Kindereuthanasie wordt overwogen door de Tweede Kamer

Een meerderheid van de leden van de Tweede Kamer staat niet onwelwillend tegenover het uitbreiden van de mogelijk tot euthanasie tot kinderen.

Een Kamermeerderheid van tenminste 80 zetels wil dat kinderen de mogelijkheid wordt geboden om euthanasie te plegen. VVD, PvdA en GroenLinks scharen zich achter een plan van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde om de mogelijkheden tot euthanasie voor kinderen uit te breiden:

In Nederland is het nu alleen toegestaan om euthanasie toe te passen voor kinderen vanaf twaalf jaar of vóór het eerste levensjaar. De NVK vindt het „niet juist” dat deze keuzes voor jongere kinderen niet mogelijk zijn, omdat zij als ‘wilsonbekwaam’ worden beschouwd. De vereniging pleit voor onderzoek naar de huidige zorg en regelgeving rond euthanasie bij kinderen.

Tenminste drie partijen in de Kamer zijn het met de vereniging eens. Zo vindt de VVD het belangrijk om onnodig lijden bij kinderen te voorkomen, terwijl de PvdA oppert om de wet te wijzigen. GroenLinks, tenslotte, vindt simpelweg dat ook kinderen de mogelijkheid tot euthanasie moeten krijgen.

Euthanasie is in Nederland al jaren een omstreden praktijk. Al sinds de wettelijke invoering van het vrijwillige levenseinde wordt er gesteggeld over de voorwaarden, en of de criteria (‘uitzichtloos en ondragelijk lijden’) wel duidelijk of streng genoeg zijn. Ook laait om de zoveel de tijd de discussie op of de mogelijkheid tot euthanasie voor geesteszieken niet moeten worden vergroot.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. CJD

  Het zoveelste bewijs dat wij hier met doorgedraaide liberalisme te maken hebben. Deze partijen zijn echt ziek. Verbaast me alleen dat D66 zich niet aansluit bij het overige gekkenhuis bende

 2. carthago

  Compleet gestoord en crimineel nazi wetsvoorstel. Welke gek,wilsonbekwame, of loket gaat wellicht bepalen in welke mate een kind wilsbekwaam zou moeten kunnen zijn?

  1. AnnieJansz

   Blablablabla….

   1. carthago

    Geen opleiding genoten?

 3. zomaar

  en wat vindt het kind hiervan ?, of denken wij daar niet meer aan .

  onze samenleving , (samen zijn), gaat met rassen schreden naar de afgrond , als de politiek overweegt om zieken , geestelijke zieken , uit (hun lijden ), de maatschappij te verwijderen .

  daar in tegen iedere vreemde (geestelijk zieken) , hier te verwelkomen en van riante uitkeringen te voorzien .

  wat stelt (stellen) deze verraderlijke partijen nog voor , binnen onze politiek ?.

  vergelijkbaar met de door ons ooit verfoeilijke nazi regiem , die dit ook ten uitvoer brachten .

  en in koor riepen wij alle , dit eens toch nooit weer !!!.

  1. zomaar

   en nogmaals , het nationaal socialisme van toen , is niets anders dan het Internationaal Socialisme van nu !!!.

   zie link , Joop van Riessen zijn internationale Sociale maakbare samenleving , echt een rode (cq linkse denker ).

   https://www.youtube.com/watch?v=aclY_G4jrDE

   1. Nog1

    SP stemde destijds tegen de euthanasiewet. En ze zijn nog niet enthousiast, lees maar.

    https://www.sp.nl/standpunt/euthanasie-en-palliatieve-zorg

    Het is leuk om altijd naar ‘links’ te wijzen, maar je geloofwaardigheid wordt steeds kleiner bij iedere keer als je dit zonder te controleren doet en de mist ingaat.

    1. zomaar

     en toch staat de SP achter het Internationale Sociale gedachtengoed , misschien met iets meer boter op de kop ?.

     en waar ik naar verwees m is zuiver een linkse denker , ik geloof dat hij de PvdA een warm hart toedraagt , en laat dit nu een van die partijen zijn die echt links genoemd mag worden.

     ook de SP jou partij is voor het opvangen van ieder die zich aanmeld , alleen weten zij nu nog niet waar de kosten te verhalen , volgens hen bij het kapitaal .

     nu heb ik een paar weekjes terug , met enkele buurvrouwen staan praten , die idolaat zijn van het communisme en dus van de SP , en zij beide vonden dat het kapitaal uitgemolken moest worden .

     op mijn vraag hoe en wat zij kapitaal krachtige noemden wezen zij op de MKB’er, en dus ook op en naar hun huisarts die ook een zelfstandige ondernemer is , op mijn opmerking dat hij/zij wel goed bevonden werden door hen om hen te begeleiden tijdens ziekte en mogelijk subsidies wegens ziekte , bonden bede dames in !.

     immers al jaren (10 tallen) jaren lopen zij met fictieve klachten de deur plat , om maar in de WAO te blijven , vol afgunst op het verdien vermogen van de MKB’er, ook al is dit niet zoveel .

     toch volgens de SP stemmers te veel , zij hebben in hun opinie evenveel rechten op dat inkomen , gewoon omdat dat bij hun communistische gedachten past .

