‘We moeten tweede pinksterdag als vrije dag afschaffen’

Niet eens zo’n heel gek idee.

De roep om tweede pinksterdag als vrije dag af te schaffen wordt steeds luider. Sommige politieke partijen (lees: D66) willen de vrije dag vooral afschaffen omdat werknemers dan meer moeten werken – wat goed zou zijn voor de economie – en omdat Nederland dan wat minder christelijk wordt in hun ogen. Die twee argumenten vind ik niet zo interessant.

Maar wat kardinaal Wim Eijk van de Rooms-Katholieke Kerk te zeggen heeft over tweede pinksterdag vind ik wél interessant. Eijk zei vandaag op de radio dat tweede pinksterdag prima kan komen te vervallen, omdat tweede pinksterdag officieel geen feestdag is van de kerk. “Alleen pinksterzondag, eerste pinksterdag, is volgens de kerk een hoogfeest.”

Eijk vindt dat in plaats daarvan 4 mei (Dodenherdenking) of 5 mei (Bevrijdingsdag) een nationale feestdag zou moeten zijn. Er gaat in totaal dus geen dag af; er wordt alleen geschoven met de vrije dagen. Via RTL Nieuws:

Eijk is als aartsbisschop van Utrecht de hoogste vertegenwoordiger van de rooms-katholieke kerk in Nederland. Het behouden van tweede pinksterdag is volgens hem voor katholieken geen absolute noodzaak. Ook in de politiek gaan regelmatig geluiden op om deze dag in te ruilen voor een andere vrije dag.

Zo is D66 al jaren voorvechter van het afschaffen van tweede pinksterdag, maar ook de Amsterdamse VVD-wethouder Eric van der Burg pleitte hier in 2012 voor. Hij kreeg een storm van kritiek over zich heen, maar hij ging dan ook een stuk verder door ook een pleidooi te doen voor het stoppen met tweede kerstdag en tweede paasdag.

Het zou goed zijn als er wordt gekeken naar de afschaffing van tweede pinksterdag als vrije dag, als in ruil daarvoor Bevrijdingsdag een jaarlijkse vrije dag wordt. Op die dag kunnen we dan met z’n allen de vrijheid vieren. Dat is toch een razend slim idee? Wat vind jij? Moet tweede pinksterdag worden afgeschaft? En wat moet daarvoor in de plaats komen?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

112 reacties

 1. Terzo

  We moeten helemaal niets inleveren, er wordt al genoeg door ons ingeleverd!

  1. Simon Brouwenstein

   Late ze zelluf eerst maar is bezuinigen!

   https://www.youtube.com/watch?v=SA3GmB9Bxfc

 2. Simon Brouwenstein

  Ik zou eerder de afschaffing van Hemelvaartsdag overwegen. Een rare dag in de week en religieus van veel minder betekenis dan kerst, Pasen en Pinksteren.

  Uiteraard is het de vraag of we onze vrije dagen alleen maar door christelijke feestdagen moeten laten bepalen. Het ontkent dat er in dit land een grote groep andere gelovigen zijn en een nog grotere groep die gelooft in het Atheïsme.

 3. Terzo

  Brouwenstein stelt het nog niet helder, maar zou wel graag willen zien dat mossel feestdagen ook nationale feestdagen worden, en dan morgen weer hysterisch krijsen dat de islamisering in Nederland verzonnen wordt door islamofoben, de aandoenlijke trol.

  1. -Harry

   Goed gezien Terzo !

   We krijgen de landverrader steeds beter door .
   Toen ik zijn eerste-onbenullige- comment gelezen had verbaasde het me al dat ie niet geschreven had wat ik bij het doorscrollen toch nog mocht lezen .

   Hij wordt voorspelbaar . Geleidelijk aan wordt het steeds duidelijker .

   Ik moet als ik die foto van Wim Hutten bekijk steeds danken aan die schizofrene dokter , die Jansen Steur .

   Zelfde type , ook zo’n door groeven getekend gelaat en ook alleen maar foute diagnoses , keer op keer .

   1. Simon Brouwenstein

    Je hoopt mogelijk dat die Wim Hutten hier ook bijdragen gaat plaatsen maar dat verwacht ik van deze man niet. Primo heeft dat in zijn hoofd gehaald maar het is niet zo slim van je dat je daar intrapt.

    1. -Harry

     Oh, je kent Wim , ” Simon ” ?

     1. Simon Brouwenstein

      Ik zag hem hier nooit bijdragen plaatsen, beste Harry en het lijkt me ook geen type die dat doet.

      Waarom vind je het trouwens belangrijk, Harry, wil je hem opzoeken?

     2. Antidotum

      @Harry

      Jammer dat ik niet op Simon kan reageren, maar Wim hutten iheeft hier wel degelijk geplaatst..

      Ik weet nog dat ik schreef: hahaha, je krijgt het niet bedacht”.

      Simon heeft hier diverse accounts, zoals op andere fora het geval is.
      Dus hij liegt wederom.

     3. Maaike

      Ik vermoed, Simon, dat Harry toch stiekem een beetje verliefd op je is. Je krijgt in ieder geval steeds zijn aandacht.

 4. tonzwart

  Die laatste opmerking, meneer Brouwestein, doet de deur dicht. Hier proef ik weer de aanloop naar het inruilen van hemelvaartsdag voor het suikerfeest. Want dat bedoelt U toch? U heeft vast niet het loofhuttenfeest op het oog.
  Hopelijk zal hier geen kamermeerderheid voor zijn.

  1. Simon Brouwenstein

   U proeft van alles maar ik sprak nergens over islamitische feestdagen. Ik wees vooral op het feit dat christenen in rap tempo een minderheid vormen en om die reden niet goed te verdedigen blijft onze vrije dagen alleen door de christelijke feestdagen te laten bepalen.

   Maar als we ons toch even door uw kennelijke vrees laten leiden: als de moslims in dit land een grotere groep gaan vormen dan de christenen, wat zou dat voor u in democratische perspectief moeten betekenen voor het aanwijzen van feestdagen?

   1. tonzwart

    Dan, meneer Brouwenstein, is er in het geheel geen feest meer. Als de moslimbevolking de meerderheid gaat vormen in dit land, en dat gaat sowieso gebeuren, dan is het voor ons autochtonen zaaks de benen te nemen al of niet met wrakke bootjes naar verweggistan.
    Dan hebben “ze” gewonnen en kunnen ze hier hun kalifaat oprichten. Dat zal pas een feest worden.

 5. Wachteres

  Hoogst merkwaardig dat deze opvattingen in opkomst zijn, sinds de islam hier aanwezig is.

  Wij maken deel uit van een Joods-christelijke humanistische cultuur, daar zijn de meesten van ons trots op en een ieder die deze cultuur niet aanstaat moet maken dat hij wegkomt.

  http://www.hoax-slayer.com/howard-muslim-speech.shtml

  De linksen mogen zich ook best gaan afvragen of zij zich niet beter thuis voelen in Saoedi-Arabië.

  1. Simon Brouwenstein

   Voor Wachteres is vanuit de Joods-christelijke cultuur mogelijk het Loofhuttenfeest een idee.

   1. Wachteres

    Ja gek hé, dat we daar nooit aan gedacht hebben?

    Ik denk dat de Joden daar niet mee zitten, die vieren het toch wel.

    Net als de Joden in GB het ook niet nodig vinden dat niet-Joden geen sausages mogen eten, omdat zij kosher eten.

    Typisch dat links in GB ook nooit op het idee kwam om sausages te verbieden,.

    Nu de islam er is vinden de linksen het nodig om problemen te maken.

    Natuurlijk ‘om andere godsdiensten niet te kwetsen’

    Ja ja …. wat hebben jullie toch met de islam dat die zo ‘in de kont gekropen’ moet worden?

    Maak dat voor één keer eens duidelijk.

    1. Simon Brouwenstein

     Wat een warrige bijdrage, Wachteres, vinden de moslims in Engeland het niet goed als niet- moslims worstjes eten en wordt dat door links gesteund?
     Heb je een bron of verzon je het maar?

    2. Maaike

     Tjongejonge Wachteres, wat ben je toch een zeikerd. Hier in de Albert Heijn ligt het halalvlees naast de spekreepjes, en niemand die er een probleem van maakt.

 6. Antidotum

  Ik ben zelfs voor een extra vrije dag, die van de onnozele kinderen, dan krijgt heel links Nederland vrijaf. Lekker rustig en geen dom geouwehoer meer voor 1 dag per jaar, moet kunnen toch?

  28 december 2015, wel prettig zo direct na de kerst.
  😉

 7. BigLJohn

  Er word hard aan gewerkt om de Christelijke feestdagen totaal af te schaffen, en in te ruilen voor Islamitische feestdagen. Al onze cultuur en gebruiken moeten verdwijnen. De zwarte Piet discussie is er eentje van. Onze cafe’s en openbare ruimten moeten rookvrij zijn, terwijl het roken een cultuur en een vrijheid is geweest van honderden jaren oud. Zouden de Moslims gaan eisen dat er in de cafe’s geen sterke drank meer geschonken mag worden, dan zou je dat zomaar ineens zien gebeuren. Hoe meer de Islam aan invloed in Nederland krijgt, steeds meer rare eisen aan onze maatschappij probeert af te dwingen, waar wij vervolgens mee instemmen, hoe meer Nederland afglijdt naar een kopie van een streng Islamitisch land uit het midden oosten !

  1. lauwebal

   Aanvulling: Vuurwerkverbod, ook al zo’n pareltje van GroenLinks.

  2. Gielah

   Daarom had, bij de binnenkomst van zó ontzettend veel moslims in ons land, er een afspraak moeten zijn gemaakt dat de islam nooit, nooit, nooit op énige invloed van hun ideologie in een westers democratisch land zou mogen rekenen… dus geen officiële islamitische feestdagen en géén gezeur en gezanik over ónze feestdagen en culturele gebruiken…. en of meneer en mevrouw even hun handtekening hieronder zouden willen zetten…. en lag dit ‘gevoelig’ … dan niét toelaten, maar een dringend ( dwingend) advies om asiel in een islamitische land te gaan aanvragen.

   Was dat nu zó moeilijk geweest?
   Het zou een zee van ellende hebben voorkomen.

   1. Simon Brouwenstein

    Hoe had Gielah die afspraak willen vastleggen? In de Grondwet?

    Wat een onzin toch weer.

    1. Wachteres

     Nee hoor, dat is niet nodig. Gewoon duidelijk maken dat we in een Joods/christelijke samenleving wonen en dat iedereen zich daaraan heeft aan te passen.

     Premier Howard van Australië had dat heel goed in de gaten.

     En Gielah heeft gelijk. We hadden die achterlijke figuren meteen duidelijk moeten maken dat hier geen meisjes besneden worden en dat vrouwen naar buiten mogen en cursussen mogen volgen en dat pa en broers niet hebben uit te maken hoe zij zich kleden. enzovoort ….

