Britse undercoverjournalist door ISIS gerekruteerd om aanslag te plegen

Geen categoriejun 27 2015, 12:00
Voordat de man z'n masker afnam, dacht ISIS vanuit Syrië een Engelsman gevonden te hebben om in Londen "in het hart van het kruisvaardersleger" een fatale aanslag te plegen.
Gisteren was een bloederige dag. ISIS pleegde aanslagen op drie continenten en wist mensen in Frankrijk, Tunesië, Koeweit en Syrië van het leven te beroven. In totaal stierven er meer dan 200 mensen om de eerste 'verjaardag' van het 'kalifaat' te vieren.
Er stond echter nog een aanslag gepland, zo onthuld de Britse krant The Sun nu: in Londen. Een journalist deed net alsof hij een geradicaliseerde islamist was en bereid was een dodelijke aanslag uit te voeren op een militaire parade:
De undercoverjournalist infiltreerde naar verluidt een van de beveiligde chatprogramma's die gebruikt worden door extremistische moslims. Op 1 juni zou hij voor het eerst gecontacteerd zijn om 'hier iets te doen'. Hier was in dit geval het Verenigde Koninkrijk. Hem werd in ruil 'het paradijs' beloofd. De contactpersoon bleek Junaid Hussain, die in 2012 een celstraf kreeg omdat hij de persoonlijke e-mail van toenmalig premier Tony Blair had gehackt. Hij vluchtte vervolgens naar Syrië, waar hij zichzelf nu Abu Hussain al Britani noemt.
Londen bleek de ideale plek volgens Hussain: 'Ok, perfect. In het hart van het 'kruisvaardersleger'. We zullen hard toeslaan'.
Junaid Hussain had verwachtingen van de aanslag die met name aan veel omstanders het leven had moeten kosten: "Het wordt groots. We zullen de kuffar (de ongelovigen) hard treffen. Hun soldaten in hun eigen land treffen." Hussain leerde de journalist hoe je een bom kan maken van huis-, tuin- en keukenartikelen, en vroeg de undercover redacteur ook om een afscheidsfilmpje te maken waarin hij ISIS prijst.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten