OM gaat achter activist aan vanwege uitspraak ‘Fuck de koning’

Een tikje overdreven, om het zacht uit te drukken.

Het Openbaar Ministerie gaat de beroepsdemonstrant en anti-Zwarte Piet-activist Abulkasim Al-Jaberi vervolgen omdat hij vorig jaar tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet “Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis” heeft gezegd. Volgens het OM is die tekst beledigend voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Een woordvoerder van het OM laat weten dat de man een zogenaamde OM-strafbeschikking is voorgesteld. “Hij heeft een brief gekregen waarin werd uitgelegd dat hij 500 euro boete moet betalen voor het beledigen van de koning en de koningin. Daar is hij niet niet mee akkoord gegaan en dan is overgaan tot vervolging standaard de volgende stap.”

Volgens zijn advocaat is de arrestatie van destijds “buiten alle proporties”: ”Hij werd door de politie van het podium gehaald. Politie en Openbaar Ministerie snappen niets van de vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid.” Hoewel het OM wel vaker mensen vervolgt wegens majesteisschennis (in de periode 2010 – 2013 tien keer), moet dit niet een vaste gewoonte worden.

Sterker nog, ik vind dat het OM helemaal moet stoppen met het vervolgen van mensen die zoiets roepen als “Fuck de koning”. We leven in een vrij land waar je zoiets moet kunnen zeggen, hoe sneu het ook is om op een podium te gaan staan en te schelden op ons staatshoofd. En dat zeg ik als voorstander van de constitutionele monarchie.

Ik ben het nooit eens met Al-Jaberi – hij lijkt niks beters te doen hebben dan boos staan demonstreren tegen alles wat Nederlands is, zoals het koningshuis en Zwarte Piet – maar ik vind niet dat hij voor deze uitspraken moet worden aangepakt. Laat hem maar schreeuwen. Het feit dat hij door niemand serieus wordt genomen, is al erg genoeg qua straf.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. van Urk

  Je mag thuis of op straat tegen een individu zeggen wat je de van de koning vindt maar niet tegen een ontevreden mensenmassa wat tot serieuze problemen toe kan leiden.

 2. Onder(d)(b)uiker

  Het grote probleem in Nederland is volgens mij juist dat figuren als Al Jaberi hier vrijuit kunnen rondlopen te ronselen voor de jihad.

  Nou vist ie lekker in de anti zwarte pieten vijver, straks staat ie weer vooraan tegen de joden.
  Schop dat soort totaal niets aan onze samenleving toevoegende figuren toch gewoon over de grens. Kan nog geen respect opbrengen voor het Koningshuis, laat staan voor de gewone Nederlander.

 3. LantR.fant

  je moet naast Al Jaberi maar eens roepen: “fuck Allah”.
  Eens kijken hoeveel ruimte er dan nog is voor de vrije meningsuiting.

 4. Onder(d)(b)uiker

  Is die Al Jaberi niet ook Mocrokaan? Wat zou Koning Hassan van die haat jegens zijn persoontje vinden?

 5. Nicky

  @LantRfant, dat haalt soms niet al te veel uit denk ik.
  Maar zeg dat maar eens over zijn vertegenwoordiger, de leider van zijn grondtroepen: “Fuck Mohamad!”

  Ik denk dat je dan meteen voorgoed ter dood veroordeeld staat!

  1. Simon Brouwenstein

   Gelukkig, het gaat al weer over moslims.

   1. -Harry

    Zie je nou wel dat je altijd meteen in de verdediging schiet als het over die kutmoslims gaat , Brouwenstein ?

    Wat lazen we elders ?

    ” Ik ben ook niet dol op de islam ” , of woorden van die strekking .

    Als iemand nog eens zegt dat je een leugenaar bent , zou ik het niet tegenspreken als ik jou was , Brouwenlstein .

    We geloven je écht niet !

    Jammer toch , dat je ondanks je onmetelijke wijsheid te stom bent om het gevaar van de islam en het socialisme te beseffen .

    Of , mocht je het onvermoed wél beseffen , dan ben je de grootste taqiyya NSB-er van dit land .

    Blink je toch nog érgens in uit .

   2. LantR.fant

    Tja, Simon, maar dat is hij ook. En hij heeft daar ook een duidelijke mening over.

   3. nakkie123

    @ brullensteijn,
    .
    joh ? echt ?

   4. Daniel

    Deze keer mis Simon, in relatie tussen Fuck de koning en Fuck mohamed heeft LantRfant wel gelijk. Het is zo als het is.

 6. Gielah

  Abulkasim Al-Jaberi klinkt nu niét direct Nederlands!
  Hij geeft bovendien ook niet en nergens de indruk erg graag Nederlands te WILLEN zijn!
  Alles wat echt Nederlands is… daar is deze Abulkasim namelijk TEUGEN.
  En wat is er Nederlandser dan het koningshuis?
  Dus… gaat zo’n figuur ‘fuck de koning’ roepen…!

  Hij is ook nog eens lid van Back2Palestine en zit in een of ander anti-Zwarte Piet clubje.

  Dit vond ik in een bericht over een protestdemo tegen een film over Michiel de Ruyter:

  ” Albulkasim Al-Jaberi sprak namens Back2Palestine de krachtige woorden: ‘Terwijl ze daar (in het scheepvaartmuseum) haat prediken, prediken wij hier liefde. Terwijl zij achter ons de geschiedenis aan het vervalsen zijn, koloniale verleden en geweld aan het verheerlijken zijn, verheerlijken wij communiteit, verheerlijken wij eenheid, broeder- en zusterschap.’ ”

  En lastpost en een zweefmolen dus.
  Hij wil terug naar Palestina… of steunt mensen, die dat willen.
  Ik raad het deze nar niet aan om ooit in Gaza: ‘Fuck Hamas’ te gaan staan roepen.
  Het lachen zal hem daar snel vergaan.

  Maar híer staat er dus géén doodstraf op zo’n kreet.
  Desondanks valt het me op, dat een ieder zich meteen beijvert om de vervolging van deze man ‘overdreven’ te noemen.
  ‘Die uitdrukking hoort bij het moderne leven’, hoorde ik zijn advocaat – tot mijn verbazing – voor de radio verklaren.

  O ja… joh?
  Hoort het bij het moderne leven om de koning van het land, dat jou gastvrijheid biedt, zo te beledigen?
  Er zijn maar weinig landen waar men dit accepteert, hoor!

  Mijn advies zou zijn… uitwijzen naar Palestina.
  Dan verkrijgt deze zonderling zijn wens ( een landje zonder Zwarte Pieten) en… eenmaal dáár… leert hij meteen héél snel om zijn grote waffel te houden.

  Win/win situatie, toch?

 7. Antidotum

  De jihadisten doen er alles aan om de westerling in het hart te raken. Ze zijn simpel gezegd uit op confrontatie.
  Zo lieten zijn IS broeders weten het vaticaan te zullen veroveren en Spanje wederom in te pikken.
  Dan maar niet te spreken over de recente aanslagen in Europa door die psychopatische moslims en dan arresteren ze OSS, lui die daar tegen in opstand komen.

  Tja, we worden door onbenullen naar de islamitische slachtbank geleid.

  N.B. Ik heb niets met het koningshuis en ben ook niet extreem rechts.

 8. Lieftinck

  Een stukje nostalgie, majesteitsschennis. Laat hem maar een paar maanden zweten in de nor. Zulke wetten maken Nederland tenminste bijzonder.

 9. JanKorneeldeWit

  Als ik de reacties hier lees dan lopen mij toch wel de rillingen over de rug. “Niets Nederlandser dan het koningshuis”? Hoe kom je op de onzin terecht, asjeblieft verlicht mij zou ik uit willen schreeuwen. Alhoewel ik niets heb met deze morsige anti-piet die ergens op een podium dom gaat staan blehren, moet ik toch constateren dat de vrijheid van meningsuiting altijd maar beperkt mag worden als het gaat om deze absoluut niet zielige steenrijke familie die hier inmiddels een KLEINE 200 jaar, op de stoel geholpen door de engelsen en fransen, de scepter zwaait. Gut ja, niets nederlandser schiet mij heden te binnen…….Het is inderdaad uitkijken want een woord kan zomaar mijn laatste zijn….

 10. Pimsch

  De enorme passie waarmee die vent haat zaait tegen ons land en haar belichamers ben ik eerder tegengekomen. Het lijkt wel een deugd om een Berserker te zijn.
  Wat doet men met dolle honden?

 11. Phoenix

  In een artikel over vrijheid van meningsuiting schrijft Ayn Rand: “It is not very inspiring to fight for the freedom of the purveyors of pornography or their customers. But in the transition to statism, every infringement of human rights has begun with the suppression of a given right’s least attractive practitioners. In this case, the disgusting nature of the offenders makes it a good test of one’s loyalty to a principle.”

  Inderdaad, het feit dat die Abbedinges nou niet direct een inspirerende figuur is, betekent nog niet dat het principe van vrijheid van meningsuiting voor hem niet zou gelden.

  Dit nog ongeacht het feit dat zijn uitspraak moeilijk als een belediging kan worden gezien. Hij zegt in feite niets anders dan “ik heb enorm de pest aan de koning etc.” Tja, als zelfs dát al in Nederland strafbaar zou zijn… Het lijkt Noord-Korea wel. Goed, je wordt hier dan wel nog niet geëxecuteerd voor zo’n uitspraak, maar je kunt toch maar mooi voor 5 jaar de bak indraaien.

  1. NvanderReuk

   Ayn Randdebiel….. citeer liever iemand die geestelijk wel volwaardig was.

   1. Phoenix

    Ik ben helemaal geen Randaanhanger, maar dat betekent niet dat ik daarom alles wat ze zegt onzin vind. Een uitspraak verwerpen omdat je iets hebt tegen degene die deze uitspraak doet is een bekende drogreden, namelijk de ad hominem.

 12. Beukman

  In de jaren 60 riepen demonstranten: “Johnson molenaar!” Iedereen begreep ze, maar niemand kon ze wat maken. Ook de politie niet.
  Ik raad toekomstige tegenstanders van het koningshuis te roepen: “Kluk de koning! Kluk de koningin! Kluk het koningshuis!” Iedereen zal begrijpen wat er wordt bedoeld, maar niemand kan de roeper iets maken. Ook de politie niet.

 13. Gielah

  Als ik zo nodig dingen moest gaan lopen roepen, dan zou ik de dames en heren politici en mediamedewerkers veel éérder het een en ander toeroepen dan Zijne Majesteit…. en dat zou dan niét : ‘fuck enz.’ zijn… wat in feite NIETS zegt.
  Zou de koning dit gebrul toevallig aangehoord hebben… dan wist hij dus nóg niet wat die ‘Ik wil zo graag naar Palestina’ – brul-aap nu precies op hem áán te merken had.

  “Mijn” vmbo-ers, in hun machteloze pogingen om toch vooral stóer over te komen, waren daar ook de hele dag mee bezig, met dat soort gebabbel ( nou ja… geschreeuw…..).
  Zat je in de trein in de buurt van hun coupé…. dan zagen sommigen van hen…. die zó luidruchtig van hun aanwezigheid blijk gaven, dat de hele trein mee kon ‘genieten’…. kans om hele zinnen op te bouwen uit lóuter enge ziektes en lichaamsdelen!
  Knap, hoor!

  Maar als je hun s.o.’s moest nakijken, och Heere….dan was er bijna geen wóórd normaal en goed gespeld…. dat ging hen veel te hoog.
  En vroeg je hen weleens in de klas: ” Waarom kijk je zo nijdig… wat is er?” dan werd er eerst naar de buurman naast hen en dán naar de buren achter hen gekeken… dan stootten ze ineens allemaal ‘g’- klanken uit…. ggggggg…..daarna werd er wat geschokschouderd… en dan kreeg je er vervolgens hóóguit uit: ” Nou… gewóón”.

  Kijk: dát waren de ‘fuck’ roepers die ik dagelijks meemaakte.
  Ongeleide projectielen.
  Regelmatig schreven die trouwens ook het woord fuck nog verkeerd en zonder ‘c’ … en was dát zelfs nog te moeilijk…..kun je nagaan.

  Of deze meneer Abul-huppelepup erg veel meer herseninhoud heeft, is dan ook maar zéér de vraag.
  Een Hans Jánsen zal het nooit worden… vermoed ik zomaar.

  Maar het zou wel fijn zijn als hij zich een béétje leerde inhouden… en niet alleen hij… want hoe MINDER er in mensen zit… hoe meer **** er uit stroomt.
  Wie ooit in een trein met voetbalsupporters heeft gezeten, weet dat ergens boos om zijn en verwensingen in het rond brullen in méér kringen zo’n beetje het hoogst bereikbare is.

  Nou ja… dat hoef ik DDS-ers ook niet uit te leggen.
  Wij zijn hier tenslotte vaak genoeg tegen dat soort low-lives opgelopen.
  Práát ons er niet van!

  1. Beukman

   Gielah schrijft:
   “Nou ja… dat hoef ik DDS-ers ook niet uit te leggen.
   Wij zijn hier tenslotte vaak genoeg tegen dat soort low-lives opgelopen.
   Práát ons er niet van!”

   Amen.

   Ooit was ik op Amsterdam CS op mijn trein aan het wachten, toen een perron verderop een trein stopte waaruit een meute ADO-Den Haag supporters stapte, met vlaggen en al.
   Ze liepen daar een beetje rond, oerkreten slakend als waren het bavianen. Opeens haalde een van die bavianen zijn plasser uit zijn broek, en begon midden op het perron te zeiken, nog minder ongegeneerd dan een hond.
   De enigen die gene voelden waren de mensen op mijn perron.
   Maar onze beschaving had nog niet haar dieptepunt bereikt. Andere supporters begonnen te joelen en begonnen allemaal het perron vol te plassen.
   Het waren trouwens allen mannen, geen onbelangrijk detail.

   Het gaf mij te denken wat groepsgedrag kan doen met een kantoorklerk die van 9 tot 5 geld staat te verdienen voor zijn gezin. Want volgens mij bestond het gezelschap voor het merendeel uit doorsnee mensen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.