     1. Nog1

      Leuke anekdote over je buurvrouwen, maar de relevantie en de importantie ontgaat me een beetje.

      En ik twijfel ook een beetje aan het waarheidsgehalte van je anekdote, vooral door de zin; ‘immers al jaren (10 tallen) jaren lopen zij met fictieve klachten de deur plat , om maar in de WAO te blijven’

      De WAO is immers al een tijdje geleden afgeschaft.

     2. zomaar

      Nog1

      20 juni 2015 at 11:59

      “Leuke anekdote over je buurvrouwen, maar de relevantie en de importantie ontgaat me een beetje.

      En ik twijfel ook een beetje aan het waarheidsgehalte van je anekdote, vooral door de zin; ‘immers al jaren (10 tallen) jaren lopen zij met fictieve klachten de deur plat , om maar in de WAO te blijven’”
      deze anekdote , is er op te wijzen dat volgens vele , (woorden van Roemer, Agens. Kant enz ), het kapitaal waaronder ook de MKB’er gerekend word door de SP vazallen in moeten leveren om juist e profiteur , (let wel ik schijf niet ALLE ), een riante uitkering te verschaffen voor niets doen .

      en tja dit is de aanhang van de SP, nog een anekdote !, ik was op weg om te folderen voor de PVV , toen een vrij jonge dame mijn begon te beledigen omdat in haar optiek de PVV en de stemmers daarop racisten waren , immers de moslims daar ging het gesprek over waren een verrijking , zij had kennis gemaakt van de lekkere specerijen uit de islam cultuur , en dat was de verrijking die zij ons gebracht hadden en hebben , en tja daar mocht volgens haar ,onze normen en waarde voor ingeleverd worden plus onze sociale pot leeg gevreten .

      zij lulde gewoon de partij bonze na , zoals dit een goede communiste beaamd te doen .

     3. Nog1

      Je hebt het SP programma kennelijk nog nooit gelezen. De SP wil het MKB juist fors ondersteunen tegenover de multinationals.

      En de ‘partijbonzen’ van de SP waren de allereersten (nog ver voor de PVV) die kritiek leverden op de in hun ogen te hoge migratie, het gebrek aan spreiding en de gebrekkige integratie. Dat was al in de jaren ’80.

      Dat je ook nog blijft volhouden over de WAO (die al 11 jaar geleden is afgeschaft) geeft wel aan dat je gewoon de feitenkennis niet bezit om een reële mening te hebben over de SP. Je lult vermoedelijk maar wat na wat anderen je ( jaren geleden, gezien dat sprookje over WAO-buurvrouwen) op de mouw gespeld hebben.

   2. Pimsch

    Voor het gevoel van de mensen zijn Linkse politici aardiger en minder gevaarlijk dan Rechtse politici.
    Voor het gevoel.
    Dat linkse politiek niet alleen dwaas of zelfs ontspoord kan zijn, maar oork vilein en gevaarlijk, is een kwestie van bewustwording. Aan rechtse politici de opdracht om het grote publiek te waarschuwen voor verkeerde intenties. Niet slechts bespotten, maar waarschuwen.

 4. halo1

  Mensen..kom a.u.b. niet meteen met die nazi-vergelijking.. die kinderen zijn doodongelukkig en lijden aan het leven..ze in leven laten ist juist “nazi”…enz.

  1. AnnieJansz

   +1

  2. zomaar

   of deze kinderen doodongelukkig zijn , kan ik nog jij, of iemand anders over oordelen.

   als de pijn onderdrukt kan worden , leeft zo een kind even gelukkig als anderen , ieder levend wezen met of zonder pijn hangt nu eenmaal aan het leven !!!.

   en ja ik vergelijk dit voorstel en steun vanuit de politiek , (zeker geestelijk gehandicapte ) riekt naar nazi praktijken .

   1. toetssteen

    @Zomaar
    U heeft geen idee van hoe het is als je kind 24/7 gilt van de pijn. Nazi? Hoe haalt u het in uw hoofd om een conclusie van een team van deskundige artsen in twijfel te trekken en weg te zetten al zijnde nazi beulen.
    Pijn hangt aan het leven? Genade!

    Serieus ik hoop dat u vanuit uw onwetendheid maar wat zwatelt, want echt ú bent degene die een kind tot nog meer gruwelijk lijden veroordeelt om uw geweten te zalven met mooie praat.
    Geen mens wil zijn kind zien sterven, helaas gebeurt het. Gun hen een humane dood. Want hoe graag de mens het ook wenst, soms is ziekte en lijden niet de weg naar leven. (meestal niet).

 5. Nog1

  Principieel ben ik hier tegen. Maar wat me vooral opvalt is het gebrek aan noodzaak. Naar mijn weten komt euthanasie tussen 12 en 8 jaar al nauwelijks voor, en is er nog nooit een verzoek binnengekomen van/door een jonger kind.

  Het is dus de oplossing voor een niet bestaand probleem.

  1. Simon Brouwenstein

   Beste Nog1,

   U heeft gelijk, het komt hoogst zelden voor. Toch zijn er schrijnende situaties van gruwelijk en ondraaglijk lijden bij kinderen onder de 12 jaar, die ook heel goed kunnen aangeven wat ze willen, waarin deze wettelijke belemmering zinloos en zelfs schadelijk is.

   1. Nog1

    Ik heb nog nooit een kind gezien die dat kon. Kinderen van die leeftijd echoën (vaak onbewust) de mening van hun opvoeders na.

    En zelfs dan kan een arts ervoor kiezen het bij passieve euthanasie te laten.

    Deze discussie wordt al een tijdje gekaapt door principiële extremisten die niet of nauwelijks voorkomende situaties geregeld willen zien, meer als provocatie voor (religieuze) tegenstanders, dan omdat de patiënt hier wat aan zou hebben.

    Ik ben voor het zelfbeschikkingsrecht, maar ik ben tegen symboolwetgeving die gemotiveerd wordt door een misplaatst moreel superioriteitsgevoel.

    1. zomaar

     juist als men zeggen zou , dat het een lijdensweg voor de naaste was , klonk het anders .

     en zou steun voor deze symboolwetgeving niet van de grond komen .

     laat een kind zonder pijn zijn laatste dagen/ maanden / jaren slijten .

     word de pijn voor het kind patiënt te veel of te zwaar , kan men nog overgaan tot.

    2. Simon Brouwenstein

     Ik vind het wel wat kras om de Vereniging voor Kindergneeskunde hier weg te zetten als principiële extremisten.

     1. Nog1

      Het standpunt van de vereniging is slechts dat er onderzoek naar gedaan moet worden. Dat de voorzitter van de vereniging in de pers verder gaat, is voor zijn eigen rekening. Hij is dus de principiële extremist, niet de vereniging. Het standpunt van de vereniging is;

      ‘Gedegen onderzoek naar de knelpunten in de huidige zorg rond het levenseinde moet
      uitwijzen of aanpassing van wetgeving nodig is.’

     2. Nog1

      Niet dat het onmogelijk is dat artsen extremistisch zijn.

      Dat zijn ze mbt rookbeleid ook wel eens.

      Het gekke is nl dat artsen het zelfbeschikkingsrecht steeds meer als hun eigendom beschouwen; zij mogen een patiënt op verzoek doden, maar als de patiënt zich dood wil roken moet het met wetgeving voorkomen worden.

   2. carthago

    Wie bepaalt of ze dat kunnen aangeven???

    1. Nog1

     Irma Hein.

     Zij werkt aan een methode om de wilsbekwaamheid van kinderen te toetsen.

     http://www.nvk.nl/DeNVK/Documenten.aspx?Command=Core_Download&EntryId=6804

 6. AnnieJansz

  Een duivels dilemma, maar het gaat hier wel om uitzichloos en ONDRAGELIJK lijden.

  dit samen maakt de discussie, niet alleen maar uitzichtloos lijden.

 7. toetssteen

  De domheid en de onjuist of niet geïnformeerd zijn spat er weer eens aan alle kanten af.
  Ik heb lang geaarzeld omdat het ook in mijn vereelte ziel wonden open rijt. Maar ik wil ouders die zo’n stap zetten terwijl hun ziel zo vreselijk bedroefd is want het gaat om hun kind dat ze willen zien leven zoals alle andere kinderen. Maar snakkend naar adem en creperend van de pijn, moet dat kindje dan toch maar doorgaan omwille van de fijnslijpers.
  Weinigen van u hebben deze gruwel meegemaakt, ik wel.

  En nee stel moreel verontwaardigden, het is niet iets van hoppa, doen we even, daar zit een heel team op!

 8. Koos_Koets

  Voor de relifreaks:
  Die kinderen moeten toch de gelegenheid krijgen om opnieuw geboren te worden?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.