Rekenkamer oordeelt snoeihard over bezuinigingen AIVD

Geen categoriemei 19 2015, 19:00
Dit is pijnlijk voor het kabinet.
Het kabinet van VVD en PvdA besloot bij het aantreden eens flink te bezuinigen op de geheime dienst AIVD, daartoe aangespoord door de PvdA van Diederik Samsom en Ronald Plasterk, respectievelijk partijleider en minister van Binnenlandse Zaken (lees: de baas van de AIVD).
De gehele buitenlandse afdeling van de AIVD zou moeten worden opgeheven. Sommige bezuinigingen gingen niet door, andere wel. Die andere bezuinigingen zijn voor een deel weer teruggedraaid, maar ze hebben "diepe sporen in de organisatie" nagelaten volgens de Algemene Rekenkamer.
De voorgenomen bezuinigingen van dit kabinet hebben nog jarenlange gevolgen bij de geheime dienst en zorgen zelfs voor risico's voor de operationele inzet.
De bezuiniging van 68 miljoen euro van Rutte II "laat diepe sporen na in de organisatie", schrijft de Rekenkamer. Die bezuinigingen zijn weliswaar inmiddels weer grotendeels teruggedraaid, maar de dienst kan niet zo snel herstellen van de financiële klap, blijkt uit onderzoek van de rekenmeesters.
Inmiddels krijgt de AIVD er wel weer geld bij om onder andere jihadi's en Rusland in de gaten te houden, maar "de oorspronkelijke korting wordt door het kabinet onvoldoende onderbouwd". Het ergste nieuws is dat de bezuinigingen gevolgen hebben voor de operationele inzet van de AIVD:
"De gevolgen van deze in budgettair opzicht turbulente periode zullen nog enkele jaren voelbaar zijn, ook met risico's voor de operationele inzet."
Via De Telegraaf:
Dat de bezuinigingen in de loop van deze kabinetsperiode grotendeels zijn teruggedraaid, maakt de schade dus niet ongedaan. Zo snel kan de dienst de weggelopen expertise immers niet aannemen, ziet de Rekenkamer. "Het kabinet overschat daarmee de wendbaarheid van de dienst."
Door de voorgenomen snoeioperatie zijn nu bijvoorbeeld operationele medewerkers tijd kwijt aan andere, niet-operationele zaken. De interne academie is ook opgeheven, wat de instroom van nieuwe expertise ook bemoeilijkt.
Oud-VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn is het eens met de analyse van de Rekenkamer:
https://twitter.com/ajboekestijn/status/600698868985102338
Het is te hopen dat dit de laatste keer is dat de politiek kortzichtig omgaat met de geheime diensten. Er is sinds het aantreden van Rutte II veel gebeurd; de wereld is en blijft instabiel en chaotisch (zie Rusland, ISIS, aanslagen in Europa). Een sterke geheime dienst is van essentieel belang om enige orde in de chaos te scheppen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten