Dit 12-jarig meisje uit een sloppenwijk in Kenia bewijst dat je met ambitie en hard werken heel ver kunt komen

Ja, zelfs als je geboren bent in pure armoede.

Het meisje hierboven is slechts een jaar of twaalf oud (ze zit in de ‘sixth grade’ wat ongeveer vergelijkbaar is met groep 8) en heet Eunice Akoth. Ze komt uit een sloppenwijk in Kenia. En wat ziet u haar doen? Ze staat op een podium in New York en spreekt een groot publiek toe.

Haar levensverhaal is buitengewoon mooi. Eunice werd geboren in Kibera, één van de vreselijkste ghetto’s van Kenia. Deze wijk is berucht omdat jonge meisjes er op grote schaal verkracht worden, de werkloosheid torenhoog is en bruut geweld bij het dagelijkse leven hoort.

Screen Shot 2015-06-05 at 14.09.31

Als je ervan uitgaat dat omstandigheden de mens maken – dus dat omstandigheden bepalen wie je wordt en wat je bereikt – zou Eunice ongetwijfeld een bang meisje zijn dat zich voor de hele wereld verstopt. De werkelijkheid is anders.

Zie je, Eunice heeft namelijk grote dromen en ambities. Ze is van plan om dokter te worden en om de hele wereld door te reizen. In plaats van daar alleen maar over na te denken is Eunice in actie gekomen.

Screen Shot 2015-06-05 at 14.10.26

Enkele jaren geleden werd de eerste school voor meisjes geopend in haar sloppenwijk. De organisatie die de school bouwde (en nu beheert) gelooft dat onderwijs ervoor kan zorgen dat zelfs de allerarmsten maatschappelijk vooruitgang kunnen boeken. Maar dan moeten ze a) wel een school hebben in hun omgeving en b) de studiekosten kunnen betalen. In het geval van Kibera betekent dit dat het onderwijs geheel gratis is. Meisjes als Eunice worden niet alleen goed opgeleid op dit soort scholen, maar hun leraren zorgen er ook voor dat ze ambities ontwikkelen – die ze vervolgens natuurlijk, dankzij hun opleiding, kunnen verwezenlijken.

Eunice is één van de meest succesvolle meisjes van de school in Kibera. Daarnaast is ze bijzonder inspirerend. Daarom werd ze onlangs uitgenodigd om een speech te geven op de Women in the World Summit in New York. Daar liet ze zich van haar beste kant zien.

Doe jezelf een plezier en kijk de video hieronder. Oh, en als je dat hebt gedaan, deel de video (of de inhoud en boodschap ervan) dan met je kinderen. Zo kan je onderwijs óók benaderen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. halo1

    Erg mooi..maar het blijven sporadische uitzonderingen Er zijn in die gemeenschappen te weinig mensen die echt verantwoordelijkheid nemen op een manier die zowel henzelf als de samenleving vooruit helpt… zoals dit meisje. Dat “kolonialisme” van vroeger was helaas zo gek nog niet….

  2. BigLJohn

    De islam en stammenoorlogen zorgen er wel voor dat Afrika nooit een streep verder komt. Zo gauw er al iets opgebouwd is, word het weer meteen vernietigd. Toch hoop ik dat dit meisje wel de kans krijgt om echt vooruit te komen. Een soort tweede Malala zeg maar.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.