Toenemende spanning binnen Duitse coalitie over ‘Energiewende’

Verkilde relatie Merkel/Gabriel.

Tot voor kort werkten Bondskanselier Angela Merkel en Vice–Bondskanselier Sigmar Gabriel op harmonieuze wijze samen. Maar daar is nu de klad in gekomen. Het CDU verwijt Gabriel het coalitieakkoord te hebben geschonden wat betreft diens voorstel om kolengestookte elektriciteitscentrales met een klimaatheffing te belasten.

Onder de titel, ‘CDU wirft Gabriel Bruch des Koalitionsvertrags vor’, rapporteerden Jochen Gaugele, Martin Greive en Claudia Kade in ‘Die Welt’:

Der Koalitionsstreit in der Energiepolitik eskaliert: CDU-Vize Laschet greift SPD-Chef Gabriel wegen der Klimaabgabe für Kohlekraftwerke heftig an. …

Eineinhalb Jahre wirkten Sigmar Gabriel (SPD) und Angela Merkel (CDU) wie ein glückliches politisches Paar. Gegenseitige Attacken zwischen Vizekanzler und Kanzlerin blieben aus. Regiert wurde geräuschlos. …

Doch seit einigen Wochen ist es mit der Harmonie vorbei. Und das liegt nicht nur an der BND-Affäre, die Gabriel nutzt, um der “Teflon-Kanzlerin” ein paar Schrammen zu verpassen: Gabriel fühlt sich von Merkel auch in dem Bemühen alleingelassen, die deutschen Klimaziele einzuhalten.

Bis 2020 will die Bundesregierung die Kohlendioxidemissionen gegenüber 1990 um 40 Prozent senken. Um dieses Versprechen zu halten, will Gabriel alte Kohlemeiler mit einer Klimaabgabe belasten. Auf den CO2-Ausstoß von Kohlemeilern will der Energieminister Strafzahlungen erheben, wenn sie über einer bestimmten Freigrenze Klimagase produzieren.

Doch gegen diesen Plan regt sich heftiger Widerstand: In der Union, in der Wirtschaft und – für Gabriel besonders gefährlich – in den Gewerkschaften. Doch obwohl Gabriel kämpft, um ein Versprechen Merkels einzulösen, gibt die Kanzlerin ihm bislang wenig Rückendeckung. Besonders die Union greift Gabriels Klimaabgabe an. Und Merkel lässt ihre Parteifreunde gewähren. …

Der neueste CDU-Angriff kommt aus Nordrhein-Westfalen. Bundesparteivize Armin Laschet wirft Gabriel nun sogar einen Bruch des Koalitionsvertrages vor. Die geplante Zusatzabgabe für konventionelle Kraftwerke sei in der Energie-Arbeitsgruppe zur Aushandlung des Koalitionsvertrages “weder beschlossen noch jemals beraten worden”, schreibt der Vorsitzende der nordrhein-westfälischen CDU in einem Brief an Gabriel, der der “Welt” vorliegt.

Laschet ist der Auffassung, dass Gabriels Plan “volkswirtschaftlich der falsche Weg ist und daher nicht umgesetzt werden darf”. Der Christdemokrat sorgt sich besonders um die Kohlekumpels im eigenen Land und um große Energieversorger wie RWE mit Sitz in Essen. Den betroffenen Kraftwerken drohe eine “Stilllegungswelle, Strukturbrüche im rheinischen Braunkohlerevier und in den neuen Ländern wären die Folge”. Das Konzept gefährde “Zehntausende Arbeitsplätze” in der Energiewirtschaft und der Grundstoffindustrie. Zudem sei die europarechtliche Zulässigkeit “mehr als zweifelhaft”, schreibt Laschet weiter. “Die Zusatzabgabe wäre überflüssig, würde das Bundeswirtschaftsministerium einfach das umsetzen, was im Koalitionsvertrag Ende 2013 beschlossen wurde.” ….