     Maar ja, links is afhankelijk van de moslimstemmen en dan doe je wat om die te houden en te krijgen, nietwaar?

     1. Simon Brouwenstein

      Dacht Wachteres dat het moslims niet duidelijk was dat hier meisjes niet mogen worden besneden?
      En wat bedoelt onze jihadiste precies met aanpassen aan de Joods/christelijke samenleving? Is dat meer dan wat er in de wet staat?

     2. Wachteres

      Het gebeurt nog regelmatig, Simon

      En het mag niet zo zijn dat wij ons moeten aanpassen aan de islam.

      Dat gebeurt regelmatig.

     3. Nog1

      De term joods-christelijk is bedacht na de Holocaust uit schaamte voor het christelijke anti-semitisme dat zo typerend is voor het Chrsitendom.

      Maar inhoudelijk betekent de term niets.

    2. lauwebal

     Door in de grondwet artikel 1 te vervangen door een artikel waarmee de joods-christelijke traditie als enige leidende cultuur in Nederland wordt vastgelegd, is dit al gerealiseerd.

 8. lauwebal

  Wat een onzin. Nederland heeft het minste vrije dagen in Europa. Tweede Pinksterdag inleveren is vooral leuk voor de werkgevers.

  Er zijn juist meer vrije dagen ingevoerd worden zodat er meer banen komen.

 9. lauwebal

  Frank Verhoef schrijft: “Het zou goed zijn als er wordt gekeken naar de afschaffing van tweede pinksterdag als vrije dag, als in ruil daarvoor Bevrijdingsdag een jaarlijkse vrije dag wordt. Op die dag kunnen we dan met z’n allen de vrijheid vieren.”

  De vrijheid vieren op bevrijdingsdag? *proest* Ik boycot bevrijdingsdag. Al meer dan 30 jaar is deze dag geclaimd door politiek links. Clubs als Amnasty International maar ook het tuig van de Internationale Socialisten lopen op bevrijdingsfestivals te roepen hoe erg Wilders wel niet is, en in de tijd van Fortuyn waren op bevrijdingsdag vele Hitler-vergelijkingen te horen. Dat is niet mijn vrijheid.

 10. jonathan

  Als katholiek vind ik het een goed idee. Velen hebben niets met chr. feestdagen. Helaas. Sommigen weten niet eens waar het over gaat. Of ze zijn blijven steken van hoe het vroeger in de kerk toeging. Maar denken dat het nog steeds zo geldt. Het is anders. Veel spritueler en het gaat over jou en mij. Maar de niet-gelovige mens wil niet verder kijken dan hun neus lang is. Bekrompen zijn ze wat dat betreft. Omdat mensen er niets meer bij hebben vind ik ook dat zij die dagen geen vrij hoeven te hebben. Dat willen ze zelf. Inderdaad 2e Pinksterdag is geen religieuze dag. Mss kan 2e Kerst- en 2e Paasdag ook worden afgeschaft voor een gewone vrije dag. Want dat schijnen de mensen te willen. Maar absoluut geen islamistische feestdag voor terug. Stop de islamisering. Houdt NL een moderne democratie met ONZE vrijheden en voor behoud van het Joods, Christelijk en humanistisch erfgoed.

  1. Simon Brouwenstein

   Ja, Jonathan,

   Op Pinksteren vieren we uitstorting van de Heilige Geest en ik neem aan de velen hier dat niet weten.
   Het is wel goed om te weten dat die uitstorting door het jaar heen ononderbroken plaatsvindt. De Heilige Geest werkt dag en nacht door en laat zich niet afleiden door werk- en feestdagen.

   1. Gielah

    Grote genade… denkt die idioot nu soms dat hij zelf de Heilige Geest is?

    1. Simon Brouwenstein

     Nee hoor, maar ik, geniet elke de van Zijn uitstorting.
     Ik vrees, gelet op de permanente boosheid en chagrijn die uit uw bijdragen blijkt u die ervaring niet heeft.
     U moet zich er voor openstellen, Gielah, de Heilige Geest schenkt zonder ophouden en zonder aanziens des persoons.

     1. Simon Brouwenstein

      ‘elke de’ moet natuurlijk elke dag zijn. Dei spellingscontrole op de ipad heeft zo zijn nadelen.

     2. Gielah

      De mensen hier genieten allesbehalve van uw uitstortingen.

     3. Maaike

      Foei Gielah, u ontheiligt Zijn uitstorting van de heilige geest.Zoals Simon al zegt, stelt u open voor Jezus Christus en uw ziel zal met uzelf in het reine komen.

     4. Antidotum

      @ Simon

      Je geniet elke dag van zijn uitstorting?

     5. toetssteen

      @Brouwenstein
      Nou het was me toch een flinke halgelbui gisteren.

      @Maaike
      En nou die fles sherry dicht dame, want voor u het weet ziet u nog meer geesten.

     6. toetssteen

      @Antidotum
      Grinn, blijkbaar. Ik moest me echt inhouden, maar ahum, het kostte erg veel moeite.

     7. Pieter V

      Tja, het is wel duidelijk dat u door de GGZ ook niet meer geholpen kunt worden.

 11. van Urk

  Wel ja schaf al die christelijke feestdagen gewoon maar af terwijl ik toch sterk het idee had dat Simon tegen mij beweerde dat niemand de vrijheid van Godsdienst in ons land wil gaan beperken alleen de PVV. Ik ervaar de vrijheid van Godsdienst ook met het vieren van Hemelvaart wat u als onzin beschouwt net als het vieren van andere feestdagen! Maar ja behalve uw bewering over de PVV zijn er helaas meer atheistische partijen o.a. de D666 en ander linkse prul die het christelijke geloof wil beperken om het langzaam te verdringen binnen de huiskamers. Maar ja, voor het Suikerfeest zal in de toekomst wel weer een uitzondering en een plaatsje in de kalender voor gevonden worden.

  1. Simon Brouwenstein

   Ik beschouw het vieren van Hemelvartsdag niet als onzin maar acht die religieuze gebeurtenis van minder betekenis dan de overige christelijke feest. Goe blijven lezen, heer van Urk, de stropop is een drogreden
   Ik geloof ook niet dat de vrijheid van Godsdienst in het geding is. Ik ga wel met u mee in de observatie dat D66 weliswaar niet de godsdienstvrijheid wil aantasten maar soms wel atheïstische onverdraagzaamheid toont. Niet zo onverdraagzaam als christen meestal waren en vaak nog zijn maar nochtans.

   1. van Urk

    tja voor u misschien niet ,maar voor een ander weer wel. En dat laatste zinnetje is weer om te steken naar mij toe zeker! maar ja zoals het in de bijbel staat; er zijn dwazen die spreken als dolksteken..

    1. Simon Brouwenstein

     Als u zich aangesproken voelt, heer van Urk, lijkt me zelfonderzoek op zijn plaats. Ik bedoelde het echter in het algemeen.

     1. van Urk

      Houdt het algemene bedoeling bij uw eigen linkse kliek zou ik maar zeggen, daar valt ook weinig verdraagzaamheid te vinden behalve als het om moslims gaat!

  2. Nog1

   Goed plan. Waarom atheisten verplichten christelijke feesten laten vieren?

   Van mij mag jij alle christelijke feestdagen blijven vieren, maar ik zou graag gelijk behandeld willen worden en mijn eigen feestdagen uitkiezen.

 12. Daniel

  Christelijke feestdagen…….? Iedereen behoort te weten dat Kerst en Pasen in oorsprong heidense feesten zijn, waar we een christelijk sausje overheen gegoten hebben. Alleen Pinksteren is een christelijk feest en daarom moeilijk te doorgronden door semi-christenen en heidenen.
  Dus die feestdagen boeien me niet zo, maar een mens moet wel af en toe een feestje hebben.

  @BigLJohn schreef:
  ‘Zouden de Moslims gaan eisen dat er in de cafe’s geen sterke drank meer geschonken mag worden…’

  Ja, dan zou ik in actie komen, geen Jenever, Korenwijn, en Duveltjes meer in de kroeg kan dus echt niet. Dan is het hek van de dam, dan is de ramadan gaar, dan zullen we straffe maatregelen nemen.

  Jenever is één van de kernwaarden van ons volk.
  In oude tijden wist men al over de gunstige effecten van de jenever: dankzij haar vergeet de militair alle gevaren en ellende, de matroos op zee spot met levensgevaarlijke klippen, winden en golven, en de boer doet nieuwe krachten op als het werken hem te zwaar valt.
  Militairen en matrozen hebben onder invloed van de moedgevende jenever voor Europa schatten vergaard.
  Speciaal de Verenigde Provinciën hebben op Vlaamse grond de Fransen verslagen met hulp van de jenever.

  Laat iedereen met zijn tengels van onze jenever afblijven!

  1. Simon Brouwenstein

   Ik constateer thans heuse emotie bij Daniel. De islamisering komt gevaarlijk dichtbij.

   1. van Urk

    Dat zie je goed beste Simon! In mijn dorp staan ze nog maar in de rest van Nederland komen daarvoor andere gebedshuizen voor in de plaats die niet gewenst zijn onder de plaatselijke bevolking! En die “vreemde” gebedshuizen gaan later zaken opeisen waar men geen nee tegen durven te zeggen!

    1. Simon Brouwenstein

     Het is bekend, heer van Urk, dat de grootste angst voor moslims bestaat bij mensen die ze nimmer ontmoetten.

     1. van Urk

      U ontmoet ze zeker wel neem ik aan? Ik heb zelf gewerkt met moslims en zelfs bij moslims thuis binnen geweest. Dus daar ligt het niet aan met uw bewering.

     2. Terzo

      Hoe kom je toch aan dat rare idee dat men angst voor moslims zou hebben Jacobus?

      Men heeft gewoon een gezonde afkeer van dat ongedierte dat in meerderheid onder die relioten ons allerlei zaken willen opdringen die men gewoon niet wenst in ONS land.

     3. Wachteres

      Ach van Urk, Simon vindt het heel gewoon en acceptabel dat autochtone meisjes voor dagelijks voor ‘hoer’ uitgescholden worden om maar een van de vele ‘ongemakken’ te noemen die we sinds de islam zich hier gevestigd heeft ondervinden.

      En ik maak dat van dichtbij mee.

      Maar misschien is hij niet goed op de hoogte of liever gezegd, wil hij niet op de hoogte zijn.

      Trouwens, ik herinner me een paar moslimmeisjes uit Urk die, net zestien, van school werden gehaald omdat Allah wilde dat ze gingen trouwen.

      Ook herinner ik me een meisje dat van en naar school moest worden gebracht naar een schuiladres, omdat de familie een neef uit verweggistan had opgeroepen om met haar te trouwen.

      Het meisje werd bedreigd dat ze haar tong en erger eruit zouden snijden of haar anders zouden doden.

      Fijn hé, dat zoiets mogelijk is in NL. Men had de bedreigers ook over de grens kunnen zetten, natuurlijk.

      Ik kan we doorgaan met ervaringen, maar ik ben bang dat die geen indruk maken op Simon.

      De islam moet en zal door links worden beschermd.

      Waarom eigenlijk? Ik heb daar nog nooit een antwoord op.

      Maakt de islam zo’n indruk op jullie?

 13. cmsuijkerbuijk

  Wat let diegenen die al die dagen niet vrij willen zijn, om te werken? Vrijwillgerswerk zat.

 14. W.H.J. Reiss

  20 reacties van de man die zich der Uebermensch noemt waar das Volk, der Untermensch naar te luisteren heeft ! Ik stel voor om voor deze persoon die volgens hemzelf een hoge persoonlijkheid is 2e pinksterdag te verruilen voor ‘Der UebermenschenTag’ ! Dan kan Wimke Hutten mooi door het dorp paraderen om das Volk der Untermensch, daarbij zijn mening te geven !!!

  1. Wachteres

   Heerlijk dat Simon de enige is die weet hoe de Heilige
   Geest werkt en Hij werkt ook alleen door hem.

   Jezus noemde de Farizeeërs, die zich ook mijlenver boven het gewone volk verheven voelden, adderengebroed en witgepleisterde graven.

   Dat lijken me scheldwoorden die heden ten dage nog van toepassing zijn op arrogant tuig.

   1. Simon Brouwenstein

    Het lijkt me in elk geval duidelijk dat deze boze scheldpartij niet door de Heilige Geest is ingegeven.

    1. toetssteen

     @Aldus kanselbestormer Brouwenstein.

     De heilige geest, volgens mij is de spiritus omhoog gestegen.

     1. Simon Brouwenstein

      U bent warm, heer Toetssteen, het gaat om de Spiritus Sancti. Die stijgt niet op maar die daalt neer.

      Begrijpt u wel?

     2. toetssteen

      @Brouwenstein
      Zeker geen scheikunde gehad op school.

 15. lanex

  Het sluipt maar verder.
  In de US mag je geen Happy Xmas meer zeggen, je zou maar eens een moslim kwetsen, het is Happy Holiday’s!
  Ik stel voor het woord kwetsen ook niet meer te gebruiken, je hoort het teveel, het is misplaatst.

  1. Simon Brouwenstein

   Het was me niet bekend dat je in de V.S. niet meer happy Xmas mag zeggen.
   Heeft lanex een bron waar dat uit kan blijken?

  2. robmdw

   Flauwekul. Dit zeggen ze al heel erg lang en het is vanwege het min of meer samenvallen van Kerst met chanukah!
   Als er ergens sprake is van een ‘Joods-Christelijke’ cultuur is het daar (en dan vooral aan de north-east coast) en niet hier.

 16. Wachteres

  @Lanex, een nicht van mij uit Canada ergerde zich ook al wezenloos aan de opofferingen die men zich vanwege links en de islam moet getroosten.

  De idiote opvattingen van links hebben zich blijkbaar wereldwijd verbreid.

  En iedereen moet eraan mee doen.

  1. Simon Brouwenstein

   Waar moeten we precies aan mee doen, Wachteres?

   1. Wachteres

    Goed lezen, Simon. Maar omdat je naar de bekende weg vraagt:

    De eisen die door links overal in Europa gesteld worden om de islam te behagen.

    Welke eisen, zeg jij dan natuurlijk? kijk maar op internet.

    1. Simon Brouwenstein

     Ja, ik krijg niet zo scherp welke eisen dat dan zijn.
     Kun je daar nog iets meer over zeggen?

     1. Wachteres

      http://www.verenigdestaten.info/kerst-in-amerika/

      Vooruit, ik ben in een goede bui:

      “Anderzijds vinden anderen [lees linksen] dan weer dat men het kerstgebeuren niet mag opdringen aan mensen met een andere geloofsovertuiging [ lees moslims].

      De secularisatie vinden zij noodzakelijk om andersdenkenden [lees moslims] niet voor het hoofd te stoten. Om die reden spreekt men niet meer van ‘Christmas’, maar ‘the Holidays’ en stuurt men meer en meer kerstkaarten met ‘Happy Holidays’ ipv ‘Merry Christmas’.

      Sommigen willen zelfs zo ver gaan om de kerstboom uit het straatbeeld te bannen, maar dat wordt tot nog toe op veel protest onthaald”

      Die anderen zijn vanzelfsprekend de linksen, die mensen met een andere geloofsovertuiging [ lees: moslims] niet voor het hoofd willen stoten.

      Een nicht van mij uit Canada uitte haar ergernis, omdat zij de linkse eisen belachelijk vond: geen kaarten met Happy X-mas maar Happy Holidays..

      Tja, in Duitsland eisen de linksen in bepaalde steden ook al dat er geen kerstboom op het stadsplein komt, kwetsend voor moslims.

      In Den Haag is er een ultralinkse Hogeschool die weigerde een kerstboom in de hal te plaatsen; kwetsend voor andersgelovigen, lees: moslims!

      Weet je wat leuk was: islamitische winkeliers in de buurt kochten gezamenlijk een kerstboom en zeiden dat de school niet moest gaan zeiken over dergelijke dingen.

      In GB en in Duitsland wil men kerstmarkt al veranderen in wintermarkt o.i.d: kwetsend voor andersdenkenden, lees: moslims.

      In Utrecht werd in een wijk waar ook moslims wonen door de linkse gemeenteraad dringend verzocht [= geëist] dat de huizen aan de buitenkant niet zouden worden versierd met lichten e.d., en je raadt het al: kwetsend voor andersdenkenden = moslims.

      Tientallen voorbeelden zijn op internet te vinden; tot verboden op universiteiten aan toe om het woord kerst maar te noemen of het begrip anders te uiten.

      Geld uit het Midden-Oosten voelt zo lekker aan, ook voor links!, daar kun je je identiteit wel voor verraden.

 17. toetssteen

  In Singapore vieren ze zo’n beetje alles. Santa Claus van het leger des heils met een bel in een shopping mall is heel gewoon. Kerstversieringen langs diverse wegen, heel gebruikelijk, merry christmas, kerstbomen (nep, want in die warmte krijgt een spar sneller problemen dan die ie op is getuigd.

  Met het Hindoestaanse lichtjesfeest, hebben de hindoe’s vrij en zijn de taxitarieven een dollar hoger wat een welkome extra verdienste is voor de andere chauffeurs.

  Wat daar niet mag is eisen dat er geen kerstversieringen meer komen, Santa uit het winkelcentrum moet omdat een bepaalde groep er zich aan stoort. Kritiek op de vele bootjes met lichtjes in de haven tijdens Divali uhuh.

  Wat echter wel streng verboden is, is zelf slachten of halal laten slachten. Het vlees is wel te koop, maar wordt geïmporteerd en ligt in de supermarkt gewoon bij de varkenslappen.

  Als Nederland werkelijk multiculti wenst te zijn, zou het eens moeten stoppen de oren te laten hangen naar drammers. U wilt hier wonen, mooi, accepteer binnen de wet de gebruiken van de ander.

  Tweede pinksterdag? Laat dat mensen zelf fijn uitmaken. Zij die willen werken kunnen fijn aan het werk, hebben zij die dag op een ander moment vrij.

 18. V.K.

  -Die 2e feestdag is juist hartstikke goed voor de touristenindustrie en het autogebruik.

  1. toetssteen

   @V.K.
   Klopt, maar dat betekent tevens dat er veel mensen zijn die op die dag wel werken. Prima toch!

 19. Teun

  “We moeten ………”
  We moeten niks.
  Als jij vindt dat het moet, moet jij het zelf doen.
  Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

 20. Daniel

  De Heilige geest dus. De Heilige Geest werkt dus niet in de wereld om mensen te laten zien dat zij zondigen wanneer zij doden, liegen en bedriegen of roken, maar om mensen te overtuigen van de zonde van het verwerpen van de Heere Jezus. Mohammed, Boeddha, verschillende Pausen, en noem maar geestelijke leiders van de mensheid op, zijn niet uit de dood opgestaan.
  Het volgen van hen, en daarmee het verwerpen van de Heere Jezus, is een zonde voor God!
  Joh. 3 : 18 zegt: “Die in Hem gelooft, wordt niet veroordeeld, maar die niet gelooft, is alreeds veroordeeld, omdat hij niet heeft geloofd in de Naam van de eniggeboren Zoon van God.”

  Zo heb ik het geleerd in de Gereformeerde Gemeente, en die kunnen het weten. Die geloven ook niet meer, die weten het zeker.

  Maar een vrije dag, wat is nu een vrije dag als je door het geloof in God bevrijd bent, dan ben je voor eeuwig vrij.

  Eeuwig is lang, de dominee heeft het me uitgelegd.
  Stel je voor een duif en een ijzeren bal ter grootte van een voetbal.
  Eén keer per jaar vliegt die duif langs de bal en een vleugel raakt die bal.
  Als die bal daardoor helemaal afgesleten is, dan is dat 1 seconde van de eeuwigheid.
  Toen ben ik afgehaakt. De eeuwigheid duurt te lang voor mij.

 21. V.K.

  -Tsja, wanneer je geen beeldjes mag aanbidden,kan je als cultuurdager van de beeldbestormers moeilijk aan komen zetten met bijvoorbeeld bronzen maria of buddah beeltjes welke op bepaalde plekken specefieke slijtage vertonen. Een Dominee moet het maar met ijzeren ballen ter grootte van een voetbal doen als vertegenwoordiger van de zekerheidsindustrie welke zo ondertussen vele slijtage vlekken vertoont.

 22. hans-e-pans

  “Simon Brouwenstein” heeft een drukke dag gehad in/met deze kolom.

  Kan je nu een paar dagen overslaan “Simon Brouwenstein”?

  De volgende reactie over een paar dagen weer, zeg maandag 1 juni 2015 weer.

  1. Gielah

   Is dat niet een beetje erg snel?

 23. Teun

  Simon Brouwenstein, ik ontmoet vaak moslims.
  Het zijn alleen maar aardige mensen, vaak beleefder en vrolijker dan autochtone Nederlanders, maar dat zegt niets, voor iemand die de menselijke natuur wantrouwt.
  De menselijke natuur is gespleten, want hoe kan anders het cultureel hoogbegaafde volk van de Duitsers, op een dergelijke manier achter zo’n klein burgermannetje aanhollen.
  Nee, Brouwenstein, ik ben niet bang voor moslims. Ik maak geen onderscheid tussen hen en autochtonen. Ik ben bang voor de mens, die zichzelf niet goed genoeg kent. En daar bent u er ook een van.

  1. Simon Brouwenstein

   U hoeft voor mij niet bang te zijn Teun. Dat u angst ervaart voor het onbekende in uzelf is tragisch maar mogelijk ervaart u het als steun als ik u vertel dat veel mensen zichzelf niet kennen.

   1. toetssteen

    @Brouwenstein
    Doodsbang! Ik weet niet wat ik moet doen in Singapore, zit hele dagen onder het bureau! En dan komen ook nog die enge kleinkinderen vertellen dat het etenstijd is. Man dat is zooo afzien. Verplicht meegaan om boodschappen te doen, een hel!

    Ik zou eens een shrink raadplegen Brouwenstein. Volgens mij bent u de grip op de realiteit kwijtgeraakt.

 24. Arachne

  Ik ben tegen het afschaffen van de welke vrije dag dan ook. Cultuur. Hoe men die dagen invult, dat moet ieder voor zich weten. Het invoegen van feestdagen van hier ingestroomden is niet nodig. We hoeven de maatschappij niet voor alles aan te passen. Als je christelijke feestdagen wilt afschaffen (christendom krimpt), dan is 5 mei geen vervanger. De meeste mensen zijn van dik na de oorlog en het herdenken wordt ieder jaar opnieuw door een commissie ingevuld. Overigens dragen al die vrije dagen wel bij aan de economie.

  Als D66 dit soort dagen wil afschaffen omdat we dan kunnen werken, laat ze dan zelf het goede voorbeeld maar geven en gedurende de recessen en vrije dagen doorwerken. Als D66 deze dagen wil afschaffen om het christendom terug te dringen, dan kunnen ze zelf het voortouw nemen, de zondag in eigen kring afschaffen en aan het werk. De 7-daagse werkweek. Het kost wat, maar je bent niet voor niets principieel. Ik heb wel sterk het gevoel dat D66 geen enkele moeite zou hebben met een wettelijke vrije dag voor het suikerfeest.

  1. toetssteen

   @Arachne
   Mijn idee. Men wil een 24/7 cultuur en dat kan prima en zal ook wel moeten als beide partners werken. Maar zo goed moet ook de winkelopenstelling vrij worden gegeven. In veel landen zult u op de supermarkt na voor tien/elf uur geen winkel open vinden. Ja ’s avonds dan weer wel. Dat is de consequentie van voor genoemd.

   Wettelijke vrije dagen, laat dat dan lekker over aan het bedrijf en niet aan de politiek.

 25. W.H.J. Reiss

  Na mijn Uebermenschentag voor zelfbenoemde hoog ontwikkelde alleswetende personen zoals Simon de Wauwelaar heb ik nog een voorstel.
  Die ‘Untermenschen Stunde’. 1 Uurtje per week verplicht luisteren naar hoogbegaafden zoals Simon der Wauwelaar, waarna deze hoogontwikkelde de rest van de week vrijaf heeft !

 26. Parestado4

  Vervolging zal er echt wel komen en dan wordt er gezift.Wat echt is blijft bestaan en wat niet echt is dat valt af.Laten het daar maar op houden!

 27. Nog1

  Schaf alle nationale feestdagen af en geef mensen de vrijheid zelf te bepalen wanneer ze deze vrije dagen willen.

  Dan kunnen christenen hun pinksterdag houden, zonder dat ze de meerderheid van de bevolking hoeven te dwingen mee te vieren.

 28. Gielah

  Wat een onzin kwekt u toch weer, bozig @Nog1 meneertje!
  Wie dwingt u wát dan ook te vieren?
  Bij mij is nog nooit iemand aan de deur geweest om mij enige feestdag op te dringen en ik durf te wedden dat dit ook met u nog nooit gebeurd is.

  Verder kan ik niet namens al mijn medechristenen spreken, maar persoonlijk zal het mij worst zijn wat u al dan niet viert… u doét maar!
  Waarom zou u blijdschap huichelen over de uitstorting van de Heilige Geest… terwijl u niet weet Wie dat is… laat stáán met Hem vervuld bent?

  Om dezelfde reden zult u mij bijvoorbeeld niet joelend en hossend op straat aantreffen, nadat een bepaalde voetbalclub gewonnen heeft… dat laat MIJ nu weer koud!

  1. Nog1

   ‘Om dezelfde reden zult u mij bijvoorbeeld niet joelend en hossend op straat aantreffen, nadat een bepaalde voetbalclub gewonnen heeft… dat laat MIJ nu weer koud’

   Dan begrijp je ook hoe vervelend het zou zijn om een verplichte vrije dag op moeten nemen alleen omdat een voetbalclub gewonnen heeft.

   En hoe zou je het vinden al jij verplicht vrij krijgt op bv het suikerfeest?

   Ik wil mijn eigen vrije dagen uitkiezen en ze niet opgelegd krijgen. En uit je reacties te zien wil jij dat ook, maar heb je het geluk dat de verplichte vrije dagen en jouw feestdagen overeen komen.

   1. Arachne

    Dan worden het dus wettelijke snipperdagen die je op kunt nemen als het de baas uitkomt en die onderhandelbaar zijn bij de CAO en waar de politiek zich tegenaan gaat bemoeien.

   2. toetssteen

    @Nog1
    Ga eens dat wat u nu zegt uitventen in Saoedi Arabië. Ik ga een eind met u mee, maar uw laatste uithaal is volkomen kolder. Dit land, of u het nu leuk vind of niet, heeft een katholiek/Calvinistische saus.
    Dus wat denkt u dan dat u tegenkomt? Divali?

  2. Daniel

   Ook niet als PEC Zwolle landskampioen wordt, Gielah?

   1. Gielah

    Zover ik weet is dat óók een voetbalclub… en ik acht voetbal… álle voetbal… een absolute aso-aangelegenheid.

    Ik heb ooit eens in een trein gezeten, waarin voetbalsupporters meereisden.
    Wat dáár gebeurde, had weinig menselijks meer.
    Ook niets diérlijks trouwens… want dieren hebben aanmerkelijk meer beschaving dan dit ‘Hóeren !!’- roepende en bierflessen in het rond smijtende en stoelen kapotsnijdende gezelschap Neanderthalers.
    Pas op station Den Bosch kwam de ME dat spul op het perron opwachten en meenemen.
    Intussen was er van de trein weinig meer over… en van het zenuwgestel van de normale passagiers nog minder.

    Als een sport zódanig het laagste van het laagste aanspreekt en aantrekt… dan is het eerder een uiting van een ondergaande beschaving dan iets om enig plezier aan te beleven.

    Nee dus.

 29. Nico

  We wonen niet in een joods-christelijke samenleving. Een joods-christelijke samenleving heeft nimmer bestaan. Het is een verzinsel van moderne conservatieven om het inherente antisemitisme van de christelijke samenlevingen weg te poetsen.

  De interactie tussen jodendom en christendom bestond voornamelijk uit het afpakken van rechten van joden, de joden extra belasting te laten betalen, joden uit te sluiten van de meeste beroepen, joden uit te sluiten van eigendomsrechten op onroerend goed en regelmatig joden te verdrijven en uit te moorden. Pas toen met de Verlichting het christendom minder dominant werd kregen joden mondjesmaat meer rechten. Rechten die trouwens keer op keer weer werden ingetrokken zoals tijdens WOII duidelijk bleek.

  1. Arachne

   De extra belasting heb ik niet terug kunnen vinden in de interactie met het christendom. Wel in de interactie met de islam; deze past dit toe op alle niet-moslims. Tevens extra belasting onder het naziregime. De bezetter, het naziregime, trok de rechten voor de joden in. Anticiperend op de bewering dat de nazi’s christelijk waren; een deel zal zichzelf christen genoemd hebben, echter staat de hele ideologie haaks op het christendom.
   Voordat we de Verlichting gaan prijzen, een deel van de “vaders” van de verlichting waren rabiaat antisemitisch waaronder Voltaire.

   1. Nico

    In Europa moeten joden op veel plaatsen een belasting betalen die erg leek op de dhimmi belasting in Islamitische landen. Verder werden regelmatig schulden die christenen bij joden hadden van staatswege geannuleerd, dit kun je ook als een soort belasting zien.

    Het antisemitisme van de Nazi’s komt rechtstreeks voort uit het christelijke antisemitisme dat met name dankzij de geschriften van Luther in Duitsland veel ingang vond.

    1. Simon Brouwenstein

     Heel goed gezegd.

    2. Arachne

     Het antisemitisme van de nazi’s zou voort kunnen komen het de geschriften van Luther, die absoluut een antisemiet was. De vraag is dan: komt het antisemitisme van Luther uit het christendom (nieuwe testament) of heeft het een andere origine?

     T.a.v die belasting: kunt u mij aangeven waar ik dat kan vinden, bv boeken/internet etc?

     1. Wachteres

      Heel goed gezegd!

      Kwaadaardige mensen beschermen de islam en maken het christendom zwart.

      Hun gedrag laat zien wie ze zijn.

  2. toetssteen

   @Nico
   Tikkie de weg kwijt. Er lag helaas wel een reden aan ten grondslag waarom ‘joden’ werden gewantrouwd in die periode. De stadspoorten openzetten voor de moordende Moor was nou niet echt een binnenkomer om het voorzichtig uit te drukken.

   Nee, het was de elite die er beter van dacht de worden (wat is er nieuw?) en Sam en Saar werden er uiteindelijk het slachtoffer van.

 30. Nico

  Wat betreft het afschaffen van Tweede Pinksterdag; Ik ben er wel voor om het te laten zoals het is. We zouden er zelfs wel een paar extra dagen bij kunnen hebben. 5 mei is inderdaad een goede, maar ik vind twee nationale feestdagen nog steeds aan de krappe kant vergeleken met andere landen. Laat 22 juni, de dag dat de Staten Generaal de Acte van Verlaetinghe aannam en daarmee de Nederlanden feitelijk onafhankelijk verklaarde, ook een nationale feestdag worden.

  1. Wachteres

   Goed idee, Nico. En dan hebben we er hopelijk over een tijdje nog een feestdag bij:

   De dag waarop we de EU achter ons hebben gelaten.

   Dat mag wat mij betreft wel een week vakantie worden, met voor iedereen extra vakantiegeld om dit uitgebreid te kunnen vieren.

 31. TakeAmsing

  Op zich niet zo’n gek idee, maar pinksteren heeft vaak mooier weer als de bevrijdingsdag, ook Pinkpop is dan een dag kwijt.. Dus meer een praktische nee. Het staat mensen natuurlijk vrij om hier zelf een vrije dag voor bevrijdingsdag op te nemen toch? In Nederland hebben we over het algemeen best veel vrije dagen ten opzichte van het buitenland..

 32. TakeAmsing

  Och, Pinkpop is niet meer op pinksteren, nou dan de bevrijdingsdag ook maar in Juni.. #schuiven

 33. JFU

  D66 zou het liefst alle christelijke feestdagen afschaffen, en vervangen door islamitische feestdagen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.