Scholen: leraren moeten weer op huisbezoek gaan bij ouders

De band tussen school en ouder moet worden versterkt.

Ik geloof niet dat een van mijn leraren ooit bij mij is thuisgeweest vroeger, maar Wim Kuiper van de verenigingen voor protestants-christelijk en katholiek onderwijs onder de naam Verus (in totaal 3500 scholen in heel Nederland, met 1,3 miljoen leerlingen) vindt dat die huisbezoeken van leraren aan ouderen en leerlingen weer terug moeten komen.

In De Telegraaf legt hij uit waarom:

Volgens Kuiper hebben rendement en meetbaarheid in het onderwijs de overhand gekregen: “Daardoor zijn essentiële zaken zoals het huisbezoek aan ouders en leerlingen verdrongen. Die bezoeken worden door veel scholen niet meer afgelegd, terwijl het bij de maatschappelijke opdracht van scholen hoort om zich vanuit betrokkenheid te verdiepen in de huiselijke leefwereld van de kinderen. De scholen moeten áchter de voordeur komen.”

Het klinkt een beetje eng, dat scholen “achter de voordeur [moeten] komen”, maar ik kan zijn denkwijze wel volgen als hij zegt: “Als zo een beter beeld ontstaat van de leerling is dat winst voor school én kind. Het basis- en voortgezet onderwijs moet meer tijd nemen én krijgen om leerling en ouders thuis op te zoeken.”

Als de huisbezoeken ervoor zorgen dat er een betere band ontstaat en er meer aandacht komt voor de leerling en het onderwijs, dan is dat alleen maar goed. De vraag is natuurlijk wel of ouders wel de tijd hebben voor huisbezoeken en of ze er überhaupt zin in hebben om een leraar om de zoveel tijd over de vloer te hebben.

Het is dus belangrijk dat zowel ouders als leraren er tijd voor vrij (willen) maken. Als dat niet kan, dan houdt het op. Het moet geen verplichting worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Maaike

  Het is een goede manier om een indruk te krijgen van de thuissituatie van de leerling,maar het kost de mentor wel heel veel tijd. Contactgesprekken/e-mail/magister zijn ook hele goede manieren om contact te hebben met school, maar dan moet je je als ouder wel actief opstellen.

 2. Antivenin

  Weer een extra taak erbij voor de leraren. Kunnen ze die niet beter besteden door lezen, schrijven en rekenen te onderwijzen?

  1. ElHoussain

   Eens.

 3. Maaike

  Misschien moet je dat ook aan de school laten (ik ben erg voor eigen autonomie).Het hangt er misschien een beetje van af waar de school staat en wat voor een soort leerlingen de school heeft.

 4. carthago

  Wordt een onmogelijke opdracht in de schilderswijken.

  1. Willz

   @carthago
   Dan krijgen ze misschien 2 bewapende agenten mee.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.