Deze rekensom heeft het hele internet in brand gezet

Probeert deze verkoopster mensen af te zetten of heeft ze gelijk dat het een geweldige aanbieding is? 

Het Internet is de afgelopen dagen he-le-maal losgegaan omdat een vrouw flessen wasmiddelen wilde verkopen voor een, in haar ogen, ontzettend mooi prijsje. Ze kondigde aan dat potentiële klanten één flesje konden kopen voor 35 dollarcent… of alle 48 flessen voor 12 dollar.

Je zou denken: geen slechte aanbieding. Helaas dachten veel andere Facebook-gebruikers daar net een beetje anders over:

penny-hayes-1-499x700

Penny Hayes, de verkoopster, kon haar ogen niet geloven. Ze verkoopt 48 flessen voor 12 dollar. Als je wilt weten hoeveel één fles kost deel je het totale bedrag (12 dollar) door het totale aantal flessen (48). De uitkomst: 25 dollarcent per fles. Dat is 10 cent goedkoper per fles in vergelijking met de prijs als je er eentje (of slechts een paar) koopt.

Helaas is niet iedereen zo goed in rekenen. De eigenaar van de Facebook-pagina waarop Penny haar flessen aan de man probeerde te brengen, Christi Morgan, kon de rekensom ook niet doen en dreigde haar zelfs met verbanning:

christi Morgan

Uiteindelijk schoten andere Facebook-gebruikers, die wel een relatief eenvoudige som kunnen doen, Penny te hulp. Zij legden uit, net als ik hierboven deed, dat je de vraagprijs voor één fles bij de aanbieding op volstrekt simpele wijze kan berekenen (12:48).

math51

Ook uit een andere berekening blijkt dat Penny wel degelijk ethisch verantwoord bezig is. Als één fles 0,35 dollar kost en je 48 flessen wilt kopen kost dat normaal gesproken 16,8 dollar (0,35 x 48).

Het meest fascinerende aan dit verhaal? De administrator die de volstrekt onschuldige Penny graag wilde verbannen van de pagina werd in 2012 onderzocht omdat ze een bejaarde vrouw probeerde te bedonderen. Achteraf kun je je afvragen of ze niet per ongeluk een verkeerde berekening maakte; optellen en aftrekken blijkt namelijk niet haar sterkste punt te zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. JanvanEechoud

  Het mooiste aan dit geheel, Michael, vind ik dat jij denkt dat je het aan deze lezers moet uitleggen!! 🙂

 2. Pimsch

  Verachtelijke mensen die niet kunnen rekenen en toch reageren op Facebook.

 3. ktm690smcr

  tsja , FB

 4. M. Brandenburg

  Ik snap al de ophef niet, waarschijnlijk hebben deze mensen dezelfde nieuwe rekenmethode geleerd als onze kinderen op het moment in Nederland leren.

  6 gedeeld door 4 is een rest 2….

 5. Beukman

  Best beangstigend om te zien hoe onze beschaving afbrokkelt. Steeds minder mensen die nog een beetje kunnen hoofdrekenen. Op de rekentoets scoort amper nog iemand een voldoende. Vraag je een tiener wie Hitler was, dan antwoordt hij: “De trainer van Bayern München?”. Als je een VMBO-scholier vraagt wat het laatste boek is wat ie heeft gelezen, kijkt hij je vuil aan, alsof je wilde weten hoe veel keer per maand hij zijn tenen waste.
  Zou “Idiocracy” dan toch geen speelfilm zijn maar eerder een documentaire, die ons de toekomst voorspiegelt?
  https://www.youtube.com/watch?v=-RLWghvftHI

 6. Hans_VS

  Tja… “Common Core” toestanden… Dat krijg je nu eenmaal als iedereen moet opgaan naar de volgende klas… Niemand mag blijven zitten…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.