Nederland laat 90-jarige vrouw aan haar lot over in Israël

Volgens berichtgeving in Israëlische media is een 90-jarige Nederlandse vrouw voor 35% gekort op haar AOW en WUV (uitkering voor vervolgingsslachtoffers) omdat zij op de Westbank is gaan wonen.

De vrouw is een Holocaust overlevende, zoals bijna alle AOW-ontvangers in Israël, en nu wordt op 90-jarige leeftijd haar AOW gedeeltelijk afgepakt, waarvoor zij altijd premie heeft betaald.

Ondanks haar negentig jaar was zij recent naar Israël geëmigreerd, omdat zij de anti-Joodse atmosfeer in Nederland wilde ontvluchten.

De vrouw is zwaar aangedaan. Haar zoon verklaarde op de Israelische televisie:

“Dit kwam zo hard aan bij mijn moeder dat zij begon te huilen. Sindsdien slaapt zij bijna niet meer. Het heeft een catastrofaal effect op mijn moeder. Dit is ongelooflijk: ze straffen een 90 jaar oude vrouw, omdat zij naar Israël emigreerde. Het geld is haar levensonderhoud.”

Als reden werd gegeven dat Nederland geen verdrag heeft met het desbetreffende gebied. De vrouw is namelijk enkele honderden meters voorbij de wapenstilstandslijn van 1949 gaan wonen, die tot 1967 de grens met Jordanië vormde. Dat er geen verdrag zou zijn is echter onjuist, want het gebied valt volgens de voorlopige grenzen – zoals vastgelegd in de in 1993 afgesloten Oslo-akkoorden – onder Israëlisch bestuur. De Oslo-akkoorden zijn gegarandeerd door de Europese Unie en daarmee ook door Nederland. Nederland schendt hierdoor dus de Oslo-akkoorden.

Enkele weken geleden deed PvdA-minister Koenders van Buitenlandse Zaken dit ook al, door een verzoek te doen aan de EU om producten uit gebied voorbij de wapenstilstandslijnen van 1949 apart te etiketteren.

Politiek opmerkelijk, want de VVD en de PvdA denken heel anders over Israël. Daarom was bij de vorming van de huidige regering afgesproken om het Nederlandse beleid niet te veranderen. Krijgt nu toch de PvdA – die er juist beroerd voor staat in de peilingen – de overhand in het beleid ten aanzien van Israël?

Het is schrijnend dat dit soort acties tegen Israël wordt ondernomen. Er zijn honderd betwiste gebieden in de wereld – en zonder vredesverdragen – voor wie dit soort beleid niet geldt. Of geldt het soms wel voor de Krim?

En kan iemand uitleggen hoe het afpakken van het pensioen van een 90-jarige vrouw vrede dichterbij brengt?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. 4Duwertje3

  Dit is het gevolg van de eenzijdige berichtgeving over Israël, aangespoord door het anti-Israël sentiment op de diverse ministeries en dit in het bijzonder op het ministerie van Buitenlandse zaken. Bovendien is het overgrote deel van het ambtenaren apparaat links tot zeer links georiënteerd en dus anti Israël en bereid om de staat Israël met alle bewoners de nek om te draaien. Wat betreft het reduceren van de AOW uitkering en de uitkering vervolgslachtoffers van deze mevrouw is dit een grof schandaal. In de steek gelaten tijdens de WO2 oorlog door de Nederlandse staat en het grote opmerkelijke stilzwijgen van het grootste gedeelte van de Nederlanders, wordt deze 90-jarige nu gepakt waarbij duistere en valse niet correcte beweegredenen worden aangevoerd. Niet te pruimen, mijn Nederlandse hart huilt en ik schaam me diep. Wat kunnen wij aan dit onrecht doen?

 2. Teun

  Wat een kutland is Nederland geworden.

  1. van Urk

   Inderdaad Teun! Ons land kan zo krom zijn als een hoepel. Die mevrouw had gewoon de pech dat haar ouders niet uit Marokko kwamen waarvan de vrouwen die zelf nooit echt een steek werk hadden gedaan in Nederland wel de volle poet aan uitkeringen betaald krijgen .

  2. jack

   Geen fraai woord, doch wel een woord dat het goed uitdrukt.Ik schaam mij diep nu om Nederlander te zijn. Doch dit gevoel heb ik al zo lang. Wat voor soort of type mens zit tegenwoordig aan de politieke beleids knoppen. Het eigenbelang staat blijkbaar boven alles en dat is de sentimenten van de partij volgen e meer niet. Van een echt beleid is al vele jaren geen sprake meer,

 3. V.K.

  -Dit is mogelijk gemaakt door dezelfde staat welke ons nog niet zolang geleden vertelde dat je niet zomaar kon korten op de uitkering van Syrië-gangers.

 4. Inge

  Beslissing is inmiddels, voor deze vrouw althans, teruggedraaid: http://www.cidi.nl/jpost-aow-90-jarige-overlevende-toch-niet-gekort/

 5. Daniel

  Straks komen die mensen hun verhaal vertellen bij Pauw.
  NPO 1, VARA.

 6. JanvanEechoud

  Zand er over.
  Men heeft excuus aangeboden, begrijp ik.

 7. papa charlie

  Kees van der Staaij heeft al kamervragen gesteld. Prima!

 8. lanex

  Nederland laat gewoon zien hoe ze werkelijk denken. Nog steeds hetzelfde als tijdens de TW!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.