Kindereuthanasie wordt overwogen door de Tweede Kamer

Geen categoriejun 20 2015, 8:08
Een meerderheid van de leden van de Tweede Kamer staat niet onwelwillend tegenover het uitbreiden van de mogelijk tot euthanasie tot kinderen.
Een Kamermeerderheid van tenminste 80 zetels wil dat kinderen de mogelijkheid wordt geboden om euthanasie te plegen. VVD, PvdA en GroenLinks scharen zich achter een plan van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde om de mogelijkheden tot euthanasie voor kinderen uit te breiden:
In Nederland is het nu alleen toegestaan om euthanasie toe te passen voor kinderen vanaf twaalf jaar of vóór het eerste levensjaar. De NVK vindt het „niet juist” dat deze keuzes voor jongere kinderen niet mogelijk zijn, omdat zij als 'wilsonbekwaam' worden beschouwd. De vereniging pleit voor onderzoek naar de huidige zorg en regelgeving rond euthanasie bij kinderen.
Tenminste drie partijen in de Kamer zijn het met de vereniging eens. Zo vindt de VVD het belangrijk om onnodig lijden bij kinderen te voorkomen, terwijl de PvdA oppert om de wet te wijzigen. GroenLinks, tenslotte, vindt simpelweg dat ook kinderen de mogelijkheid tot euthanasie moeten krijgen.
Euthanasie is in Nederland al jaren een omstreden praktijk. Al sinds de wettelijke invoering van het vrijwillige levenseinde wordt er gesteggeld over de voorwaarden, en of de criteria ('uitzichtloos en ondragelijk lijden') wel duidelijk of streng genoeg zijn. Ook laait om de zoveel de tijd de discussie op of de mogelijkheid tot euthanasie voor geesteszieken niet moeten worden vergroot.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten