles wat los en vast zat en is nooit verder geweest dan halverwege Frankrijk. Maar toen ik hem belde vanuit Rome, kon hij me alles vertellen over de Sixtijnse Kapel. Heb je omhoog gekeken, daar links boven de deur, vroeg hij dan.'”

    Mijn vader had trouwens ook alleen maar lagere school, maar ’s avonds in de late uurtjes en op zondag las hij zich klem.

    1. Mowdes

     Beukman, dat geld voor vele mensen in ons land, we lazen ons klem in de openbare bibliotheek en dat zegt een 74 jarige.

     1. Beukman

      @Mowdes
      Inderdaad. Je zal het dus met me eens zijn dat Gielahs suggestie als zou Klaver niet erudiet zijn, op een vooroordeel berust.

     2. Mowdes

      Beukman, iemand intellectueel zijn maar dat zgt niets over zijn wijsheid.

      Een, zogenaamde boer uit de polder, wijzer zijn dan de intellectueel.

     3. Beukman

      @Mowdes
      Vertel dat Gielah maar, Mowdes.

  4. Simon Brouwenstein

   Harry heeft weer eens rondgekeken in zijn eigen geest en daar lukraak wat rondslingerende racistische stereotypen opgevist.

   1. Mowdes

    Simon, laat hem, weten we ook wat er speelt op de plaat. Daar kun alleen maar wijzer van worden of niet dus.

  5. Beukman

   @Harry
   Harry had liever gezien dat Klaver rechtstreeks werd afgevoerd naar een concentratiekamp.

  6. Mowdes

   Harry, Schelden, schelden doet niet zeer, als je me slaat sla ik je weer. Iemand beoordelen op zijn uiterlijk is wel laag bij de grond, beoordeel hem om zijn daden en spui dan je gram.

   1. -Harry

    Hij heeft nog niks gedaan , Mowdes , behalve een beetje tegen anderen aanschoppen .

    Heeft ie ooit gewerkt ? In een bedrijf ? Ergens waar geld verdiend moest worden ?

    Iets echt gepresteerd ?

    Heb tot nog toe alleen maar wat links wereldvreemd geneuzel van hem gehoord .

    Ik voorspel dat dit ook weer zo’n typisch groen-linkse mislukking wordt .

    Sowieso zijn al die ideeën van Groen links brandhout in economisch en maatschappelijk opzicht . Anderen beroven , dat is wat ze willen .
    En daar drijven die socialisten op , op de inspanningen van anderen !
    Met allerlei bewogen bewoordingen worden er argumenten verzonnen om anderen financieel te strippen .

    Werk zelf vaak zes of zeven dagen per week en heb geen enkele behoefte om partijen als groen-links-of hun plannen-mee te financieren .

    Maarre , we wachten op zijn daden …….

    Die kwalificatie : “snotneus” van De Poel sloeg de spijker aardig op z’n kop .

    Optisch blijft het een mocro , en dat voorspelt weinig goeds , behalve voor het politiek “correcte” deel hier .

    Het enige nuttige dat ie mogelijk kan doen is de pvda verder leegvreten .

    We zullen zien !

  7. AnnieJansz

   ah, daar is onze nazi weer…

   Wat moet het fijn zijn dat jij veilig kunt zeiken over moslims, maar je bedoelt dat iedereen met een tintje, alle homo’s en de PVV (en die wil je vast ook nog zuiveren)

   1. -Harry

    Héé Annie !

    Praat je tegenwoordig door je nieuw verworven schaamlippen ?
    Daar komt nog grotere waanzin uit dan uit je bek !

    Nazi – waren dat niet de nationaal-socialisten , je weet wel die bevlogen bevolkingsgroep die altijd partij kiest voor de verkeerden ?

    Nog even voor de duidelijkheid :
    Hitler was een socialist .
    Nazi’s waren socialisten .
    Nsb-ers volgden die twee .

    En dat links dat nu probeert om te polen tot rechts , daar trappen we natuurlijk niet in .

 7. Obomov

  “Je moet als gemeenschap benoemen wat je van waarde vindt en daarin investeren.”
  Dit is een eufemisme voor: Ik, Jesse Klaver benoem wat ik belangrijk vind en investeer uw geld daarin. Immers, hoe gaat Jesse Klaver of wie dan ook in hemelsnaam bepalen wat de gemeenschap van waarde acht. Alsof die samenleving een homogeen geheel is en alsof hetgeen mensen willen een constante behoefte is. Het is dan ook niet zo vreemd dat socialisme, in welke gedaante dan ook, altijd weer in tirannie ontaard. Daarheen zijn we ook nu weer aardig op weg want met een belastingdruk van meer dan 50% en een overheid die zich overal tegenaan bemoeit en de mensen bedelft onder toezicht en regulering kan er geen sprake zijn van kapitalisme, liberalisme, of iets wat lijkt op een vrije markt. Hoe graag allerlei linksdraaiend gespuis ook wil doen voorkomen dat we in een keiharde kapitalistische samenleving wonen. Het is simpelweg niet waar. Het kan dan ook niet kloppen dat kapitalisme, of zelfs roofkapitalisme (wat dat ook moge zijn – alleen overheden roven, bedrijven verkopen) de oorzaak van een kredietcrisis is. Dat is echter te moeilijk voor linkse mensen, die vaak niet eens dom zijn (wel heel eigenwijs en kortzichtig). Het is daarom het beste om ze precies te gevn wat ze willen zodat ze elkaar de welvaart en het geluk in kunnen herverdelen. Ik wens hun veel sterkte. Voor de rest van de wereld wordt het zo langzamerhand tijd om je daarvan af te scheiden – je leeft maar 1 keer ten slotte – en zo niet in Nederland, dan elders je geluk te zoeken.

 8. zomaar

  links socialisme werkt niet , en heeft nooit gewerkt !!, wat het ons gebracht heeft is een staatsschuld van miljarden .

  gewoon om de profiteurs binnen onze samenleving , een riant leven te laten lijden , ik ken mensen uit de buurt die idolaat zijn met de SP , GroenLinks en de PvdA, geen van hen alle hebben ooit gewerkt , maar willen wel de luxe (inkomsten) , van hen die wel werken en gewerkt hebben .

  zelfs zijn zij voorstanders om de gehele wereld uit te nodigen om uit de voor hen , (door de werkman/vrouw, goed gevulde ruif), mee te komen vreten .

  gewoon omdat zij dan een zekerheid hebben , (grote aantallen , voor deze weg geefpartijen), dat zij verzekert blijven van luxe zonder er voor te behoeven werken.

  alle linkse samenlevingen zijn ten onder gegaan aan dit soort van socialisme , (afgunst), , zover dat de bevolking niks meer te vreten hadden .

  1. AnnieJansz

   wederom een rechtse leugen, de staatschuld nam toe in de kabinetten van Agt-Wiegel en later Lubbers.

   Het doet pijn dat de overheid juist wel werkt, dan moet je wat verzinnen.

   en afgunst? jou verhaal is een proto voor afgunst.

   1. toetssteen

    @AJ
    Kok cs hebben 50 miljard+ uit de pensioenpotten geroofd. Zo kan ik ook gaten dichten en showen hoe goed ik om kan gaan met de centjes.

   2. Willz

    Trandjansz, de waarheid is hard en onverbiddelijk waar.

    1. Willz

     tja, hat is natuurtijl transjansz

   3. -Harry

    Annie met de lipjes ,

    De oplopende staatsschuld is veroorzaakt door socialistisch beleid , met name door Joop den Uyl .

    Wiegel heeft zich verontschuldigd dat ze niet genoeg gedaan hebben om dat verder terug te dringen dan ze gedaan hebben , tijdens Van Agt .
    Maar daar wel degelijk wat aan gedaan .

    Maar dat soort beleid is net als een trein , lastig te corrigeren en vertraagd .

    En wat heeft Wim Kok er aan gedaan behalve het geld ergens anders gewoon weghalen ?

 9. Daniel

  Wat ik maar niet begrijp is dat ik hier lees dat links het al 60 jaar verkloot heeft. Oké denk ik dan, men op DDS zegt het, dus zal het wel zo zijn.

  Maar wie heeft er dan voor gezorgd dat de welvaart zo buitensporig is toegenomen in die 60 jaar?

  Wat moet het dan worden als rechts het voor het zeggen krijgt, dan is het land waar ik over droom werkelijkheid.
  Een land waarin gebraden ganzen door de lucht vliegen, pannenkoeken aan de bomen groeien en limonade door de rivieren stroomt. Je kan er de hele dag luieren, want je hoeft niet te werken.

  Nu alleen nog, onder het bewind van rechts, door de berg rijstebrij heen eten en dan zijn we in Luilekkerland.

  1. Simon Brouwenstein

   Ja, Daniel. Links (wie of wat dat ook precies mag zijn) bestuurt al een eeuw mede dit land en het resultaat is dat we in een van de meest rijke, vrije en veilige landen van de wereld leven waarvan de mensen aangeven ook het gelukkigst te zijn. Die situatie treffen we ook aan in de Scandinavische landen waar sociaal-democraten ook al sedert mensenheugenis het land besturen.

   De boze reaguurders hier die hun eigen leven niet lekker op orde lijken te hebben of in elk geval een weinig gelukkige indruk maken zien deze feiten niet en menen zeker te weten dat het in dit land een gigantische puinzooi is.
   Ik ben geneigd de oorzaak van deze onvrede niet in de maatschappelijke feiten maar in de wanorde in de eigen ziel te zien.

   Ik knijp mijn handjes dicht en ben elke dag weer dankbaar verwonderd en vraag me af waar ik het aan verdiend heb in dit schitterende land te leven. God geeft ellende en vreugde, al Zijn Werken worden openbaar maar schonk mij de genade aan de goede kant te zitten.

   Thans zingen wij (staande) Psalm 146 vers 1

   Prijs den HEER met blijde galmen;
   Gij, mijn ziel, hebt rijke stof;
   ‘k Zal, zo lang ik leef, mijn psalmen
   Vrolijk wijden aan Zijn lof;
   ‘k Zal, zo lang ik ’t licht geniet,
   Hem verhogen in mijn lied.

   1. Maaike

    Dankbaar zijn is inderdaad de essentie van de christelijke religie, lijkt mij. Daar zou zo iemand als Gielah toch eens over na moeten denken.

   2. zomaar

    de boze reaguurders , geven klauwen met geld uit , om de sociale democratische droom te verwezenlijken, hier en de door u genoemde landen .

    en over veiligheid maar niet te spreken , zolang onder deze linkse sociale democratische droom , vrouwen en meisjes (blanke), dagelijks verkracht worden door de import van dit sociale gespuis .

    1. Simon Brouwenstein

     Dit land werd vorig jaar alweer veiliger.

     http://www.spitsnieuws.nl/binnenland/2014/09/criminaliteit-in-nederland-blijft-dalen

     Ik besef dat dit in het hoofd van zomaar helegaar niet het geval was.

     1. Terzo

      Tja, als mensen steeds minder aangifte doen omdat de politie toch te besodemieterd of niet geinteresseerd is om èèn en ander op te lossen daalt zogenaamd de criminaliteit volgens onze gesjeesde socioloog Jacobus.

      Maar verstandige mensen weten beter…

     2. zomaar

      in het nieuws lezen wij het tegenover gestelde , in het links democratische sociale , enclave vallen de mensen bij bosje neer .

      niet door ziekte , neen gewoon door lood vergiftiging, ouderen worden beroofd , niet alleen door onze linkse regenten , toch ook door de multiculturele pracht die links promoot .

      over veilig gesproken .

   3. Terzo

    Vergeet de wave niet Jacobus…..

   4. Obomov

    Ik begrijp dat Simon Brouwenstein sinds jaar en dag op Mark Rutte en de VVD stemt zo blij is hij met dit beleid. Zo niet, waarom wil hij zijn paradijsje toch zo graag veranderen?

    Overigens is er als gevolg van de grootschalige herverdelingsschema’s een tweedeling ontstaan in de samenleving (nog maar eens eentje naast de splitisngen als gevolg van multiculturalisme) en wel die tussen de netto-belastinggeld ontvangers en de netto-belastinggeld betalers. Zoals te verwachten zijn de netto-beastinggeld ontvangers van mening dat er geen vuiltje aan de lucht is en wensen zij iedereen graag en voortdurend te herinneren aan de morele plicht om toch vooral braaf je belastingen te blijven betalen, liefst nog wat meer. De netto-belastingeld betalers daarentegen hebben er al tijden genoeg van en verlaten het zinkende schip met de duizenden tegelijk.

    Iets zegt me dat Simon Brouwenstein bij de netto-belastinggeld ontvangers gerangschikt mag worden of anderszins vooral profiteert van het herverdelingsspektakel.

    Overigens is de Zweedse sociaaldemocratie (zoals te verwachten) in de jaren 90 bijna failliet gegaan waarna ze het roer hebben moeten omgooien. Naast de verzorgingsstaat, die er nog steeds is, hebben ze tevens een van de meer vrije markten in Europa waar bv een minimumloon ontbreekt.

    1. Simon Brouwenstein

     Ik ben het met de analyse van Obomov eens als hij stelt dat er een ernstige tweedeling is ontstaan in de samenleving naar neoliberaal, Angelsaksisch model. Die beweging is doorgeschoten en ik denk niet dat de VVD en het CDA de aangewezen partijen zijn om deze ontwikkeling te keren. Ik vind om die reden Klaver interessant omdat hij deze verloedering van de verzorgingsstaat (want zo beoordeel ik het wel) helder op de agenda kan zetten en de PvdA kan dwingen op dit punt de ideologische veren weer fier in de staart te steken.

     1. Obomov

      Nee, dat is niet de tweedeling waar ik naar verwijs. Ik verwijs naar een andere tweedeling.

      Wat mij altijd weer verbaast wanneer mensen over de zogenaamde neoliberale samenleving praten (iedereen geeft er zijn eigen definitie aan) is dat ze vergeten dat we een gemengde economie hebben. Een totale belastingdruk van om en nabij 50% en een dominante overheid die zich middels toezicht en regulering werkelijk overal tegenaan bemoeit. We hebben dus in essentie precies de sociaaldemocratie waar u zo naar verlangt. Das Rheinlandmodell, Fabian socialism, the Third Way, hoe je het ook wilt noemen, dat is wat we nu hebben. Blijkbaar is dat toch niet wat u wilt. Ondanks dat u er zo gelukkig bent en er zo dankbaar voor bent. Want het is niet zo dat GroenLinks een marginale verschuiving wil aanbrengen daarin. Dat wordt een radicale verschuiving naar links. Dus achter uw facade van tevredenheid en, in zekere zin conservatisme, gaat een verborgen agenda schuil van hard socialisme.

     2. Simon Brouwenstein

      @Obomov,

      Mogelijk zijn we het meer met elkaar eens dan op het eerste gezicht blijkt.
      Ik ben inderdaad van mening dat het neo-liberale, Angelsaksische model onze economie, ten koste van het Rijnlandse model, op een ongewenste manier uit balans heeft gebracht. Het zijn met name de sociaal-democraten die deze ideologische erfenis, de basis van onze op solidariteit en gemeenschap gebaseerde rechtsstaat, hebben verwaarloosd.
      Ik hoop en verwacht een herstel van dit waardenstelsel.

     3. Obomov

      Neen, wederom, u wilt dat armenzorg een overheidstaak is. Het is uw persoonlijke voorkeur die u als een fait accompli presenteert. Armenzorg is altijd voorbehouden geweest aan de kerk en de familie. Ook nu weer presenteert u gebeurtenissen die stammen uit de jaren 60 en 70 als een gegeven waar we nooit zonder hebben gedaan. Kortom: u liegt en misleidt. Maar dat wisten we al. Het doel heiligt immers de middelen voor u.

    2. Mowdes

     Simon, laat hem, weten we ook wat er speelt op de plaat. Daar kun alleen maar wijzer van worden of niet dus.

   5. Gielah

    Vraag u liever af waar u het aan verdiend hebt nog steeds op DDS uw leugens te mogen neerplempen.
    Als het aan mij en aan een ruime meerderheid van de forummers ligt, zou dat snel afgelopen zijn…. dankbare en verwonderde huichelaar!

    Breng liever uw karakter eens op orde!
    Zonder exorcist zal dat hoogstwaarschijnlijk niet gaan lukken.

    1. Simon Brouwenstein

     Gelet op de vreemdelingen die in onze poorten wonen nodig ik Gielah thans uit ook het vijfde vers van Psalm 146 aan te heffen. Ik geef de voorkeur aan de meer moderne toonzetting maar de tekst is uiteraard het allerbelangrijkste:

     Wees en weduw en ontheemde
     doet Hij wonen op zijn erf.
     Hij behoedt de weg der vreemden,
     maar leidt bozen in ’t verderf.
     Eeuwig Koning is de HEER !
     Sion, zing uw God ter eer !

    2. Willz

     hear, hear.

   6. Daniel

    Tijdens het mee neuriën van het door u voorgestelde Psalm ben ik wel blijven zitten.
    Dit niet uit een gebrek aan respect, wel doordat ik mij net een glaasje korenwijn (38%) had ingeschonken.
    Maar u heeft gelijk, dit is een mooi land, zoals er gelukkig meer zijn.
    Morgen krijg ik weer het laatste nieuws uit Israël, vers uit het El Al (אל על) toestel waarmee mijn vrouw terugkeert van een bezoek aan haar vriendin in Modiin.
    Ze is een lief en goed mens van het type, Jiddische Mama. Ze stort haar liefde, als gestort uit een betonmolen, over haar dierbaren heen.
    Maar dit alles terzijde natuurlijk.

    Toen ik klein was, was de toekomst nog een wenkend perspectief, iets moois, een glorend landschap waar we zo snel mogelijk naartoe wilden. Nu is iedereen bang voor de toekomst.

    Vroeger had je ook politici, en die schetsten een droom, en die hadden een plan hoe die droom te verwezenlijken. En nu heb je alleen nog maar politici, die schetsen een nachtmerrie, en die hebben een plan hoe die nachtmerrie te voorkomen.
    En mededogen met generatie-armen, of met kwetsbare sociaal-economische groepen tout court, is in dit tijdsgewricht haast vloeken in de kerk geworden.

    Of Jesse Klaver de koers kan wijzigen betwijfel ik zeer, maar mensen met een droom zijn onmisbaar in de politieke arena.

    1. Gielah

     De heer A. Hitler had óók een droom… prachtig of niet… die thans alsnog door de EU poogt te worden verwezenlijkt.
     Er is in de loop van de tijd héél wat afgedroomd… en vaak eindigde dat voor degenen, die er de gevolgen van moesten ondervinden, in ( inderdaad) een nachtmerrie.
     Een mens droomt zoals hij is!!
     En dat is dus niét altijd góed nieuws!

     Kan het alstublieft iets MINDER oppervlakkig?

     1. Simon Brouwenstein

      Obomov,

      Ik gaf niet aan dat het moeilijk is de kernwaarden te formuleren (ik trachtte ze zelf bondig te verwoorden en wees op de verwoording ervan in de Grondwet) maar wel dat het lastig is het ontstaansmoment in de tijd aan te geven. Kernwaarden ontstaan en veranderen in de tijd. Ik meen wel dat er een constante in in aan te wijzen en meen ook dat daarvan in de laatste decennia van is afgeweken. Hierover valt met rede te twisten.

      Het verdelen van rijkdom is een kerntaak van de overheid die voortvloeit uit het besef dat er zwakkeren zijn die van overheidswege beschermd moeten worden. Armenzorg impliceert verdeling van rijkdom. Dat is niet noodzakelijk hetzelfde als de socialistische doelstelling die nivellering van inkomensverschillen een doel op zichzelf vindt.

      U mening dat ik een slecht mens ben acht ik geen sterk argument in het debat zolang daar tot nu toe alleen uit kon blijken dat we van mening verschilden.

     2. Daniel

      ja Gielah, de bijdrages van Nicky en Harry zijn graven dieper, ik moet het doen met wat ik meegekregen heb.
      In de bijbel werd er ook veel gedroomd en daar is veel over geschreven in diezelfde bijbel. Wat een oppervlakkige stukken in de bijbel Gielah. Fijn dat je me daar op gewezen hebt.

    2. Simon Brouwenstein

     Beste Daniel, ik denk ook niet dat Jesse Klaver die koers kan wijzigen maar hij kan wel bijdragen aan het bewustzijn dat we in ons land zowel in neo-liberale zin als in rechtsstatelijke zin zijn losgedreven van onze traditionele kernwaarden. Er is teveel inkomensongelijkheid, we denken teveel alleen in materiële zin over beleid en we hebben onze ethische standaarden op het gebied van vreemdelingenbeleid, ontwikkelingshulp en zorg voor de armen verwaarloosd.
     Eigenlijk zijn dat dat op de keper beschouwd allemaal christelijke waarden hoewel je dat gelet op de haatdragende bijdragen van de zelfverklaarde christenen op dit blog niet zou denken.

     Ach, ik ben een idealist en wellicht ook een dromer maar ik kan niet anders, mijn koninkrijk is namelijk wel van deze wereld.

     Een korenwijn van 38% benadert welzeker een goede wodka. Vergeet u niet bij het volgende bezoek aan de slijter een fles Stolichnaya te beproeven? Bij deze godendrank (ook uitvoerig besproken in de briljante roman ‘ Advocaat van de hanen’ van A.F.Th. Van der Heijden) vergeet met Hooghoudt, Bokma en Boonsma.

     1. Obomov

      De traditionele kernwaarden zijn geformuleerd tijdens de Gouden Eeuw in het Plakkaat van Verlatinghe en vervolgens omgezet in klassiek-liberaal beleid gegoten in een overwegend conservatief-protestante cultuur. De waarden waar u naar verwijst zijn die van de sociaaldemocratie, een vrij recent en nogal onlogisch politiek mengsel van socialisme en liberalisme wat een belabberd trackrecord heeft en in no time tot een topzware overheid leidt die dan weerwaardoor de bevolking moet worden fijn geknepen om het gevoerde wanbeleid budgetair te corrigeren.

      Wanneer u praat over ‘we in ons land’, net als Jesse Klaver die het over de gemeenschap heeft, dan heeft u het over uzelf. Ik, Simon Brouwenstein wil… U bent geen dromer of een idealist. U bent een dictator. Want u gaat niet uw eigen (waarschijnlijk niet-verdiende) centjes daaraan spenderen. Nee, u gaat iedereen permanent en zo volledig mogelijk bestelen (burgers, bedrijven, gehandicapten, ongeborenen, maakt niet uit) van alles wat ze hebben om uw eigen persoonlijke politieke voorkeuren te financieren. Persoonlijke politieke voorkeuren die aantoonbaar tot mislukking zullen leiden. Zowel de politiek-economische theorie als de politiek-economische ervaringen zijn daar heel duidelijk over. U wilt via de staatsmacht uw eigen ideologische waanzin financieren of dat door Jesse Klaver voor u laten doen.

      Dat wil niet zeggen dat u mensen niet mag helpen. Dat mag u zeker. Maar u mag het niet financieren middels diefstal. Dus waarom begint u niet een variant op het Leger des Heils waar u iedereen die u zielig vindt fulltime kunt doodknuffelen . Vooropgesteld dat de arme drommels daar van gediend zijn.

      Dus nee, we denken niet hetzelfde over de dingen.

     2. Simon Brouwenstein

      Obomov,

      De kernwaarden van een natie ontstaan door de eeuwen en het is lastig precies aan te geven wanneer die ontstonden en wanneer ze evolueerden tot wat we nu nog als kernwaarden herkennen.
      Ik zou bij het verwoorden ervan noch bij het Plakkaat van Verlatinghe als bij de sociaal-democratie te rade gaan.
      Naar mijn gevoel wortelen onze kernwaarden in een samengaan van het humanisme en het christendom. Kernbegrippen daarin zijn gemeenschap (der heiligen), tolerantie, poldermodel, respect voor minderheden, godsdienstvrijheid, vrijheid van meningsuiting en pacificatie. Die waarden zijn redelijk adequaat neergeslagen in onze grondwet maar die staat onder druk.
      Ik denk dat het doorgeslagen marktdenken en de toenemende intolerantie (waar de PVV een pijnlijke manifestatie van is) ons verwijderd hebben van dit gedachtegoed en daarom een correctie aanstaande is.

      Uw opvatting dat het verdelen van rijkdom en het geven van een taak aan de overheid tot het beschermen van zwakken diefstal is toont hoezeer deze kernwaarden niet meer vanzelfsprekend zijn voor groepen Nederlanders. Dat lijkt me precies het probleem dat u naar mijn besef treffend verwoord.

     3. Obomov

      Ik zet mijn antwoord hier maar even. Kan niet meer onder uw comment reageren. Als u van mening bent dat het moeilijk, zo niet ondoenlijk is om kernwaardes te formuleren en dat daarmee een uiterst subjectieve affaire wordt, dan is het benoemen van kernwaardes weinig anders dan een trucje om uw eigen persoonlijke voorkeuren er doorheen te drukken. Immers, als u denkt dat het verdelen van rijkdom een kerntaak is, dan bewijst u daarmee dat uw roots niet veel verder reiken dan het socialisme en de eerste manifestatie daarvan in de jaren 70 van de vorige eeuw. Daarvoor waren wij een klassiek-liberale samenleving met een belastingdruk van om en nabij de 10%. Om een vergissing van bijna 50 jaar geleden als een kernwaarde te presenteren is niet alleen misleidend maar zelfs vals,

      Dat is niet vreemd want u bent namelijk, achter uw facade van sociale betrokkenheid, een slecht mens die blind van eigenwijsheid consequent weigert realiteiten onder ogen te zien en zelfs de dictatuur niet schuwt om uw dromerijtjes nogmaals te proberen.

      U bent niet de enige. Hieronder een link naar een ontboezeming van Wouter Bos, nog zo’n sociaaldemocraat: “Linkse politiek is dood”. http://www.geenstijl.nl/

     4. Theo345

      Misschien bedoel je het anders, Simon, maar de kreet “Er is teveel inkomensongelijkheid” is te ruw om bruikbaar te zijn.
      Er zijn mensen die hun eigen inkomen kunnen bepalen, en dat zijn tegenwoordig niet alleen bestuurders van ondernemingen maar ook bestuurders in het publieke veld, betaald door ons allen dus. Zulke mensen verrijken zich bovenmatig, tot zo ver heb je gelijk.

      Maar de middeninkomens, waar toch het geld vandaan moet komen, worden meer en meer belast zodat hun positie toegroeit naar de onderklasse, die enigszins uit de wind gehouden wordt door uitkeringen en toeslagen.

      Die ontwikkeling gaat problemen geven, en Jesse Klaver heeft daar geen oog voor.

   7. Mowdes

    Mijn opa van 1898 was Nederlands Hervormd en ging elke zondag naar de kerk in zijn woonplaats en zong de kerkelijke liederen van harte mee. Daarnaast zong hij uit volle borst De Internationale mee op de 1 mei viering. Het is maar een teken van de tijd in waar me verkeerd.

   8. Mart

    Jacobje…waar aan zit jij te nippen??

  2. zomaar

   ook rechts kent het socialisme , oke niet dat socialisme van de linkse denker , die meent heel de wereld hier te moeten onderhouden .

   de linkse partijen , en de bekende links , communistische dictaturen hebben door de jaren heen de massa beloofd , dat hun visie van samenleving het Utopia was voor de samenleving .

   waar mensen die niet willen , toch voorzien worden van eten en alle luxe , die de werkman heeft .

   ook onder links is het door hen verguisde kapitaal de drijfkracht van hun ongecontroleerde verspilzucht .

   1. Mowdes

    Zomaar, tja zomaar of het nu links of rechts heet, het maakt niet uit. Als heren/mevrouwen de macht proeven en men geeft ub uiterlijke kenmerken, veranderen ze als sneeuw voor de zon. Zet een willekeurig persoon een pet op en hij/zij draait 180 graden en geef hem/haar ook nog laarzen, dan word je vertreden. Kijk maar naar onze zogenaamde lands/provinciale/gemeente bestuurders, alleen al het graaien al geeft wat aan.

    1. Gielah

     En alléén de mensen, die NIET 180 graden draaien als ze een pet op krijgen en een paar laarzen mogen aantrekken… zouden naar mijn mening in enig bestuur… en zéker in landsbestuur, moeten mogen meedraaien.

     Kijk: als je een paar decennia geleden solliciteerde voor een bepaalde functie ( ik heb dat bijvoorbeeld bij de krant meegemaakt), dan werd zo’n beetje je hele doopceel gelicht… en ik heb het nu niet echt over een functie, waar je waanzinnig veel invloed of geld door kreeg.
     Mijn broer, die eerst bij de Shell en later bij de RABO-bank een baan kreeg… moest door een psychologisch onderzoek heenkomen.

     Waarom gebeurt dat niet met mensen, die écht verschil tussen uitmaken… positief of negatief… in de levens van zeer veel landgenoten?
     Kan er uit zo’n test latente machtswellust, graaizucht, aperte leugenachtigheid of narcisme opgemaakt worden, vraag ik mij af?

     En… indien het antwoord ‘ja’ is…. waarom gebeurt dat dan bij personen in de politiek niet?
     Zoiets lijkt me helemaal in het belang van ons volk…!

     1. Simon Brouwenstein

      Gielah meent dat politici aan een psychologisch geschiktheidsonderzoek moeten worden onderworpen voordat ze zich kandidaat stellen voor een politieke partij.
      Hoe stelt ze zich een dergelijk onderzoek voor: een soort politbureau onder directe leiding van Koning Willem Alexander of de vice voorzitter van de Raad van State? Heeft ze ook al nagedacht over de vraag welke competentievereisten en psychologische kenmerken in dat onderzoek leidend moeten zijn?

      Ik kan de vraag ook wat directer stellen: denkt u wel eens na voordat u hier iets opschrijft?

