"Griekse banken gaan dicht"

Geen categorie•jun 28 2015, 19:00
Dit omdat de ECB heeft besloten om de Grieken geen extra hulp te geven.
De kogel is door de kerk. Hoewel de Europese Centrale Bank besloten heeft om de steun aan Griekenland niet af te kappen (het gaat door op het oude niveau), is dat niet voldoende voor het Zuid-Europese land. De Grieken hebben namelijk een extra pakket aan hulp nodig. Als ze dat niet krijgen komen hun banken ernstig in de problemen.
Geen wonder dus dat het AD bericht dat veel Griekse banken hun deuren de komende dagen waarschijnlijk gesloten zullen houden.
De ECB besloot het plafond voor die steun te handhaven op het niveau van vrijdag. Daarmee zou de steun, die door de Griekse centrale bank wordt verleend om de uitstroom bij de banken te compenseren, volgens experts onvoldoende zijn om ervoor te zorgen dat de banken kunnen openblijven. Doordat Grieken massaal hun geld opnemen, zouden de Griekse banken de hele buffer al nagenoeg hebben opgesoupeerd.
De kans is daarom groot dat banken maandag niet opengaan en die dag gebruiken om aan kapitaalcontroles te werken. Dit houdt in dat Grieken minder geld kunnen opnemen als de banken weer opengaan, en dat ze ook minder hoge bedragen kunnen overmaken (naar andere rekeningen).
Veel hangt nu af van de mentaliteit van de Griekse bevolking. Als zij hun bankrun voortzetten - en al hun geld proberen op te nemen - en zelfs in paniek raken is het binnenkort officieel gedaan met de Griekse economie, wat naar alle waarschijnlijkheid inhoudt dat het land de eurozone zal moeten verlaten.
Zo ver is het echter nog niet. De komende dagen zullen de EU, de ECB en het IMF ongetwijfeld opnieuw in gesprek gaan met de Grieken om deze crisis te bezweren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten