OM gaat achter activist aan vanwege uitspraak 'Fuck de koning'

Geen categoriemei 06 2015, 16:00
Een tikje overdreven, om het zacht uit te drukken.
Het Openbaar Ministerie gaat de beroepsdemonstrant en anti-Zwarte Piet-activist Abulkasim Al-Jaberi vervolgen omdat hij vorig jaar tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet "Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis" heeft gezegd. Volgens het OM is die tekst beledigend voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
Een woordvoerder van het OM laat weten dat de man een zogenaamde OM-strafbeschikking is voorgesteld. "Hij heeft een brief gekregen waarin werd uitgelegd dat hij 500 euro boete moet betalen voor het beledigen van de koning en de koningin. Daar is hij niet niet mee akkoord gegaan en dan is overgaan tot vervolging standaard de volgende stap."
Volgens zijn advocaat is de arrestatie van destijds "buiten alle proporties": ''Hij werd door de politie van het podium gehaald. Politie en Openbaar Ministerie snappen niets van de vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid.'' Hoewel het OM wel vaker mensen vervolgt wegens majesteisschennis (in de periode 2010 - 2013 tien keer), moet dit niet een vaste gewoonte worden.
Sterker nog, ik vind dat het OM helemaal moet stoppen met het vervolgen van mensen die zoiets roepen als "Fuck de koning". We leven in een vrij land waar je zoiets moet kunnen zeggen, hoe sneu het ook is om op een podium te gaan staan en te schelden op ons staatshoofd. En dat zeg ik als voorstander van de constitutionele monarchie.
Ik ben het nooit eens met Al-Jaberi - hij lijkt niks beters te doen hebben dan boos staan demonstreren tegen alles wat Nederlands is, zoals het koningshuis en Zwarte Piet - maar ik vind niet dat hij voor deze uitspraken moet worden aangepakt. Laat hem maar schreeuwen. Het feit dat hij door niemand serieus wordt genomen, is al erg genoeg qua straf.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten