Schiphol arresteert dronken co-piloot kort voor hij in vliegtuig stapt

De autoriteiten kregen een tip dat een co-piloot van plan was om, na een flink stel drankjes, toch zijn werk te doen.

De NOS bericht dat er op Schiphol vandaag iets… bijzonders… is gebeurd. De luchtvaartpolitie en marechaussee pakten namelijk een dronken piloot op die in beschonken toestand achter het stuur van zijn toestel wilde stappen.

De luchtvaartpolitie en marechaussee waren naar de co-piloot gegaan na een tip. Zij hadden al snel door dat hij inderdaad had gedronken, want zijn adem rook sterk naar alcohol.

Uit een blaastest bleek dat hij 275 ug/l alcohol in zijn bloed had. Dat is ver boven de maximaal toegestane hoeveelheid van 90 ug/l.

De man was waarschijnlijk weggekomen met zijn onverantwoordelijke gedrag als iemand de politie niet had getipt. Wie dat precies heeft gedaan weten we niet, maar ik sluit niet uit dat het zijn collega piloot was of één van de bemanningsleden die hun leven niet wilden riskeren door samen met hem te vliegen.

De co-piloot heeft een flinke boete gekregen – van 6000 euro – maar eigenlijk vind ik die straf toch echt wat te licht. Als deze man in zijn opzet was geslaagd zou hij niet alleen zijn eigen leven op het spel zetten, maar ook dat van zijn collega’s én – nog belangrijker – van de passagiers. Zo iemand mag gewoon nooit meer vliegen en moet ook minimaal voor een paar jaar in de gevangenis verdwijnen.

Nou is de kans groot dat zijn luchtvaartmaatschappij de co-piloot alsnog ontslaat, maar dat is niet meer dan ‘aardig.’ Hij zette bewust het leven van een stuk of 200 mensen op het spel – of was van zins dat te doen. Zoiets móét hem duur komen te staan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

  1. toetssteen

    Verplichte blaastest, zo simpel.

  2. Yato

    Hmm… alcoholslot in het vliegtuig?

  3. Mart

    Nu nog de hele bemanning en pasagiers droogleggen, net als ze dat gelukt is op de scheepvaart…..blij dat ik gepensioeneerd ben!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.