Sociale media steeds vaker aanleiding voor scheidingen

Zijn sociale media een zegen of een vloek?

Het is een vraag die we onszelf onderhand maar eens moeten stellen. Zie dit onderzoek uit België:

Volgens het advocatenbureau dat de aanleiding gaf voor het onderzoek, was Facebook amper vijf jaar geleden nog een zeldzame aanleiding om een huwelijk te beëindigen. Tegenwoordig is het schering en inslag. Sociale media, en dan met name posts op Facebook, worden nu veelvuldig aangekaart tijdens echtscheidingen.

Eén op de zeven mensen in een relatie zou een scheiding overwegen vanwege social media. Dat zijn ongelooflijke getallen.

Je zou dus zeggen: zet sociale media maar bij het grofvuil. Gewoon lekker genieten van de aanwezigheid van je partner, en de rest van de wereld negeren.

Gelukkig ligt het iets genuanceerder. In veel gevallen gaat het namelijk niet om “een obsessie” met, zeg, Facebook of iets dergelijks, maar om de contacten die partners onderhouden met anderen… en het specifieke materiaal dat ze posten.

Een enquête van Censuswide bij 2.011 koppels ontdekte dat maar liefst een derde hun login gegevens verbergt voor hun partner. Bovendien had een vijfde van de deelnemers wel al eens iets ‘verdachts’ gezien op de sociale media van hun echtgenoot. Zo’n 14% gaf toe de account van hun partner in de gaten te houden, enkel en alleen om erachter te komen of ze bedrogen werden.

Met andere woorden, het gaat niet zo zeer om het gebruik van sociale media, als wel om wat mensen ermee doen. Het advies van HLN (laat Facebook voortaan links liggen) is dan ook onjuist. Je hoeft sociale media niet te negeren, je moet gewoon rekening houden met de gevoelens van je partner. Je zou in het echte leven niet continu afspreken met je ex en samen gezellig een drankje doen. Chat dan ook niet de hele dag met haar/hem op Facebook.

Kortom, gebruik je gezond verstand gewoon, net zoals je doet in het normale leven. Dan is er niets aan de hand.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Primo

  Scheidingen zijn van alle tijden, mijn eerste vrouw heb ik leren kennen tijdens het schaatsen en ben haar kwijtgeraakt tijdens het zwemmen.

  1. carthago

   Dus je reed toen een scheve schaats?:-)

  2. LantR.fant

   Ik maak uit uw commentaar op dat ze niet verdronken is?

 2. van Urk

  Dat scheidingen van alle tijden zijn dat is waar, maar door sociale media is het wel steeds erger geworden en meer is gaan groeien o.a. door het bezoeken van Facebook of heerlijk gezegd zelfs gestimuleerd met reclames en al, alsof het gras altijd groener is bij een ander dan bij je eigen man of vrouw!

 3. yoko oen

  Ik zie in de social media meer het verholen I-pad/I-Phone/smart-Phone/tablet gebruik als eerste reden, ten 2e de liefelijke RTL ka
  nalen. 3e Vrouwen die ik tegenkom in tram, bus, restaurant, strand, cafées en weet-ik-veel waar zie je helemaal geconcentreerd naar dat kleine schermpje turen en typen.
  Ja zelfs beiden(de man en vrouw samen
  dan) gaan uit hun dak met zo’n social
  media apparaat. Dit moet toch óók een
  reden zijn.
  En dan ook nog facebook enz enz.
  Vroeger rookte de vrouw, toen kwam de mobiele telefoon, en dan nu de tablet.
  Het zgn “boterbriefje” is inderdaad van boter, laten de vrouw en man maar lekker samenwonen zonder contract en maybe 20/30 jaar later maar eens rondkijken naar een trouwfeestje met of zonder kinde
  ren. Ik ben er voor, bespaart een hoop ellende.

  1. LantR.fant

   U bent er ook voor om alle mannen te laten castreren.

   1. yoko oen

    Zomaar een vraagje,U reageert regelmatig, naar wat voor een wereld
    kijkt U eigenlijk uit..????
    Er is volgens mijn idee maar één we
    reld en dat is inclusief de Homo sapiens een animal cracker aarde.
    Wij mensen denken dat we anders zijn
    de andere animal zoogdiertjes, helaas
    er is geen andere. Dus willen we toch
    als homo sapiens de wereld vredig be
    sturen(da’s ook maar weer betrekke
    lijk dat woord ‘vredig’, maar goed.) dan
    moeten we toch eerst wat méér aan het animale van ons lijf doen, anders..
    …!!!!! ja wat anders..??????

 4. Daniel

  Als ik te vaak op DDS reageer is mijn vrouw ook pissig.
  “Je bent bijna net zo stompzinnig bezig als al die andere reaguurders op DDS en dat je überhaupt reageert op die stompzinnige stukjes van die semi intellectuelen van redacteuren die werkelijk te …..”
  en zo gaat ze dan tegen mij tekeer.
  Maar ze is verder zo lief, slim, kookt fantastisch, ze is mooi en ze houdt van voetbal, kom daar maar eens om in deze verwarrende tijden.
  Gelukkig dat we nog steeds bij elkaar zijn, want
  vooruitgang bestaat niet, en dat is maar goed ook, want zoals het is, is het al erg genoeg.

 5. Dennis_WSPK

  Ik denk dat de vele scheidingen andere oorzaken hebben. Mensen trouwen veel te snel. Na één verliefde blik in de kroeg of disco wordt al besloten dat men bij elkaar zal blijven, met alle gevolgen van dien.

  Verder zijn veel vrouwen tegenwoordig ontzettend veeleisend en willen dat hun man aan een hele waslijst met ideaalbeelden voldoet. Jaloezie maakt vaak een deel uit van deze vrouwelijke gekte, waardoor veel relaties door wantrouwen en paranoïa worden geregeerd.

  Ik ben daar lekker van verlost na 11 jaar van zulke ellende en nog meer gedoe. Ziekelijk jaloerse en veeleisende vrouw en uiteindelijk was zij het die overspel pleegde.
  Ik begin er nooit meer aan (en ja : dat kan ik wél weten, want ik beslis dat zelf) en leef een heerlijk leven. Ik mag facebooken wie ik zelf wil en en doen waar ik zelf zin in heb en die vrijheden geef ik nóóit meer op ! Ik zou wel knettergek zijn !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.