Onno Hoes wil motorclubs verbieden

Geen categoriemei 13 2015, 10:00
De individuele chapters moeten stuk voor stuk verboden omdat een algemeen verbod wettelijk niet mogelijk is.
Burgemeester van Maastricht en baas van de Veiligheidsregio, Onno Hoes, heeft besloten om motorclubs de oorlog te verklaren. Hij wil vanaf nu individuele chapters van dat soort clubs één voor één verbieden. Het liefst zou hij ze allemaal in één keer illegaal verklaren, maar dat is wettelijk nog niet mogelijk.
Aanleiding voor dit plan is een schietpartij waarbij drie Hells Angels in Sittard vorige week gewond raakten tijdens een confrontatie met leden van de rivaliserende Bandidos. Dit incident vond plaats midden in een dichtbevolkte woonwijk. Het zuiden wordt de laatste maanden voortdurend geteisterd door leden van de zogeheten 1%MC’s die onrust veroorzaken.
Hoes: "We kunnen ons dit niet permitteren en gaan ze daar waar mogelijk aanpakken. Afdelingen van motorclubs in bijvoorbeeld Sittard, Kerkrade of Schinnen zou je als zodanig kunnen gaan verbieden. Maar dan moet je wel in kaart hebben dat deze groepen zich bezighouden met criminele activiteiten."
Dat laatste hoeft niet zo moeilijk te zijn. Er is genoeg bewijs in omloop waaruit blijkt dat dergelijke motorclubs feitelijk deel uitmaken van de georganiseerde misdaad. Veel clubs zijn betrokken bij de drugshandel en andere vormen van crimineel gedrag, waaronder intimidatie en geweldpleging.
Hoewel Hoes waarschijnlijk dus aan het werk kan gaan is het ook wachten op Den Haag. Als we alle motorclubs in hun geheel willen verbieden moet er iets veranderen aan de wet. Het is aan de Tweede Kamer om daar werk van te maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten