Inwoners kleine steden tevreden over woonplaats, inwoners grote steden erg negatief

Geen categoriejun 03 2015, 12:00
Inwoners van grote steden als Rotterdam, Den Haag en Amsterdam klagen met name over het gebrek aan veiligheid.
Uit het derde Steden & Streken Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy blijkt dat Nederlanders die in grote steden wonen veel kritischer zijn over hun woonplaats dan inwoners van kleine(re) steden.
‘Terwijl veel citymarketeers opkijken naar het werk van hun collega’s in de grote steden, blijkt de bewonerstevredenheid in de kleinere steden meestal hoger te zijn’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda, ‘Bij het stimuleren van het woonplezier kunnen grote steden nog veel leren van de kleinere steden.’
Met name inwoners van de drie grootste steden van ons land hebben nogal wat op- en aan te merken op hun woonplaats.
Amsterdam (11e) haalt de slechtste scores op fileproblemen, woonomgeving en woningaanbod. In Rotterdam (17e) is de waardering voor de veiligheid en sfeer het laagst. Hagenaars zijn op alle fronten erg kritisch over hun stad en in het bijzonder over hun stadsgenoten. Met een 22e plaats scoort Den Haag het zwakst van de grote steden op de populariteitslijst onder inwoners.
Daar staat tegenover dat inwoners van kleine(re) steden juist behoorlijk positief zijn. Inwoners van Maastricht zijn het meest tevreden. Zij hebben met name veel waardering voor de oude binnenstad van Maastricht, de levendige horeca en de mooie omringende natuur.
Opvallend is dat de meest tevreden in het diepe zuiden én in het hoge noorden liggen. Hier is de top vier:
1. Maastricht
2. Den Bosch
3. Groningen
4. Leeuwarden
Deze steden worden gevolgd door Utrecht, Leiden, Breda, Delft, Haarlem en Nijmegen. Van de grote steden is Utrecht dus veruit het populairst. Niet zo gek; als ik ooit naar een grote stad zou verhuizen in Nederland is Utrecht keuze nummer één. Het is er gezellig, relatief veilig, en het is ook nog eens een mooie stad.
Woon jij in een grote stad? Of juist ergens in de provincie? Hoe tevreden ben jij over je woonplaats.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten