Moslimbroederschap antwoordt op doodvonnis Morsi: twee rechters vermoord

In Egypte laten de voormalige machtshebbers van de Moslimbroederschap zien dat ze bloed met bloed willen vergelden.

In Egypte is het sinds de staatsgreep en democratische verkiezing van president Abdel Fattah al-Sisi al weer een flinke tijd relatief rustig is na jaren van onrust die begonnen met protesten tegen toenmalig president Mubarak.

Toch ging dat gisteren alsnog even goed mis, enkele uren nadat een Egyptische rechtbank besloot dat voormalig president en moslimbroeder Mohammed Morsi tot de doodstraf veroordeeld werd. Bij een aanslag in de stad al-Arish in de Sinaï-woestijn werden zonder pardon twee rechters en een openbaar aanklager doodgeschoten:

Two Egyptian judges and a prosecutor have been shot dead hours after ousted president Mohamed Morsi was sentenced to death.

Police said the judges were travelling in a car in the city of al-Arish, Sinai, when it was attacked by suspected Islamist gunmen. The shooting also killed the officials’ driver and wounded another prosecutor, the health ministry said.

Police initially said three judges were killed in the attack that came hours after a court in Cairo sentenced ousted president Mohamed Morsi to death for his role in a mass jailbreak during the 2011 uprising.

De Moslimbroederschap is na de bloedige rellen die volgden op hun verwijdering uit het openbaar bestuur verklaard tot verboden organisatie, maar is ondanks de gevangenschap en veroordeling van vele honderden leden – waaronder kopstukken zoals Morsi – nog steeds niet geheel verdwenen. Helaas valt dan ook te verwachten dat het niet bij deze ene aanslag blijft: zolang Moslimbroeders hun politieke leider in een dodencel zien zitten, hebben ze niet bijster veel te verliezen en zullen ze doorgaan

De enige manier waarop Al-Sisi dit kan winnen van zijn voorgangers in het landsbestuur is door een lange adem te hebben. Door een uitputtingsoorlog te voeren én door de aan Hamas gelieerde organisatie af te sluiten van hun door Iran bewapende bondgenoten in de Gazastrook, zullen de Moslimbroeders uiteindelijk geen wapens, propaganda of materieel meer hebben om de regering van Al-Sisi te bestrijden.

De president is daar al een tijd mee bezig. Maar zoals de aanslag van gisteren aantoont, is hij daar ook nog lang niet klaar mee.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Bromsnor

  Al-Sisi voert de strijd aan tegen de moslim extremisten in die regio; niet alleen tegen het Moslim Broederschap maar ook tegen moslim extremisten als Hamas en IS en de extremisten die in de Sinaï woestijn actief zijn.

  Ook zet Al-Sisi zich in voor het hervormen van de islam wat hem natuurlijk de nodige vijanden oplevert in islamitische kring.

  Teleurstellend is dat Obama in dat hervormingsdebat van de islam de kant van het Moslim Broederschap heeft gekozen.

  Obama Sides With Muslim Brotherhood In Islamic Reform Debate
  http://dailycaller.com/2015/01/12/obama-sides-with-muslim-brotherhood-in-islamic-reform-debate-video/

  Inderdaad, het zal een lange strijd worden en of Sisi het overleeft en niet omkomt bij een aanslag is nog maar de vraag. We hebben gezien hoe het met Sadat is afgelopen die door een Jihadist is vermoord.

 2. Dennis_WSPK

  We hebben mensen als Al Sissi hard nodig. Helaas krijgt Assad geen steun, terwijl ook hij een belangrijke buffer was in het tegenhouden van de islam.
  De westerse hulp bij het verjagen van Khadaffi was ook een enorme blunder. Dankzij die naïeve stommiteit zitten we nu met een ISIS bolwerk op nog geen 300 km van de toch al lekke zuidgrenzen van Europa en is Malta het eerste doelwit van deze gekken.

  Ook Khadaffi hadden we moeten koesteren. De fout is dat we denken dat in die landen democratie komt zodra je de dictator verjaagt. Dat is een enorme misvatting. Het wegvallen van de seculiere dictators leidt tot chaos en islamitische, anti-Westerse regimes. Ook minderheden in die landen zijn de pisang zodra de seculiere dictator verjaagd is.

  We mogen ons heel gelukkig prijzen met Sissi, want als Morsi aan de macht was gebleven, had ISIS nu een gebied van Irak tot en met Libië in handen.

  1. Simon Brouwenstein

   Het is opmerkelijk hoeveel steun en waardering smerige dictators als Putin, Assad en Sissi op dit blog genieten.

   1. -Harry

    S.B.

    Het is ook opmerkelijk hoeveel gekken er nog zijn die de islam faciliteren , die al voor miljoenen doden gezorgd heeft .

    Gek he ?

    Kiezen uit 2 kwaden , heb niks met dictators maar in Libie , Irak en Syrie , waren we met dictators wel veel beter af .
    Slechter dan met de islamitische fundi’s is ook niet mogelijk .

   2. carthago

    Kwestie van eten of opgegeten worden. Als je die kokosnoot in Washington en onze bananenrepubliek politici de boel in Egypte zouden laten adviseren zat je broer, die kalief uit raqqa,allang

    1. carthago

     Daar in het zadel, simon zwerfstein.

 3. W.H.J. Reiss

  Naast Obama de mongool gaf de EU aan de moslimbroederschap 5 Miljard Euro. En als dank werden er door hen prompt wat Christenen naar de Hemel gezonden ! Hoe Achterlijk kun je zijn, Geld geven aan de moslimbroederschap !?!?

  1. Antidotum

   W.H.J.Reiss

   Dat valt onder de noemer, onnozelheid der linkse idioten, die denken met geld en lief zijn de hele wereld te kunnen manipuleren.

   Dat ze velen daarmee naar de afgrond helpen dringt niet tot ze door.
   Zolang zij hun Gutmensch gefull maar kunnen voeden met de meest desastreuze handelingen.

 4. Pimsch

  Hun wereld is de onze niet. De islam duldt geen seculiere heersers. Alleen Allah mag de wet voorschrijven. De moslimbroederschap was een reactie op de Britse en Franse kolonisatie van de arabische landen. Ik praat hun methoden niet goed vanuit mijn westerse moraal. We kunnen de hele wereld niet beheersen, noch met wapens, noch met geloof, noch met redelijkheid. Wel moeten we onze eigen “wereld” verdedigen. Daar is een granieten fundament voor nodig.

 5. Pimsch

  Dat granieten fundament ontbreekt in het vrije Westen. Sinds Thermopylae, sinds Karel Martel, sinds Napoleon, sinds Neurenberg is er nog altijd geen fundament dat de vijand wel heeft.

 6. Pimsch

  Rechtvaardigheid en Billijkheid. Kent iemand de definities? Want ik neem geen genoegen met rethoriek alleen.
  Deze woorden worden vaak luidkeels geroepen en zijn diep genesteld
  in onze emoties en levensbeschouwing.
  De grote instituten als Kerk, Politiek en Rechterlijke macht zijn hierop gefundeerd.
  Toch vind ik nergens een heldere duiding van deze grote begrippen.
  Wat is hun kern en wat zijn hun begrenzingen?
  Met rhetorica wordt slechts geknoeid met onze gevoelens, angsten en sentimenten. Stop dat misbruik van taal.
  Geschiedkundigen, dichters, componisten en schrijvers dwepen er ook mee.
  Onderwijs onze kinderen glashelder wat deze begrippen zijn, zodat ze later onderscheid kunnen maken tussen zuiverheid, verwarring en intimidatie.
  Dit is een belangrijke opdracht aan ONZE cultuur opdat ze sterk en consequent blijft staan en voortbestaan.
  Rechtvaardigheid en Billijkheid zijn cultuurafhankelijk en het Westen is de wereld verplicht hier een onwankelbare duiding aan te geven.

 7. Teun

  Het is voor sommige mensen moeilijk om ook diep geschokt te raken door deze represaille maatregel, die in feite een tweevoudige doodstraf is.
  Als het om een dictator gaat, is de woede groot en vooral tegen degenen op DDS, die de daad van de dictator rechtvaardigen of niet onmiddellijk veroordelen, maar in het andere geval…..geven ze niet thuis.

 8. toetssteen

  Hamas aan Iran koppelen? Huh? Hezbollah en Iran dat dan weer wel.

 9. carthago

  Egypte geeft een goed voorbeeld voor de wereld en vooral voor onze bananenrepubliek. Het enige land dat radicaal en goed afrekent met de islamziekte.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.