'Illegalen komen massaal naar Nederland'

Geen categoriejun 16 2015, 8:07
"De situatie is zonder meer zorgwekkend."
Het vluchtelingenprobleem verplaatst zich steeds meer van het Franse Calais naar ons eigen Nederland. Honderden illegalen zijn in korte tijd naar ons land gekomen om vanuit Hoek van Holland, Rotterdam of IJmuiden de oversteek te maken naar Engeland.
"De eerste maanden van dit jaar zijn alleen al in Hoek van Holland meer dan tweehonderd illegalen opgepakt. En dat was nog voordat Calais extra veiligheidsmaatregelen aankondigde. We hebben het dus echt over het topje van de ijsberg," aldus Joost Sitskoorn van verladersorganisatie EVO.
Waarom verladersorganisaties zich hier druk om maken?
"De verstekelingen verstoppen zich in vrachtwagens, containers, trailers en aanhangwagens. Op alle plekken waar een mens zich verborgen kan houden. Voor ondernemers betekent dit een enorm risico. Als chauffeurs in Engeland aankomen en blijkt dat ze ongemerkt een illegaal ’geholpen’ hebben, volgt een boete van een paar duizend Engelse ponden."
Deze week ontdekte de Britse douane 50 illegalen uit Albanië op een vrachtschip uit Hoek van Holland. De Albanezen hadden zich verstopt in een vrachtwapen op het schip. Anderhalve week ervoor werden maar liefst 68 illegalen aangetroffen op een vrachtschip uit dezelfde haven.
De Koninklijke Marechaussee zegt dat de meeste illegale buitenlands uit Afghanistan, Irak en - natuurlijk - Syrië komen. De autoriteiten hebben op dit moment de handen al vol aan de instroom van vluchtelingen, maar houden er tegelijkertijd rekening mee dat het binnenkort nog drukker wordt in Neerlands havens. Veel gelukszoekers willen namelijk naar Engeland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten