Extreme diëten helpen wel degelijk om obesitas tegen te gaan

“Te snel afvallen werkt niet.” Of toch wel?

Het is één van de meest gehoorde adviezen als je wilt afvallen en anderen zich ermee bemoeien. Dat doen ze natuurlijk met een goede gedachte; ze willen de afvaller helpen. Daarom geven ze hem of haar graag ongevraagd advies dat er hoegenaamd op gericht is om de afvaller echt gezond te laten worden.

Helaas blijkt er weinig te kloppen van dit specifieke advies:

Everything in moderation, starving yourself will only cause you to binge later: That’s the mantra often sprouted by the experts. But new research findings released today have suggested that severe dieting does not necessarily lead to binge eating, and in fact can be an effective weight loss method for obese people. The University of Sydney study discovered that ‘low energy’ diets such as those that use meal-replacement shakes are a reasonable treatment option that could be recommended by health professionals.

Veel experts (en anderen) zijn ervan overtuigd dat ‘extreme diëten’ ervoor zorgen dat mensen af en toe juist enorm te keer gaan; dan eten ze ineens alles wat los en vast zit en komen ze meteen weer weet ik hoeveel kilo aan.

Volgens Professor Amanda Salis van de Universiteit van Sydney klopt dat niet. Uit haar onderzoek blijkt juist dat mensen die een extreem dieet volgen tijdens het dieet en erna minder vaak schranspartijen hebben dan ervoor (en dus ook niet snel weer aankomen).

Dat gezegd hebbende is het nog steeds niet precies duidelijk welk effect extreme diëten hebben op de lange termijn. Er zijn experts die denken dat dit effect negatief is, maar daar is vooralsnog geen enkel bewijs voor gevonden. In de tussentijd kan al wel gezegd worden dat extreme diëten obese personen wel degelijk kunnen helpen om snel resultaten te boeken. De enige ‘maar’ is, natuurlijk, dat ze – als ze eenmaal veel gewicht kwijt zijn – een nieuwe levensstijl en dieet moeten ontwikkelen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Daniel

  Michael Van Der Galien zelf heb ik ervaring met een 10 dagen dieet. Het belooft 5 kg afvallen in 10 dagen.

  Twee keer heb ik het gedaan en……ja, twee keer 5 kilo afgevallen. Maar daarna weer op de oude voet verder en langzaam komen die kilo’ s er weer aan.

  Het werkte echter als een tiet. Wel perfect aan houden, anders doe je het voor de kat haar rozijn.

  http://www.vetvrij.com/het-10-dagen-dieet.html

 2. Geah

  Als je alles met mate doet dan is er niks aan de hand……een mens heeft echt niet veel nodig…..en als je je daar aan houdt dan hoef je ook niet te diëten…met als gevolg dat je afvalt en weer aankomt….en daarna steeds meer aankomt….

 3. toetssteen

  Weet u wat moeilijk is? Aankomen!

  1. Daniel

   @toetssteen, aankomen is moeilijk als je gezond eet. Drie keer per dag een goede maaltijd en geen tussendoortjes, dan blijf je prima op je gewicht.

   Veel mensen eten ongezond, veel suiker en vet, veel meer dan het lichaam nodig heeft en ze bewegen bijna niet meer.

   Als een mens ziek is ligt het natuurlijk anders.
   Dan kan op een gezonde manier aankomen, voor een operatie b.v., een helse job zijn.

 4. Daniel

  Nu heb ik een prangende vraag. Vandaag is het vlaggetjesdag in Scheveningen, altijd een leuke dag met heel veel bezoekers.
  Maar de nieuwe haring komt pas volgende week, het Visbureau zegt:

  Haring happen kan wel gewoon deze dag. Volgens de woordvoerder van het Nederlands Visbureau wordt de haringvangst van vorig jaar gepresenteerd. ‘Maar deze is zeker niet minder lekker.’

  Nu vraag ik me af, iedere jaar is er nog veel haring als de nieuwe haring er al is. Wat doen ze dan met de oude haring?
  Worden dan de oude als nieuwe verkocht?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.