     2. Mowdes

      Gielah, Ben het met je eens, maar mensen zijn mensen en Vet Smet zei Joost van de Vondel.

      En als je uit de toplaag komt, het maakt niet uit wat je kunt of gedaan hebt, heb al menig duit in je zak.

      Heb jij wel eens, kinderen van advocaten/notarissen, burgemeesters en ga zo maar door op de lager beroepsonderwijs gezien?

      Waarom wordt de cijferlijsten van onze koning openbaar gemaakt?

      Luis Davids zong al voor de oorlog, “Als voor een dubbeltje geboren bent word je geen kwartje”. En nu helemaal niet meer wand kwartjes zijn er niet meer, dubbeltjes wel.

      En, Gielah, leef het leven zoals het aan dient, niet minder als meer.

 10. van Urk

  Nou ja, hopen dat ie meer succes heeft dan zijn voorgangers.

 11. Terzo

  GL kan slechts stemmen weghalen bij linkse partijen zoals PVDA/D66/SP/CDA en die tofou knagers van Tiemen wat de versnippering op links slechts bevordert, een goede zaak zou ik willen zeggen

 12. W.H.J. Reiss

  Zijn afkomst doet zijn bedoeling al direct blijken. Geld weghalen bij de autochtone Nederlander (vermogend) en als het even zou kunnen verschepen naar Marokko !

  1. Mowdes

   Nou, nou, Reis, als het over afkomst gaat, dan kan ik nog wel een boekje voor je open slaan, Wiegel, den Oudsten en ge zo maar door.

 13. WWW

  CPN.

 14. Terzo

  ‘GroenLinks haalt 20 zetels met Kim Jung Klaver’

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/05/nu_wachten_op_tweet_van_buub.html#comments

  ………..

  1. Beukman

   @Terzo
   Als ie samenwerkt met Adolf Wilders, pakken ze misschien wel de absolute meerderheid.

   1. Simon Brouwenstein

    Ik denk dat we van een nationale regering kunnen spreken als het hen ook lukt de gedoogsteun van Castro en Pol Pot te verwerven.

  2. CJD

   Zo typisch PVV, om gelijk met Noord Korea aan te komen waaien als iets ook maar linkser is dan de SGP

 15. Mowdes

  Wees jezelf.

  Wees kalm te midden van het lawaai en de haast en bedenk, welk een vrede er in stilte kan heersen.

  Sta op goede voet met alle mensen, zonder jezelf geweld aan te doen.

  Zeg je waarheid rustig en duidelijk, en luister naar anderen; ook zij vertellen hun verhaal.

  Mijd luidruchtige en agressieve mensen; zij belasten uw geest.

  Wanneer jezelf met andere vergelijkt, zou je ijdel en verbitterd kunnen worden, want er zullen altijd kleinere en grotere mensen zijn dan jezelf bent.

  Geniet zoveel van wat je hebt bereikt, als van je plannen.

  Blijft belangstelling hebben voor je eigen werk, hoe nederig dat ook moge zijn; het is een werkelijk bezit in het veranderlijke fortuin van de tijd.

  Betracht voorzichtigheid bij het zaken, want de wereld is vol bedrog.

  Maar laat je niet verblinden voor bestaande deugd; veel mensen streven hoge idealen na, en overal is het leven vol heldendom.

  Wees je zelf en veins vooral geen genegenheid.

  Maar wees evenmin cynisch over de liefde, want alle dorheid en ontevredenheid is zij eeuwig als het gras.

  Volg de loop der jaren met gratie, verlang niet meer naar een tijd die achter je ligt.

  Kweek geestkracht aan om bij onverwachte tegenslag beschermd te zijn.

  Maar verdriet jezelf niet met spookbeelden.

  Vele angsten worden uit vermoeidheid en eenzaamheid geboren.

  Leg je zelf een gezonde discipline op, maar wees daarbij lief voor jezelf.

  Je bent een kind van het heelal, niet minder dan de bomen en de sterren.

  Je hebt het recht hier te zijn, en ook al is het je al niet duidelijk, toch ontvouwt het heelal zich zoals het zich ontvouwt, en zo is het goed.

  Heb daarom vrede met GOD, hoe je ook denkt dat HIJ moge zijn, en wat je werk en aspiraties ook moge zijn; houd vrede met je ziel in de lawaaierige verwarring van het leven.

  Met al zijn klatergoud, somberheid en vervlogen dromen is dit toch een prachtige wereld.

  Wees waarachtig, streef naar geluk.

 16. janszm

  De gemiddelde leeftijd van bestuurders gaat teveel omlaag en daarmee de levenservaring en de kwaliteit van het het besturen.

 17. Pimsch

  In Turkije en de Arabische landen zijn de contrasten nog schriller. “Allah bepaalt wie arm of rijk is. Hoe waagt de mens daar tegenin te gaan”. Klaar.
  Vind je het gek dat zo weinig migranten kiezen voor remigratie. Die 10% zakaat lost de armoede niet op. In Nederland betalen we 35% “zakaat”.
  Ik ben geen tegenstander van Piketty, want er is veel zinloze rijkdom, terwijl wonen en zorg alleen maar duurder worden. Maar er is tegenwoordig geen werk meer, en de baarmoeders draaien overuren.

  1. toetssteen

   @Pimsch
   Dat wat u zinloze rijkdom noemt, krijgt u nooit te pakken en dat weet een iedere politicus. Ze babbelen er leuk over, ze gaan het geld halen bij de rijken, maar het resultaat is dat de middengroepen gepakt gaan worden. Opnieuw.

   1. Theo345

    Net zo lang totdat de middengroepen zich realiseren dat ze beter af zouden zijn als ze gewoon hun hand zouden ophouden.
    En hoe het dan verder moet, dat weet Jesse Klaver ook niet.

 18. Seneca

  Ongelooflijk: 96 reacties op een opmerking van ene Jesse Klaver van GL. Als Utrecht het voorbeeld is van een gemeenschap die door het tuig van GL word geterroriseerd dan staat NL wat te wachten. Over wie wordt hier gesproken? Een jonge man wiens hormonen overkoken en omdat hij een links politicus is, die overtuigd is van zijn eigen kunnen (weet u het nog, linkse politici hebben overal verstand van, maar niet heus) en door ene Poelstra (dacht ik) als snotneus werd bestempeld wordt hij in het zeer middelmatige Nederland als aanstormend talent beschouwd. Laat hij nu eens proberen om van het terroristische GL een partij met 15 zetels te maken, dan praten we verder. Bovendien is mijn ervaring, worden dit soort figuren zeer snel via de coulissen afgevoerd.

  1. Simon Brouwenstein

   Seneca lijkt me geen aanhanger van Groen Links. Wellicht is het beter als hij ontspannen op een andere partij stemt en zichzelf niet van streek brengt.

 19. papa charlie

  Kunnen we niet beter meteen Poetin lijsttrekker maken van GroenLinks?

  1. toetssteen

   Papa charlie
   Putin hangt het kapitalisme aan.

 20. Daniel

  Als ik het voor het zeggen had, zag de regering er als volgt uit:
  Afshin Elian, Leon de Winter, Bram Mosco, Rita Verdonk, Annabel Nanninga, Arend jan Boekestijn, Arendo Joustra, Joshua Livestro, Bart Schut, Edin Mujagic, Willem jan Hilderink, Jeroen Langelaar, Karin Nullamento, Cornelis Willem Heuckeroth.

  Dat lijkt me een goed stel, hier komen we verder mee in ons land.

  1. Simon Brouwenstein

   Ja, Daniel, die gaan welzeker orde op zaken stellen. Je vergat nog Martin Bosma als Minister voor Volksverheffing, Koranverbranding en Oorlogspropagnda (VKO).

 21. Seneca

  @SB
  Ondanks uw weigering om een inhoudelijke discussie aan te gaan reageer ik toch op uw zeer minderwaardige opmerking! Wat is er op tegen dat ik tegen links socialistisch tuig ben dus ook tegen het zeer verderfelijke GL dat haar oorsprong vindt in communisme, aanhangers van Pol Pot en meer van dat soort kleurrijke (lees socialistisch tuig) figuren? Als u een man van karakter bent reageert u nu eens behoorlijk en niet met platitudes, wat u telkenmale doet. Neem dus ook geen contact met uw broeders van hetzelfde allooi zoals juffrouw ArieJansz, Beukman, Maaike etc. Ik ben benieuwd naar uw reactie of is ‘holle vaten klinken het hardst’ op u van toepassing.

  1. Simon Brouwenstein

   U noemt mensen van GL tuig en GL een terroristische organisatie. Dit zijn zulke bizarre uitspraken dat ik geen aanknopingspunt zag voor een serieuze reactie.

   1. Gielah

    ´Uitgeluld´ heet zoiets.

   2. toetssteen

    Brouwenstein

    Even vergeten dat Duyvendak inbrak bij het ministerie van economische zaken en daar documenten stal?

    1. Simon Brouwenstein

     Ja, Toetssteen, daar kreeg deze activistische student 6 weken gevangenisstraf voor. Later ging hij werken bij GL. Maakt dit GL een terroristische organisatie?

     1. toetssteen

      @Brouwenstein
      Maar desalniettemin nu senator. Komaan zeg, bent u nu een bewezen inbraak goed aan het kletsen?
      Een activistische student, right!

      https://volkertvandergraaf.wordpress.com/2011/07/04/rara-en-volkert-van-der-graaf/

     2. Simon Brouwenstein

      Toetsteen, Duyvendak werd, naar ik aanneem terecht, veroordeeld voor deze actie. Ik meen niet dat mensen die in hun jonge jaren te ver gaan in onbezonnen protestgedrag daarvoor hun leven lang moeten worden uitgesloten van publieke functies.

 22. toetssteen

  http://mises.nl/het-neoliberale-fantoom/

  Tot zover de vrije markt in Nederland. Njet.

 23. toetssteen

  +10 voor Obomov! Volkomen mee eens.

  1. Terzo

   Ja Obomov droogde Brouwenstein mooi af in dit topic.

   +10

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.