Lobbyisten lopen Tweede Kamer plat, deze politicus wil daar iets aan doen

Dit is interessant.

Het is algemeen bekend dat lobbyisten in Den Haag heel goed de weg weten te vinden op het Binnenhof naar de juiste politici, medewerkers en ambtenaren. Ze vertegenwoordigen bedrijven, ngo’s en andere organisaties en proberen hun standpunten zo goed mogelijk over te brengen – met voldoende informatie – om politici ervan te overtuigen dat hun standpunt het juiste standpunt is.

Volgens PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester hebben lobbyisten net iets teveel macht op in de Tweede Kamer. Of nou ja, in ieder geval als het gaat om oud-Kamerleden. Die mogen nu bijvoorbeeld in het restaurant komen dat eigenlijk alleen toegankelijk is voor leden van de Tweede Kamer. En dat moet veranderen, vindt Bouwmeester, net als een paar andere zaken.

Zij kwam woensdag samen met collega Astrid Oosenbrug met een eerste voorstel om het lobbyen “open en eerlijker” te maken. Er zijn volgens haar in ons land te weinig regels voor het beïnvloeden van politieke besluitvorming. 

De PvdA’er wil het lobbyen transparanter maken, bijvoorbeeld door in elk groot beleidsonderwerp of wetsvoorstel een paragraaf toe te laten voegen waarin staat welke belangen door wie zijn ingebracht en wat er uiteindelijk mee is gedaan. Ook moeten de agena’s van de top van ministeries openbaar worden gemaakt en moet het lobbysistenregister worden uitgebreid.

Het is in het voordeel van zowel de politiek als de wereld van de lobbyisten als het lobbyen transparanter gebeurt, omdat onduidelijkheid en schimmigheid alleen maar zorgen voor meer wantrouwen bij de kiezer. Het zou dus goed zijn als deze maatregelen allemaal zo snel mogelijk worden doorgevoerd. Geen enkele partij zou deze plannen moeten tegenhouden, als ze de democratie een beetje serieus nemen tenminste.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Philippine

  Dat zal niet lukken.
  Onhaalbaar.
  Wereldvreemd.

 2. ballings@7arts.nl

  Het kan nog veel erger:
  Rogier van Boxtel (D66) oud-sinister en nu bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis beslist als senator mee over de beleidsvoornemens van de regering over z’n eigen sector/bedrijf. Dat is geen lobbyen meer maar gewoon corruptie. Niemand die daar over valt want blijkbaar politiek correct.

 3. van Urk

  Lijkt een logische zaak wat de overheid uitspookt achter de rug van het volk om, alleen komt dat voorstel uit de richting van de socialistische PvdA die het wel gewend zijn om verklikkers overal op pad te gaan sturen en overal hun neuzen in zaken te steken voor hun eigen politieke belang. Zal me niet verbazen dat moreno of simon ook “verklikkers” zijn en hun verslag uitbrengen hoe wij rechtse mensen over “sociaal” Nederland denken!

  1. -Harry

   Welnee Urker ,

   voor dergelijke functies kiezen ze toch wel iemand met een voldoende goed verstand om een duidelijk verhaal te produceren en de capaciteit om betrekkelijk foutloos Nederlands te schrijven ?

   Dat gebrabbel van die twee dyslecten zouden ze eerst door een vertaalmachine moeten halen .

   Heb vroeger ( zo’n dertig jaar geleden) nog eens voor de toenmalige M.I.D. – nu M.I.V.D., mogen werken , die nemen echt geen genoegen met een stel van die halfwassen ongelikte flappo’s .

   1. van Urk

    Inderdaad Harry, maar de Stasi zou anders wel blij zijn met die twee onnozelen omdat zij toch voor het opdraaien waard zijn om ze overal naar toe te sturen als het voor de eer van het socialisme is!

 4. The Fox

  Bevriende linkse clubs zonder winstoogmerk (vakbonden, milieuclubs., NPO enz.) zullen als onverdacht worden geclassificeerd , want die hebben het beste voor met ons en vertegenwoordigen heel veel mensen. En bovendien kunnen zij de kiezers voor links beïnvloeden. Bovendien dekken ze elkaar.

  Anderen zullen worden gebrandmerkt als antidemocratisch. Kortom verdacht initiatief.

 5. Wachteres

  Hoe dachten jullie dat we aan die gruwelijke windmolens in het landschap komen, die alleen maar smakken geld kosten? Juist

  Van Urk, jullie kunnen er over meepraten, wij gingen weleens naar de dijk in de buurt van de windmolens.

  Hebben jullie die dingen ook in zee gekregen?

 6. van Urk

  Om heerlijk te zeggen; ze zijn nu een tijdje met de bouw bezig met die teringhoge krengen ter hoogte van de euromast waarvan er 86 komen te staan! En je gelooft het niet..op bepaalde plekken IN het dorp kan je de eerste torens gewoon met het blote oog al zien terwijl de eerste toren ongeveer 1,6 kilometer verwijderd is van onze gemeente. Ze beginnen eerst langs de dijk en bouwen daarna verder het IJsselmeer in.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.