Asscher biedt geen excuses aan bij Marokkaanse en Turkse jongeren vanwege ‘niet-representatief onderzoek’

Vanwege “serieuze tekortkomingen” in een onderzoek met uitkomst dat helft van Marokkaanse en Turkse jongeren Syriëgangers ‘helden’ vindt.

Vice-premier Lodewijk Asscher biedt geen excuses aan, aan de Marokkaanse en Turkse gemeenschappen in Nederland. Hij doet dat, nu een methodologische doorlichting van een onderzoek naar ISIS, de islam en radicalisering onder moslimjongeren, zou aantonen dat het onderzoek van de bewindsman “geen representatief beeld” schetst van de situatie:

Uit het onderzoek bleek dat 80 procent van de Turkse jongeren het niet ‘verkeerd’ vindt dat er door groeperingen uit naam van de jihad geweld wordt gebruikt tegen anders gelovigen of niet-gelovigen. Daarentegen was er onder de Turkse jongeren nauwelijks steun voor het door IS uitgeroepen kalifaat.

Verder bleek dat 90 procent van de Turkse jongeren vindt dat de strijders die het opnemen tegen Assad ‘helden’ zijn en dat de helft het een goede zaak vindt als Nederlandse moslims naar Syrië vertrekken om daar mee te doen aan de strijd.

Asscher heeft de uitkomsten van dat onderzoek destijds ‘verontrustend’ genoemd, maar zegt dat hij geen excuses hoeft aan te bieden, aangezien hij niet de uitvoerder van het onderzoek is geweest. Dat was Motivaction. Dit bedrijf wordt in de studie die Asscher heeft laten uitvoeren naar diens onderzoek, ervan beschuldigd onduidelijke termen te hebben gebruikt die niet voor elke jongere hetzelfde betekenen.

Dit bedrijf geeft desgevraagd aan nog steeds achter de vraagstelling te staan. Het onderzoek wordt nu opnieuw uitgevoerd, maar Motivaction beweert dat de uitslag – ongeacht de methodologie – anders zou zijn. Ten tijde van het eerste onderzoek zou de omvang van de bloederigheid van de daden van ISIS nog niet zo bekend zijn bij de doelgroep.

De onafhankelijke Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk kondigen in ieder geval aan tóch excuses van Asscher te gaan eisen. Ze vinden dat de minister onnodig gestigmatiseerd heeft:

GroenLinks lijkt zich bij die oproep aan te sluiten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. CJD

  Onderzoeken aannemen als de waarheid en denken dat je hiermee weg kan komen alleen omdat jij de onderzoek niet geleid hebt? hoe laf ben je dan wel niet!? Des te erger dat deze rat het lef heeft om geen excuses te bieden

 2. poldi

  HOE DOORZICHTIG ALLEMAAL !

  Het onderzoek van Motivaction viel in het kader van “de islam is vredelievend” niet zo in goede aarde bij onze laffe en politiek correcte wegkijkbestuurders.
  Stel je toch voor dat Wilders toch gelijk had.
  Vandaar deze “methodologische” doorlichting van een onderzoek naar ISIS, de islam en radicalisering onder moslimjongeren.
  En Asher maar hopen dat het “domme”volk erin trapt.

 3. poldi

  En als aanvulling op mijn vorige reactie:
  60% van de Turken in Nederland hebben gestemd op Erdogan (aanhanger moslim broeders) en zijn dus islamist. Hier twee citaten van Erdogan: ”Tegelijkertijd seculier en moslim zijn, is niet mogelijk” en ”Democratie is slechts de trein die wij nemen totdat wij op onze bestemming zijn aangekomen. Minaretten zijn onze bajonetten, koepels onze helmen, moskeeën onze kazernes en gelovigen onze soldaten”. Als 60% vd Turken hierachter staat weet je gewoon genoeg..

  1. Jan

   35% van de Turken in Nederland heeft gestemd. 65% boeit het dus blijkbaar niet zo erg. Dat 60% van de Turken hier achter Erdoğan staat, lijkt dus wat aan de hoge kant. De meerderheid houdt zich waarschijnlijk niet zo bezig met politiek.

  2. Nog1

   De zin ”Democratie is slechts de trein die wij nemen totdat wij op onze bestemming zijn aangekomen. Minaretten zijn onze bajonetten, koepels onze helmen, moskeeën onze kazernes en gelovigen onze soldaten” is niet van Erdogan, maar komt uit een gedicht van Ziya Gölalp dat staat in ‘Turkification, Islāmization, and Modernization’ dat in 1918 gepubliceerd werd.

 4. Bromsnor

  Omdat de uitkomst van het onderzoek Lodewijk Asscher niet uitkomt zegt hij dus het onderzoek niet juist is gedaan.

  Dat is gemakkelijk. Op die manier kan je ieder onderzoek naast je neer leggen als de uitkomsten van het onderzoek je niet bevallen.

  Hoe denken Turkse jongeren over Joden? Hierover zullen we Asscher ook niet over horen.

  Schokkende beelden. GingerTurk wil nieuwe Shoa
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/02/ntr_onbevoegd_gezag_turken_hat.html

 5. poldi

  COPY & PASTE
  ———————-
  Lodewijk Asscher onze PVDA steun en toeverlaat in het moslim extremisme heeft het laten onderzoeken en is tot de conclusie gekomen dat 87% van de Turken geen problemen heeft met de jihad strijd. (http://www.elsevier.nl/Politiek/achtergrond/2014/11/Politieke-onrust-door-onderzoek-naar-IS-steun-1641407W/)
  Nu hebben zijn samenwerkende islamitische instellingen geklaagd en hij heeft daarom een brief naar de kamer gestuurd waarin hij stelt dat ZIJN onderzoek tekortkomingen bevat.
  Je geeft tonnen uit aan een onderzoek – en als later blijkt dat het niet uitkomt is het onderzoek niet goed.
  De vraag is natuurlijk wie hem nog gaat geloven.

 6. V.K.

  -Oef, Tunahan Tuzu, da’s de omkeerkoning van het debat, een verlies voor de PvdA.

 7. carthago

  Er komt een dag dat de kalifaatgangers en kokosnoten eisen dat we ons moeten excuseren voor onze aanwezigheid in de bananenrepubliek .En de linkse kolere zal dat terstond gaan doen.

 8. Koos_Koets

  Sorry! Het was geen 90%, maar 99%!

 9. Theo345

  Gaat er ook nog iemand excuses eisen voor de vele politici die zeggen dat islam vrede betekent?

 10. toetssteen

  http://www.vrijechroniqueurs.nl/asscher-de-stiekeme-mohammedaan-manipuleert-en-verduistert-onderzoeken/

  Dat werk waar Motivaction 5 jaar aan gewerkt heeft, acht ik na het lezen van dit artikel van meer waarde dan dat andere prutswerk.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.