Op dit moment onderhandelt de regering met het bedrijfsleven over een afzwakking van Gabriel’s voorstellen en alternatieve voorstellen.

Dit alles heeft ook internationale repercussies. Als er geen tijdige oplossing komt voor de huidige patstelling loopt Merkel, die destijds wel de klimaatkanselier werd genoemd, het risico een modderfiguur te slaan op de G-7 Top die binnenkort in Beieren (Slot Elmau) zal worden gehouden. Op deze top zal de klimaattop in Parijs, die in december zal plaatsvinden, op de agenda staan. Van Duitsland wordt een voortrekkersrol verwacht. Maar als Duitsland intern geen orde op zaken wil of kan stellen, dreigt een blamage.

Aldus ‘Die Welt’.

Lees verder hier.

Het gaat er dus om spannen. Hoe het ook zij, de door de Energiewende voorgeprogrammeerde ellende manifesteert zich hoe langer hoe duidelijker. De toekomstige ellende van het Nederlandse zusje van de Energiewende, het energieakkoord, zal waarschijnlijk anders van aard zijn (wij hebben immers geen bruinkool- en steenkoolproductie) maar daarom nog niet minder ernstig.

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Maar ja, peuter dat maar eens de huidige beleidsverantwoordelijken aan het verstand.

Voor mijn eerdere DDS–bijdragen, zie hier.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Nicky

  Vind ik ook, leg gerust klimaatheffing op alles wat niet gunstig is voor schweinerei klimaziele:
  kolen, gas, lucifers (en het waaibomenhout waar ze van gemaakt zijn), airconditioners die auto’s verwarmen, bontkragen, wollen sokken (ihb de geitenwollen), enzovoort!

  … en leg zo een gat in de

 2. Hetzler

  Kijk kijk, zo doemt de geest van Thatcher zomaar op na ruim 30 jaar toen zij de hernieuwbaarheidsgeest uit de fles liet in haar strijd tegen de machtige British Coal Board ten gunste van haar doel: kernenergie. Nu door al die Duitse anti kernenergiewaanzin de Duitse kolenindustrie de pijler blijkt om de mythe van hernieuwbaar in leven te houden, is Merkel terug bij het punt waar Thatcher begon. Wat kan ironie toch verrukkelijk zijn?! Utterly amusing. Zo komt het anti kapitalisme zichzelf uiteindelijk tegen. Dat krijg je door ondoordacht idealisme.

 3. Marcel101

  Mijnheer Hetzler,
  als ik even nadenk en me voorstel hoeveel kapitaal er verspild is door militante groene Pol Pot types op de killing fields van de klimaathype dan vind ik dat helemaal niet verrukkelijk. Of om te lachen.

  Om van te janken, eigenlijk meer.
  Bedenk eens dat we zonder dergelijke types bijvoorbeeld de thorium electriciteits-centrale nu al operationeel zouden kunnen hebben.

  En u lacht erom dat dit soort lui na 50 jaar tegengas geven nu dan eindelijk ingehaald worden door de realiteit ? Ik huil dat dit soort lui onze westerse beschaving met hun Frankfurter school op een achterstand gezet hebben die niet meer in te lopen valt.

  Wie verlost ons van de westerse cultuur ?
  Wel, kijk eens naar onze volksvertegenwoordigers. Het is een goede afspiegeling van de mensen om mij heen. En dat is toch de meerderheid.

  Wat denkt u mijnheer Hetzler,
  heeft Breitvik in 2083 een standbeeld
  of niet ?

  Of heeft die vraag helemaal niets te maken met het artikel, dat kan ook natuurlijk.

 4. Hetzler

  @Marcel U is helaas de, kennelijk te cryptische, cynische ondertoon ontgaan. Uw overwegingen deel ik van harte op het punt na van die Noorse meneer met zijn vertroebelde geest.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.